Fioletowa strona mocy
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyCytrynowy sok wrote:O dzieki za info, teraz to mi dało do myślenia... Aktualnie biorę acard 150 codziennie rano. Witaminy metyle w duzych dawkach biorę do owulacji, potem zwykłe mamadha premium.
I bardzo dobrze że się wtrącaszw piatek idę do hematologa dopiero
Meggs a Ty chyba w tym cyklu co zaszłaś to brałaś acard i heparynę po owu?
Acard powinno się brać wieczorem. Moja ginka mówi, że w wielu badaniach wychodzi, że rozrzedzająco na krew działa tylko brane wieczorem i kazała mi koniecznie brać na nocMagda - mbc lubi tę wiadomość
-
Cytrynowy sok wrote:O dzieki za info, teraz to mi dało do myślenia... Aktualnie biorę acard 150 codziennie rano. Witaminy metyle w duzych dawkach biorę do owulacji, potem zwykłe mamadha premium.
I bardzo dobrze że się wtrącaszw piatek idę do hematologa dopiero
Meggs a Ty chyba w tym cyklu co zaszłaś to brałaś acard i heparynę po owu?
Acard trzeba brać na noc
https://mamaginekolog.pl/profilaktyka-kwasem-acetylosalicylowym-ciazy/
Metyle powinnaś brać cały czas jeśli masz mtuację MTHFR niezależnie czy się starasz czy nie. Mnie hematolog folian 0.8 kazał brać codziennie dożywotnio, bo mam homozygotę.
I dalej jeśli masz mutacje, to zwykłych witamin nie bierz, bo to nie ma sensu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2019, 15:01
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
alex0806 wrote:U mnie Magda tak samo było. Heparyna od owulacji poskutkowała a wcześniej na tych samych lekach od razu poleciało.
Zastanawiam się czy gin nie powinien mi zwiększyć dawki heparyny bo nadal biorę 0.4. Madzia jakie badania robisz żeby było wiadomo czy zwiększyć?
APTT, PT, TT i fibrynonegn te wystarcząalex0806 lubi tę wiadomość
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Meggs wrote:Cytrynowa ja jestem pod opieka ginekologa, ale babeczka ogarnia mutacje. Poprzednia ciaza poleciala mi bardzo szybko, w tym cyklu heparyne wlaczylam od 8dpo gdzie tego dnia byl mini mikro cień cienia na teście. Acard po okresie przez caly cykl. I przybijam piatke , ja rowniez z Warszawy 😊
Magda a jaka przyjmujesz dawke wit b12?
500 codziennie, hematolog chciał 1000.Meggs lubi tę wiadomość
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Cytrynko, klikalas mi cos na insta? Pokaz sie
Kurcze, ja tez powinnam zbadac mutacje... gdybym miala wolna gotowke, to bylby pierwszy krok zaraz po hsg.
-
Cytrynowy sok wrote:o widzisz tego nie byłam pewna i brałam jak chciałam, ale jest napisane że po jedzieniu więc brać go po kolacji czy lepiej bezpośrednio przed snem ale już wtedy nie będzie po posiłku?
Widzę że tez masz PAI1 hetero i też miałaś poronienie zatrzymane, a gdzieś czytałam że PAI przeszkadza między 8-10tc, może jednak coś w tym jest.
Generalnie to jest tak, że zakrzepica/hemofilia/trombofilia czy jak to nazwiesz, to nie tylko czynnik V Leiden lub V R2.
Zakrzepice lu problemy z krzepliwością masz też wtedy jak masz nieprawidłowe:
białko C lub białko S
czynnik krzepnięcia VIII
antytrombinę III
APTT, PT, TT,
d-dimery
fibrynogen
GGT
GGTP
więc generalnie mówi się, że problemy z krzepnięciem powodują poronienia nawykowe do 12tc.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2019, 15:21
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Cytrynowy sok wrote:To już będę brała na noc, dzięki
Ja mam tylko PAI1 i czynnik Vr2 nieprawidłowe, MTHFR prawidłowe, biorę metyle raczej sama z siebie żeby uzupełnić bo kiepsko wit B wyszły mi w badaniach.
to bierz wit. B12 Enzmanna, ona już ma folian, ja ją biorę, jest droga ale polecam.
