Fioletowa strona mocy
-
WIADOMOŚĆ
-
Lami, Magda, jeśli uważacie, że heparynka dobrze mi zrobi to chętnie od Was ją odkupię - co mi szkodzi spróbować
zaraz odezwę się do Was na priv
Blair, od Ciebie tyle paczek już do mnie dotarło, że aż wstyd, a jeszcze zaraz będę Cię prosić o jakieś wiruski 🙊
Dziewczyny, kochane jesteście, umilacie mi zawsze te gorsze dni 😘“I believe in being strong when everything seems to be going wrong. I believe that happy girls are the prettiest girls. I believe that tomorrow is another day and I believe in miracles.” -
Dziewczyny, jestem skołowana po tej wizycie. Mam pakiet w Medicover więc tam byłam, u lekarza który akurat miał wolną wizytę ale dość dobre opinie. Do mojego nie było terminu.
Pani doktor pierwsze co zapytała czemu nie pojechałam na IP. Sprawdziła co z dzieckiem i powiedziała "rusza się" no to że się rusza to wiem, bo ze dwa razy puknął do mnie dzisiaj. Nie chciała zmierzyć tętna. Mówiła że wszystko ok. Sprawdziła szyjkę i ma 3cm, tydzień temu w środę na połowkowych miała 4cm. Powiedziałam jej to, że chyba sporo się skróciła. Ale ona na to żebym jechała na IP jak się coś będzie działo i żebym się umówiła do swojego lekarza. Jestem umówiona ale dopiero za tydzień.
I w sumie nie wiem co mam robić. Skołowana jestem. Niby wszystko ok bo tak twierdzi Pani doktor, ale nie do końca bo nie wiem czy dziecko ma prawidłowe tętno i szyjka skrócona o 1 cm.... Ale czy ona to prawidłowo zmierzyła?!
Ehhh -
Talku - strasznie dziwna ta lekarka... Wydaje mi sie, ze mogla zle zmierzyc ta szyjke, ale cholera wie.
U mnie tez jest prawie centymetr roznicy w jej pomiarze pomiedzy tym, co zmierzyli na ip a polowkowymi, tylko u mnie akurat na plus. -
Nikodemka wrote:
Składa się bardzo łatwo. Wiadomo trzeba wiedzieć gdzie i jak złapać ale jak się opanuje to łatwo. Do tego co oszczędza miejsce to to ze gondola się składa. Wypina się również łatwo-przy pomocy jednej „wajchy”.
Jak już przyjdzie mój pojazd zdam głębsza relacje z zabawy nim, jeśli chceszNikodemka lubi tę wiadomość
❤️Mikuś❤️ 17.01.2020
❤️Michaś❤️ 26.10.2021
❤️Nasz aniołek 🌈 [+] 8tc 02.01.2024❤️
❤️czekamy na nasz 4 cud❤️ -pęcherzyk 6,6mm (5w3d)
💉 Beta-hCG 18.06.2024 - 3157 mlU/ml
🔜 wizyta vol. 3 - 06.08.2024
🔜 badania prenatalne - 05.08.2024 -
Ja tez lubie uzywki z olx i grupy mojej dzielni na fb!
Talku, na szyjke trzeba uwazac. Lekarz Ci sprawdzi na wizycie a do tego czasu duzo lez i bedzie okej.
.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2019, 20:37
talku lubi tę wiadomość
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Beti82 wrote:Martek w ktorym szpitalu rodzisz?Masz swoja polozna?
Na miejscu pierwszym stawiam Szpital Raszei. Na drugim miejscu Polna.
Wybrałam Raszeje ze względu na lepsze opinie opieki położniczej, położne podobno milsze, brak takiego motlochu i „taśmowej” produkcji (wybaczcie określenie), respektowanie praw pacjentki i jej woli względem porodu i opieki poporodowej, Dużo lepsza pomoc laktacyjna. Warunki lokalowe (przynajmniej dla mnie) tez lepsze bo sale poporodowe są dwuosobowe a sale porodowe maja wannę ( a o tym marze aby pierwsza faza porodu odbyła się w wannie pełnej cieplutkiej wody).
