X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Fioletowa strona mocy
Odpowiedz

Fioletowa strona mocy

Oceń ten wątek:
  • karma Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kijanko, u nas IDENTYCZNA sytuacja.
    Neurologopeda zrzuca problem na za krótkie wędzidełko pod górną wargą. Dzisiaj idziemy do chirurga, zobaczymy czy podetnie. Nie zmuszaj jej, nie chodzi o to, żeby dziecko zamęczyć na cycku. Mój naprawdę mocno się męczy przy próbach.

Kijanka lubi tę wiadomość

💙
  • Nikodemka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Talku - ja zastanawiam się nad używaną medelą, dokupiłabym do niego zestaw osobisty i już.
    Podpowiedzcie tylko - patrzeć na te, ktore odciagaja z dwoch piersi jednoczesnie czy wystarczy pojedynczy? Jakie Wy macie?

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
    Mięśniak podsurowicówkowy.
    27.06.19 - histeroskopia z usunięciem polipa. - szczęśliwy cykl ❤️
  • rzepakowepole Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak tłumaczy wpływ górnego wędzidełka na Wasz problem? Poczytaj sobie o tym, bo to moze mieć w przyszłości skutki w postaci stłoczenia zębów.

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • rzepakowepole Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemko, podwójny, jeśli chcesz kupować teraz. Tylko zestaw osobisty a końcówki do Swinga to coś innego jest. Zwróć na to uwagę.

Nikodemka lubi tę wiadomość

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • Meggs Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemko ja mam podwójny z Lansinoh i ten podwójny robi robotę, ale ja cały miesiąc kpi praktycznie, a to na pojedyńczym bym się zajechała.
    A i sam laktator mega polecam, tańszy od medeli a robi genialną robotę.

Nikodemka lubi tę wiadomość

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • Lami Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra, Afera ma drzemkę, nadrabiam! 😂

Zaczynam od jubilatki: Spóźnione, ale szczere: Sto lat Szczesciarko! Samych pięknych chwil, pociechy z pociech i szybkiego i bezbolesnego rozwiązania 😘

1dff12ccedd4.jpg

Tęczova, całą moc jest dzisiaj i na najbliższe dni z Tobą. Teraz żaden stres, dużo odpoczynku, od malinki sposób z ciepłymi skarpetami. Mooocno kciuki 😘😘😘😘

Słoneczko, czekamy na piątek i żeby dzieciaczek się ośmielił 😊

Beti ♥️♥️♥️ Ale Basieńka nam rośnie hoho! Przewiduję u niej cuuudowne puciunie! 😍

Meggs, czy Ty narzekasz na prezenty od męża? Czy ostatnio nie zazdrościłyśmy Tobie wszytkie laptopa? 🤔

Domi, szacun, że udało Ci się przywrócić laktację. Z ciekawości ile odciagasz dziennie?

W ogóle dziewczyny jak Was czytam, to myślę, że już na następne dziecko to inaczej podzialalałabym z kp. No ale człowiek uczy się na błędach. Jesteście wszystkie mega silne i dzielne! ♥️

Niezapominajko! Zosieńka jest przesłodka! ♥️♥️♥️ I cały czas utrzymuję, że jest cała mamusia!

Pestko, z jednej strony dobrze, że nic nie wyszukała, z drugiej wiadomo, że wolałabyś znaleźć przyczynę, jeśli jest. Ja usiadłam z kartką i zapisałam wszystkie rzeczy, jakie mówili lekarze i położna nt wędzidełka i problemów z kp. Że mała nie potrafiła efektywnie ssać, a jeśli przykleiła się na dłużej to takie ciumkanie było. I doszłam do wniosku, że nikt nie zasugerował problemów z wędzidełkiem. I chyba najsolidniej wybiła mnie z szukania dziury w całym neurolog, która obejrzała małą i skomentowała "nie każde dziecko będzie potrafiło ssać pierś, nawet jak staniemy na głowie". No i nie każde piersi będą potrafiły produkować mleko, nawet jak też staniemy na głowie. Więc ja chyba nie idę na żadne podcięcia. Zostawiam jak jest.