Albo Aliness 1000.Cytrynowy sok lubi tę wiadomość
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Jeszcze 4 dni wg tego kalendarza Belly, a tak naprawdę wg usg 3 dni i mija największe zagrożenie ❤️ Jejku jak to leci... 🥰🥰🥰
Nona, Cytrynowy sok, sunshine03, tęczova, madziorek86, Wik89 lubią tę wiadomość
-
Nikodemka wrote:Cytrynko, klikalas mi cos na insta? Pokaz sie
Kurcze, ja tez powinnam zbadac mutacje... gdybym miala wolna gotowke, to bylby pierwszy krok zaraz po hsg.
same mutacje nie są podstawą do włączenia acardu czy heparyny, chyba że chcesz sobie zrobić cały ten pakiet mutacja+trombofilia z testdna.pl, to wtedy rozumiem. Ale tak jak pisałam wcześniej, to, że nie wyjdzie Ci czynnik V to nie znaczy, że nie masz zakrzepicy.Nikodemka lubi tę wiadomość
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyCytrynowy sok wrote:o widzisz tego nie byłam pewna i brałam jak chciałam, ale jest napisane że po jedzieniu więc brać go po kolacji czy lepiej bezpośrednio przed snem ale już wtedy nie będzie po posiłku?
Widzę że tez masz PAI1 hetero i też miałaś poronienie zatrzymane, a gdzieś czytałam że PAI przeszkadza między 8-10tc, może jednak coś w tym jest.
Tak czy siak biorę Acard i teraz ciąża ma się dobrzeCytrynowy sok lubi tę wiadomość
-
sunshine03 wrote:no cóż u mnie się ciąża około 8-9 tygodnia zatrzymała, więc zgadza się z tym, co wyczytałam też w jakiś badaniach, że 8-10 tydzień przeszkadza najbardziej. Z drugiej strony czytałam też badania, że żadnego wpływu nie ma.
Tak czy siak biorę Acard i teraz ciąża ma się dobrze
tak jak pisałam wcześniej, PAI jest podstawą do dalszej diagnostyki, gdybyś np. ją poszerzyła mogłoby wyjść właśnie, że potrzebujesz brać leki rozrzedzające krew.
Ja uważam, że jeśli gin nie zleca wizyty u hematologa na pogłębioną diagnostykę, to powinien włączyć leki przeciwzakrzepowe.
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Cytrynowy sok wrote:Magda to samą B12 brać? bo mam jeszcze trochę w zapasie bcomplex full- metylowane bicapsa komuś lekarka poolecała więc kupiłam te.
Nona witaj! jestem fanką Twoich tekstówtak długo każesz czekac na siebie
Nie, nie musisz brać samej, jak to co masz ma spoko skład i spoko ilość wit.B12, to bierz, tę co bierzesz💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Dziewczyny poprawcie mnie jak cos robie źle ale ...
jade dzisiaj do połoznej podejrzec.
Bo rozkminiam to tak:-jezeli pecherzyk jeszcze jest to powinien byc juz duuuzy (mozliwe ,ze za duzy) i tez chce to wiedziec, wieczorem bedzie 60 h od zastrzyku.Musze wiedziec na przyszlosc czy te zastrzyki cos daja.Bo jak pojde do ginki w maju to jej wtedy opowiem dokladnie pokazujac karty z monitoringów ze zdj jak co działało.
Bez zastrzyków to wiem,ze po clo rosnie ale peka na 26 mm
Bez clo pęka na 22 mm ale dlugo rosnie i pozny dzien cyklu.
Byc moze musze miec mocniejsze zastrzyki
Nie wiem hmm innych pomyslów brak