Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › W ciąży - ogólne › Gang 18+ :)
Odpowiedz

Gang 18+ :)

Oceń ten wątek:
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 22 maja 2015, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia LAMPĄ UV? To strasznie niszczy oczy... mamy UVkę w labie i wystarczy spojrzeć na nią przez kilka sekund żeby całkiem się załzawić i żeby cię potem piekły... kilka minut ekspozycji na UVB+C niszczy nieodwracalnie plamkę żółtą w oku...

Mąż mnie wyśmiał bo chcę trawnik skosić ;( że nie mam już kwalifikacji skoro nawet nie potrafię sobie bożeny skosić...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2015, 15:01

MANIEK, Arienna, PsotkaKotka, Blondik, Pati Belgia lubią tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 maja 2015, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście nie cały czas i nie świeci się tą lapom w oczy dziecka tylko na przedmioty, by miały rażące i bardziej intensywne kolory :)

EDIT
    Tu jest wzmianka o wykorzystaniu lampy uv akurat w stymulacji dzieci z autyzmem, ale stosuje się to zabawe wśród dzieci słabo widzących
    Lampa ultrafioletowa oświetla elementy, które pokryte są substancją świecącą UV np. piłeczki, pałeczki, plastelina, flamastry itp.Ćwiczenia i zabawy z jej wykorzystaniem pobudzają zmysł wzroku, usprawniają manualnie dostarczają ciekawych wrażeń i sprawiają dużo przyjemności dzieciom z autyzmem.

Uwagi dotyczące wszystkich ćwiczeń w świetle ultrafioletowym:

 jeżeli dziecko boi się ciemności, zaczynam ćwiczenia w pomieszczeniu częściowo zaciemnionym;
     rozpoczynając naukę wielu ćwiczeń wspomagam dziecko w ich wykonywaniu podtrzymując je za rękę;
     przy ćwiczeniach w ciemni używam przedmiotów fluoryzujących, odbijających światło;
     ilość propozycji w danym ćwiczeniu według zaleceń indywidualnych;
     maksymalny czas trwania jednej sesji w ciemni nie może przekraczać 5 min., a przerwa miedzy sesjami wynosi minimum 30 min.
     w przypadku epilepsji konieczna konsultacja z neurologiem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2015, 15:27

Nieukowa lubi tę wiadomość

• zgredka Autorytet

Wysłany: 22 maja 2015, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde blaszka: wiele się jeszcze muszę nauczyć.

Chyba muszę powtórzyć kurację antyhemoroidowa, bo cos mnie zaczyna pobolewac. ;(

Mała zasnęła wreszcie (od 7)

acwrp8b.png

w0x7889.png
    *******Gang 18+*********

Pl - Krk
  • MANIEK Autorytet

Wysłany: 22 maja 2015, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej doczytałam Was.
    Nieukowa lubie za spostrzeżenia męża:) i super wyglądasz.

Freya mój mąż się cały czas zastanawiał czy być ze mną przy porodzie...mówił że boi się tego widoku i mnie takiej męczącej się ale na sr położna powiedziała kilka ważnych rzeczy i się przekonał uznając swoją ważną rolę m.in bycia łącznikiem między mną a położną bo przecież w I fazie położna tylko zagląda co jakiś czas...więc mąż jest niezbędny żeby w razie W wołać kogoś czy np podać pić..poza tym powiedziała że w II fazie jak główka się rodzi i panowie chcą uczestniczyć to tylko i wyłącznie mają być za plecami rodzącej bez zaglądania w krocze!!!! lub wyjść za parawanik ( w moim szpitalu który wybrałam jest taka opcja żeby się schować na ten kulminacyjny moment) i tak zdecydowaliśmy że on się na tą chwile schowa będzie słyszał ale faceci to wzrokowcy a i ja się będę lepiej czuła...jak ptyś się urodzi to go zawołamy ja go najpierw zakanguruje a potem mój mąż:) jest tym faktem bardzo podekscytowany :)Freju ja na Twoim miejscu "zaklepałabym" jakąś dodatkową osobę gdyby mąż się jednak nie zdecydował bo najważniejsze będzie Twoje poczucie bezpieczeństwa i pomoc tej drugiej osoby a może męża to też przekona że ktoś inny będzie Ci towarzyszył i się jednak zdecyduje:)

