X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Fioletowa strona mocy
Odpowiedz

Fioletowa strona mocy

Oceń ten wątek:
  • Meggs Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka2 wrote:
    Tęczova to super 😊 trzymajcie się ciepło.

Meggs tez myślę, że nie powinnaś się teraz na pewno zadręczać, ale skoro jest wskazanie do następnych badań to po prostu je zrób 😊

Przedszkolanko nie mam pojęcia skąd wziąć fajną spódnicę maxi a chętnie się dowiem!
    Na amniopunkcję sie nie zdecyduje. Za duże ryzyko. A sanco 2500 zl. Troche sporo.

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggs amniopunkcję chyba też się wykonuje później niż badanie z krwi? Może zrób powtórne badanie z krwi i usg w innym miejscu?

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Meggs Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Meggs amniopunkcję chyba też się wykonuje później niż badanie z krwi? Może zrób powtórne badanie z krwi i usg w innym miejscu?
    Usg nie chce robić ponownie bo byłam u mega dobrej specjalistki, wiec na pewno jest dobrze. Zastanawiam sie czy nie powtorzyc biochemii może. Ale nie wiem czy to sens jest. Nie wiem czy to konsultować z kimś innym... nie wiem nawet z kim, nie znam tu specy lekarzy.

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • rzepakowepole Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggs wrote:
    Usg nie chce robić ponownie bo byłam u mega dobrej specjalistki, wiec na pewno jest dobrze. Zastanawiam sie czy nie powtorzyc biochemii może. Ale nie wiem czy to sens jest. Nie wiem czy to konsultować z kimś innym... nie wiem nawet z kim, nie znam tu specy lekarzy.

A konsultowałas ten wynik z lekarką od USG? Bo to w sumie ona powinna Ci go przekazać i wyjaśnić.

Magda - mbc lubi tę wiadomość

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • reset Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggs wrote:

A kiedy pobierałaś Pappę? Czym później, tym wynik może być bardziej zafałszowany (dlatego mój ginekolog kazał mi pobrać w 11+4, a samo badanie miałam dwukrotnie - raz 12+2, a drugi raz 13+2 i nawet wyniki po korekcie krwi z obu tych usg mi się różnią).

relgmg7ymfbmxgyl.png

* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 <3
    * listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
    * HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
    * PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.

Wysłany: 20 maja 2019, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    reset wrote:
    A kiedy pobierałaś Pappę? Czym później, tym wynik może być bardziej zafałszowany (dlatego mój ginekolog kazał mi pobrać w 11+4, a samo badanie miałam dwukrotnie - raz 12+2, a drugi raz 13+2 i nawet wyniki po korekcie krwi z obu tych usg mi się różnią).
    Spoko, mi przy dwóch USG nawet ryzyko podstawowe się bardzo różni, mimo że to teoretycznie niemożliwe. :P

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lami wrote:
    Weszłam na mamaeginekolog, żeby poczytać o tym szczepieniu na krztusiec i oczywiście zawędrowałem w meandry jej artykułów i mam schizę, że dziecko niedoczynność tarczycy ma. Mi tak to cholerne TSH skacze, jutro mam nadzieję, że spadnie w końcu. A ten bąbel w brzuchu to aktywny tylko o 23 jak nie śpię. A tak przez cały dzień nie pamiętam, że mam z kilogramowego i z 35 centymetrowego lokatora. Może dlatego taka zaspała. Wiem, że wymyślam, dlatego od drugiego trymestru nie czytam w ogóle internetów i forów oprócz naszego, bo się pierdzieli we łbie. Jutro rano jadę na krew, później już będę koczować u mamy w pracy na lekarkę i wyniki z krwi.

Co sądzicie o rozstepach? Bo ja już nie wpisuje w google, bo zaraz się przerażę. Genetycznie uwarunkowane, czy jednak smarowanie oliwkami pomoże? Ja się nie smaruję niczym, nie znoszę mieć czegoś na skórze. Na razie nic mi nie wyszło. Ale po okresie dojrzewania pełno mam białych szram na piersiach, po bokach brzucha i udach z boku. Koleżanka, ta z bliźniaczką bocianową, napisała mi z rana alert "smaruj łydki też, wyszły mi tam dziady rozstępy". Jej puchną już od 20tc stopy i łydki, może dlatego się porobiły. A Wam się coś robi?

Malinowa, kochana, jak sprawy u Ciebie? Przyszły mutacje?
    Nona, a Ty już po owulacji?
    Nikodemko, daj zaraz znać, jak odbierzecie wyniki.

