X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • Tinusia Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2016, 22:21

alicja_, ania14, gosia mmr lubią tę wiadomość

mhsvqps6d6vf02dw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 września 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiowa wrote:
    Dziewczynki chodzące na szkołę rodzenia- czy warto? powaznie zastanwaiam się czy zapisać się na zajęcia, albo jakiś jednodniowy kurs przyspieszony. Tylko, że u mnie nie ma szkoły rodzenia w ramach nfz i wszystko kosztuje około 300zł i więcej.

Ja polecam - w szczególności mamom które jeszcze nie rodziły.
    Zawsze to garść nowych informacji.

• Pola_27 Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchelkaa nie będziesz złą matką, będziesz cudowną i mądrą mamą, która dobrze wychowa swoje dziecko. Te wszystkie rzeczy o których piszesz omijają mojego syna. Nie ma grania na ps3 godzinami, czy oglądania tv. Na to ma określony czas, a jeśli coś przeskrobie to i tego czasu nie ma. Ma swoją komórkę w której jest ustawiony budzik na 6.40, po dzwonku sam wstaje, ubiera się, przychodzi do kuchni, ja śniadanie szykuję, razem sobie jemy. Młody sam na przystanek chodzi, sam już wraca do domu, gdzie wcale blisko nie jest... Poza tym sam sie myje, ubiera itd. Nie dajmy sie zwariować. Ja oczywiście byłam nadopiekuńcza i woziłam synka do i ze szkoły, robiłam wszystko za Niego, nawet Mu kredki temperowałam ( kretynka ) itd, ale mój mąż popukał się w czoło i powiedział dosadnie, że robię z chłopaka ciotę. Od tamtej pory mój syn jakby zmężniał, bo wyskoczył spod nadopiekuńczych skrzydeł mamuśki z pomocą ojczyma. Marysię też będziemy uczyli samodzielności od małego, bo to naprawdę krzywdzące zrobić z dziecka takiego małego terrorystę jak np Twoja siostra ( bez urazy ) Ciężko jest później naprowadzić takie wiecznie wyręczane we wszystkim dziecko na właściwy tor. Także Ty się nie zamartwiaj tym, że zlą matką będziesz. Bardziej krzywdzimy swoje dzieci nadmierną nadopiekuńczością.

Ola_45, MeGi2986, Pchelkaa, pati_zuzia lubią tę wiadomość

201512015364.png
    860ij44jecdtvcks.png

• Pola_27 Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tinusia wrote:
    Z racji tego ,że prawie nie spałam w nocy postanowiłam zrobić listę do szpitala aby o niczym nie zapomnieć :P jakby ktoś miał jakieś uwagi to proszę o propozycje :P lista przygotowana pod mój szpital i pod to ,że jestem prawie ślepa :P
    DO SZPITALA:
    kapcie
    klapki pod prysznic
    majtki bawełniane x5
    koszula do porodu
    koszula do karmienia + szlafrok x3
    ciemne skarpetki x2
    biustonosz do karmienia + figi
    wkładki laktacyjne x10
    laktator
    ręcznik duży + mały
    KOSMETYCZKA:
    płatki do demakijażu x10
    patyczki do uszu x10
    kosmetyki do makijażu
    pasta do zębów mała (teraz z gumami orbit dołączają taką małą)
    szczoteczka
    grzebień
    szczotka tangle teezer
    żel pod prysznic
    żel do higieny intymnej
    tantum rosa x3
    antyperspirant
    gumy miętowe
    maszynka do golenia
    chusteczki higieniczne
    płyn do soczewek +pojemnik
    okulary
    balsam do ust
    szampon x2 saszetki
    krem do twarzy x3 saszetki
    mleczko do demakijażu (przeleję do buteleczek samolotowych z rossmanna 100ml)
    żel do twarzy 100ml
    krem Maltan do brodawek
    nakładki silikonowe na sutki
    HIGIENA:
    papier toaletowy x1 rolka
    papier toaletowy nawilżany
    nakładki na deskę x 15
    majtki siateczkowe x5 (jakie polecacie?? )
    podkłady poporodowe Hartmann x30
    podpaski bella
    podkłady na łóżko x5
    DODATKOWO:
    jasiek (pomocny przy spaniu i karmieniu)
    woda niegazowana z dziubkiem x3 0,5l
    kółko poporodowe
    kubek, talerz, miseczka
    sztućce
    ściereczka +gąbeczka
    DLA MĘŻA:
    dres na przebranie
    klapki
    aparat
    DLA DZIECKA:
    pampersy Happy 1 z wycięciem na pępuszek
    chusteczki nawilżane
    NA WYJŚCIE DLA DZIECKA:
    fotelik +baza
    kombinezon
    skarpetki frotte
    body z długim rękawem
    pajacyk welurowy
    czapeczka wełniana podszyta polarkiem
    krem do twarzy
    smoczek
    kocyk cieńszy
    DLA MNIE NA WYJŚCIE:
    adidasy
    dres welurowy
    koszulka
    kurtka

