X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • Asiowa Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rewelka wrote:

Asiowa teraz Ty będziesz miała pretekst że nie możesz bo masz mniejsze dziecko :)

Oooo nie martw się;) babcia już mi zaplanowała, że ona się pochoruje, albo w końcu umrze gdzieś tak do stycznia. Ja będę miała wolne więc zajmę się też córkami ciotki:)

bl9ccwa1nyfonmaw.png
  • rewelka Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiowa wrote:
    Oooo nie martw się;) babcia już mi zaplanowała, że ona się pochoruje, albo w końcu umrze gdzieś tak do stycznia. Ja będę miała wolne więc zajmę się też córkami ciotki:)

hahahahahahahahahahaha dobre :)

23-02-2013 [*] 8 tc
    211xj44j3k4hck0m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piegus wrote:
    W ogóle czy na ktg w szpitalu/ip trzeba mieć skierowanie? Czy jak bym po prostu sobie przyszła, to by mi zrobili? Nie chcę wychodzić na panikarę, ale nawet tutaj miałyśmy sporo przypadków, że z kontrolnego ktg wychodziło zbyt wysokie tętno czy słabe przepływy. I dlatego się martwię, może niepotrzebnie.
    U nas szpital jest bardzo przyjazny przyszłym matkom. Jest to szpital państwowy i kiedy bym nie przyszła, czy to w dzień czy w środku nocy-zawsze zrobią mi KTG i w razie czego lekarze sami przychodzą na kontrolę i zapraszają do gabinetu na konsultacje. Wszystko za darmo, bez skierowania, na prawdę jestem zawsze mile zaskoczona. Wystarczy że przyjdę i powiem że np. słabiej czuje ruchy dziecka. Konsultacje takie "chwilowe", czyli KTG plus wizyta jeśli się coś dzieje przysługują po 36 tyg. ciąży a gdybym się zgłosiła z jakimś problemem przed 36 tyg. zazwyczaj przyjmują na oddział na obserwacje min. 3-dniową. Uważam że to daje mi duży komfort w ciąży i że w każdym szpitalu tak powinno być. Nie wyobrażam sobie podczas pierwszej ciąży trafić na jakiegoś buca w szpitalu w środku nocy, który by mnie wyzwał od panikary-zabiłabym chyba!

Piegus lubi tę wiadomość

• Piegus Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to faktycznie fajny ten Twój szpital. :) Ja tak naprawdę nie wiem jak to w moim wygląda. Raz tylko w trakcie ciąży trafiłam na ip, ale to dlatego, że ciśnienie mi nagle skoczyło, miałam duszności i prawie mdlałam, ale był to jakoś 26 tc. Oczywiście przyjęli mnie od razu i zrobili ktg i badanie ginekologiczne. Ale tak jakbym teraz przyjechała, to nie mam pojęcia. Mogłabym jeszcze ewentualnie zadzwonić i się zapytać jak to by wyglądało.

2EeVp2.png
    NcmSp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wybaczcie ale nie mam czasu nawet Was podczytywać. Liczę, że wkrótce się wprawię i będę umiała znaleźć chwilkę czasu dla siebie.

Gratuluję wszystkim nowym mamom :)

Mam pytanie do Kwiatakacji (o ile jeszcze podczytuje forum). ZUS przyznał mi maksymalny zasiłek. Wypłata do 8 grudnia. Tylko pytanie bo wiem, że cała kwota nie jest dla nas. Trzeba opłacić składkę zdrowotną i jakieś podatki. Mogłabyś napisać ile czego trzeba opłacić z tej kwoty i ile zostaje z tego dla nas?

• lips Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorcia gratulacje :) Fajnie że ktoś pisze że dobrze wspomina poród sn bo jak narazie to większośc dziewczyn negatywnie pisała o porodzie i niestety ale troche to jednak zostaje w głowie. Fajnie przeczytać że ktoś mimo że się wycierpiał to jednak ma dobre wspomnienia. Dzięki :)

atdc3e5eao0yqv5p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada89 wrote:
    witajcie dziewczyny:) Ja u was w odwiedzinach, bo jestem dopiero na początku drogi i caly czas zasntanawiam się nad wyborem lekarza. Dlatego chciałam zapytać bardziej doswiadczonych koleżanek o opinie chodzenia do ginekologa prywatnie i nfz.
    Wizyta pewnie co miesiąc, ale jak to wygląda z badaniami/wynikami u ginekologa prywatnie. Co ile mniej wiecej trzeba powtarzać (i jakie? czy to duzy koszt?). Jak to jest z badaniami prenatalnymi? Wizyty są wtedy droższe niż normalnie? Na nfz są za darmo?
    Bardzo proszę was o jakies opinie. Plusy i minusy :)
    Chciałabym chodzić prywatnie, bo z tym lekarzem się lepiej dogaduje, ale boję się, że koszta mnie zjedzą. Pozdrawiam i dziękuje :)

Ja chodzę na NFZ i jestem bardzo zadowolona. Na początku chodziłam prywatnie, ale wizyta 120zł + badania na początku ciąży mnie przerosły. Stwierdziłam, że wolę te pieniądze przeznaczyć na coś innego. Tym bardziej, że za każdym razem jeszcze w aptece wydawałam po 100zł. Myślę, że wizyty na NFZ zależą duzo od tego, czy się znajdzie dobrego lekarza. Ja mam super lekarkę. Co wizytę od samego początku do końca ciąży mam usg, badanie ginekologiczne i usg dopochwowe. Do tego wiadomo- mierzone ciśnienie i ważenie. No i co wizytę badanie moczu, co dwie wizyty dodatkowo morfologia. Badania prenatalne za darmo ;)

