Fioletowa strona mocy
-
WIADOMOŚĆ
-
Ani0nka wrote:To są moje takie odczucia jeśli chodzi o niektóre wypowiedzi. Ja cyca muszę dawać co godzinę, gdzie jeden cyc pół godziny drugi pół godziny i godzinna przerwa albo nawet i mniej, wiec 3-4 razy dziennie wjedzie mm, bo wiem, Że on tego potrzebuje. Po tym spadku masy ciała w szpitalu a później w domu jestem bardzo przewrażliwiona i nie chce aby młody głodował.
Masz prawo do swoich odczuć.
Taki model karmienia, który opisujesz nie jest prawidłowy i bardzo możliwe, że Twoje dziecko faktycznie potrzebuje więcej zjeść.
Jesteś w stanie określić, ile z tej godziny jest aktywnego ssania a ile ciumkania i wiszenia na piersi?
Na takie wiszenie są dwie metody - moja i Twoja. Albo pozwalamy jakiś czas wisieć dziecku ile chce (mając świadomość, że dziecko powinno się najeść w te 15 minut ssania) albo dokarmiamy. Pozwalać wisieć można wtedy gdy dziecko mimo to przybiera. Jak nie przybiera to musi dostać jedzenie.
U nas wiszenie a później dokarmianie moim mlekiem przez dren pomogło, bo pozwoliło dostymulowac laktację. Teraz już drugi dzień karmienie trwa krócej i widzę zmianę - Ola ssie aktywnie, wcześniej głównie ciumkała. Czasem jest tak, że jak dziecko jest słabe to gorzej ssie i to karmienie trwa godzinami a jak mu parę razy damy mm to nabiera sił i zaczyna jeść normalnie.
Takze nie ma jedynej słusznej strategii, każda trzeba dostosować do dziecka..tere-fere lubi tę wiadomość
-
Rzepakowe to co radzisz? Ja słyszę po tych20 minutach ze przełyka, nie za każdym razem bo jest zmęczone chyba już, no ale lyka. Mi jeszcze doradca kazała po każdym karmieniu ściągać z cycka aby więcej się narobiło, ale jak ściągam te pół godziny to on albo zaraz chce cyca albo za pół godziny, i nie mam zbyt dużo dla niego wtedy. Chciałabym odstawić butelkę ale jest to walka...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2019, 18:48
-
A słyszałam ze im częściej przystawiam tym lepiej by ta laktację rozruszać 😪
Malinowa91 lubi tę wiadomość
-
A jakie ma przyrosty teraz? Dobił do urodzeniowej? Kiedy?
Ja miałam identyczny problem. Jak sciagalam po karmieniu to ona nie miała pełnych piersi i ciężko jej było zjeść. Więc jadła mało i po pół godzinie chciała znów. W pół godziny w piersiach dalej pusto (pokarm niby się produkuje na bieżąco, ale dziecku ciężko go wyssać) i tak na okrągło.
Im częściej przystawiasz tym lepiej, to prawda. Także jeśli widzisz, że on ssie, że łyka to niech wisi i godzinę. Ile razy na dobę odciagasz? U Was to samiuśkie początki. Będzie dobrze. -
Rzepakowe kupiłam ten dren z medeli , będę najwyZej tam mm wlewać. Nie wiem kurde walczę no ale co mam zrobić? 🙈
-
Niezapominajka2 wrote:Pewnie nie pójdzie mi tak szybko. W przyrodzie wszystko musi się wyrównać, Meggs mnie wykopała z października, trzeba wypełnić jej miejsce w listopadzie 😂 może 2 listopada się urodzi, to już trochę lepiej 🙂 no nic na to nie poradzę, takie życie.