Może dorzucę jakieś biszkopty gdyby mnie głód męczył :P

Hmm może coś jeszcze mi w głowie zaświta to dopiszę :)

O kurde ale zrobiłam spam :D

Jak Wy sie spakujecie? :D 8 lat temu też miałam dużą walizkę wręcz do szpitala, nawet sztućce i kubek musiałam zabrać. No i papier taletowy :D teraz na szczęście tylko osobiste kosmetyki, piżama i kapcie. No i coś dla Marysi do ubrania.

201512015364.png
    860ij44jecdtvcks.png

• Tinusia Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Pola_27, alicja_ lubią tę wiadomość

mhsvqps6d6vf02dw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 września 2015, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchelkaa to super robi ta pierwsza siostra. Krzywdę sobie jednym słowem bo wiadomo co później będzie. Mój syn od roku, czyli jako ośmiolatek robi sobie od czasami śniadanie i raz nawet ja takowe dostałam. Ścieli też już łóżko. Od czasu do czasu umyje go bo wiadomo jakie to dziecięce mycie - po łebkach he he.

A jak usypiałam małego to też siedziałam przy łóżeczku i głaskałam rękę żeby wiedział że nie jest sam. A wieczorem bajeczka.

Pola_27 lubi tę wiadomość

• iNso87 Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tinusia haha zestaw do makijażu? myślisz ze w glowie Tobie to będzie? wybacz ale idziesz rodzic dziecko a nie na impreze:) moze sie ze mna nikt nie zgodzi ale to tylko moje skromne zdanie i moje doświadczenie przy porodzie a raczej po to skupic sie na dziecku:) na malowanie nawet ochoty bym nie miala nawet przy wyjściu:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2015, 11:57

genoweffa lubi tę wiadomość

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 września 2015, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola_27 wrote:
    Jak Wy sie spakujecie? :D 8 lat temu też miałam dużą walizkę wręcz do szpitala, nawet sztućce i kubek musiałam zabrać. No i papier taletowy :D teraz na szczęście tylko osobiste kosmetyki, piżama i kapcie. No i coś dla Marysi do ubrania.

Mój też ma wymogi co do talerza, kubka, sztućców i srajtaśmy. Tylko się wkurzyłam, że na stronie internetowej nie ma napisane co dla dziecka. Kiedyś były potrzebne ubrania na wyjście i art. kosm. No nic, jak pójdę na wizytę na NFZ to w przychodni pracuje pielęgniarka która rodziła rok temu to się jej spytam.

Ale co jest na plus :-D Jest wanna i krzesło do porodu. Mam nadzieję że będę mogła skorzystać chociaż z tego krzesła.

