X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2015, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnk u nas tez byl I powodzie choc nasza wioska jest na wzniesieniu wiec nas ominelo,ale id wczoraj spokoj,ale kilka dni wialo niezle.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2015, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie balbo jak po masazu rozkreca sie cos ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2015, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patu_zuzia i jak tam ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2015, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Narazie czekam,postep polega jedynie na tym ze dostalam opaske na reke haha...

aannkkaa, Matleena, Mama-julka, aneczka1983 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2015, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    osz kurde :D to widze że szaleństwo w szpitalu :D

pati_zuzia, aneczka1983 lubią tę wiadomość

• balbo Ekspertka

Wysłany: 7 grudnia 2015, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chyba średnio, boli mnie tylko podbrzusze, skurcze jakby ustały...ale zaczął mnie boleć odcinek lędzwiowy i okolice nerwu kulszowego... chyba nic z tego...
    Zobaczymy, jak nie pomoże, to w czwartek mam kolejną wizytę, ktg i pewnie kolejny masaż...ale do czwartku daleko:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2015, 18:23

• bella88 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2015, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ponawiam pytanie. Może doświadczone mamy coś doradzą. Co zrobić żeby maluszek aktywnie ssal i nie zasypial przy cycku? Bo juz nie dajemy rady. Mogę z nim leżeć cały dzień bo on pociągnie kilka razy i zasypia. A jak próbuje go rozbudzic to jest jeden wielki krzyk. On się denerwuje i ja się przez to denerwuje... :-/ eh...

25 cs o drugie maleństwo
    29.04 10dpo - ||
    05.05 16dpo Beta 1113 mlU/ml, Prog 35,60 ng/ml
    07.05 18dpo Beta 2307 mlU/ml
    Wizyta 29.06 godz. 18.45 prenatalne
    oar8skjo7l38xs7t.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2015, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehhh.... a ja mam problem z KP. Jestem pod stałą opieką doradcy laktacyjnego. Dzięki niej wyleczyłam chore brodawki i normalnie mogę przystawiać małą. Ale nadal muszę dokarmiać mm bo mała to głodomór. A u mnie kiepsko z ilością pokarmu... Zazwyczaj 20 ml z obu piersi odciągnę. Wyjątkowo czasami po Karmi 50ml... ale to i tak mało:/ Ile strategii z doradcą opracowałyśmy to szok a i tak nic nie działa... herbatki, laktator itp. Wszystko do dupy. Położna twierdzi, że bywa, że to jest genetyczne. Że jedna chce i nie ma wystarczająco pokarmu a inna ma az nadmiar. Cholera czemu ja muszę być w tej pierwszej grupie :( w dodatku wszędzie spotyka mnie hejt za to dokarmianie mm, ale ja nie mam wyboru. Nie chcę, żeby mała była głodna. Próbowałam odstawić mm ale nie da rady... Przystawiam ją często, odciągam i nic... Położna twierdzi, że dobrze, że chociaż cokolwiek odciągam. Staram się tak myśleć. Mimo, że fizycznie czuję się coraz lepiej, psychicznie jest średnio:/ kiepsko czuję się z tym, że nie jestem w stanie wykarmić swojego dziecka...

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2015, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bella88 wrote:
    Ponawiam pytanie. Może doświadczone mamy coś doradzą. Co zrobić żeby maluszek aktywnie ssal i nie zasypial przy cycku? Bo juz nie dajemy rady. Mogę z nim leżeć cały dzień bo on pociągnie kilka razy i zasypia. A jak próbuje go rozbudzic to jest jeden wielki krzyk. On się denerwuje i ja się przez to denerwuje... :-/ eh...

