X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • Dżulia Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduje się po wizycie. Szłam tam z wielkimi obawami, bo śniło mi się ze z córki wyszedł synek. Ale doktor rozwiał moje obawy i będzie córa ;) Wszystko okej, jeszcze na porodowke się nie wybieramy. Moje dziecię będzie malutkie. Ma tylko 1920 g.

Nadulka, Mama-julka, Acikk, maya34, Madzisek, kwiatakacji, pati_zuzia, Pola_27, moniek90, genoweffa lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2015, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poziomka moja teściowa raz rodziła posladkowo.

Mnk, o chrzcie już tu kiedyś była dyskusja. Mmmm, nie pamiętam czy stanęło na tym, że zależy od parafii. Ale ogólnie to - dziecko niczemu nie jest winne, np. nasz syn miał chrzest nim my wzięliśmy ślub kościelny.

• Poz!omka. Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama-julka, mozna rodzic posladkowo lekarz mi mowil o tym, ale jesli to jest kolejna ciąża, bo w moim przypadku to pierwsza, więc tylko cc wchodzi w grę :P A obracanie dziecka przez brzuch to juz stare metody ponoć, bardzo nie przyjemne i się tego nie stosuje :P No jestem ciekawa czy moje dzieciątko jeszcze się obróci, czy powinnam sie juz nastawiać ze na 100% ta cesarka :P

Alicja <3. <3 ''..Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym...'' <3
    atdcmg7y5xqxk96s.png
  • rewelka Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama-julka wrote:
    Poziomka moja teściowa raz rodziła posladkowo.

Mnk, o chrzcie już tu kiedyś była dyskusja. Mmmm, nie pamiętam czy stanęło na tym, że zależy od parafii. Ale ogólnie to - dziecko niczemu nie jest winne, np. nasz syn miał chrzest nim my wzięliśmy ślub kościelny.

Mi się wydaje że właśnie stanęło w zależności od parafii, mnk musisz się dowiedzieć jak jest u Ciebie :)

23-02-2013 [*] 8 tc
    211xj44j3k4hck0m.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my już po wizycie, wyniki krwi super, mocz super, pobrany wymaz z pochwy, do odbioru w poniedziałek, szyjka ok 2 cm, rozwarcie na niecałe 2 cm :) mam najbliższe 2 tyg się oszczędzać i więcej leżeć niż chodzić, żeby do 36 tyg dotrwać a potem mogę rodzić :) Trochę się przeraziłam, bo torba nie spakowana, ale z drugiej strony myślę sobie, że jeszcze 2 cm i będę mogła prosić o znieczulenie, a przy pierwszym porodzie zanim doszłam do 4 cm to już myślałam, że umrę z bólu, także teraz na pewno będzie szybciej :)

Kolejna wizyta 30.11.15 jeśli dochodzę :) ginek na urlopie do 26.11 więc przed 26 ściskam uda jak mogę!

Acikk, Mama-julka, Nadulka, maya34, Madzisek, kwiatakacji, Matleena, pati_zuzia, Pola_27, Karola1990, moniek90, Klara87 lubią tę wiadomość

7w3d 💔
  • stars2345 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2016, 14:01

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2015, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poziomka, Pola, moja znajoma miała dziecko ułożone właśnie pośladkowo i nie dotrwała do terminu CC. Zaczęła się akcja, dziecko było w kanale rodnym musieli wyciągać kleszczowo bo nie było już innej możliwości. Tyle tylko, że był to jej drugi poród, podobno łatwiej. Na szczęście nic się nie stało, chłopiec ma teraz 5 lat;)

Natomiast znajoma rodziła w sierpniu br, do ostatniej chwili praktycznie była mała ułożona pośladkowo, obróciła się na 5 dni przed CC ;)

Można rodzić pośladkowo, ale nie zaleca się bo nie dość że można zrobić krzywdę dziecku to jak już pisałam- można rozewrzeć kanał rodny.

A na obracanie dziecka w szpitalu trzeba się zgodzić. Ja na pewno się nie zgodzę.

edit: a swoją drogą Poziomka to późno będziesz miała ustalany ten termin. Teraz masz 36+6, to za dwa tygodnie będzie 38+6 a w 39 już CC jest zazwyczaj wykonywane.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2015, 19:38

• Acikk Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    my już po wizycie, wyniki krwi super, mocz super, pobrany wymaz z pochwy, do odbioru w poniedziałek, szyjka ok 2 cm, rozwarcie na niecałe 2 cm :) mam najbliższe 2 tyg się oszczędzać i więcej leżeć niż chodzić, żeby do 36 tyg dotrwać a potem mogę rodzić :) Trochę się przeraziłam, bo torba nie spakowana, ale z drugiej strony myślę sobie, że jeszcze 2 cm i będę mogła prosić o znieczulenie, a przy pierwszym porodzie zanim doszłam do 4 cm to już myślałam, że umrę z bólu, także teraz na pewno będzie szybciej :)

Kolejna wizyta 30.11.15 jeśli dochodzę :) ginek na urlopie do 26.11 więc przed 26 ściskam uda jak mogę!