Nie dawno wyszedł mi kolejny plus ogromny za Raszeja a mianowicie okazało się ze mój szef przyjaźni się jedna z lekarek i dwoma położnymi z tego szpitala. I jak się już zacznie mam dać mi znac, on da znac dziewczynom ze jadęzawsze pewnie inne traktowanie po tzw znajomosci
A polna drugim wyborem bo tam jest mój lekarz prowadzący i mam najbliżej na Polną z Gruszczyna noz do pozostałych dwóch szpitali. Ale na polnej przeraża mnie jego ogrom, przemiał jaki tam jest i sale poporodowe 5osobowe .
Położnej swojej nie mam wykupionej bo szkoda mi 1000pln na coś takiego. A może zdarzyć się tak ze poród będzie szybki a i tak będę musiała jej zapłacić. A i tak położna ze szpitala jest właściwie czy czas przy porodzie . Pozatym położna która po porodzie będzie do nas przychodzić jest ze szkoły która jest naprzeciwko szpitala to się śmiała ze mogę dać jej cynka to przyjdzie❤️Mikuś❤️ 17.01.2020
❤️Michaś❤️ 26.10.2021
❤️Nasz aniołek 🌈 [+] 8tc 02.01.2024❤️
❤️czekamy na nasz 4 cud❤️ -pęcherzyk 6,6mm (5w3d)
💉 Beta-hCG 18.06.2024 - 3157 mlU/ml
🔜 wizyta vol. 3 - 06.08.2024
🔜 badania prenatalne - 05.08.2024 -
W sumie jakby któraś z Was miała kombinezon który się nada na zimę do grubego spiworka to chętnie odkupię
tak na 68-74, zależy jaka rozmiarówka. Bo z różnych sklepów w różnych rozmiarach chodzi. Znalazłam fajny na olx ale na razie zero odzewu
Talku może inny lekarz i inny sprzęt to pomiar też wyjdzie inaczej. Spokojnie. Odpoczywaj dużo, kontroluj jak Cię będzie coś niepokoilo. Jak plamienie to na ip. Lepiej pojechać o raz za dużo niz o raz za mało.Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
talku wrote:Dziewczyny, jestem skołowana po tej wizycie. Mam pakiet w Medicover więc tam byłam, u lekarza który akurat miał wolną wizytę ale dość dobre opinie. Do mojego nie było terminu.
Pani doktor pierwsze co zapytała czemu nie pojechałam na IP. Sprawdziła co z dzieckiem i powiedziała "rusza się" no to że się rusza to wiem, bo ze dwa razy puknął do mnie dzisiaj. Nie chciała zmierzyć tętna. Mówiła że wszystko ok. Sprawdziła szyjkę i ma 3cm, tydzień temu w środę na połowkowych miała 4cm. Powiedziałam jej to, że chyba sporo się skróciła. Ale ona na to żebym jechała na IP jak się coś będzie działo i żebym się umówiła do swojego lekarza. Jestem umówiona ale dopiero za tydzień.
I w sumie nie wiem co mam robić. Skołowana jestem. Niby wszystko ok bo tak twierdzi Pani doktor, ale nie do końca bo nie wiem czy dziecko ma prawidłowe tętno i szyjka skrócona o 1 cm.... Ale czy ona to prawidłowo zmierzyła?!
