WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • Dżulia Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduje się po wizycie. Szłam tam z wielkimi obawami, bo śniło mi się ze z córki wyszedł synek. Ale doktor rozwiał moje obawy i będzie córa ;) Wszystko okej, jeszcze na porodowke się nie wybieramy. Moje dziecię będzie malutkie. Ma tylko 1920 g.

Nadulka, Mama-julka, Acikk, maya34, Madzisek, kwiatakacji, pati_zuzia, Pola_27, moniek90, genoweffa lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2015, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poziomka moja teściowa raz rodziła posladkowo.

Mnk, o chrzcie już tu kiedyś była dyskusja. Mmmm, nie pamiętam czy stanęło na tym, że zależy od parafii. Ale ogólnie to - dziecko niczemu nie jest winne, np. nasz syn miał chrzest nim my wzięliśmy ślub kościelny.

• Poz!omka. Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama-julka, mozna rodzic posladkowo lekarz mi mowil o tym, ale jesli to jest kolejna ciąża, bo w moim przypadku to pierwsza, więc tylko cc wchodzi w grę :P A obracanie dziecka przez brzuch to juz stare metody ponoć, bardzo nie przyjemne i się tego nie stosuje :P No jestem ciekawa czy moje dzieciątko jeszcze się obróci, czy powinnam sie juz nastawiać ze na 100% ta cesarka :P

Alicja <3. <3 ''..Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym...'' <3
    atdcmg7y5xqxk96s.png
  • rewelka Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama-julka wrote:
    Poziomka moja teściowa raz rodziła posladkowo.

Mnk, o chrzcie już tu kiedyś była dyskusja. Mmmm, nie pamiętam czy stanęło na tym, że zależy od parafii. Ale ogólnie to - dziecko niczemu nie jest winne, np. nasz syn miał chrzest nim my wzięliśmy ślub kościelny.

Mi się wydaje że właśnie stanęło w zależności od parafii, mnk musisz się dowiedzieć jak jest u Ciebie :)

23-02-2013 [*] 8 tc
    211xj44j3k4hck0m.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my już po wizycie, wyniki krwi super, mocz super, pobrany wymaz z pochwy, do odbioru w poniedziałek, szyjka ok 2 cm, rozwarcie na niecałe 2 cm :) mam najbliższe 2 tyg się oszczędzać i więcej leżeć niż chodzić, żeby do 36 tyg dotrwać a potem mogę rodzić :) Trochę się przeraziłam, bo torba nie spakowana, ale z drugiej strony myślę sobie, że jeszcze 2 cm i będę mogła prosić o znieczulenie, a przy pierwszym porodzie zanim doszłam do 4 cm to już myślałam, że umrę z bólu, także teraz na pewno będzie szybciej :)

Kolejna wizyta 30.11.15 jeśli dochodzę :) ginek na urlopie do 26.11 więc przed 26 ściskam uda jak mogę!

Acikk, Mama-julka, Nadulka, maya34, Madzisek, kwiatakacji, Matleena, pati_zuzia, Pola_27, Karola1990, moniek90, Klara87 lubią tę wiadomość

7w3d 💔
  • stars2345 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2016, 14:01

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2015, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poziomka, Pola, moja znajoma miała dziecko ułożone właśnie pośladkowo i nie dotrwała do terminu CC. Zaczęła się akcja, dziecko było w kanale rodnym musieli wyciągać kleszczowo bo nie było już innej możliwości. Tyle tylko, że był to jej drugi poród, podobno łatwiej. Na szczęście nic się nie stało, chłopiec ma teraz 5 lat;)

Natomiast znajoma rodziła w sierpniu br, do ostatniej chwili praktycznie była mała ułożona pośladkowo, obróciła się na 5 dni przed CC ;)

Można rodzić pośladkowo, ale nie zaleca się bo nie dość że można zrobić krzywdę dziecku to jak już pisałam- można rozewrzeć kanał rodny.

A na obracanie dziecka w szpitalu trzeba się zgodzić. Ja na pewno się nie zgodzę.

edit: a swoją drogą Poziomka to późno będziesz miała ustalany ten termin. Teraz masz 36+6, to za dwa tygodnie będzie 38+6 a w 39 już CC jest zazwyczaj wykonywane.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2015, 19:38

• Acikk Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    my już po wizycie, wyniki krwi super, mocz super, pobrany wymaz z pochwy, do odbioru w poniedziałek, szyjka ok 2 cm, rozwarcie na niecałe 2 cm :) mam najbliższe 2 tyg się oszczędzać i więcej leżeć niż chodzić, żeby do 36 tyg dotrwać a potem mogę rodzić :) Trochę się przeraziłam, bo torba nie spakowana, ale z drugiej strony myślę sobie, że jeszcze 2 cm i będę mogła prosić o znieczulenie, a przy pierwszym porodzie zanim doszłam do 4 cm to już myślałam, że umrę z bólu, także teraz na pewno będzie szybciej :)

Kolejna wizyta 30.11.15 jeśli dochodzę :) ginek na urlopie do 26.11 więc przed 26 ściskam uda jak mogę!

