X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2015, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rewelka(revvelka? Nie odrozniam waszych nickow :P), Kate jak tam u was?

• moni1403 Ekspertka

Wysłany: 9 października 2015, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny bardzo dawno mnie nie było .... bo ostatnimi czasy byłam na finiszu budowy domu. Już miszkamy e nowym domu ale jeszcze dużo pracy i pieniędy do włożenia nam zostało.Nie miałam czasu kompletnie nic nie wim co u was.... bo nie śledzilam wątku. Zaczeliśmy kompletować wyprawkę.... strasznie dużo tego już zapomniałam jak to jest.
    Mam zapytanie d mam bezrobotnych bo ostatnio dzwoniłam do UP i pani pwiedziała mi że nie będzi mi się przysługiwało macierzyńskie chodzi mi o ten niby tysiąc na dziecko. Jk narazie nie jstem zarejestrowana w UP i nie mam statusu os. Bezrobotnej. Przez ost. Rok również nie pracowałam.... koś coś wie n ten temat, bo ja jestem zielona.... dopiero teraz za to się biorę bo przez ost. Rok nie miałam meldunku.
    Buzaki dziewczynki pôźniej kleje linka z filmikem 4 d naszego łobuza :-)

f2w3dqk3jx49b2s0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2015, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję się w piątkowy poranek. Zostałam obudzona przez prujące się dziecko sąsiadów z gory. Tak tak, prujące! Wyje i wyje wymuszonym płaczem 40 minut, później dołącza się mamusia i tak o to ze 4 razy dziennie...
    lilianna wrote:
    Widzę że dzisiaj mamy plebiscyt brzuszków :-) piękne je macie :-)

Mam jeszcze do was pytanko czy kupujecie na wyprawke do szpitala dla dzidzi body kopertowe/rozpisane czy normalne przez główkę ubierane?
    Ja zabieram rozpinane :)

A ja się pochwalę... Idziemy dziś z mężem do kina na... "Hotel Transylvania 2" :D

moniek90 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2015, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi$ia26 wrote:
    my juz po wizycie u okulisty nie ma przeszkod zeby rodzic SN ale wada mi sie pogorszyla troche i po porodzie trzeba bedzie zmienic okulary na troszke mocniejsze moj M slyszal jak pani doktor mowila ze mam cylindry niezle to nie pozwala mi nawet na chwile zdjac okulary:)
    a jaką masz wadę? ja mam -1,5 i boję się właśnie że mi się bardzo pogorszy po porodzie...

• akira Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni1403 - Od 1 stycznia 2016 r. wchodzi nowy zasiłek - 1000 pln miesiecznie macierzynskiego przez rok. Powinnas sie zarejestrowac jako bezrobotna w UP jeszcze przed porodem, zeby z tego zasilku skorzystac. Duzo jest artykulow w sieci na ten temat.

A tak w ogole to dzien dobry wszystkim.

Z mega zatwardzen przeszlam do mega rozstroju zoaladka. Mam nadzieje, ze nie rodze ;-)
    Pola - mnie syrop laktulozowy nie pomogl. Z tymze mnie odrzucal jego smak i nie moglam za duzo wypic tego ulepku. Przez kilka tygodni uzywalam czopkow glicerynowych, dopoki nie pojawily sie krwawienia z odbytu :/ Zastosowalam pomysl na miksture ktorejs z naszych dziewczyn: wieczorem 3 sliwki kalifornijskie zalewam wrzatkiem, tak polowe kubka. Rano wypijam i zjadam sliwki. jest rweolucja. Ale mi to odpowiada, bo z zastojami chodzilam i plakalam, a teraz czuje sie duuuuzo lzej :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2015, 08:44

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • evvik Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc ranne ptaszki,

ja znow noc bezsenna, brzuch zaczyna przeszkadzac. Odkad jestem w ciazy dopiero sie zorientowalam jak moj maz strasznie chrapie ;p Dzis mialam taki koncert, ze juz sie zbieralam isc spac do pokoju goscinnego ale nie moglam sie wytoczyc z lozka i zrezygnowalam ;)

Zielone oliwki

Ja mam 1,5 i 1 na drugie oko (cylindry). Po pierwszym dziecku nic sie nie zmienilo. Z tego wynika, ze nie zawsze sie pogarsza wzrok.

