Grudniowe mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Hashija zamierzam powiedzieć szefowi o ciąży i zobaczę jak zareaguje. Jeśli tak jak przewiduję to zaskoczę go zwolnieniem z dnia na dzień.
Angie 83 mnie również mdli i to strasznie, ale o tyle dobrze, że mój szef pali na dworze. Niestety mam pracę, że nie mam stanowiska siedzącego dla Klienta i jak już wszystkie stanowiska są zajęte to ja obsługuję i oczywiście stojąc. A po 5 minutach jest mi to dość ciężkie... :pOluniaaa lubi tę wiadomość
-
Ja też mam właśnie pracę chodzącą, często stojąca, trochę dźwigania czasem.. i boję się, czy to nie zaszkodzi. Nie chcę iść na zwolnienie, ale też boję się tak od razu mówić o ciąży - zwłaszcza przed czwartkową pierwszą wizytą u lekarza, bo to przecież nic nie wiadomo... Niby w pracy są raczej prociążowi, ale bo to wiadomo co i jak
13.05.2015 - Aniołek 8/6 tc [*] -
nick nieaktualnynick00 - mamy wizytę tego samego dnia
będę trzymać kciuki. To moja 2 wizyta
Ja na szczęście nie mam problemu z l4 bo prowadzimy z mężem własną działalność. Mąż każe mi zostać w domu bo ostatnio źle się czuję i faktycznie będę chyba musiała sobie odpuścić trochę, ale wiem, że myślami będę ciągle w firmie i tak czy siak będę do niej jeździć jak będę się lepiej czuła. Ja jestem jakaś dziwna, bo ciężko mi to przełknąć, wolałabym pracować, być aktywna bo inaczej czuję się hmm... bezużyteczna? Ale z drugiej strony to dla dobra dziecka, a w tej chwili nie ma dla nas nic ważniejszego -
Cześć dziewczyny, jeśli wszystko pójdzie dobrze, to ja także będę rodzić w grudniu. W poniedziałek i środę zrobiłam betę z krwi, przyrasta ładnie. Jutro zaczynam teoretycznie 6 tydzień (wg. daty owulacji w 20dc),a w środę mam pierwszą wizytę u lekarza. Bardzo liczę na to, że zobaczę już serduszko, bo codziennie boli mnie brzuch i martwię się czy wszystko ok.
Co do pracy, to jestem w podobnej sytuacji jak Angie, pracuję od kilku miesięcy, stałą umowę dostałam po okresie próbnym, w styczniu. Mam nadzieję, że będę się dobrze czuła i będę mogła pracować do początku listopada. Obawiam się jednak jak przyjmie to moja szefowa, ona też się stara o dziecko i nie może zajść i nie wiem czy będzie raczej wyrozumiała, czy z zazdrości zacznie mi robić jakieś problemy.Flakonik, kehlana_miyu lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Wstępnie na 21 grudnia, ale ponieważ ja będę rodzić przez cc ze względu na wskazania medyczne, to pewnie koło 7 grudnia. Staraliśmy się od czerwca zeszłego roku, ale z przerwą na 3-4 cykle. Szczerze mówiąc nie spodziewałam się, że w tym cyklu coś wyjdzie, po dwóch poprzednich cyklach z dupkiem,ten znów był dłuższy i owulacja była znacznie później niż sądziłam.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2015, 22:28
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJa prowadzę własną działalność więc nie muszę się martwić o informowanie szefa - bardziej o macierzyński , bo wiadomo jak to z zusem - różnie bywa.
Plusem jest to , że pracuje kiedy chce i ile chce, minusem, że jak wezmę jakiś projekt to muszę go skończyć w terminie, nieważne jak będę się czuła.
Mam zamiar pracować jak najdłużej , ale jak będzie w praktyce to się okaże. -
nick nieaktualnyKwiatakacji a nie wiesz jak teraz jest z tym zasilkiem macierzynskim? Dalej mozna dostac ten wysoki czy juz nie? I ile wynosi ten najnizszy zasilek? Ja jeszcze nie rozmawialam o tym z ksiegowa wiec nie wiem. Na razie jestem jeszcze na nidkim zusie.
-
Wskazania pozapołożnicze do wykonania cesarskiego cięcia, to:
choroby sercowo-naczyniowe matki powodujące niewydolność krążenia,
choroby płuc matki przebiegające z ograniczeniem pojemności życiowej,
poważna wada wzroku matki i zagrożenie odwarstwieniem się siatkówki oka,
zaawansowane retinopatie, czyli zmiany chorobowe siatkówki oka,
patologie kręgosłupa uniemożliwiające poród naturalny,
niewyrównana cukrzyca matki,
konflikt serologiczny,
wskazania neurologiczne,
wskazania psychiatryczne, m.in. tokofobia – lęk przed ciążą i porodem,
aktywna opryszczka narządów płciowych. -
Ja też prawdopodobnie będę miała cc ze względów medycznych. Mam ponad minus 10 dioptrii i moja okulistka lata temu zapowiedziała mi, że raczej nie pozwoli mi rodzić naturalnie. Muszę z nią teraz porozmawiać, może coś się zmieniło od tego czasu - moja koleżanka, która ma minus 14 rodziła naturalnie, mówiła, że miała jakiś zabieg na wzmocnienie siatkówki oka.