Maniek
    iv09krhmozg1hdwh.png
    km5szbmht7h3hofn.png

• MANIEK Autorytet

Wysłany: 22 maja 2015, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaaa Malenq super podpowiedź na zabawy. Jak już jesteśmy w temacie ...dziś jechałam sobie autem i się zastanawiałam czy nie będę się bała jechać z małą...że zamiast patrzeć na droge to będę się na nią gapić...trochę się boje. jakie macie doświadczenia?

z innej beczki ile paczek podkładów poprodowych brałyście do szpitala???

Maniek
    iv09krhmozg1hdwh.png
    km5szbmht7h3hofn.png

• Arienna Autorytet

Wysłany: 22 maja 2015, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jej póki co przerażają mnie takie dziecięce zabawy... wiem przestawi mi się, ale póki co jakoś sobie nie wyobrażam sobie w takiej wersji :P

Aniołek 11.10.2014 (5tc) ***Gang 18+***
    ewebii4.png
    klz9tv73qklgbi72.png - 7 kg
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 maja 2015, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie dawali w szpitalu, ale zeszły też moje...mocno ze leciało....miałam 20szt

• Biedroneczka83 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2015, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maniek ja biore ok 25szt podkaładów poporodowych

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

• Nieukowa Autorytet

Wysłany: 22 maja 2015, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MANIEK ja już się od tyg. psychicznie przygotowuję do rodzenia... nawet oglądałam na youtubie mało smaczne ujęcia 2 fazy porodu i nie dziwię się że mężowie mogą nie chcieć tego oglądać i że powinni widzieć tylko plecy swojej kobitki :P
    W ogóle lekka masakra, czytałam opowieść kobietki, która miała jakąś szybę naprzeciwko swojego krocza i widziała swoje parcie :P Ja bym chciała trzymać rękę na główce jak się będzie mały rodzić, ale widzieć tego absolutnie bym nie chciała z perspektywy położnych :) Śluz, krew, chlustające wody, niedogolona bożena, rozciągające się krocze, więcej krwi itd... :P

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • MANIEK Autorytet

Wysłany: 22 maja 2015, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki za info.

No tak Nieukowa sama nie chciałabym też oglądać i ja się nie odważę odpalić you tuba....wiesz w ckm czy playboyu nie pokazują bożeny w trakcie porodu....więc wyobraźnia faceta w tym temacie jest mocno ograniczona ale co się dziwić....swoją drogą podziwiam wszystkie położne....nie tylko za te widoki ale za cierpliwość.

Nieukowa, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

Maniek
    iv09krhmozg1hdwh.png
    km5szbmht7h3hofn.png

Wysłany: 22 maja 2015, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukawa nio ja tez chciałabym dotknąc główki Lilki to dje powera :) przy Zuzi nikt mi nie zaproponował :/ ale widziec tez bym nie chciała :P niektóre laski ponoc lusterko specjalne biora hehe

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

• MANIEK Autorytet

Wysłany: 22 maja 2015, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaaaa przypomniało mi się ( masakra mam budyń zamiast mózgu ostatnio coraz bardziej i położna mówiła że ten stan się pogorszy do 2 m-cy po porodzie - potem znormalnieje) więc mam łóżeczko takie normalne dziecięce i przewijak na nim , dziś od mojego szefa dostałam stelaż i wanienkę więc będę kąpać w pokoiku dziecka...taki mam plan.

