X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2015, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rewelka(revvelka? Nie odrozniam waszych nickow :P), Kate jak tam u was?

• moni1403 Ekspertka

Wysłany: 9 października 2015, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny bardzo dawno mnie nie było .... bo ostatnimi czasy byłam na finiszu budowy domu. Już miszkamy e nowym domu ale jeszcze dużo pracy i pieniędy do włożenia nam zostało.Nie miałam czasu kompletnie nic nie wim co u was.... bo nie śledzilam wątku. Zaczeliśmy kompletować wyprawkę.... strasznie dużo tego już zapomniałam jak to jest.
    Mam zapytanie d mam bezrobotnych bo ostatnio dzwoniłam do UP i pani pwiedziała mi że nie będzi mi się przysługiwało macierzyńskie chodzi mi o ten niby tysiąc na dziecko. Jk narazie nie jstem zarejestrowana w UP i nie mam statusu os. Bezrobotnej. Przez ost. Rok również nie pracowałam.... koś coś wie n ten temat, bo ja jestem zielona.... dopiero teraz za to się biorę bo przez ost. Rok nie miałam meldunku.
    Buzaki dziewczynki pôźniej kleje linka z filmikem 4 d naszego łobuza :-)

f2w3dqk3jx49b2s0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2015, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję się w piątkowy poranek. Zostałam obudzona przez prujące się dziecko sąsiadów z gory. Tak tak, prujące! Wyje i wyje wymuszonym płaczem 40 minut, później dołącza się mamusia i tak o to ze 4 razy dziennie...
    lilianna wrote:
    Widzę że dzisiaj mamy plebiscyt brzuszków :-) piękne je macie :-)

Mam jeszcze do was pytanko czy kupujecie na wyprawke do szpitala dla dzidzi body kopertowe/rozpisane czy normalne przez główkę ubierane?
    Ja zabieram rozpinane :)

A ja się pochwalę... Idziemy dziś z mężem do kina na... "Hotel Transylvania 2" :D

moniek90 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2015, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi$ia26 wrote:
    my juz po wizycie u okulisty nie ma przeszkod zeby rodzic SN ale wada mi sie pogorszyla troche i po porodzie trzeba bedzie zmienic okulary na troszke mocniejsze moj M slyszal jak pani doktor mowila ze mam cylindry niezle to nie pozwala mi nawet na chwile zdjac okulary:)
    a jaką masz wadę? ja mam -1,5 i boję się właśnie że mi się bardzo pogorszy po porodzie...

• akira Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni1403 - Od 1 stycznia 2016 r. wchodzi nowy zasiłek - 1000 pln miesiecznie macierzynskiego przez rok. Powinnas sie zarejestrowac jako bezrobotna w UP jeszcze przed porodem, zeby z tego zasilku skorzystac. Duzo jest artykulow w sieci na ten temat.

A tak w ogole to dzien dobry wszystkim.

Z mega zatwardzen przeszlam do mega rozstroju zoaladka. Mam nadzieje, ze nie rodze ;-)
    Pola - mnie syrop laktulozowy nie pomogl. Z tymze mnie odrzucal jego smak i nie moglam za duzo wypic tego ulepku. Przez kilka tygodni uzywalam czopkow glicerynowych, dopoki nie pojawily sie krwawienia z odbytu :/ Zastosowalam pomysl na miksture ktorejs z naszych dziewczyn: wieczorem 3 sliwki kalifornijskie zalewam wrzatkiem, tak polowe kubka. Rano wypijam i zjadam sliwki. jest rweolucja. Ale mi to odpowiada, bo z zastojami chodzilam i plakalam, a teraz czuje sie duuuuzo lzej :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2015, 08:44

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • evvik Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc ranne ptaszki,

ja znow noc bezsenna, brzuch zaczyna przeszkadzac. Odkad jestem w ciazy dopiero sie zorientowalam jak moj maz strasznie chrapie ;p Dzis mialam taki koncert, ze juz sie zbieralam isc spac do pokoju goscinnego ale nie moglam sie wytoczyc z lozka i zrezygnowalam ;)

Zielone oliwki

Ja mam 1,5 i 1 na drugie oko (cylindry). Po pierwszym dziecku nic sie nie zmienilo. Z tego wynika, ze nie zawsze sie pogarsza wzrok.

