Gang 18+ :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja tak na szybko
ZGREDZIA - hormony to sie chyba wyrownuja do 3 miesiecy (polog trwa 10 tygodni mniejw iecej).
dzis po raz pierwszy musialam dziecko budzic na jedzenie bo mi cycek tak nabzmial ze myslalam ze skamienial. Zamowilismy woombie. Niestety neimam od kogo pozyczyc zeby sprawdzic. -
Psotka, a ja tych smoczkow o ktorych pisalas szukam
chyba z ebay musze zamowic
wszedzie o nuch pisza, a ciezko zamowic...
Kroko, sluczna kieckaja jeszcze nie wiem co malej ubiore banchrzest po koscieli, bo w kosciele bedzie miala tradycyjna dluga suknie....
Co do skazy bialkowej, to mi sie wydawalo, ze to suche placki powinny byc. Tak moj synio mial.
A Zuza jeszcze ma te krostki czy zeszly po pewnym czasie? Pamietam, ze tradzik niemowlecy jest bardziej widoczny czy tez wyskakuje wiecej krost, gdy dziecko sie zgrzeje. U nas tak bylo z chlopakami i z mala tez.
A na pkt. Emolientow to nie swiat zwariowal, a Polskatakie mone odczucia, ze kazda wysypka to alergia i zaraz emolenty zalecaja
Najwazniejsze, by Zuzie przestal brzuch bolec.
Moja mala nadal pozno wieczorami zasypiakolo 24 dzis chce wprowadzic rytm dnia. Mam nadz.ze pomize.
Przy pierwsztm synu mialam i sie sprawdzilo. Przy drugim ciezko bylo wprowadzic, bo kn ciagle plakal. Jedynie kapiel i pobudka byly o stalej porze.
Hania malo spi w ciagu dnia. Ma jedna dluzsza dezemke od 12-13 do 16-17 wczoraj do 17.30 a poza tym drzemie przy cycu oo 15 minutKrokodylica lubi tę wiadomość
-
Kroko mialam to samo z Blanka. Tylko u nas to nagle kupek przybylo i sie pienily. Przepisali nam nutramigen i NIGDY NIE DAWAJ TEGO DZIECKU jest ohydny. Mala odrzucila go jakos po 2msc i pozniej przeszlismy ma bebilon pepti i do tej pory go pije ale skazy to napewno juz nie ma
ale mleko sie oplacalo na recepte 10puszek za 70zl
Ponoc ta skaza moze sama przejsc i tak u nas bylo. -
Dobry
Kroko jak Zuzia zeszła jej wysypka?
Poczytałam na tematy tych emolientów i nie podobają mi się. Mają więcej konserwantów i parabenów niż substancji powierzchniowo czynnych. Ja bym tym swojego dziecka nie myła... Wolałabym zwykłe szare mydło
Krokodylica lubi tę wiadomość
-
Hej,
A ja jestem zadowolona z Oilatum, Ania miała miejscami strasznie sucha skore, łuszczyla sie m.in. na stopach. Kilka kapieli, pare razy nabalsamowana i skóra jest piekna! Jestem bardzo zadowolona i nie żałuje wydanej kasy, bo wiem ze pomogło
Nawet dr neonatolog przy wypisie mówiła o tym zeby ja kapać w emolientach
Dzis zamawiam kosmetyki z Musteli
Miłego dnia -
Cześć Kochane!
Zła jestem na siebie bo miałam iść dziś na badania i co ? siknełam oczywiście do toalety a nie do pojemniczka wrrrr!!
czy można zanieść do badania próbkę z "drugiego sikania"? Nieukowa? Może Ty coś wiesz na ten temat?
Miasi@ dasz radę - dzieci tak na prawdę są z gumy - inaczej ie przeżyłyby ani porodu ani opieki niewprawnych rodzicówa tak na serio to zobaczysz - samam będziesz instynktownie wiedziała jak się z maluchem obchodzić
Biedra - jakie warsztaty- ja też chce!
Ja zapisałam się do klubu malucha Hipp - i wczoraj doszła paczuszka - dostałam małe pudełeczko chusteczek do pupki i kupon ze zniżkami 20% na produkty Hipp do rossmana - super bo właśnie jest tam zniżka na żel do mycia noworodków który chciałam kupić
sa też produkty dla mamy - herbatka, kremy, oliwki i takie tam, kolejna paczka po porodzie
dziś będzie ciąg dalszy prania i układania ubranek malucha - wreszcie mam szafę
Nieukowa, Krokodylica lubią tę wiadomość
-
Co do uczuleń na mleko to z moją najstarszą było tak: słabo raz przybrała na wadze i lekarka kazała dokarmiać mieszanką, ok kupiłam, dałam, no i po pierwszej porcji taki paw że z tylniego siedzenia z fotelika ochlapała przednią szybę - wyglądało jak by z węża strażackiego leciało :] teraz to mnie śmieszy ale wtedy do śmiechu mi nie było
pani dr stwierdziła ze to na pewno nietolerancja mleka krowiego (nie wiem już czy białka czy laktozy z mieszanki) i kazała dać mleko sojowe - napisała receptę ...
