WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2015, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poz!omka. wrote:
    Ja mam 24 :P U mnie cc zależne od ułożenia dziecka, jeśli nadal bedzie głowa u góry to termin mam z OM 3 grudnia, ewentualnie dzień dwa szybciej, więc do czasu terminu może się tez zaczac coś szybciej, wielka niewiadoma :P o dobre pytanie z tymi majtkami :D tez jestem ciekawa :P I kiedy pierwszy prysznic?

A na kiedy ma termin cc? Taki jak z OM ?

• Pola_27 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2015, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suerte wrote:
    a ja mam głupie pytanie, ale CC to dla mnie czarna magia...
    oni za każdym razem w innym miejscu tną czy tą samą ranę?

Tą samą ranę z tego co mi wiadomo, ale jak wcześniej miała kobieta cc, to najpierw wycinają starą bliznę. No chyba, że jestem w błędzie ;)

201512015364.png
    860ij44jecdtvcks.png

• Poz!omka. Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2015, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annielica wrote:
    A na kiedy ma termin cc? Taki jak z OM ?
    Tak na 3 grudnia mam ogólny termin, i cc też lekarz chce tak zrobić, szkoda bo myślałam że cesarki planowane jesli nie mozna rodzic naturalnie robi się szybciej :P I przez to bede jeszcze dwa tyg w stresie chodzić :D

Alicja <3. <3 ''..Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym...'' <3
    atdcmg7y5xqxk96s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2015, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poz!omka. wrote:
    Tak na 3 grudnia mam ogólny termin, i cc też lekarz chce tak zrobić, szkoda bo myślałam że cesarki planowane jesli nie mozna rodzic naturalnie robi się szybciej :P I przez to bede jeszcze dwa tyg w stresie chodzić :D
    bo się robi zazwyczaj, dziwi mnie że nie jesteś umówiona tydzień wcześniej :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2015, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poz!omka. wrote:

No tak mi mówił lekarz, że robią to zapobiegawczo. Ja z OM też mam 3 grudnia a rodzę 27 listopada :) W sumie mi to pasuje bo jestem spokojniejsza. No i dziecko jest na tyle duże, że nie trzeba długo czekać.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2015, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie dziś w nocy obudził ból brzucha jak na @, się zestresowałam już :P Ale przeszło po pół godzinie samo...
    Właśnie piekę ciasto z owocami;> i zjem je sama! całe! tak mi się chce ciasta... :P

Co podać facetowi na przeziębienie? Żeby było szybkie i skuteczne? :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2015, 19:16

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2015, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Mai - trzymam kciuki. Daj znać jak będziecie już razem po .

• Poz!omka. Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2015, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no kurcze wszystkie szybciej to cc macie :D Mi lekarz powiedział że nie ma takiej potrzeby zeby szybciej, ze jak cos samo szybciej sie zadzieje to nic złego, to wtedy szybciej mi zrobią jak przyjade do szpitala..wrrr :D Muszę czekać :D A juz teraz czas mi sie strasznie dłuży odkąd odstawiłam luteine :D A gdzie tu jeszcze dwa tygodnie :D

Alicja <3. <3 ''..Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym...'' <3
    atdcmg7y5xqxk96s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2015, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annielica wrote:
    Też tak słyszałam, że trzeba szybko wstać. Ile miałaś lat przy pierwszym cc? Ja mam 25, mam nadzieję, że dzięki temu łatwiej mi będzie dojść do siebie. U mnie cc też będzie na zimno bo mam ustalony termin. No chyba, że coś zacznie się wcześniej. Uważam, że fajnie masz bo wiesz co Cię czeka. Dla mnie to jedna wielka niewiadoma.
    I najważniejsze pytanie jak jest z podkładem poporodowym i majtkami? Kiedy założyć? Przed operacją? Bo po przecież ruszac się nie możemy a jednak krwawienie już jest.

Ja, przy pierwszym cc miałam 22 lata. Na pewno będzie Wam dużo łatwiej po pierwszym cc.
    Podkład poporodowy dostaje się szpitalny. Tzn po cc, z łóżka operacyjnego na "raz, dwa trzy", przekłada się pacjentkę na łóżko, którym wyjedzie się na salę pooperacyjną. Na tym łóżku jest już podkład. Jeszcze wcześniej na łóżku operacyjnym, zostaje obmyte krocze i brzuch. Położne zakładają ligninę (tą wielką podpachę) i przekładają pacjentkę na łóżko z podkładem. Wywożą do sali pooperacyjnej, gdzie przez minimum 2 godziny, mierzą parametry życiowe i podają droga kroplówki leki przeciwbólowe. Jak puszcza znieczulenie, robi się zimno i nieprzyjemnie, ale to tylko chwilowe ;-)
    Majtek podczas cc nie wolno. Później wiem, że dziewczyny te siateczkowe nosiły, ale mi się w nie szwy wplątywały, tzn zawsze miałam te nierozpuszczalne i ten supełek na końcu mia się plątał w siatkę :-/
    W zależności od szpitala, zakłdają szwy rozpuszczalne lub nierozpuszczalne na zewnętrzne powłoki.

Prysznic jest od razu po pierwszej pionizacji. Czyli wstajemy i dla bezpieczeństwa, w towarzystwie położnej idziemy na siusiu, a po siusiu pod prysznic.
    Krwawienie po cc jest zazwyczaj mniejsze niż po SN, dlatego, że macica jest "ręcznie" czyszczona. Ale to też w zależności od techniki i zwyczajów lekarzy. Ale tak jest w większości szpitali ;-)
    Po cc, gdy jeszcze nie wstajemy, położna zmienia podkłady, ligninę lub obmywa dodatkowo, gdy krwawienie jest bardziej obfite.