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tinusia wrote:
    Z racji tego ,że prawie nie spałam w nocy postanowiłam zrobić listę do szpitala aby o niczym nie zapomnieć :P jakby ktoś miał jakieś uwagi to proszę o propozycje :P lista przygotowana pod mój szpital i pod to ,że jestem prawie ślepa :P
    DO SZPITALA:
    kapcie
    klapki pod prysznic
    majtki bawełniane x5
    koszula do porodu
    koszula do karmienia + szlafrok x3
    ciemne skarpetki x2
    biustonosz do karmienia + figi
    wkładki laktacyjne x10
    laktator
    ręcznik duży + mały
    KOSMETYCZKA:
    płatki do demakijażu x10
    patyczki do uszu x10
    kosmetyki do makijażu
    pasta do zębów mała (teraz z gumami orbit dołączają taką małą)
    szczoteczka
    grzebień
    szczotka tangle teezer
    żel pod prysznic
    żel do higieny intymnej
    tantum rosa x3
    antyperspirant
    gumy miętowe
    maszynka do golenia
    chusteczki higieniczne
    płyn do soczewek +pojemnik
    okulary
    balsam do ust
    szampon x2 saszetki
    krem do twarzy x3 saszetki
    mleczko do demakijażu (przeleję do buteleczek samolotowych z rossmanna 100ml)
    żel do twarzy 100ml
    krem Maltan do brodawek
    nakładki silikonowe na sutki
    HIGIENA:
    papier toaletowy x1 rolka
    papier toaletowy nawilżany
    nakładki na deskę x 15
    majtki siateczkowe x5 (jakie polecacie?? )
    podkłady poporodowe Hartmann x30
    podpaski bella
    podkłady na łóżko x5
    DODATKOWO:
    jasiek (pomocny przy spaniu i karmieniu)
    woda niegazowana z dziubkiem x3 0,5l
    kółko poporodowe
    kubek, talerz, miseczka
    sztućce
    ściereczka +gąbeczka
    DLA MĘŻA:
    dres na przebranie
    klapki
    aparat
    DLA DZIECKA:
    pampersy Happy 1 z wycięciem na pępuszek
    chusteczki nawilżane
    NA WYJŚCIE DLA DZIECKA:
    fotelik +baza
    kombinezon
    skarpetki frotte
    body z długim rękawem
    pajacyk welurowy
    czapeczka wełniana podszyta polarkiem
    krem do twarzy
    smoczek
    kocyk cieńszy
    DLA MNIE NA WYJŚCIE:
    adidasy
    dres welurowy
    koszulka
    kurtka

Może dorzucę jakieś biszkopty gdyby mnie głód męczył :P

Hmm może coś jeszcze mi w głowie zaświta to dopiszę :)

O kurde ale zrobiłam spam :D
    ja do szpitala miałam jeszcze dla dziecka pieluszki tetrowe i kocyk, mi się przydały.

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja lekki make-up na wyjście też zrobiłam, a szmpony, kremy itd kupiłam w rossmanie w takich malutkich buteleczkach, akurat do szpitala.

Tinusia lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • Tinusia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Pola_27, justyna14, alicja_, Pchelkaa, Ola_45, pati_zuzia, ania14, Matleena lubią tę wiadomość

mhsvqps6d6vf02dw.png
  • Pola_27 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:
    Tinusia haha zestaw do makijażu? myślisz ze w glowie Tobie to będzie? wybacz ale idziesz rodzic dziecko a nie na impreze:) moze sie ze mna nikt nie zgodzi ale to tylko moje skromne zdanie i moje doświadczenie przy porodzie a raczej po to skupic sie na dziecku:) na malowanie nawet ochoty bym nie miala nawet przy wyjściu:)

Masz prawo do własnego zdania jak najbardzej, ale ja nie widze powodów dla których kobieta nie może ze soba zabrać kosmetyków do makijażu. Ja w każdej sytuacji chcę wyglądać świeżo i ładnie, także po porodzie, gdy nasze twarze zdradzają "uroki" wysiłku jakim jest poród. Więc tekst typu " nie idziesz na imprezę ", jest co najmniej nie na miejscu :)

Tinusia, alicja_, Matleena lubią tę wiadomość

201512015364.png
    860ij44jecdtvcks.png

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tinusia a o kremie do pupki dla dziecka nic nie napisałaś, pampersy i chusteczki są a kremu nie bierzesz żadnego?

edit: dla męża też taki kostium specjalny musi być do porodu i na salę, żeby go wpuścili, my go też w szpitalu wcześniej kupowaliśmy, żeby w razie porodu w nocy, nie trzeba było latać i szukać gdzie go kupić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2015, 12:06

