Fioletowa strona mocy
-
WIADOMOŚĆ
-
Biegająca mi Laura robi to samo, wszystko ja wokoło interesuje. Dlatego nie biorę jej na fotel w dzień do karmienia, tylko na leżąco. Leży do wszystkich tych bodźców tyłem, otulam ją rękami, czasem lekko pobujam pupę jak coś mruczy i wtedy zjada. Kwestia jest taka że też mi mleko sika jak się odrywa, więc zwykle podkładam pod cycka pieluchę bo ona lubi się bawić sutkiem.
Powiem wam że z tym spaniem to niby poczytałam, costam teoretycznie wiem, ale u Laury to nie działa. Co bym nie robiła to ona po tych 40 minutach z zegarkiem na ręku się budzi. Ostatnie kilka dni chodzi na drzemki co 2 h, śpi 40 minut. Plus minus kilka minut czasem. Za to w nocy kamień. Dzisiaj od 20 do 5.20, zjadła i do 7.20 dospała. Czyli jakby nie patrzeć pierwsza drzemka już prawie 2 h. A kolejne będą krótkie;) na spacerze czasem dłużej pośpi. Ale dzisiaj leje ;(Biegającą-mama, Ani0nka lubią tę wiadomość
Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
Anionka, jesli Olek spi z Wami, a jest na tyle maly, ze karmisz go w nocy na zadanie, co jest oczywiste, to ja bym sobie odpuscila na razie.
Zacznij wtedy, kiedy Olek sie troche odklei i wtedy, kiedy w nocy wstanie do niego do lozeczka np. 3x nie bedzie dla Ciebie problemem.
Mysle, ze takiemu maluchowi ciezko jest ustabilizowac drzemki w dzien. Nie jest to oczywiscie niemozliwe, ale on ledwo co przestal byc noworodkiem.
Na spokojnie
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Alex, 40 min to spoko drzemka. W nocy spi jak zloto, ja bym sie nie czepiala
edit. my znowu mamy tak, ze Jurek nie umie sie nafutrowac. On wg tabelki powinien wciagnac 200ml mleka, a zwykle je 120, czasem zdazy mu sie zjesc 140-150 wiec nie ma opcji, zeby kipnal na cala noc. Takze no trudno, tak ma. Plus chociaz taki, ze je i idzie w kimono od razu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2020, 08:36
Ani0nka lubi tę wiadomość
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
No lepsze 40 minut niż 15 Jak wcześniej;) chociaż i takie turbodrzemki się zdarzają po 20 minut. Zależy od dnia. Jak nie daj boże musimy gdzieś wyjść o określonej godzinie to jest rozwalona na cały dzień. Ale wolę jak ona mi całą noc przespi i w dzień tak krótko niż jakby miała po nocy buszować właśnie zasypia, nawet szybciej niż obstawiałam. Pewnie wstała ok 7 A nie 7.20 bo costam słyszałam że gada przez chwilę ale nie chciało mi się z łóżka wstawać. Dopiero ciamkanie łapek mnie obudziło konkretniej. I odkurzanie na górze... moi sąsiedzi odkurzają 2 razy dziennie, codziennie. Czasem nawet 3...Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
Alex jak Twoi sąsiedzi tak lubią odkurzać to zapraszam do mnie 😂
A u nas już drzemka trwa 40min, juhuuu. Bez cycka w buzi i już szum wyłączył się i nadal śpi. Aby do 9:20 wtedy będzie godzinka ❤️ A później o 11 na spacer na 2 godziny 😁 tylko on max 1,5 godziny wytrzymuje a i tak się budzi w tym wózku 🤭Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2020, 09:00
-
Magda zazdroszczę tych przespanych nocy. U nas od momentu gdy jest sam cycek to budzi wie co 2-3 godziny, a po butli to potrafił 4-5 godzin spac ciurkiem. Nie wiem czy dla niego nie lepsza byłaby butla na noc aby sobie dłużej pospał?
Jak myslicie?? Ale boje się bo tyle walczyłam o tego cyca... -
Anionka, male dzidziusie jedza w nocy, placza i nie spia. Ty chyba musisz najpierw sobie glowe poprzestawiac chyba i pogodzic sie z tym, ze wyspisz sie za jakis czas.
Poza tym ja nie spie w nocy. Mam zle CC i nie mam parcia na SN 😅 chociaz z kazdym dniem lepiej 🤦🏻♀️Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2020, 09:09
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Anionka, proszę. 2-3 godziny na piersi takiego malucha jest ok.