Super :) a jaka duza już Polusia? To pewnie będziesz mieć poród jak ta listopadowka :D

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • Poz!omka. Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki teraz mnie zestresowałaś :P mam nadzieję że u mnie tak się nie skończy :P To moja pierwsza ciąża więc chciałabym nie zakończyć jej traumą :D tym bardziej ze odstawiam tą luteinę, oby się nic nie ruszyło szybciej :P
    No tez myslałam że szybciej lekarz zleci cc, a ustalił na termin porodu 3 grudnia, mówił że może kilka dni wcześniej. Od czwartku bede wyczekiwać po odstawieniu luteiny czy nic sie nie zadzieje :P Ogólnie moja mała wagowo teraz z 2500 ma, i przez jej wage termin by wypadał tydzien pozniej, to może tez tym sie kieruje lekarz, ze ona drobna to moze dłuzej posiedzi w brzuszku i nie ma potrzeby szybciej robic tego cc, sama nie wiem :P Boje się :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2015, 19:41

Alicja <3. <3 ''..Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym...'' <3
    atdcmg7y5xqxk96s.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acikk wrote:
    Super :) a jaka duza już Polusia? To pewnie będziesz mieć poród jak ta listopadowka :D
    usg nie miałam, ale myślę, że spora, skoro w połowie października już miała 2 kg, to teraz pewnie już między 2,5 a 3 kg ma. Olek w 38 tyg miał 3600 a ona ciut większa jest od niego. Także przy porodzie na pewno ponad 3 kg będzie miała, nawet jak urodzę w 36 tyg.

edit: a ja przez 3 tyg przytyła 1,8 kg, więc całkiem ok jak na ten etap ciąży.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2015, 19:37

Nadulka, pati_zuzia lubią tę wiadomość

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2015, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aha. nie bez powodu w przypadku ułożenia pośladkowego i rozpoczęcia się akcji porodowej nie czeka się na skurcze co 5 minut tylko jedzie do szpitala od razu :)

• Poz!omka. Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, lekarz mówił żeby od razu jechać jak coś sie zacznie dziać :P mówił że najwyżej mnie wypuszcza do domu jesli to nie bedzie akcja porodowa :P Ale ja i tak się bardzo boje jak ona ułożona pośladkowo, tym bardziej ze to moja pierwsza ciąża a tu takie komplikacje :P

atdcmg7y5xqxk96s.png
  • Madzisek Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna czyli teoria o porodzie zaraz po chorobie w twoim przypadku prawie potwierdzona ;-)
    Ciekawe jak to bedzie ze mna i Acikk :-P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2015, 20:00

1usap07w9hybl9h9.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzisek wrote:
    Justyna czyli teoria o porodzie zaraz po chorobie w twoim przypadku prawie potwierdzona ;-)
    no jeszcze mam nadzieje, że do 37 tyg dochodzę :)

7w3d 💔
  • Acikk Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzisek wrote:

Ja nie mam fotelika Antek musi czekac bo co w bagażniku go przywioze :D?

justyna14, mnk lubią tę wiadomość

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acikk wrote:
    mąż kupi od ręki jak będzie potrzeba :)

7w3d 💔
  • Madzisek Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acikk wrote:
    Oj tam na podróż ze szpitala do domu ktos by fotelik pożyczył

1usap07w9hybl9h9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2015, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poziomka, termin porodu na 3 grudnia masz z OM?
    Mi lekarz powiedział że jeśli się nie obróci to ustalamy termin CC na 7-10 dni przed terminem z OM.

Chrzest zależy od parafii, w parafii mężą trzeba duuużo posmarować żeby dziecko miało chrzest bez ślubu. :P A ile się nasłuchać trzeba, o mamo.

• Acikk Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki wrote:
    Poziomka, termin porodu na 3 grudnia masz z OM?
    Mi lekarz powiedział że jeśli się nie obróci to ustalamy termin CC na 7-10 dni przed terminem z OM.

Chrzest zależy od parafii, w parafii mężą trzeba duuużo posmarować żeby dziecko miało chrzest bez ślubu. :P A ile się nasłuchać trzeba, o mamo.

Nawet mnie nie wkurzaj. A jak się posmaruje to ochrzcza??? I będą pierdolic o moralności i życiu bez ślubu. Ale ochrzcza za odpowiednią opłatą... Co z patologia... :/

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    do chrztu wystarczy, że jedno z rodziców jest wierzące i praktykujące, brak ślubu nie jest przeciwwskazaniem. Jedyna sytuacja kiedy ksiądz może odmówić, to wtedy kiedy, żadne z rodziców nie wierzy i nie praktukuje bo to oznacza, że dziecko nie ma szans na wychowanie się w wierze.

hala123 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
‹‹ 1545 1546 1547 1548 1549 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