Ehhh
talku, ja na pewno poprosilabym lekarza żeby zbadał szyjkę za tydzień, ale 3 cm to jest nadal bardzo długa szyjka. Ja na połówkowych miałam 3 cm (byłam na połówkowych po 2-dniowycm intensywnym weselu), a tydzień później u swojej lekarki już 4 cm. To dopiero jest bez sensutalku, Magda - mbc lubią tę wiadomość
-
Magda - mbc wrote:Coma, dl. szyjki moze sie zmienic. Pytanie czy oboje lekarzy dobrze mierzyli. Szyjke mierzy sie tak, ze wklada sie te koncowke usg tylko na poczatek, nie wklada sie calej.
No tak, tak - szyjkę miałam mierzoną na USG przez pochwęNie wiem jak w Medicoverze, ale w Luxmedzie to wiem, że nie jest to standardem.
-
W Medicoverze nie mierzą szyjki rutynowo. Musi być wskazanie. On mi mierzył pierwszy raz teraz na połowkowym. Na pewno za tydzień poproszę o sprawdzenie.
Wcześniej miałam mierzoną w szpitalu w 16tc to miałam 4cm, dzień później mierzyli znowu i było 3cm, więc powiedziałam że się skróciła o 1cm w dobę??? Że może sprawdzą raz jeszcze, to sprawdził inny lekarz i 3 cm. Wtedy się bałam że się skraca, ale oni nic nie zalecili. Kazali się oszczędzać.
Teraz 22tc tydzień temu zmierzył 4cm, dzisiaj ona zmierzyła że 3cm.
Mówiła pod nosem coś o pełnym/pustym pęcherzu ale nie wykąpałam z kontekstu czy lepiej jak pusty czy pełny, chyba pusty. A nie wiem na jakim on mi mierzył tydzień temu. Dzisiaj miałam pusty.
Magda, jeszcze wtedy tutaj nie zaglądałam jak Ty byłaś w 24tc. Ale to szybko Ci się skróciła w krótkim odstępie czasu. Urodziłaś w terminie? Lekarz to wyłapał na rutynowej kontroli czy coś się działo?
Wiem, że z szyjką nie ma żartów. A w ten weekend jedziemy odebrać od lokatorów i odmalować nasze mieszkanie w Krk. Ehhh. I teraz nie wiem czy szyjka mi się skraca czy źle zmierzyła. -
Finał tej historii jest szczęśliwy ale nie brzmi ona optymistycznie.
Dobrze napisałaś że Jerzyka uratowała czujność Twojego lekarza.
Dlatego może lepiej jak jeden lekarz sprawdza. Mierzy tak samo, jest czujny.
A w tych tygodniach zanim założyli Ci szew to normalnie funkcjonowałaś?
Leżałaś 13 tygodni jak rozumiem. Bardzo długo, ale oczywiście dla zdrowia i życia dziecka wszystko.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2019, 22:16
-
Szyjka to jest paskudna rzecz, skraca się nie wiadomo kiedy i często bez objawów. Ja to nawet nie wiem ile normalnie miałam, bo jak mi zmierzyli na połówkowych to 0,8cm i szpital i tak jak u Magdy - szew. Wcześniej mi nikt nie sprawdzał, albo sprawdzał ale nie mówił.
👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
Diana: 23.02.2021
Weronika(ur. 25tc): 08-24.06.2019(*)
Okolice Warszawy -
coma wrote:VianEthel2, chyba standardowo bada się dopiero na połówkowych - przynajmniej ja tak miałam.
Tego nie wiem. W każdym razie u mnie na połówkowych było już źle. Także ja bym 3 cm szyjki zazdrościła
👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
Diana: 23.02.2021
Weronika(ur. 25tc): 08-24.06.2019(*)
Okolice Warszawy -
Vian, tak mi się wydaje, że rutynowo dopiero na połowkowym sprawdzają.
A jak zakładają szew to on już dobrze trzyma? Czy to jest na zasadzie "wszystko się może zdarzyć" i jest nakaz leżenia plackiem?
3cm to wiem że jest długa szyjka i w normie. Ale historia Magdy pokazuje, że dzisiaj 3cm a za tydzień 0.6cm ☹️