a że to było 13 lat temu to to mleko straaaaasznie drogie było
więc zanim kupiłam zrobiłam jej mieszankę wg przepisu z książki z lat 80tych czyli mleko krowie + mąka pszenna (jakoś nie dużo) i co? mała zeżarła, odbiła i poszła spać, żadnej wysypki, wymiotów, kolek itp.
na szczęście nie trzeba było jej długo dokarmiać to był jakiś chwilowy przestój w mleczarniteraz to się chyba nazywa skoki rozwojowe i takie tam
ale tak właśnie często lekarze diagnozują alergieKrokodylica lubi tę wiadomość
-
Hej misie
w Auchanie są sukienki letnie- bawełniane, sportowe, kolorowe po 20 złdziś jadę zobaczyć co to za jakość, sukienki są tak szyte że fajnie mieści się brzucholek
przyda się na upały w wakacje
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2015, 08:27
Nieukowa, Blondik lubią tę wiadomość
-
CZeść wszystkim :
Freya: hehe, mi się to samo zdarzyło. Mega zaspana byłam, sikam sobie do tego kibla a naprzeciwko mnie stoi kubek na mocz. I tak myślę nad tym, że coś chyba miałam zrobić, kubek zauważyłam jakoś pod koniec sikania
w teorii można powtórzyć siknięcie po co najmniej 4h bez picia i jedzenia... Ale nie wiem czy cię to urządza... W przeciwnym razie siuśki wyjdą "cienkie" - za niski ciężar właściwy, pH nie takie, no i nie będzie widać jakby coś było nie tak w sensie białka czy cukru...
Dzisiaj mam nadzieję kategorycznie kończę temat wyprawkowo-pokoikowy. Za tydzień w sobotę mogę rodzićChociaż dalej jest to dla mnie jakaś wysokich lotów abstrakcja...
Arienna, konwalianka, Freja lubią tę wiadomość
-
dziewczynki, macie jakiś pomysł jak oznaczyć ciuszki maleństwa? bo mam trochę danych i nie chcę żeby mi się pomieszały bo muszę je potem oddać
śniło mi się dziś że byłam u fryzjera i zamiast podciąć mi końcówki to oni ogolili mi boki (bo niby tak jest modnie) i obudził mnie niepokój i tekst- o boziu mój G mnie zabije...Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2015, 08:53
-
Hejka.
Beszka moja Zuza też bardzo mało śpi w dzień. Aż dziwne jak na takie małe dziecko.
Moim zdaniem Zuzia nie ma skazy białkowej ale lekarka się jej tam dopatrzyła.
Koniara to mleko bebilon może być na receptę? Nic lekarka na ten temat nie wspomniała. Kupiłam w sklepie ten bebilon HA, 49zł za puszkę 400g....
Anuśka ja też jestem sceptycznie nastawiona do tych emolientów i na razie odpuszczam, wolę do kąpieli stary sprawdzony krochmal i do buzi rumianek. Jak to nie pomoże to wtedy kupię emolienty.
Lara teraz wszyscy lekarze i wszystkie położne zalecają emolienty. Jest jakiś szał u nas na to. Ale widzisz beszka pisze że tylko w Polsce.
Freja ja coraz mniej wierzę w tą diagnozę.
Ale po kolei, musiałam się z tym przespać aby do tego dojść. Koleżanka z którą rozmawiałam wczoraj przez tel mówiła że jej córa miała wysypkę na całej buzi i w dół aż do pasa. Moja Zuzia dostała tylko na prawym policzku i trochę na szyjce. To mnie bardzo zdziwiło że tylko jeden policzek. Bo to co ma na lewym policzku to pozostałość po trądziku niemowlęcym, wiem gdzie miała i wiem że to po tym. A wczoraj wywaliło jej tylko jeden policzek. Na brzuszku czy klatce piersiowej czy pleckach nie ma nic.
No i przespałam się z tym i doszłam do tego o co tu chodzi.
Wczoraj koło południa przylazła teściowa. Zuzia leżała grzecznie w bujaczku i sobie coś tam gadała. A teściowa bez żadnego słowa, bez pytania, bez uprzedzenia - bach i tarmosi ją na rękach. Opieprzyłam ją żeby nie brała dziecka na ręce skoro nie płacze, bo ja nie będę jej później cały dzień targać na rękach. Była mocno niezadowolona, powiedziała że tylko chwilkę "przytuli ją do serduszka" i po kilku minutach odłożyła z łaską Zuzię z powrotem do bujaczka. Siedziałyśmy i gadałyśmy i nie minęło pół godziny jak Zuzi obsypało cały policzek. Więc sądzę że Zuzia złapała uczulenie na jakiś proszek czy płyn do płukania w którym teściowa wyprała sweterek, względnie na teściową.Ale sądzę że to jakiś detergent do prania, przecież dzieci bardzo łatwo uczulają się na takie rzeczy.