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2015, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżulia, śliczna psina!
    Siusia tylko w pokoju dziecka czy poza nim też? Tylko po złości czy jeszcze nie potrafi wstrzymać?
    Nie można całkowicie ignorować sikania, bo ona ewidentnie robi to po złości a wtedy pokazujemy że nam to zupełnie nie przeszkadza. CO innego kiedy pies nie trzyma moczu.
    Trzeba zawołać psa i pokazać i powiedieć że źle zrobił, że jesteśmy na niego źli (tak jak do dziecka) ale stanowczym tonem głosem i raz. Bez przykładania głowy do siuśków, jak to wiele osób robi i oczywiście bez bicia. Możesz zakupić płyn w dobrym zoologicznym albo przez internet, taki który odstrasza zapachem. Psikasz te miejsca w których sika i zobaczysz czy będą efekty. To odstrasza jakby psa zapachem i nie próbuje (przynajmniej nie powinien) załatwiać tam po złości swoich potrzeb. Ma dopiero pół roku, więc masz bardzo duże szanse aby wszystko zmienić. Tylko pamiętaj też że właśnie teraz u psa kształtują się wszystkie nawyki. Musisz być więc konsekwentna bo cokolwiek zrobisz źle to później już będzie bardzo ciężko zmienić.:)
    Flakonik wrote:
    Czy wyvwszystkie macie juz skurcze przepowiadajace? I jak czesto?
    Ja nie mam

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2015, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moniek90 wrote:
    Racja :-) Pies nie rozumie czy się do niego powie "no i co narobiłeś" czy "dobry piesek", liczy się zwrócenie na niego uwagi, a to jest nagroda :-)
    nie prawda. Pies nie rozumie słów, ale widzi nasze emocje i rozumie ton głosu. Olewanie sprawy sikania po złości jest pokazaniem że to tolerujemy. Nie trzeba krzyczeć ale poważnie, głośno i wyraźnie powiedzieć że źle zrobił. Odróżni ton głosu od tego, kiedy się np. z nim bawimy i mówimy spokojnie i miło. Gdyby pies nie rozumiał to nie rozumiałby też komend "daj łapę", "siad" i innych :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2015, 08:58

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2015, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki wrote:
    a jaką masz wadę? ja mam -1,5 i boję się właśnie że mi się bardzo pogorszy po porodzie...

Ja mam +2.2 i +3.2 i do tego astygmatyzm ale pani bada jeszcze dno oka naszczescie wszystko jest ok:)

Wogole witamy sie z rana my jeszcze w ozku may sobie buszuje w brzuszku oj dzis chyba bede miala dzien leniwca juz mi sie wstac niechce:/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2015, 08:55

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2015, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też muszę się chyba wybrać do okulisty, choć lekarz nic na ten temat nie wspominał...

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2015, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi mowil juz na pierwszej wizycie i do teraz sie zbieralam:)

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam :) ja przepowiadające mam też kilkanaście razy na dzień już jakiś czas. Oprócz chwilowego dyskomfortu z powodu twardego brzucha nic innego nie odczuwam.

moni gratuluję przeprowadzki, my mam nadzieje w przyszły weekend się też przenosimy. A pytasz o 1000 zł becikowego? bo to się każdemu należy bez względu na to czy pracowałaś, pracujesz czy nie. Trzeba odpowiednie dokumenty złożyć i dostajesz kasę, masz na to chyba rok po urodzeniu dziecka.

7w3d 💔
  • rewelka Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam przewidujące skurcze tak kilka razy dziennie, a przez ostatnich kilka dni nawet nie czułam (chyba) :)
    Co do psiny też mi się wydaje że trzeba zwracać uwagę, pół roku to jeszcze młody i może po prostu nie utrzymywać, ( jak będziesz zwracała uwagę to będzie rozumiał że robi źle, przynajmniej moja suczka tak miała, jak np długo w domu siedziała i nie wytrzymywała to od razu po niej było widać że coś nabroiła). Zazwyczaj psy sikaja w jedno miejsce w domu :) przynajmniej z tych co znam tak robili, widocznie Twój upodobał sobie pokój maluszka :)

23-02-2013 [*] 8 tc
    211xj44j3k4hck0m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2015, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o becikowym:

http://www.mjakmama24.pl/rodzice/kariera-prawo-finanse/dziecko/becikowe-2015-co-powinnas-wiedziec,229_7205.html