5tc [*] 04.2015
10tc [*] 01.2015 -
W zasadzie to sama nie wiem, czy wolałabym sn czy cc. Trochę boję się sn, ale cc to jednak poważna operacja, i po sn zazwyczaj znacznie szybciej dochodzi się do siebie. Przy cc masz ranę, która goi się kilka miesięcy, nie wolno dźwigać, a przecież przy dziecku to pewien problem itd. Nie jestem pewna, czy decydowałabym się na cc z własnej woli, ale za bardzo już jestem ślepa, żeby nie słuchać mojej pani doktor, więc będzie jak ona zdecyduje
5tc [*] 04.2015
10tc [*] 01.2015 -
nick nieaktualnyannielica wrote:Kwiatakacji a nie wiesz jak teraz jest z tym zasilkiem macierzynskim? Dalej mozna dostac ten wysoki czy juz nie? I ile wynosi ten najnizszy zasilek? Ja jeszcze nie rozmawialam o tym z ksiegowa wiec nie wiem. Na razie jestem jeszcze na nidkim zusie.
Też jeszcze nie rozmawiałam z księgową, ale z tego co się zdążyłam zorientować, to ustawa, która będzie zamykać tą 'furtkę' do wysokiego zasiłku jeszcze nie weszła( jak narazie jest po pierwszym czytaniu) . Tam jest zapis , że ustawa wchodzi w życie 1 dnia czwartego miesiąca po przyjęciu ustawy - czyli jeżeli nie przyjmą ustawy do października to się załapiemy na wysoki zasiłek. Oczywiście problem jest taki, że ZUS już nalicza macierzyński wg nowych zasad, ale jest to bezprawne i wygrywane w sądzie. Jest chyba nawet wątek dotyczący działalności w ciąży.
Ja narazie też na niskim ZUSie i nie płace chorobowego więc na ten moment macierzyński mi się nie należyTo jest minus działalności - na etacie wiesz co masz i dostajesz bez problemu. No i L4 ponoć na działalności jest częściej kontrolowane niż na etacie. Najniższy zasiłek coś ok 400 zł , na zwykłym zusie jakoś ok 1500 - dokładnie nie sprawdzałam.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2015, 23:46
-
nick nieaktualnyKwiatakacji ja jestem zarejestrowana do chorobowego ale mam kilka zaległych składek więc też mi nie przysluguje na razie macierzynski. Oczywiscie wkrotce wszystko ureguluje lub poprosze o rozlozenie na raty, ale 400zl zasilku to smiech sorry... Ciekawa jestem czy załapiemy się na wysoki ZUS. Wiem, że wtedy trzeba zapłacić chyba 3 składki wysokie nie wiesz ile one wynoszą?
-
Hej dziewczyny
Podczytuje caly czas ale nie mam jak pisac.
Dziewczyny nie przesadzajcie z ta cc,ze sie dochodzi po niej uuu x czasu. Ja mialam z powodu komplikacji podczas porodu cc,fakt po 2 dni ciezko mi bylo wstac z lozka i zle sie czulam,ale potem juz jak mnie wypisali to nie bylo tragedii. A jak po ok. Poltora tyg zdjeli mi szew to juz wogole skakac moglam. Po 3 tyg od porodu jezdzilam juz sama autem. Jesli chodzi o dzwiganie to dziecko i wozek tez musialam nosic,zakupy itp i jakos nie mialam niemilych niespodzianek
Leze jeszcze w lozku I jestem taaaaaka glodna:/ ale boje sie jesc cokolwiek bo wczoraj mialam przykra sytuacje z wzdeciami:/ wieczorem...ledwo zasnelam. Juz z tej rozpaczy smialam sie do Meza,ze ani dolem ani gora i stoi we mnie wszystko na srodku.. -
nick nieaktualnyWitajcie - nieśmiało dołączam do was. Nieśmiało bo dokładnie rok temu - również w cyklu rozpoczętym 26 marca zaszłam w pierwszą ciąże, którą dość szybko straciłam - Oby dzidzia została ze mną już do dnia porodu czyli 31 grudzień
miałam się wstrzymać z wizytą u lekarza do 6/7 tygodnia ale obudziłam się dzisiaj z gorączką 37,6 i bólem głowy okropnym więc niech lekarz coś mądrego zaleci
p.s. próbowałam się wpisać na listę ale nie ogarniam takich spraw, więc jeśli któraś to zrobi za mnie to będę wdzięcznarewelka, Flakonik lubią tę wiadomość
-
annielica wrote:Kwiatakacji ja jestem zarejestrowana do chorobowego ale mam kilka zaległych składek więc też mi nie przysluguje na razie macierzynski. Oczywiscie wkrotce wszystko ureguluje lub poprosze o rozlozenie na raty, ale 400zl zasilku to smiech sorry... Ciekawa jestem czy załapiemy się na wysoki ZUS. Wiem, że wtedy trzeba zapłacić chyba 3 składki wysokie nie wiesz ile one wynoszą?