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2015, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżulia, śliczna psina!
    Siusia tylko w pokoju dziecka czy poza nim też? Tylko po złości czy jeszcze nie potrafi wstrzymać?
    Nie można całkowicie ignorować sikania, bo ona ewidentnie robi to po złości a wtedy pokazujemy że nam to zupełnie nie przeszkadza. CO innego kiedy pies nie trzyma moczu.
    Trzeba zawołać psa i pokazać i powiedieć że źle zrobił, że jesteśmy na niego źli (tak jak do dziecka) ale stanowczym tonem głosem i raz. Bez przykładania głowy do siuśków, jak to wiele osób robi i oczywiście bez bicia. Możesz zakupić płyn w dobrym zoologicznym albo przez internet, taki który odstrasza zapachem. Psikasz te miejsca w których sika i zobaczysz czy będą efekty. To odstrasza jakby psa zapachem i nie próbuje (przynajmniej nie powinien) załatwiać tam po złości swoich potrzeb. Ma dopiero pół roku, więc masz bardzo duże szanse aby wszystko zmienić. Tylko pamiętaj też że właśnie teraz u psa kształtują się wszystkie nawyki. Musisz być więc konsekwentna bo cokolwiek zrobisz źle to później już będzie bardzo ciężko zmienić.:)
    Flakonik wrote:
    Czy wyvwszystkie macie juz skurcze przepowiadajace? I jak czesto?
    Ja nie mam

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2015, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moniek90 wrote:
    Racja :-) Pies nie rozumie czy się do niego powie "no i co narobiłeś" czy "dobry piesek", liczy się zwrócenie na niego uwagi, a to jest nagroda :-)
    nie prawda. Pies nie rozumie słów, ale widzi nasze emocje i rozumie ton głosu. Olewanie sprawy sikania po złości jest pokazaniem że to tolerujemy. Nie trzeba krzyczeć ale poważnie, głośno i wyraźnie powiedzieć że źle zrobił. Odróżni ton głosu od tego, kiedy się np. z nim bawimy i mówimy spokojnie i miło. Gdyby pies nie rozumiał to nie rozumiałby też komend "daj łapę", "siad" i innych :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2015, 08:58

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2015, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki wrote:
    a jaką masz wadę? ja mam -1,5 i boję się właśnie że mi się bardzo pogorszy po porodzie...

Ja mam +2.2 i +3.2 i do tego astygmatyzm ale pani bada jeszcze dno oka naszczescie wszystko jest ok:)

Wogole witamy sie z rana my jeszcze w ozku may sobie buszuje w brzuszku oj dzis chyba bede miala dzien leniwca juz mi sie wstac niechce:/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2015, 08:55

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2015, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też muszę się chyba wybrać do okulisty, choć lekarz nic na ten temat nie wspominał...

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2015, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi mowil juz na pierwszej wizycie i do teraz sie zbieralam:)

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam :) ja przepowiadające mam też kilkanaście razy na dzień już jakiś czas. Oprócz chwilowego dyskomfortu z powodu twardego brzucha nic innego nie odczuwam.

moni gratuluję przeprowadzki, my mam nadzieje w przyszły weekend się też przenosimy. A pytasz o 1000 zł becikowego? bo to się każdemu należy bez względu na to czy pracowałaś, pracujesz czy nie. Trzeba odpowiednie dokumenty złożyć i dostajesz kasę, masz na to chyba rok po urodzeniu dziecka.

7w3d 💔
  • rewelka Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam przewidujące skurcze tak kilka razy dziennie, a przez ostatnich kilka dni nawet nie czułam (chyba) :)
    Co do psiny też mi się wydaje że trzeba zwracać uwagę, pół roku to jeszcze młody i może po prostu nie utrzymywać, ( jak będziesz zwracała uwagę to będzie rozumiał że robi źle, przynajmniej moja suczka tak miała, jak np długo w domu siedziała i nie wytrzymywała to od razu po niej było widać że coś nabroiła). Zazwyczaj psy sikaja w jedno miejsce w domu :) przynajmniej z tych co znam tak robili, widocznie Twój upodobał sobie pokój maluszka :)

23-02-2013 [*] 8 tc
    211xj44j3k4hck0m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2015, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o becikowym:

http://www.mjakmama24.pl/rodzice/kariera-prawo-finanse/dziecko/becikowe-2015-co-powinnas-wiedziec,229_7205.html