Ja jako nastolatka mialam bordowe rozstepy na tylku i zostaly mi biale slady, nieduzo, ale jednak.
    Cala ciaze smaruje sie oliwka z dermy, ale glownie na brzuchu bo mam mega suchy, az sie ze mnie sypie skora.
    Generalnie wydaje mi sie, ze ciazowe rozstepy sie albo ma albo nie, niezaleznie od smarowania :)

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • reset Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rzepakowepole wrote:
    Spoko, mi przy dwóch USG nawet ryzyko podstawowe się bardzo różni, mimo że to teoretycznie niemożliwe. :P

Wydaje mi się, że ono się spokojnie może różnić, bo skoro to kwestia pomiarów to wystarczy lekko drżąca ręka i już np. nt wychodzi inne. Dlatego podeszłam do tego bez większej paniki (zwłaszcza, że drugie usg było chyba dokładniejsze, a na tym drugim ryzyko wyszło niższe:)).

relgmg7ymfbmxgyl.png

* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 <3
    * listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
    * HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
    * PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.
  • Lami Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggs, pewnie robiłabym jak piszą dziewczyny - inny lekarz i jeszcze raz USG i pappa. To ok 500 zł, albo jakiś nieinwazyjny droższy test.
    Jak robiłam prenatalne i pappe to pani poinformowała mnie, że jeśli wyniki papy będą wątpliwe, to na pewno lekarz przeprowadzający pierwsze USG wezwie mnie na dodatkowe USG sprawdzające, chyba za dopłatą 50 zł. Może zadzwoń tam, gdzie robiłaś i dopytaj o taką formę?

Na pewno wszystko będzie dobrze. Tak, jak pisze rzepakowepole - tak mało danych jest branych pod uwagę przy tych statystykach.

Niezapominajko, prawdziwa faszjonelka z Ciebie 😀

Dzięki dziewczyny za podpowiedzi o rozstepach. Nic, czas się zmobilizować i smarować. Bym później nie miała sobie nic do zarzucenia.

Rzepakowepole, dzięki za wszystkie informacje!!! Kontaktuje się w takim razie z Panią Anią Hyranakowską, może gdzieś mnie jeszcze wciśnie. Jak do końca tygodnia mi się nie uda to idę koczować na Inflancką 😊 Dziękuję jeszcze raz! 🤗

Tęczova, dbajcie teraz o siebie. Zabieraj szybko męża do domu. Dobrze w tym wszystkim, że się tak skończyło.

Ale taka jest prawda, że takie momenty, kiedy czas zamiera na moment, uświadamiają nam jak małostkowi potrafimy być na codzień. Że trzeba się cieszyć z tego, co przynosi los i w pierwszej kolejności dziękować za dobre rzeczy, a nie skupiać się tylko na tym, czego nam brakuje. Potrzeba czasu, żeby wszystko dojrzało i żeby móc zebrać plony. Raz dzieje się to szybciej, raz wolniej, trzeba uzbroić się w cierpliwość. Po tym, jak moje życie zmieniło się o 180 stopni w przeciągu dwóch - trzech lat, mogę śmiało stwierdzić i podziękować wszystkim, którzy kiedyś mówili, że dobro powróci dwukrotnie - cholera, mieliście rację, chociaż wtedy wydawało się to tak surrealistyczne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2019, 16:32

fiorella82 lubi tę wiadomość

Szczęśliwa siódemka ❤️
    V leiden hetero, MTHRF 1298A-C hetero
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemko, myślę że danie sobie chwili bardzo dobrze działa na głowę. My wyjechaliśmy w sierpniu na wakacje i postanowiliśmy się nie starać, uprawialiśmy seks oczywiście, ale bez liczenia. Ciąży z tego nie było, ale jakoś tak dało siły na kolejny cykl- ten szczęśliwy.

Tęczova, to prawda szkoda życia na ciche dni i kłótnie. Najlepszego dla Was z okazji rocznicy!!
    Mój mąż od weekendu majowego też jest mocno chory, ale nie chciałam tu o tym pisać. Generalnie będzie dobrze, ale wiadomo że trudno z chorym mężem i noworodkiem w domu. Ale mam nadzieję, że wszystko się ułoży i u mnie i
    u Ciebie :)

Meggs, skonsultuj wynik z babeczką od prenatalnych. Pamiętaj, że to badanie można robić do 24tc zdaje się więc śmiało możesz poczekać. Szybkość ma znaczenie w przypadku chęci terminacji. Ja robiłam (bo chciałam) NiftyPro -2350zł.

Przedzkolanko, w zeszłym roku dużo maksi było chyba w Reserved, sprawdź online :)

Mam nadzieję, że odniosłam się do wszystkich postów :)

tęczova, przedszkolanka:) lubią tę wiadomość

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Meggs Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    reset wrote:
    Pappe pobrali mi przy usg prenatalnym , czyli dokładnie maluszek miał 12+6 według usg.

Rzepakowepole ginka zadzwoniła i powiedziała ze wyniki są kiepskie. Mówiła o sanco i amnio. Podała nowe skorygowane ryzyka po pappie i tam trisomia 13 wynosi 1:152.