Biegająca, Twoje wpisy z rana tak mnie rozbawiły, że czytałam że 3 razy. I zrobiło mi się później głupio, no pewnie od butelki po keczupie się w Tobie zagotowało, a mimo gigant miłości i bycia najlepszą mamą na świecie dla Mikołaja po prostu chciałabyś na sekundę, żeby poszedł do taty i żebyś mogła przespać się jeszcze godzinę. Mocno tulę 🤗🤗🤗

My wczoraj miałyśmy dziwaczny dzień, bo Ninka kreciła afery nie wiadomo o co. Też spisałam pierwszy raz drzemki. Wstała o 7, później 8-9 spanie, 10-11 spacer i 30 minut spania, 12-13 spanie, 15-16.30 spacer i spanie no i w domu o 18 poszła na drzemkę, ale po 40 minutach niespokojnego snu zrobiła się ciszą i weszła w głęboką fazę, a my zasnęliśmy. O 22 przebudziłam się i mówię, że trzeba ją w nocną pieluchę przebrać, okazało się, że jest calutka obsikana i zmarznięta ale spała dalej 🙈 daliśmy jej butlę, ogarnęliśmy turbo kąpiel, żeby ją zagrzać i myślałam, że pewnie po spaniu, a wystarczyła jedną rundka "Na Wojtusia z popielnika" i zasnęła spowrotem. Później papu o 4 i spanie do 7 🙄
    A brzuszek w ogóle nie dokucza. Jedynie robi twarde kupy, takie plastelinki i jak zaczyna, to od razu mnie woła do pomocy, bo mam ściągnąć pampersa, żeby było łatwiej. A ogólnie to ma dziewczyna mega charakterek. Potrafi płakać aż lecą jej łzy po czym nagle w sekundę uśmiech. A dziadków to potrafi tak ustawić, że mają np zwiedzać tylko jeden pokój 🙈

Niezapominajka2, Biegającą-mama, Szczęściara, Pestkaa lubią tę wiadomość

Szczęśliwa siódemka ❤️
    V leiden hetero, MTHRF 1298A-C hetero
  • Lami Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinko ✊✊✊

Malinowa91 lubi tę wiadomość

Szczęśliwa siódemka ❤️
  • Pestkaa Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggs wszyscy mi zwracają uwagę na ten wymęczony poród (vacumm i niedotlenienie malucha), że tak naprawdę nie wiadomo jak odbija się to na dziecku. Faktem jest, że on był bardzo slabiutki. Tym kiepskim startem jest też to, że po 5 dobach na butelce za nic nie chciał podjąć wysiłku ssania piersi. Ta neurologopeda powiedziała, ze ssanie piersi wymaga od malucha ogromnej pracy i trudno się dziwić, że nie chciał lub/i nie miał siły jej podjąć. Jeden maluch sobie po takich trudnościach i po butelce poradzi drugi nie. Przez moją determinację udało mi się wypracować przystawianie i ciumkanie tego cycka. Coś tam zje, bo czuję po piersiach jak się opróżniają. Mleko jest. Tylko on szybko odpuszcza ssanie, nie puszcza piersi tylko sobie tak trzyma suta i przysypia. Cycek jest uspokajczem, a nie jadłodajnią 🙄 zresztą świadczą o tym też te minimalne przyrosty wagi. Niestety nie miała dla nas cudownego rozwiązania, powiedziała, że dziecko ma prawidłowe odruchy i sprzyjające warunki, ale od niego zależy czy zacznie się najadac. Moja rola to częste przystawianie, zachęcanie, budzenie podczas cyckowania (i to robię cały czas) i kontrola wagi.

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 listopada 2019, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2019, 07:53

Malinowa91, Magda - mbc lubią tę wiadomość

• Nikodemka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teczova - kciuki za iui! Niech to bedzie ostatnia ❤️
    Dzieki :) Wlasnie czytam o Lansinoh, bo wczesniej patrzylam tylko na Medele i Spectre, opinie sa bardzo zachecajace, musze tylko zerknac jak wyglada kwestia tych zestawow osobistych.

Tesciowa jest po konsultacji w szpitalu chorob płuc. Nie znam szczegolow, ale podobno nie jest zle! Guzek jest maly, nie wyglada bardzo groznie. Maly kamien z serca juz mi spadl...

Magda - mbc, Nona, Lami, Pestkaa, blair., tęczova, Słoneczko123, Szczęściara, Biegającą-mama, madziorek86, Malinowa91, talku, Arashe lubią tę wiadomość

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
  • Dośka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajko, położna mówiła mi że maluchy utrudniają sobie sprawę i same zaciskają zwieracze kiedy chce im się kupkę. U mojej podobne problemy i też czuję, że to się najszybciej skończy w 3 miesiącu

Niezapominajka2 lubi tę wiadomość

bl9cmg7y7g2u5710.png
  • Dośka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa kciuki!!

Malinowa91 lubi tę wiadomość

bl9cmg7y7g2u5710.png
  • Dośka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak wygląda bobas kończący miesiąc 😉🥳

c75608a29ede.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2019, 11:22

Beti82, Pestkaa, Niezapominajka2, blair., tęczova, Nikodemka, Meggs, Nona, Słoneczko123, Szczęściara, Malinowa91, Biegającą-mama, Martek&M, madziorek86, alex0806, talku, tere-fere, Arashe, przedszkolanka:) lubią tę wiadomość

bl9cmg7y7g2u5710.png
  • karma Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rzepakowepole wrote:
    Jak tłumaczy wpływ górnego wędzidełka na Wasz problem? Poczytaj sobie o tym, bo to moze mieć w przyszłości skutki w postaci stłoczenia zębów.

