Fioletowa strona mocy
-
WIADOMOŚĆ
-
Domi_tur wrote:Tak to ten
Usiądę później jak Szymi pójdzie spać to napisze więcej. Górna warga jest niezbędna do prawidłowego ssania, jeśli jest mocno przyklejona do dziąsła i Dzieć jej nie wywija przy jedzeniu a przez to nie jest szczelna jama ustna to nie wiem czemu ktoś zaleca czekanie. Może Wasze przypadki są mniej porąbane niż nasz 😂
Pokazała nam prawidłowe pozycje do karmienia butelką żeby wspierać odpowiednie napięcie w buzi, pokazała też jak krótkie wędzidełko wpływa na napięcie mięśni całego ciała i asymetrię 🙄
Ale to już nam chirurg uświadomił, że spięta piąstka, uniesione barki i i preferencja lewej strony to wynik napięcia w jamie ustnej przez to nieszczęsne wędzidełko 🙄🙄🙄
Niestety do jedzenia z butelki dziecko nie musi być sprawne jak Herkules przez co często rodzice pomijają ten problem i przychodzą dopiero jak dziecko sepleni...
Oglądały nas łącznie 3 osoby jako niezwykły przypadek - podobno to cud, że Szymi tak super sobie radził z jedzeniem skoro nawet na czubku jezyczka rysuje się gruba "krecha" która ciągnęła go i uniemożliwiała ruch🙄
Rzepakowe, możesz polecić jakiś dren inny niż sns? Nie wiem czy nie będę tak karmić Małego zeby trochę ćwiczyć prawidłowe ssanie, bo na butelce bto będzie trudne 😣
Domi właśnie przed chwilą zamawiałam drenywzięłam stąd: https://promedica.biz/pl/p/Cewnik-do-karmienia-/254 rozmiar 04 i 06
-
Talku kochana ja jeszcze nie rodze. Spokojnie.. Teraz kolej Madziorka i Lileczki. Mój synek będzie gentelmenem i zaczeka☺️☺️
Madziorku tak niewiele już zostało.. Ciocie też czekają na Lilcie😘😘
Edit. Pisałam w tym samym czasie 😂😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2019, 18:22
talku, madziorek86 lubią tę wiadomość
11.2015 pjp(*)
Niedoczynność tarczycy (Euthyrox100 ) -
nick nieaktualny
-
Ja testowalam dzis po poludniu, biel. Na jutro nie mam juz testu
takze Nona cała moc z Tobą! Kciuki zacisniete!!!
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2019, 21:42
Nona lubi tę wiadomość
II 2020 22 cs szczęśliwy
👶 X 2020
XII 2022 6 cs szczęśliwy
👧 IX 2023 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
A ja z innej beczki jak nieco przystopować laktacje? 🤦♀️ Moją tak rozkręciłam że przydały by mi się dodatkowe bliźniaki żeby to przejeść.. mój niejadek tyle nie je, a mi po godzinie czy dwóch cycki niemal nie wybuchną tyle w nich mleka 🤦♀️
-
nick nieaktualny
-
Meggs, nie hamuj tylko mroź póki jesteś przed stabilizacją, bo później nagle możesz odczuć deficyt. Przyhamować Kpi można ograniczając liczbę sesji, ale to dopiero po stabilizacji polecają. Mroź i wysyłaj do mnie haha ❤️
madziorek86 lubi tę wiadomość
-
Pestkaa wrote:Pisz nam wszystko ze szczegółami! A wy już macie dobrze podcięte to wędzidełko? To napięcie nadal występuje i powodowane jest górnym wędzidełkiem?
Domi właśnie przed chwilą zamawiałam drenywzięłam stąd: https://promedica.biz/pl/p/Cewnik-do-karmienia-/254 rozmiar 04 i 06
Napięcie spowodowane było i dolnym i górnym. Babeczka była zdziwiona, że przy pierwszym podcieciu dolnego, nikt nie zaproponował też górnego. Ogólnie ujęła to tak, że każdy defekt w obrębie jamy ustnej noworodka odbija się na całym ciele, może wystąpić asymetria, obniżone lub wzmożone napięcie itd a rzadko kiedy łączy się to z wędzidełkiem. Dopiero specjalista jest w stanie na podstawie samej postawy ciała stwierdzić, że występuje problem. To spięcie u nas pojawia się sporadycznie, w nowych sytuacjach głównie.
Teoretycznie teraz już wszystko jest ok, górne się ładnie goi, dolne też ale wolniej przez to, że tam poza wędzidełkiem były podcinane tkanki trzymające język. Ale nie jest powiedziane, że wraz z rozwojem dolnej żuchwy nie będzie konieczne jeszcze jedno podcięcie. Zaleciła dodatkowe masaże, ćwiczenia na domykanie buźki, przecwiczyla z nami pozycje do karmienia butelką i piersią, nawet z książki kazała zrobić fotki fotografii z prawidłowymi pozycjami.
Teraz musimy zmienić stopniowo butelkę bo Tommee Tippee nie pomaga w wywijaniu górnej wargi, przyzwyczajać do nowego smoczka bo Szymek tego Bibsa memła a nie ssie - trzyma go w pyszczku bo mu nie wypadaa difraxa nie wie jak złapać więc wypluwa. Póki co ćwiczymy Bibsem zasysanie, najpierw stymulujemy do ssania a potem próbujemy go wyciągnąć tak żeby Szymi zasysał go bardziej.
A w temacie górnego wędzidełka - Pani stiwrdzila, że podciecie zanim pojawią się zęby powoduje, że ten języczek na dziąśle zanika a przynajmniej się zmniejsza, po wyjściu ząbków zaczyna się utrwalać wada. Ale wiecie, to wszystko mówiła na naszym przykładzie, nie wiem jak tam u Was to wygląda, u nas był 4 stopień górnego i ubytek 2mm w dziąśle więc to ewidentnie nadawało się na zabieg.
Na koniec pokazała nam jakie gadżety kupić do rozszerzania diety, kubeczek którym można podawać mleko a później kaszki.
I powiedziała, że to nie jest tak, że nagle dzieci mają problem z wędzidełkami. Kiedyś lekarze w szpitalach cięli hurtowo i nie informowali rodziców lub mówili po fakcie. Potem weszła "moda" na mm, butlę zassie każde dziecko... I dopiero jak wrócił teraz nurt karmienia piersią to zaczęto znów zwracać uwagę na problem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2019, 22:48
-
nick nieaktualny