Ogólnie szpital dla dziecka ok, po porodzie tutaj wszystkim dzieciom wykonują dużo więcej badań niż normalnie, jest usg brzuszka, serca i przezciemiączkowe chyba. Do tego rozwiązał się mój problem z mamą i jej zapędem, że musi pocałować małą w policzek 😱 tu odwiedziny są w osobnych salach wyłącznie, dziecko tylko przez szybę 😁. -
Anionka, super!!! Sns to najlepszy sposób dokarmiania. Jak najbardziej możesz tam wlewać mm. On będzie z tego pił trochę mniej niż z butelki bo wolniej leci, ale to dobrze. W międzyczasie wyssie jeszcze Twoje mleko. Bardzo fajnie!
Wszystko robisz dobrze. Karm normalnie, jak widzisz, że zaśnie i trochę pospi (prawdopodobnie), to wtedy jeszcze pobudzaj laktatorem. Jak widzisz, że przestaje łykać to dawaj po trochu drenem i będzie git! Dzielna mama z CiebieAni0nka lubi tę wiadomość
-
Ciężko jest. Ale walczę. Chociaż przez pierwszy miesiac😩 dzięki rzepakowe
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2019, 20:02
-
Jestem po wizycie! Moje Maleństwo waży 147 g ❤ Rozwija się prawidłowo i wszystko jest w porządku 😊 I nadal nie wiadomo na 100% kto tam u mnie mieszka 😀
Ani0nka, przedszkolanka:), Magda - mbc, blair., Pestkaa, Beti82, Lami, Edyśkaa82, Nona, Niezapominajka2, Biegającą-mama, madziorek86, talku, alex0806, Nikodemka, Szczęściara, Malinowa91, tęczova, Cytrynowy sok, Dośka, miśka, tere-fere, Meggs, Arashe lubią tę wiadomość
-
przedszkolanka:) wrote:A jakie są przypuszczenia?
Niby coś tam między nogami widać, ale nie wiadomo dokładnie co 😀 Powoli godzę się z tym, że będzie chłopak..przedszkolanka:), blair., talku, alex0806, tere-fere lubią tę wiadomość
-
Słoneczna super
ale że chłopak taki wstydzioch?
Alex mój też ostatnio mało sypia a jak już to na huśtawce lub w wózku,łóżeczko ostatnio parzy
Niezapominajko do niedzieli będziecie razem i to najważniejsze!!
Anionka,Rzepakowe i jedno i drugie podejście czy karmienie czyni Was wspaniałymi mamamirozumiem i jedną i drugą.
-
nick nieaktualny
-
Mam dola laktacyjnego... ale próbuje sobie tez mówić ze takie mleko tez jest dobre i ja i mąż byliśmy karmieni mm, i jakoś żyjemy. Ale no zależy mi.
Rzepakowe od jutra mam taki plan
Cyc- cyc po 15 min, butelka 60ml (bo wg kalkulatora to powinien jeść 80ml) a ja ściągam 20-30 ml. I po karmieniu za 2 godziny znów przystawiam i choćby się waliło i paliło nie przystawię za godzinę. Tylko za dwie godziny. I od razu po karmieniu ściągnę laktatorem systemem 775533.
Powiedzcie ze mi ze mi się uda 😩 -
Nona ja tak samo, to nie dla mnie
Brawo dla męża,kciuki za wytrwanie
Anionka pewnie,że się udanastaw się pozytywnie!
Mi dzisiaj laktator dobrze złapał (cyca którego nie umiał) i tyle mleka poszło,że dostał moje ale z butelki na kolacje bo tyle wyszłoWiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2019, 20:47
Niezapominajka2, Nona, Ani0nka lubią tę wiadomość
-
Anionka, uda się. Pamiętaj, że dziecko je więcej je niż ściąga laktator. Ja też nie wierzyłam, ale naprawdę tak jest.
Jeśli już coś masz robić, żeby zobaczyć ile zjada to spróbuj go zważyć przed i po takim porzadnym karmieniu. Tylko do tego jest potrzebna czuła waga.Nona, Ani0nka, tere-fere lubią tę wiadomość