Fioletowa strona mocy
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja na rehabilitacje chodze na NFZ. Na konsultacjach bylam prywatnie. Ci najlepsi nie przyjmuja na nfz.
Babiak od Domi jest prywatnie, ja jeszcze neurolog prywatnie (i Lami).
Bioderka, usg przez-ciemieniowe i usg brzucha prywatnie.
Teraz jeszcze usg obojczykowe prywatnie i echo serca na nfz.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2019, 15:18
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
A powiedzcie to wędzidełko to z jakim lekarzem najlepiej konsultować? Cdl rzuciła hasłem u nas że troche krótkie i że żuchwa jest lekko cofnięta 🤷♀️ ale żeby tylko to obserwować co najwyżej i zaczekać.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2019, 07:47
-
Meggs, w każdym mieście jest trochę inaczej. Tym się może zajmować chirurg, stomatolog, laryngolog.
Ocenić może też CDL, neurologopeda albo fizjo zajmujący się wczesnym wspomaganiem rozwoju. Najważniejsze, żeby ten ktoś się na wedzidełkach znał naprawdę. Mamy na lokalnej grupie na pewno polecą. Wrocław takie duże miasto a w sumie jest tylko kilku specjalistów a i tak każdy ma inną szkołę.
I to nie jest też tak, że to wszystko musi być przez wędzidło. Równie dobrze problemem może być napięcie, asymetria, problem z wrażliwością w buzi. To są kwestie bardzo osobnicze i często trudne do zdiagnozowania. Zwłaszcza, że mało kto to tak głęboko diagnozuje. Większość mam przy problemach podaje po prostu butelkę i różne komplikacje wychodzą dopiero później, np. w sytuacji kłopotów z rozszerzaniem diety, mową, albo przy problemach z napięciem np. przy braku raczkowania etc. Temat rzeka. -
Meggs bo to może skonsultować położna, cdl, pediatra, logopeda, neurologopeda, stomatolog, chirurg... Ale nie każdy tak samo ogarnia temat 🙄 ja pojechałam tylko podciąć, nie było żadnej konsultacji, no chyba, że można uznać konsultacje takie stwierdzenie "no faktycznie przykrótkie" 😒 nikt wcześniej nie widział potrzeby podcięcia (lekarze w szpitalu, pediatra, położna).
agjot1979 lubi tę wiadomość
-
Ten szpital źle mi działa na psychikę, jak już zasnęłam to śniły mi się durnoty^^
Domi mi się śniłaś! Że koniecznie chciałaś kupić 2 kilo śrub. I ja się pytałam po co ci tyle śrub, to stwierdziłaś że musisz mieć tyle w domu a nie masz i będziesz szukać do upadłego sklepu, w którym tyle znajdziesz^^ parodia jakaś :p
Ja czekam na lekarza. Oby dzisiaj do domu, proszę o kciuki:)tere-fere, Pestkaa, Domi_tur, madziorek86, Słoneczko123, blair., Malinowa91 lubią tę wiadomość
Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
Pominięcie etapu raczkowania to jest nieprawidłowy wzorzec rozwoju. Są dzieci, które go pomijają i sobie to kompensują szybką nauką chodzenia. Są też takie, które będą zamiast tego przez wiele miesięcy pełzać asymetrycznie pogłębiając np. skrzywienie kręgosłupa. Także każda sytuacja jest inna.
Poza tym mi chodziło tylko o to, że w takich sytuacjach dopiero później jest to często diagnozowane. Kiedy ewidentnie jest już coś nie tak, inaczej, kiedy to po prostu widać. U noworodka większość problemów będzie się objawiało problemami z kp bo to jest jedyną rzecz, która to dziecko robi. W starszym wieku wiele rzeczy dopiero wychodzi, bo dopiero wtedy rodzice się połapują, że coś jest nie tak, np. dziecko nie chce jeść grudek albo nie raczkuje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2019, 08:27
Magda - mbc, Kijanka lubią tę wiadomość
-
Ja byłam dzieckiem totalnie nie raczkującym 🤷♀️ odbiłam sobie za to to później, bo jak skończylam 5 lat to wydawało mi się ze jestem psem i wszędzie biegałam na czworaka 😁😁😁 nie pytajcie, ja miałam grube akcje 🤦♀️
tere-fere, Domi_tur, przedszkolanka:), blair., Kijanka lubią tę wiadomość
-
Ja tez nie raczkowalam, jak mialam 9miesiecy to wstalam i poszlam i smieje sie teraz do mamy, ze zawsze sie tak „chwalila”, ze szybko chodzic zaczelam, a tu sie nie ma czym chwalic, bo to nie bylo dobre.
Nasza fizjo mowi, ze dzieci ktore nie raczkowaly, zwykle poglebiaja problem tez przy chodzeniu. A czesto jest tez tak, ze problem jest wyprowadzony, dziecko zaczyna chodzic i problem znowu wraca.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2019, 08:47
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Pestkaa wrote:Domi jestem w szoku że to wszystko przez wędzidełko 😲 u nas zostało podcięte tylko, kurde teraz nie da mi to spokoju, czy zostało to dobrze zrobione... 😔
Najłatwiej sprawdzić to wkładając palec pod języczek. Jeśli możesz przejechać nim od lewej strony dziąsła do prawej i jest jedna przestrzeń to znaczy, że jest ok. Jeśli po środku jest wyraźna granica, która dzięki ta strefę na pół to ✂️✂️✂️tere-fere lubi tę wiadomość
-
Hehe Alex, Twój sen odzwierciedla mój charakter - jak się uprę to nie ma bata 😂
A Wy migiem do domu! ❤️
Magda, dziękuję za te słowa ❤️❤️❤️ choć do Babiaka w sierpniu terminy były na listopad więc do tego czasu zrobiłam co mogłam, to i tak mam poczucie że mogłam więcej. Mogłam np tak jak robią inni, zapakować Małego do fotelika i przyjechać z samego rana żeby tam koczować i zmusić go do przyjęcia nas dziś i ch.j 😂 a widzę jak bardzo przeżywa 3miesieczne dziecko a jak 3tygodniowe taki zabieg.
My mamy nockę zarwaną, paracetamol lał się jak szampan, odpada mi ręka na której Szymi spał. Jak się uda go odłożyć to idę po wiadro kawy, laktator i jeszcze muszę kupić przez neta inny smoczek... Doktor stwierdził, że Bibs to ulubiony smoczek dzieci z krótkim wędzidełkiem bo inne im po prostu wypadają, nie mogą ich zassać 🙄 trzeba się przerzucić na coś "zdrowszego"...tere-fere lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Idziemy dzisiaj do domu
jak myślałam, nabijali sobie na nas 3 dni. No ale spoko. Laura przebadana, w kupie wirusów nie ma, ewidentnie alergia. Mam mieć dietę bezmleczną, bez orzechów, cytrusów, truskawek. Bo tylko to jadłam ostatnio i mogło ją uczulić. Będę oczywiście ją obserwować czy coś się zmienia z tego co będę jeść. Na razie niby na 4 tygodnie i powoli wprowadzać ale pójdę do pediatry niech to racjonalnie rozplanuje.
Lekarz costam wspominał o mleku dla alergików jakbym z czasem chciała jej podać. Tu będzie problem bo panna nie chce butelki ani smoczka;) więc musi jej cyc wystarczyć, będę po prostu musiała dużo jeść i wszystkich witamin dostarczaćtere-fere, Nikodemka, Nona, Dośka lubią tę wiadomość
Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