Mówi, że przez to nie wywija górnej wargi i trudno mu się dobrze przyssać. No i ma mało ruchów ssących. Męczy się jak koń na westernie. Najpewniej będzie też miał diastemę. Ok, poczytam 🙃
    Edit: czytam, że diastema też wpływa na stłoczenie zębów bocznych...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2019, 11:36

💙
  • Beti82 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dośka jakie cudo <3
    AAaa tez chce juz takiego bobaska
    Pięknosc

Dośka lubi tę wiadomość

w5wqroeqo28oqb86.png
    22.11-Będzie córeczka <3
    24.01-432 (22tc)
    06.02-579 (24tc)
    14.02-800 (26tc)
    05.03-1067 (28tc)
    13.03-1250 (29tc)
    27.03-1699 (31tc)
    02.04-2001 (32tc)
    30.04-2500 (36 tc)
    13-05-3170 (38 tc )
    25.05-3450 (40 tc)
  • Lami Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemko, no to bardzo dobre wieści u teściowej. Niech go wycinają czy co tam trzeba, i niech teściową wraca do życia bez stresu i cieszy się narodzinami wnusia! 😊

Dziewczyny, ktoś u Was w rodzinie miał robione bypassy? Jak wyglądała rekonwalescencja, długo leży się w łóżku?

Szczęśliwa siódemka ❤️
  • Lami Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć słodka Jagienko! ♥️♥️♥️ Ale Tobie dobrze po tej stronie brzusia! Uśmiech mówi wszystko! 😍

Dośka lubi tę wiadomość

Szczęśliwa siódemka ❤️
  • Nikodemka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaka sliczna Jagienka 😍

Dośka lubi tę wiadomość

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
  • tęczova Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemko, cieszę się, że u teściowej niezłe newsy ❤

Dośka, ale piękna fotka 😊

Ja już po, dziś było jakoś niefajnie, dużo ludzi i bolało. No ale zakładam ciepłe skarpety i uzbrajam się w cierpliwość 😊

Nikodemka, Beti82, Słoneczko123, Biegającą-mama, Dośka, Magda - mbc, Malinowa91, talku, tere-fere, Wik89, przedszkolanka:) lubią tę wiadomość

“I believe in being strong when everything seems to be going wrong. I believe that happy girls are the prettiest girls. I believe that tomorrow is another day and I believe in miracles.”
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po zabiegu widzę ogromną różnicę u Szymka. Po pierwsze przez podcięcie górnego wędzidełka teraz pięknie wywija górną wargę do jedzenia czego nie robił wcześniej. Po drugie je wolniej, nie krztusi się, języczek wywija się w rureczkę. Nie ma potrzeby odbijanie go sto razy, nie męczą go gazy, kupy nie są zielone i cuchnące. Jest spokojniejszy pomimo dyskomfortu po zabiegu, który był tym razem już bardziej inwazyjny niż pierwszy.
    Jutro idziemy do neurologopedy, kazała przynieść butelki i smoczki. Mam nadzieję, że pokaże nam jak ćwiczyć żeby zamykał buźkę do spania bo później zacznie oddychać głównie przez buzię i kolejne problemy zaczną się piętrzyć.

Lami, jak na tydzień z laktatorem (średnio regularny i bez wstawania w nocy) dobowo pojawia się 20-30ml. U mnie na sierpniowkach dziewczyna wróciła od zera i w 2 miesiące ściąga po 600-700ml. Ja nie mam parcia na wyłączne karmienie swoim mlekiem, bardziej myślę o zapasach na wszelki wypadek. Udowodniłam sobie, że się da i można :) tyle, że im dziecko starsze tym trudniej chyba się poświęcić całkiem sesjom z laktatorem. Ja to robię tak, żeby Szymi nie ucierpiał na tym przez brak mojej uwagi. Jakby, dałam sobie tym sposobem rozgrzeszenie z tak szybkiego odstawienia, a widząc skalę naszego problemu z wędzidełkiem dałam sobie podwójne rozgrzeszenie bo być może mniej efektywne ssanie spowodowałoby problem z laktacją i tak.
    Czekam na lejki i przyłożę się przez najbliższe 3 tygodnie do regularnosci sesji a potem raczej odpadam, trzeba iść do przodu, zaraz zaczniemy rozszerzać dietę, wyrzuty sumienia zniknęły można odpuścić 😂

mhsvi09k7inxyf5l.png
‹‹ 2154 2155 2156 2157 2158 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