Super :) a jaka duza już Polusia? To pewnie będziesz mieć poród jak ta listopadowka :D

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • Poz!omka. Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki teraz mnie zestresowałaś :P mam nadzieję że u mnie tak się nie skończy :P To moja pierwsza ciąża więc chciałabym nie zakończyć jej traumą :D tym bardziej ze odstawiam tą luteinę, oby się nic nie ruszyło szybciej :P
    No tez myslałam że szybciej lekarz zleci cc, a ustalił na termin porodu 3 grudnia, mówił że może kilka dni wcześniej. Od czwartku bede wyczekiwać po odstawieniu luteiny czy nic sie nie zadzieje :P Ogólnie moja mała wagowo teraz z 2500 ma, i przez jej wage termin by wypadał tydzien pozniej, to może tez tym sie kieruje lekarz, ze ona drobna to moze dłuzej posiedzi w brzuszku i nie ma potrzeby szybciej robic tego cc, sama nie wiem :P Boje się :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2015, 19:41

Alicja <3. <3 ''..Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym...'' <3
    atdcmg7y5xqxk96s.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acikk wrote:
    Super :) a jaka duza już Polusia? To pewnie będziesz mieć poród jak ta listopadowka :D
    usg nie miałam, ale myślę, że spora, skoro w połowie października już miała 2 kg, to teraz pewnie już między 2,5 a 3 kg ma. Olek w 38 tyg miał 3600 a ona ciut większa jest od niego. Także przy porodzie na pewno ponad 3 kg będzie miała, nawet jak urodzę w 36 tyg.

edit: a ja przez 3 tyg przytyła 1,8 kg, więc całkiem ok jak na ten etap ciąży.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2015, 19:37

Nadulka, pati_zuzia lubią tę wiadomość

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2015, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aha. nie bez powodu w przypadku ułożenia pośladkowego i rozpoczęcia się akcji porodowej nie czeka się na skurcze co 5 minut tylko jedzie do szpitala od razu :)

• Poz!omka. Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, lekarz mówił żeby od razu jechać jak coś sie zacznie dziać :P mówił że najwyżej mnie wypuszcza do domu jesli to nie bedzie akcja porodowa :P Ale ja i tak się bardzo boje jak ona ułożona pośladkowo, tym bardziej ze to moja pierwsza ciąża a tu takie komplikacje :P

atdcmg7y5xqxk96s.png
  • Madzisek Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna czyli teoria o porodzie zaraz po chorobie w twoim przypadku prawie potwierdzona ;-)
    Ciekawe jak to bedzie ze mna i Acikk :-P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2015, 20:00

1usap07w9hybl9h9.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzisek wrote:
    Justyna czyli teoria o porodzie zaraz po chorobie w twoim przypadku prawie potwierdzona ;-)
    no jeszcze mam nadzieje, że do 37 tyg dochodzę :)

7w3d 💔
  • Acikk Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzisek wrote:

Ja nie mam fotelika Antek musi czekac bo co w bagażniku go przywioze :D?

justyna14, mnk lubią tę wiadomość

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acikk wrote:
    mąż kupi od ręki jak będzie potrzeba :)

7w3d 💔
  • Madzisek Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acikk wrote:
    Oj tam na podróż ze szpitala do domu ktos by fotelik pożyczył

1usap07w9hybl9h9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2015, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poziomka, termin porodu na 3 grudnia masz z OM?
    Mi lekarz powiedział że jeśli się nie obróci to ustalamy termin CC na 7-10 dni przed terminem z OM.

Chrzest zależy od parafii, w parafii mężą trzeba duuużo posmarować żeby dziecko miało chrzest bez ślubu. :P A ile się nasłuchać trzeba, o mamo.

• Acikk Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki wrote:
    Poziomka, termin porodu na 3 grudnia masz z OM?
    Mi lekarz powiedział że jeśli się nie obróci to ustalamy termin CC na 7-10 dni przed terminem z OM.

Chrzest zależy od parafii, w parafii mężą trzeba duuużo posmarować żeby dziecko miało chrzest bez ślubu. :P A ile się nasłuchać trzeba, o mamo.

Nawet mnie nie wkurzaj. A jak się posmaruje to ochrzcza??? I będą pierdolic o moralności i życiu bez ślubu. Ale ochrzcza za odpowiednią opłatą... Co z patologia... :/

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    do chrztu wystarczy, że jedno z rodziców jest wierzące i praktykujące, brak ślubu nie jest przeciwwskazaniem. Jedyna sytuacja kiedy ksiądz może odmówić, to wtedy kiedy, żadne z rodziców nie wierzy i nie praktukuje bo to oznacza, że dziecko nie ma szans na wychowanie się w wierze.

hala123 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
‹‹ 1545 1546 1547 1548 1549 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