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2015, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rewelka wrote:
    Też mam przewidujące skurcze tak kilka razy dziennie, a przez ostatnich kilka dni nawet nie czułam (chyba) :)
    Co do psiny też mi się wydaje że trzeba zwracać uwagę, pół roku to jeszcze młody i może po prostu nie utrzymywać, ( jak będziesz zwracała uwagę to będzie rozumiał że robi źle, przynajmniej moja suczka tak miała, jak np długo w domu siedziała i nie wytrzymywała to od razu po niej było widać że coś nabroiła). Zazwyczaj psy sikaja w jedno miejsce w domu :) przynajmniej z tych co znam tak robili, widocznie Twój upodobał sobie pokój maluszka :)
    moja sunia długo siedziała w domu, bo od małego chorowała i nie mogła wychodzić na "obce" tereny. Jak już można było to nie wiedziała że siusia się na dworze więc robiła to w przedpokoju, jak dotychczas. Dobrą metodą jest przesuwanie gazet/podkładów o ile jeszcze je stosujecie, jak najbliżej wyjścia- u mnie był to balkon ze względu na to że wolałam żeby siusiała na balkonie niż w przedpokoju, ale u Was powinny być to drzwi wyjściowe. Powoli, każdego dnia o np. 20cm bliżej drzwi. Ale inna sprawa jest jak pies jest złośliwy, wtedy niestety jak mówisz że nie podoba jej się wszystko co z dzieckiem związane, musisz z nią rozmawiać... :) Ja to samo robię ze swoją sunią bo jak wyciągam ciuszki dziecęce to zaczyna brać w zęby. Wtedy z nią rozmawiam, że to jest dla dzidzi a nie dla niej i nie można gryźć. Że będzie ciocią bo będzie starsza i musi się opiekować maluszkiem, że będziemy chodzić na spacery wszyscy razem i że na pewno nie zejdzie na drugi plan. Psy to mądre zwierzęta i czują co się święci. Moja sunia kładzie łepek na brzuchu kiedy leżę na łóżku, a Mały kopie:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2015, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicja_ wrote:
    Dziewczyny a mi dziś znajoma z takim testem: „ale Ci się brzuch obniżył” :O no i wpadłam w panikę, tymbardziej, że lekarz w poniedziałek na wizycie powiedział, że dzidziuś jest nisko główką już :D
    Nie wiem dlaczego ludzie tak strasza u polowy z nas pewnie bobaski sa nisko co nie znczy ,ze bedziemy zaraz rodzic .I ja mam brzuszek w miare nisko .
    Wczoraj na wizycie wszystko dobrze szyjka dalej sie nie skrocila,nastepny raz za tydzien w szpitalu .Tym razem gin uspokajala ,ze wcale nie musze urodzic szybciej a moge i przenosic z ta szyjka pod warunkiem ,ze bede sie oszczedzac :-) .Ale gdyby zaczelo sie nie ma odwrotu i musze rodzic .I to mnie wkurza tutaj,oprocz magnezu nie chca nic dac i powstrzymywac na tym etapie tez nie .A na. Ktg wyszedl mi typowy skurcz przepowiadajacy ,pierwszy raz a robilam ktg juz 6 raz .Na forum widze tez sie dzieje .Dziewczyny zaciskajcie nogi przynajmniej do 36 :-)

• rewelka Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zieloneoliwki Ja już tego problemu nie mam, moja suczka ( jest u rodziców) i ma ok 18 lat :) teraz już jest głucha i ciężko jej się chodzi, ale pamiętam jak było na początku, później się po prostu nauczyła i czekała aż ktoś wróci i od razu na dwór :) prawdą jest to że psy są bardzo mądre ale jak są małe to trzeba pokazać " gdzie jest ich miejsce" :) nasza jest bardzo rozpieszczona ale słuchenna.

23-02-2013 [*] 8 tc
    211xj44j3k4hck0m.png
  • Klara87 Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) dzisiaj udało mi się pospać do 8.30 :) zaczęłam prasowanie, ale strasznie boli mnie w krzyżu i musiałam się położyć.

Revvelka, Kate, trzymam kciuki za Was.

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

16udugpjp1ufwrk7.png
    1usapx9iwyl0ra73.png
    Aniołek - 29.07.2014 (12tc)
  • moni1403 Ekspertka

Wysłany: 9 października 2015, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kochane ja nie pytałam o becikowe, bo becikowe wiem że dostanę chodzi mi o ten 1000 zł co miesiąc bo jestem bezrobotna. wiem że muszę się zarejestrować w PUP ale kobieta w PUP powiedziała mi że będę tylko zwolniona na stawianie się na wizyty....

A to nasz urwis z 27 tc

https://youtu.be/mcQo16CqCaQ

f2w3dqk3jx49b2s0.png
  • moni1403 Ekspertka

Wysłany: 9 października 2015, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    można prosić o wpisanie imienia na pierwszą str. Kacper

Mój starszy syn woła na niego Kapsel :)

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

f2w3dqk3jx49b2s0.png
‹‹ 1167 1168 1169 1170 1171 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