7w3d 💔
  • Tinusia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2016, 22:20

justyna14 lubi tę wiadomość

mhsvqps6d6vf02dw.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:

Też nie biorę malowideł, nie przydały mi się nawet teraz jak leżałam, a sił miałam dużo, a ochoty brak. Ale są kobiety które nie wyobrażają sobie życia bez make-up to pewnie nawet w bólach będą w stanie sobie go zrobić :-D

genoweffa lubi tę wiadomość

• moniek90 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicja_ wrote:
    No właśnie nie dostałam :<
    Ale ja byłam raz na 17:00 a raz na 18:30 więc może coś mnie ominęło.
    Czy mogłabyś mi zrobić fotkę i wysłać? Będę mega wdzięczna! :D

Listę dawała na pierwszych zajęciach. Zawsze byłam na 17:00.

0bebe5284091dc01med.jpg

Zdjęcie jak zwykle odwrócone :-/ Ale może jakoś sobie dasz radę :-D
    Pani Grażynka jeszcze powiedziała, żeby nie brać osobnych klapków pod prysznic i do chodzenia, bo pod prysznicami jest czysto, a sanepid pilnuje, żeby za dużo pacjenci nie mieli bagażu.

relgh371b3i8nmn1.png
  • Pola_27 Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama-julka wrote:
    Mój też ma wymogi co do talerza, kubka, sztućców i srajtaśmy. Tylko się wkurzyłam, że na stronie internetowej nie ma napisane co dla dziecka. Kiedyś były potrzebne ubrania na wyjście i art. kosm. No nic, jak pójdę na wizytę na NFZ to w przychodni pracuje pielęgniarka która rodziła rok temu to się jej spytam.

Ale co jest na plus :-D Jest wanna i krzesło do porodu. Mam nadzieję że będę mogła skorzystać chociaż z tego krzesła.

Ja tam sie cieszę jak głupek, że u nas w klinice nie wymagają niczego. No i rodzic możesz jak chcesz i gdzie chcesz. To duże udogodnienie. Mam nadzieję, że szpitale w Polsce będą szły do przodu i kobiety będą miały godne warunki do rodzenia. Już jest ponoć dużo lepiej. Ale o Opolu nadal słyszę same negatywy. Jak było 8 lat temu, tak jest i teraz. Nie zdecydowałabym się tam drugi raz rodzić. Ale na szczęście są już placówki na odpowiednim poziomie :)

201512015364.png
    860ij44jecdtvcks.png

• Acikk Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też biorę podkład i kredke do oczu no przecież nie ide umierac :P chociaż tuszu do rzęs nie muszę bo mam przedluzane, ja bez makijażu wygladam jakbym miała białaczkę bo mam jasna oprawę oczu więc nie ma opcji :)
    Na imprezę nie ide ale jednak to dosc ważne wydarzenie :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2015, 12:10

Tinusia, justyna14, Pola_27, alicja_, Pchelkaa, moniek90, Suerte, Matleena lubią tę wiadomość

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 września 2015, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    ja do szpitala miałam jeszcze dla dziecka pieluszki tetrowe i kocyk, mi się przydały.

Pieluszki też wezmę i rożek.

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acikk wrote:
    Ja też biorę podkład i kredke do oczu no przecież nie ide umierac :P chociaż tuszu do rzęs nie muszę bo mam przedluzane, ja bez makijażu wygladam jakbym miała białaczkę bo mam jasna oprawę oczu więc nie ma opcji :)
    ja muszę jakiś podkład wziąć, bo mam cienie zawsze pod oczami więc bez też wyglądam tragicznie, a zdjęcia z takich chwil są na zawsze :)

a klapki to warto wiąć jakieś gumowe, żeby w razie co można je tylko pod wodę włożyć i obmyć, bo jak się normalne kapcioszki krwią zabrudzą to już tego tak łatwo się nie zaczyści.

7w3d 💔
‹‹ 1078 1079 1080 1081 1082 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