Widzisz tu, ze duzo dziewczyn daje butelkę, ale naprawdę Ty nie musisz. Synek sie najada, spisz z nim, jest Wam wygodnie. Zaufaj sobie. Jemu sie jeszcze 100 razy wszystko zmieni. Zaraz zacznie przesypiać noce, zeby po miesiacu zacząć budzić się co godzinę.
Wbrew temu, co czasem może sie wydawać, macierzyństwa nie da się zaplanować z kalendarzem i zegarkiem.Magda - mbc, Ani0nka, tęczova, Domi_tur, Biegającą-mama lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny macie jakieś sposoby na katar u maluszka?
Biegającą mam to samo 😉 co prawda nie zawsze, bo czasami ładnie je, ale często właśnie się wije, szarpie, a mleko leci wszędzie i jej na twarz 😛 Ja zauważyłam ze czasami tak robi jak chce jej się beknąć. Biorę ja do odbicia i potem kończy jeśćBiegającą-mama lubi tę wiadomość
-
Dośka nam też odbijanie pomaga, a jak to nie pomaga to stwierdzam, że dziecko najedzone i już nie chce jeść, jak nadal płacze to znaczy ze już pora do spania 😁
Wiem wiem, chciałabym być najlepsza matką, aby on się wysypiał i był szczęśliwy. Chciałabym jakieś idealne wskazowki, rady, aby to moje dziecko funkcjonowało jak najlepiej. Jestem perfekcjonistką i ciężko mi się pogodzić z tym, że nie zawsze umiem sobie z nim poradzić 😖😪Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2020, 09:18
Dośka lubi tę wiadomość
-
Anionka, plis wyluzuj, Olek nie ma jeszcze nawet 3 miesięcy, nie musicie mieć już super ulozonego planu dnia, przesyłanych nocy. Szymon ma 5 miesięcy i nigdy nie przespal ciągiem 8 godzin, ten typ tak ma i tyle. Budzi się w nocy nie na butlę, ale czasem potrzebuje żeby go przytulić, pogłaskać po głowie i odłożyć do łóżeczka. Ważne są rytuały, tak by dziecko czuło się bezpiecznie.
Mi się wydawało, że jesteśmy gotowi do rzetelnej nauki snu, ale za dużo się dzieje i Szymek potrzebuje jeszcze czasu. Z notatek wyniosłam pilnowanie czasu czuwania pomiędzy drzemkami, nie trzymamy się sztywno "kąpiel o 19, butla 19:30,sen 20", tylko obserwujemy kiedy była ostatnia drzemka i w jakiej Sajmon jest kondycji.
Czasem wystarczy go na drzemkę odłożyć do łóżeczka i zasypia a czasem trzeba go przytulić.
Do tego trzeba podejść rzetelnie tak jak Nona prawi, a żeby do tego podejść jak należy i Ty i Olek musicie być gotowi. Jeśli pierś jest jego miejscem bezpieczeństwa to daj mu przy niej być.
Im bardziej odpuścisz tym lepiej będziecie się dogadywać - wierz mi, ja też chciałam wszystko mieć poukładane, wyspane i szczęśliwe dziecko, zadbany dom i zaspokojonego męża. Ograniczyłam się do szczęśliwego dziecka i od razu mi lżej 😂😂😂Magda - mbc, Ani0nka, przedszkolanka:), Nona lubią tę wiadomość
-
Boże Bożenko mój syn śpi już 1 godzinę 20min 😱😱😱 trzeba to gdzieś zapisać 😂
Nona, alex0806, Lami lubią tę wiadomość
-
Domi dobrze prawi. Każde dziecko jest inne, nasze są jeszcze malutkie. Nie masz wpływu czy spi 30 min.czy 3h stąd ciężko jest ten rytm wyrobić. U nas ostatnie dwa dni spał do 8, później drzemka w wózku od 11-14 i o 16:30. Dzisiaj wstał z nami przed 7 i spał teraz 1.5h(chyba wstal) więc do wózka pójdzie dopiero koło 12 i ten rytm już inny. Ważny rytuał np.pilnowania drzemek(musisz wyczail co ile jest śpiący,u nas to 2-2.5h),stałą pora kąpania,później jedzenie itp. A że się budzi w nocy to norma. Chce Cię przytulić,poczuć,napić się cyca. Przecież 9 miesięcy był PRZY tobie non stop,Ty jesteś całym jego światem;) A im bardziej naciskasz,ustawiasz go itp.tym gorzej to wychodzi,Ty masz nerwy on wyczuwa i D..z tego. Zobaczysz ,że samo się to unormuje
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2020, 09:49