• Piegus Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak się tylko wtrącę, bo z zusem jestem już jakiś czas związana, nie zasiłkiem a rentą wypłacaną co miesiąc. I chyba to się rządzi takimi samymi prawami, bo też mam przyznaną konkretną kwotę, z której trzeba część odprowadzać. Jednak to już robi za mnie zus i dostaję na konto po prostu mniejszą kwotę. Myślę, że z zasiłkiem powinno być tak samo. Jeśli się mylę, to przepraszam za zamieszanie. ;)

2EeVp2.png
    NcmSp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi$ia26 wrote:
    Oo Acikk a juz myslalam ze urodzilas przede mna :P

Madzia a tobie zachcialo sie rodzic :)

Mi się dziś chce, ale Antkowi nie bardzo :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez moge rodzic 8.12. Niby maja mi wywolywac 7,ale najpierw musze dzwonic do szpitala czy moga mnie przyjac itd. Wiec moze zalapie sie na 8-go :) my wlasnie czeksmy na wizyte, a pozniej moj synek wyprawia impreze haha...

Matleena lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorciamw gratulacje kolejny porod marzenie :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj u mnie tez coraz ciezej z wolnym czasem. Dziewczynki juz troche mniej spia. Np nie spaly dzisiaj od 9 do 12. A teraz spia juz czwarta godz.

Gratulacje dla kolejnych rozpakowanych.

Sliczne macie dzieciaczki. <3

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matleena wrote:
    Ty taki lajcior do tej pory i co?

Gdzie tam lajcior. Ginka nic w sumie sobie nie robiła z tego łożyska. Powiedziała że mogę rodzić w każdej chwili bo ciąża lada moment donoszona bla bla. Mały się wstawia w szyjkę i jeszcze ten gbs, ech...
    Nie no - ta oaza spokoju to ci się udała :-D

Alisss to była moja ostatnia wizyta na Nfz. Jak będzie się coś złego działo w jakiś wtorek do południa to mogę iść do drugiego lekarza bo ginka idzie niedługo na urlop. Domyśliłam się sama, że będę musiała chodzić co tydzień, ale teraz jestem skazana na prywatne wizyty. 9-ego się dowiem co i jak.a KTG jeszcze nie miałam :-/

Matleena lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ciesze sie bo pija juz po 70ml :) i karmienie tak 6razy na dobe nam wychodzi.
    Kasia pieknie nadrabia wage :)

rewelka, Kourtney lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduje ze nie rodzimy nic nie przygotowane do porodu glowka wysoko duzo wod plodowych ogolnie u malego ok i jesli nic sie nie wydarzy to w niedziele do szpitala i beda obserwowac :) Maly wazy orientacyjnie 3554 ale lekarz mowil ze +/- 800 wiec bedzie malutki :)

genoweffa, rewelka, justyna14, Mama-julka lubią tę wiadomość

• Piegus Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia, widzę, że już jesteś pogodzona z przenoszeniem maluszka i nie zrobiło to na Tobie wrażenia. :D

Pchelkaa lubi tę wiadomość

2EeVp2.png
    NcmSp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama-julka wrote:
    Alisss to była moja ostatnia wizyta na Nfz. Jak będzie się coś złego działo w jakiś wtorek do południa to mogę iść do drugiego lekarza bo ginka idzie niedługo na urlop. Domyśliłam się sama, że będę musiała chodzić co tydzień, ale teraz jestem skazana na prywatne wizyty. 9-ego się dowiem co i jak.a KTG jeszcze nie miałam :-/
    No to widzę że co gabinet to inne obyczaje, a szkoda :/ uważam że każdej z nas należy się konkretna opieka w ramach NFZ, w końcu nie małą kasę nam za to odciągają... ja obowiązkowo co tydzień mam się stawiać na KTG z wizytą, aż w końcu urodzę... W każdej chwili też mogę skorzystać z usług szpitala.
    Ale nie martw się na zapas-jakikolwiek szpital musi też Cię przyjąć w razie jakiś dolegliwości i korzystaj z tego bo to Ty jesteś odpowiedzialna za maleństwo, nawet gdyby mieli wziąć Cię za panikarę-miej to głęboko gdzieś!

Mama-julka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piegus wrote:
    Misia, widzę, że już jesteś pogodzona z przenoszeniem maluszka i nie zrobiło to na Tobie wrażenia. :D
    No dokladnie jestem juz gotowa na wszystko i wiedzialam ze to uslysze :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [QUOTE=rewelka

Pchełka a nie masz tak, że jak teściowa Ci powiedziała, że oddasz ubranka, to wcale nie masz chęci, a pewnie jakby nic nie powiedziała to byś się podzieliła?[/QUOTE]

Tak wlasnie jest :-D wiec nie wiem czy oddam te ubranka.

• Matleena Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2016, 00:28

tt1ce913.aspx?&fake.png

mpf_6a30716f026cf4d4d8712df59b64ed2b.png

24-12-2015 62cm 4640g sn
‹‹ 1983 1984 1985 1986 1987 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