Poz!omka. lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2015, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suerte wrote:
    a ja mam głupie pytanie, ale CC to dla mnie czarna magia...
    oni za każdym razem w innym miejscu tną czy tą samą ranę?

Wycinają starą bliznę i szyją w tym samym miejscu.

• Poz!omka. Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2015, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki wrote:
    A mnie dziś w nocy obudził ból brzucha jak na @, się zestresowałam już :P Ale przeszło po pół godzinie samo...
    Właśnie piekę ciasto z owocami;> i zjem je sama! całe! tak mi się chce ciasta... :P

Co podać facetowi na przeziębienie? Żeby było szybkie i skuteczne? :P
    Podziel się :D ja to bym jadła ciasta i słodycze ciagle :D mniam mniam :D haa facetowi na przeziębienie, to najlepiej jakąś saszetke, gripex czy cuś :D chociaż faceci to nawet jak lepiej się poczują to i tak ''umierają'' :D

atdcmg7y5xqxk96s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2015, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchełka w jaki sposób zakłada nam położna ligninę? Coś musi ją podtrzymywać prawda? Masakra jakie to musi być krępujące leżysz bez majtek, całą upierdzielona krwią blee... I jeszcze obca baba musi Cię podmywać. Ehh no nic nie poradzę. Dobrze, że będę na sali 2 osobowej bo jakbym w takim stanie musiała jeszcze znosić pielgrzymki rodzinne do współlokatorek to cholera by mnie trafiła.

Poz!omka. lubi tę wiadomość

• Dżulia Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2015, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się po wizycie.;) od 18 tygodnia ciąży walczyłam o to, żeby nie urodzić, a dziś się okazało że moje rozwarcie zniknęło a szyjka się wydłużyła. Poza tym okej;).

Po wizycie poszłam z moim P na zakupy. Po pewnym czasie wyciągnęłam telefon i chciałam zadzwonić do mojego... psa. Co ta ciąża robi z ludźmi.

ZieloneOliwki, pati_zuzia, kwiatakacji, Mama-julka lubią tę wiadomość

• Madzisek Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2015, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurde laski chyba musze dzownić do gina
    kazał mi dzisiaj rano zrobić te próby wątrobowe i mam ALT 166 (norma do 31) i AST 99,3 (norma do 32) aż sie kurde wystraszyłam

1usap07w9hybl9h9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2015, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poz!omka. wrote:
    Podziel się :D ja to bym jadła ciasta i słodycze ciagle :D mniam mniam :D haa facetowi na przeziębienie, to najlepiej jakąś saszetke, gripex czy cuś :D chociaż faceci to nawet jak lepiej się poczują to i tak ''umierają'' :D
    kurcze, wypił theraflu ale myślałam że może macie jakieś sprawdzone sposoby które działają na mężów :P

jak mnie najdzie na ciasto to właśnie robię to szybkie z owocami, bo chwila moment i już się piecze ;) mnie na przemian nachodzi na słodkie i np. mięso :P przed chwilą zjadłam kotleta mielonego i buraczki a teraz zajadam ciasto :D

• Poz!omka. Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2015, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No straszne, ale pewnie nie jedną taka po cc musza obsługiwać :P gorzej jak wstać nie można a zachce się kupe ha ha ha :D No ja rozważam wykupienie sobie sali jednoosobowej żeby mój mógł być całą noc z nami, bo tez bym nie zniosła tych odwiedzin innych i wgl, większa swoboda samemu. Chociaż na dwie doby , a na tą ostatnią juz mogą mnie przenieść do kilkuosobowej przeżyje :P

atdcmg7y5xqxk96s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2015, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzisek wrote:
    kazał mi dzisiaj rano zrobić te próby wątrobowe i mam ALT 166 (norma do 31) i AST 99,3 (norma do 32) aż sie kurde wystraszyłam
    a te normy masz podane na wyniku?

• Poz!omka. Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2015, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki wrote:
    kurcze, wypił theraflu ale myślałam że może macie jakieś sprawdzone sposoby które działają na mężów :P

jak mnie najdzie na ciasto to właśnie robię to szybkie z owocami, bo chwila moment i już się piecze ;) mnie na przemian nachodzi na słodkie i np. mięso :P przed chwilą zjadłam kotleta mielonego i buraczki a teraz zajadam ciasto :D
    No mój sprawdzony sposób to głaskanie po główce, robienie herbatek z cytryną i miodem, podawanie lekarstw typu gripex i znowu głaskanie po główce :D Chociaż czasem sie zastanawiam czy to nie działa w drugą strone, ze ma za dobrze i korzysta dłużej z przywilejów choruszka :D Ja po obiadku musze zjesc coś słodkiego bo mnie trzęsie :D

atdcmg7y5xqxk96s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2015, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poz!omka. wrote:
    No straszne, ale pewnie nie jedną taka po cc musza obsługiwać :P gorzej jak wstać nie można a zachce się kupe ha ha ha :D No ja rozważam wykupienie sobie sali jednoosobowej żeby mój mógł być całą noc z nami, bo tez bym nie zniosła tych odwiedzin innych i wgl, większa swoboda samemu. Chociaż na dwie doby , a na tą ostatnią juz mogą mnie przenieść do kilkuosobowej przeżyje :P

Też bym chciała ale w mojej klinice jednoosobowa sala to koszt 600zł za dobę plus 600zł za dobę za nocleg osoby towarzyszącej w razie czego, więc sobie daruję.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2015, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzisek wrote:

Dzwoń jak najszybciej !!! Cholestaza to nie żarty.

‹‹ 1728 1729 1730 1731 1732 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