Nieukowa, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

Maniek
    iv09krhmozg1hdwh.png
    km5szbmht7h3hofn.png

• MANIEK Autorytet

Wysłany: 22 maja 2015, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Położna mówiła że są laski które w makijażu do porodu przychodzą :/ i są poruszone bardzo faktem że niekorzystnie wyglądają....poza tym rewia mody...kalpki z puszkiem + torby spakowane jakby miesiąc w szpitalu chciały siedzieć....masakra

Maniek
    iv09krhmozg1hdwh.png
    km5szbmht7h3hofn.png

Wysłany: 22 maja 2015, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no wiesz ja jak przygotowałam rzeczy do szpitala to tez sie przeraziłam ile tego jest i wyjdzie wielka torba

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

• PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 22 maja 2015, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja gadam caly czas cos do DOminika. Ale ja tak zawsze gadam nawet jak nikogo nie ma ;). gadam "do ludzi" hehe jak jestem sama to teraz gadam do dziecka. U mnie to bardzo wazne bo on musi byc dwujezyczny i ja musze mu duzo po polsku odpowiadac. Czasem tez cos czytam, na przyklad dzisiaj jakis post z forum :P. Nie byl zainteresowany jednak ;).
    Ehhh ciezko tak caly dzien z dzieckiem. Wyczerpujace to troche bo ciagle czyms go trzeba zajmowac a on taki jeszcze malusi ze ciezko wymyslic co go zainteresuje.

Krokodylica lubi tę wiadomość

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 22 maja 2015, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie chcialam zeby maz widzial moja picze przy porodzie ale na koncu bylo mi juz wszystko jedno i moglby mi nawet porod przyjmowac. No ale tak czy siak wyjeli go przez brzuch...

Przypomnialo mi sie jak polozna oproznila mi pecherz. A ja do niej zeby mi pokazala ;D. Myslalam ze ona mi pecherz plodowy przebila a to siki byly hehe.

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 22 maja 2015, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Psotka ja prawie sama opróżniłam pęcherz jak to przeczytałam :D

Krokodylica lubi tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • MANIEK Autorytet

Wysłany: 22 maja 2015, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Psotka ja Ci się nie dziwie że CI było już wszystko jedno co Twój mąż czy ktokolwiek będzie oglądał...też było by mi obojętne po takim czasie w bólach i bez snu.

U mnie posiew znów pozytywny nosz kuuuuuuuuuuuuuuua czekam teraz na tel od mojej gin jaka decyzja (chociaż jakoś wiem) że mnie szpital czeka:(

Maniek
    iv09krhmozg1hdwh.png
    km5szbmht7h3hofn.png

• zgredka Autorytet

Wysłany: 22 maja 2015, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja spakowalam najpotrzebniejsze, a potem S mi donosił. W szpitalu byly podkłady ale ja dodatkowo zuzylam swoje 2-3 paczki bella.

Mój uważał, ze jest potrzebny w pierwszej fazie, bo kobieta z bólem może nie ogarniac rzeczywistości..
    Mała właśnie mnie tak gryzie, ze zaraz padne..

I ogladam "pamiętniki z wakacji" to jest dopiero dno (w sensie ze ja oglądająca)..

Chciałam jechać dziś oglądać w smyku lezaczki a potem zamówić (na mecie promo) ale oczywiście mój nie chciał (patalach) woli jutro, a jutro to będzie jego córka i będą chodzić jak ślimaki wrrr

Aaaa właśnie: u nas na sr mówiło ze facet stoi z tylu przy głowie i nic nie widzi, no i mój tak stal, ale po porodzie lazil i mógł widzieć wsio szycie itd

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2015, 18:39

acwrp8b.png

w0x7889.png
    *******Gang 18+*********

Pl - Krk

Wysłany: 22 maja 2015, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maniek czekmay razem z tobą na decyzje ginki

Psotka no nie poplułam monitor hehehe dobre dobre

ja juz spakowana na wyjazd jeszcze tylko jak zwykle mąż musi dorzucić swoje ciuchy i bedzie git

mała sie wypych a brzuch już 4 razy dziś twardniał ale tak jakoś znośnie potem czuje jak mała napiera na dół i pomału mija

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

‹‹ ‹ 852 853 854 855 856 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