-
Kroko- nie płyn (chociaż możliwe że tak) ja bym stawiała na perfumy, może teściowa się w tym miejscu popsikała co przytuliła małą, a niektóre perfumy mają takie składy że nawet mnie starą krowę uczulają , zrób krochmal i myj rumiankiem i zobaczysz że będzie git
-
Zuza, uczulona na babcie, hahaha biedactwo
Moze i jakaś moda na emolienty jest, ale gdyby u nas sie nie sprawdziły to moze bym narzekała
Na SR wszyscy rodzice byli za emo, mimo ze pokazywali nam kąpiel i kosmetykę na innych środkachKrokodylica lubi tę wiadomość
-
Hej kochane gangstereczki
Ja wczoraj po tych zakupach bylam strasznie zmeczona. Plany na pokoje dzieci sie zmienily bo Roxane miala miec pokoj ten obok naszej sypialni czyl obecny Marcela a Marcel mial przejsc do pokoiku okob garazu ale wyobrazcie sobie, ze zaoponowal I kategorycznie odmowil. Wyjasnil, ze chce miec pokoj z Roxane I ze sie boi jeszcze przejsc do tego pokoju obok garazu. Wiec pomyslalam, ze nie bede go zmuszala a ze pokoj duzy wiec stwierdzilismy, ze nie ma problemu. Jeszcze przez okolo 2 lata dzieci maga miec wspolny pokoj, poki Marcel nie przekona sie do tego kolo garazu. Na szczescie dopiero dzis nasz pracownik maluje pokoj wiec udalo mi sie jeszcze kupic inne kolory farby, takie zeby pasowaly do chlopca I dziewczynki. Wybralismy zolty I zgaszony zielony. Zmienilismy tez meble. Juz je kupilismy. Jak tylko je malz z pracownikiem zloza I jak pokoj bedzie gotowy to zdjecia Wam wstawiezamierzamy dzis to wszystko skonczyc
Milego dnia kochane -
Arienna wrote:Kroko- nie płyn (chociaż możliwe że tak) ja bym stawiała na perfumy, może teściowa się w tym miejscu popsikała co przytuliła małą, a niektóre perfumy mają takie składy że nawet mnie starą krowę uczulają , zrób krochmal i myj rumiankiem i zobaczysz że będzie git
Dobrze gadasz.
W krochmalu kąpię.
Buzię też krochmalem? -
heja Zgredka dobrze gadają mała ma uczulenie na babcie:)
ale serio to moze faktycznie proszek,płyn a może materiał ze sweterka....albo ją pocałowała i szminka uczuliła....
Co do emolientów też byłam przeciwna ale bratowa doradziła mi żeby kupić Oliatum tą mała butelke i przez pierwszy miesiąc kąpać a potem przejść na nivea baby...ona tak zrobiła i maluch nie miał probloemów ze skórą...
...co do mleka to czasem nie jest u nas tak, że to pierwsze mleko nie jest refunfowane tylko dopiero następne???? gdzies kiedyś czytałam o absurdzie w tym popapranym kraju żeby zachęcić kobiety do karmienia piersią to pierwsze mleko nie jest refundowane.....Maniek
-
Krokodylica wrote:Dobrze gadasz.
W krochmalu kąpię.
Buzię też krochmalem?
google, twierdzi że jak najbardziej możnaWiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2015, 10:00
-
Kroko, buzia jak najbardziej, zwłaszcza na trądzik niemowlęcy..pięknie schodzi
Pati, to czekamy na zdjęcia.. planujesz małą od początku mieć w pokoju z Marcelem? Nie boisz się, ze jej nocny płacz będzie go budził?Krokodylica lubi tę wiadomość
-
aaa Nieukowa mój mąż też ma "zawsze czas" dobrze że się darłam w marcu to moja mama była i w końcu ulitowała się i sama pokój pomalowała:/potem wojna bo chciałam jechać do ikea po komode itd. stwierdził że jeszcze wcześnie ( fakt było wcześnie) ale ja lubie być przygotowana zawsze taka byłam...no i teraz okazało się przez tą szyjkę moją i zakażenie układu moczowego że najdalej mogę wyjść do piekarni po drugiej stronie ulicy:/ więc stwierdził że dobrze że już jest zrobione grrrrrrrrrr/
teraz walcze o zmywarkę wiem jaka wybrałam już ale drugi tydzień czekam...nosz kuźwa krzyż mi pęka przy zlewie...w końcu zadzwonię po kolegę i mi ją przywiezie aaaaaaaaaaaa
Edit.
znowu marudzę jak stara baba:(
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2015, 10:11
Maniek