Mi doradca laktacyjny kazała dmuchnąć w buźkę, poszczypać po policzku lub bródce. U mnie wisku nie ma na szczęście bo mała płacze tylko przy przebieraniu. Ale jak dziecko śpi i tylko dziamga cyca nie polecam. Ja w ten sposób poraniłam sobie brodawki. Dziecko musi aktywnie ssać, najlepiej nie dłużej niż 20 min i słychac połykanie pokarmu. Jak tylko dziamga cyca to traktuje Cię jak smoczek i potrzebuje bliskości. Poprzytulaj malucha i daj smoczek, w tej sposób oszczedzisz brodawki.

bella88 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2015, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella mialam Ci pisac co u nas dzialalo.ale zapomnialam. U nas w sumie to to glaskanie po policzku a kak mocno zasnal to bralam mokra chusteczke I nia tarlam policzek delikatnie,albo dzialalo tez takie jakby madowanie podbrodka. Moj synek na spiaca czesto jadl,niby to lepiej bo nie lyka powietrza itp.

bella88 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2015, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to moja 10 dniowa księżniczka :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2016, 11:09

pati_zuzia, bella88, Dżulia, aannkkaa, Madzisek, Matleena, Mama-julka, Ola_45, emilka24, MeGi2986, Moniusia89, genoweffa, Flakonik, stars2345, Piegus, lula.91, aneczka1983, maya34, Klara87, kwiatakacji lubią tę wiadomość

• bella88 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2015, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annielica wrote:
    Mi doradca laktacyjny kazała dmuchnąć w buźkę, poszczypać po policzku lub bródce. U mnie wisku nie ma na szczęście bo mała płacze tylko przy przebieraniu. Ale jak dziecko śpi i tylko dziamga cyca nie polecam. Ja w ten sposób poraniłam sobie brodawki. Dziecko musi aktywnie ssać, najlepiej nie dłużej niż 20 min i słychac połykanie pokarmu. Jak tylko dziamga cyca to traktuje Cię jak smoczek i potrzebuje bliskości. Poprzytulaj malucha i daj smoczek, w tej sposób oszczedzisz brodawki.
    Dmucham, szczycie, rozbierać go i jedyny efekt to taki ze zaczyna krzyczeć strasznie i dalej zasypia a ja dalej go rozbudzam i tak w kółko. I po jakiś 10 min się budzi i dalej szuka cyca i znowu przysypia. Próbowałam dawać smoczka bo też myślałam że może tylko czuje potrzebę ssania ale smoka wypluwa :/

25 cs o drugie maleństwo
    29.04 10dpo - ||
    oar8skjo7l38xs7t.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2015, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annielica wrote:
    Ehhh.... a ja mam problem z KP. Jestem pod stałą opieką doradcy laktacyjnego. Dzięki niej wyleczyłam chore brodawki i normalnie mogę przystawiać małą. Ale nadal muszę dokarmiać mm bo mała to głodomór. A u mnie kiepsko z ilością pokarmu... Zazwyczaj 20 ml z obu piersi odciągnę. Wyjątkowo czasami po Karmi 50ml... ale to i tak mało:/ Ile strategii z doradcą opracowałyśmy to szok a i tak nic nie działa... herbatki, laktator itp. Wszystko do dupy. Położna twierdzi, że bywa, że to jest genetyczne. Że jedna chce i nie ma wystarczająco pokarmu a inna ma az nadmiar. Cholera czemu ja muszę być w tej pierwszej grupie :( w dodatku wszędzie spotyka mnie hejt za to dokarmianie mm, ale ja nie mam wyboru. Nie chcę, żeby mała była głodna. Próbowałam odstawić mm ale nie da rady... Przystawiam ją często, odciągam i nic... Położna twierdzi, że dobrze, że chociaż cokolwiek odciągam. Staram się tak myśleć. Mimo, że fizycznie czuję się coraz lepiej, psychicznie jest średnio:/ kiepsko czuję się z tym, że nie jestem w stanie wykarmić swojego dziecka...
    pij 4-5 l wody dziennie, a jak dasz rade to więcej, im więcej wypijesz tym więcej mleczka będzie, sprawdziłam na sobie. Po za tym musisz odpuścić spinę bo stres nie jest dobrym sprzymierzeńcem. No i najlepiej ze dwa dni w łóżku z dzieckiem i trudno jeśli trzeba to cały czas przy cycku, nic tak nie pobudza laktacji jak mały ssak :) uda się!!