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2015, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rewelka wrote:
    Też mam przewidujące skurcze tak kilka razy dziennie, a przez ostatnich kilka dni nawet nie czułam (chyba) :)
    Co do psiny też mi się wydaje że trzeba zwracać uwagę, pół roku to jeszcze młody i może po prostu nie utrzymywać, ( jak będziesz zwracała uwagę to będzie rozumiał że robi źle, przynajmniej moja suczka tak miała, jak np długo w domu siedziała i nie wytrzymywała to od razu po niej było widać że coś nabroiła). Zazwyczaj psy sikaja w jedno miejsce w domu :) przynajmniej z tych co znam tak robili, widocznie Twój upodobał sobie pokój maluszka :)
    moja sunia długo siedziała w domu, bo od małego chorowała i nie mogła wychodzić na "obce" tereny. Jak już można było to nie wiedziała że siusia się na dworze więc robiła to w przedpokoju, jak dotychczas. Dobrą metodą jest przesuwanie gazet/podkładów o ile jeszcze je stosujecie, jak najbliżej wyjścia- u mnie był to balkon ze względu na to że wolałam żeby siusiała na balkonie niż w przedpokoju, ale u Was powinny być to drzwi wyjściowe. Powoli, każdego dnia o np. 20cm bliżej drzwi. Ale inna sprawa jest jak pies jest złośliwy, wtedy niestety jak mówisz że nie podoba jej się wszystko co z dzieckiem związane, musisz z nią rozmawiać... :) Ja to samo robię ze swoją sunią bo jak wyciągam ciuszki dziecęce to zaczyna brać w zęby. Wtedy z nią rozmawiam, że to jest dla dzidzi a nie dla niej i nie można gryźć. Że będzie ciocią bo będzie starsza i musi się opiekować maluszkiem, że będziemy chodzić na spacery wszyscy razem i że na pewno nie zejdzie na drugi plan. Psy to mądre zwierzęta i czują co się święci. Moja sunia kładzie łepek na brzuchu kiedy leżę na łóżku, a Mały kopie:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2015, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicja_ wrote:
    Dziewczyny a mi dziś znajoma z takim testem: „ale Ci się brzuch obniżył” :O no i wpadłam w panikę, tymbardziej, że lekarz w poniedziałek na wizycie powiedział, że dzidziuś jest nisko główką już :D
    Nie wiem dlaczego ludzie tak strasza u polowy z nas pewnie bobaski sa nisko co nie znczy ,ze bedziemy zaraz rodzic .I ja mam brzuszek w miare nisko .
    Wczoraj na wizycie wszystko dobrze szyjka dalej sie nie skrocila,nastepny raz za tydzien w szpitalu .Tym razem gin uspokajala ,ze wcale nie musze urodzic szybciej a moge i przenosic z ta szyjka pod warunkiem ,ze bede sie oszczedzac :-) .Ale gdyby zaczelo sie nie ma odwrotu i musze rodzic .I to mnie wkurza tutaj,oprocz magnezu nie chca nic dac i powstrzymywac na tym etapie tez nie .A na. Ktg wyszedl mi typowy skurcz przepowiadajacy ,pierwszy raz a robilam ktg juz 6 raz .Na forum widze tez sie dzieje .Dziewczyny zaciskajcie nogi przynajmniej do 36 :-)

• rewelka Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zieloneoliwki Ja już tego problemu nie mam, moja suczka ( jest u rodziców) i ma ok 18 lat :) teraz już jest głucha i ciężko jej się chodzi, ale pamiętam jak było na początku, później się po prostu nauczyła i czekała aż ktoś wróci i od razu na dwór :) prawdą jest to że psy są bardzo mądre ale jak są małe to trzeba pokazać " gdzie jest ich miejsce" :) nasza jest bardzo rozpieszczona ale słuchenna.

23-02-2013 [*] 8 tc
    211xj44j3k4hck0m.png
  • Klara87 Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) dzisiaj udało mi się pospać do 8.30 :) zaczęłam prasowanie, ale strasznie boli mnie w krzyżu i musiałam się położyć.

Revvelka, Kate, trzymam kciuki za Was.

Kate4 lubi tę wiadomość

16udugpjp1ufwrk7.png
    1usapx9iwyl0ra73.png
    Aniołek - 29.07.2014 (12tc)
  • moni1403 Ekspertka

Wysłany: 9 października 2015, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kochane ja nie pytałam o becikowe, bo becikowe wiem że dostanę chodzi mi o ten 1000 zł co miesiąc bo jestem bezrobotna. wiem że muszę się zarejestrować w PUP ale kobieta w PUP powiedziała mi że będę tylko zwolniona na stawianie się na wizyty....

A to nasz urwis z 27 tc

https://youtu.be/mcQo16CqCaQ

f2w3dqk3jx49b2s0.png
  • moni1403 Ekspertka

Wysłany: 9 października 2015, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    można prosić o wpisanie imienia na pierwszą str. Kacper

Mój starszy syn woła na niego Kapsel :)

Flakonik lubi tę wiadomość

f2w3dqk3jx49b2s0.png
‹‹ 1167 1168 1169 1170 1171 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