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • tęczova Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    /

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2020, 12:58

Magda - mbc lubi tę wiadomość

“I believe in being strong when everything seems to be going wrong. I believe that happy girls are the prettiest girls. I believe that tomorrow is another day and I believe in miracles.”

Wysłany: 20 maja 2019, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    reset wrote:
    Wydaje mi się, że ono się spokojnie może różnić, bo skoro to kwestia pomiarów to wystarczy lekko drżąca ręka i już np. nt wychodzi inne. Dlatego podeszłam do tego bez większej paniki (zwłaszcza, że drugie usg było chyba dokładniejsze, a na tym drugim ryzyko wyszło niższe:)).
    Ja mówię o ryzyku podstawowym, które podaje się przed skorygowaniem o pomiary USG.

ex2bvcqgjnvonbri.png

Wysłany: 20 maja 2019, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggs wrote:
    Pappe pobrali mi przy usg prenatalnym , czyli dokładnie maluszek miał 12+6 według usg.

Rzepakowepole ginka zadzwoniła i powiedziała ze wyniki są kiepskie. Mówiła o sanco i amnio. Podała nowe skorygowane ryzyka po pappie i tam trisomia 13 wynosi 1:152.
    Skąd Ty jesteś? Nie pamiętam. :(

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odpowiem za Meggs, Warszawa z tego co pamiętam ;)

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021

Wysłany: 20 maja 2019, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lami,jak wejdziesz na www przychodni przy Inflanckiej to tam masz info o szkole rodzenia. Jest telefon, można zadzwonić pod ten tam podany (komórka, nie ogólny), zapisać się i babeczka oddzwoni jak będą uruchamiać kolejną grupę. Przed pierwszymi zajęciami trzeba podpisać deklarację.

Lami lubi tę wiadomość

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • Beti82 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wik89 wrote:
    Wow Niezapomniajko ale pokaz mody :D super ogladam Was w tych ciuszkach i sobie wizualizacje robie hhaha podobno dziala ;)
    No do mnie wczoraj przyszla wredna malpa wieczorem :/ wczoraj pochlipalam ale dzis juz mam lepszy nastroj i jestem nastawiona na dzialanie ;) zbliza sie wizyta meza u androloga, bierze swoje suple i odstawil piwo, ja mam brac clo od czwartku.. takze jestem jakos pozytywnie nastawiona.

Lami nie stresuj sie bedzie na pewno dobrze, a mozepowiedz o swoich obawach na kolejnej wizycie to lekarz Ci rzuci jakas medyczna wiedza i uspokoi :)

Nikodemko Fiorella Beti no to mamy podobny etap cyklu. Jak w rodzinie zaczynaja sie synchronizowac cykle hehehe
    Wiki dostalas @? :(

w5wqroeqo28oqb86.png
    22.11-Będzie córeczka <3
    24.01-432 (22tc)
    06.02-579 (24tc)
    14.02-800 (26tc)
    05.03-1067 (28tc)
    13.03-1250 (29tc)
    27.03-1699 (31tc)
    02.04-2001 (32tc)
    30.04-2500 (36 tc)
    13-05-3170 (38 tc )
    25.05-3450 (40 tc)
  • Wik89 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beti tak :( :( rok staran minął... eh.

Teczova zdrowka dla Męża rozumiem ze najgorsze minelo i teraz musi po prostu dbac o siebie, trzymam kciuki za szybka rekonwalescencje! I gratulacje z okazji 2 rocznicy!

Meggs glowa do gory musi byc dobrze, zrob na spokojnie zalecane badania, choc domyslam sie, ze to stresujace. A co do specjalistow to wiem tylko, ze Babka medica ma dobre opinie o usg ale moze jeszcze ktos na forum warszawskim ciazowym doradzi

II 2020 22 cs szczęśliwy
    👶 X 2020
    XII 2022 6 cs szczęśliwy
    👧 IX 2023
  • Meggs Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, Warszawa.

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • Nikodemka Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi, no to u mnie poszlo wlasciwie o to samo, tylko w temacie staran... Liczy sie tylko praca, a ze jej czas jest nienormowany, to poza praca nie istnieje po prostu nic.
    Magda - trzymam kciuki za zdrowie meza, zebyscie mogli razem cieszyc sie pierwszymi chwilami malenstwa.
    Powiem Ci, ze gdyby u nas byla jakakolwiek szansa na wakacje to z wielka checia bym wszystko rzucila i nie myslala o staraniach ani troche. Bez wakacji jest troche ciezej, ale bede probowac.
    Chcialabym umiec sie pogodzic z tym, ze moge nigdy nie miec dziecka. Wiem, ze brzmi to negatywnie, ale byloby mi wtedy latwiej.

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
    Mięśniak podsurowicówkowy.
    27.06.19 - histeroskopia z usunięciem polipa. - szczęśliwy cykl ❤️
‹‹ 776 777 778 779 780 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