Mama-julka lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • bella88 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2015, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pati_zuzia wrote:
    Bella mialam Ci pisac co u nas dzialalo.ale zapomnialam. U nas w sumie to to glaskanie po policzku a kak mocno zasnal to bralam mokra chusteczke I nia tarlam policzek delikatnie,albo dzialalo tez takie jakby madowanie podbrodka. Moj synek na spiaca czesto jadl,niby to lepiej bo nie lyka powietrza itp.
    Spróbuję jeszcze z tą chusteczka. Czemu to musi być takie ciężkie. Powiem szczerze że jestem trochę zniechecona do KP :-/

kwiatakacji lubi tę wiadomość

25 cs o drugie maleństwo
    29.04 10dpo - ||
    oar8skjo7l38xs7t.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2015, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pati_zuzia a Ty w szpitalu? skurcze masz? co się dzieje?

7w3d 💔
  • bella88 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2015, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annielica ja też czuje presję otoczenia jeżeli chodzi o KP. Ludzie jakoś dziwnie reagują a ja przez to czuję się jak wygodna matka :/ ja niby mleko mam i z dnia ma dzień jest więcej. Tak 70-80 ml ściągnę z obydwu ale dla małego to mało i przeważnie jeszcze muszę jeszcze te 30 ml mm dorobić. Przecież nie będę maluszka glodzic skoro widzę że głodny jest. Także się nic nie przejmuj co ludzie mówią. Ja przeplakalam 3 dni z tego powodu i doszłam do wniosku że nie będę patrzeć na otoczenie bo naprawdę staram się jak mogę żeby małemu było dobrze. I tak jak mówi Justyna pij dużo wody bo to pomaga. Ja podczas karmienia też pije bo czuje czasami jakby mnie wysuszal. No i karmi pomaga.

25 cs o drugie maleństwo
    29.04 10dpo - ||
    oar8skjo7l38xs7t.png
  • Madzisek Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2015, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie byla dziś polozna i Kacper przez 5 dni przybrał tylko 90 gram. Mowila ze w normie ale w dolnej granicy i mam malego co dwie godziny na karmienie w ciagu dnia budzić a on sie ostatnio taki śpioch zrobił że spi po 4 godziny w ciągu. Wogole jakbym dziecka nie miała, budzi sie tylko na jedzenie. A ja mogę sobie wszystko w domu porobic, sprzątnąć, ugotować, wyprać i coś upiec :) Dzisiaj np w nocy jadł o 21, 1.30, 3 i potem o 7 :) mamusia sie nawet wyspała :) jestem mega szczęśliwa bo mogę siedzieć ;) (z wiką nie mogłam przez półtorej miesiąca) i dziś lub jutro odpadnie nam pępuszek bo trzyma się na ostatnim włosku: )

1usap07w9hybl9h9.png
  • mnk Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2015, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tinusia ja mowie o islandi:D

Pati-zuzia to nieciekawie ;/ u nas ma byc 90mph (145 km/h), a Sandy niby wial 80mph:D

201601051762.png
    mhsvi09k6j9c3g8t.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2015, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Inso, dzis tez jade ta metoda i widze poprawe. Teraz przez 7 min z jednej piersi udalo mi sie sciagnac niecale 20 ml- dla mnie to sukces :-)

Mamusie ktore wyszly juz do domciu ile Wasze maluchy stracily na wadze w dniu wypisu?
    Moja z 4100 przy porodzie dzis rano wazyla 3780g :-( boje sie ze nie wyjdziemy przez to jutro, bo widze ze naswietlania pomagaja- juz nie jest taka zolta, tez tak mowia polozne i dr na obchodzie.

iNso87 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2015, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    pati_zuzia a Ty w szpitalu? skurcze masz? co się dzieje?
    W szpitalu na wywolaniu,ale ciagle czekam I jedyne skurcze jakie mam to posladkow od zasiedzenia ;)

Mnk ten huragan czy cyklon czy tam co to wialo nie bylo takie straszne,chyba powodzie wiecej szkod narobily. Przynajmniej w mojej okolicy nie bylo tak tragicznie. W kwietniu wialo podobnie ale krocej a teraz chyba z tydzien albo jakos tak.

justyna14 lubi tę wiadomość

‹‹ 2039 2040 2041 2042 2043 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