X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baby wrote:
    ha :) przy dobrych wiatrach mogłabym być Twoją mamą Aneczko :D pozdrawiam ciepło
    Haha wiedzialam ze będę najmlodsza !:)
    Ale ogólnie juz dawno czytalam i ovu i belly przed ciąża i postanowilam ze jak uda mi się zajść to będę pisala pamiętnik! No i tak się stalo :* niektórzy mówią ze za szybko i tak dalej jednak ja wiem ze doroslam juz do macierzyństwa i razem z D bardzo się ucieszylismy jak byl pozytywny test.!:* a wiek myślę nie gra zbytnio roli lecz rozum i wiele innych czynników.: * również pozdrawiam cieplutko :*

czarnamaalina lubi tę wiadomość

• Anuśka Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annielica wrote:
    To są marzenia kochana i to też bardzo piękne :)
    Ja też nie oczekuję helikoptera, jachtu itp.
    Tylko zdrowej, szczęśliwej rodziny w domku za miastem. Aby firma się pięknie rozwijała i byśmy mogli żyć godnie i raz w roku wyjechać na wymarzone wakacje :) Spokój, szczęście, sielanka ;) Nie ma nic piękniejszego.
    Właśnie opisałaś moje marzenia :D Pomalutku je spełniam :) Dom właśnie wykańczamy (albo on nas finansowo ;) ) Rodzinkę mam raczej zdrową i chyba szczęśliwą, firma się rozwija no i wreszcie mogę to moje ulubione stadko powiększyć :D

• Anuśka Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aannkkaa wrote:
    Ale ogólnie juz dawno czytalam i ovu i belly przed ciąża i postanowilam ze jak uda mi się zajść to będę pisala pamiętnik! No i tak się stalo :* niektórzy mówią ze za szybko i tak dalej jednak ja wiem ze doroslam juz do macierzyństwa i razem z D bardzo się ucieszylismy jak byl pozytywny test.!:* a wiek myślę nie gra zbytnio roli lecz rozum i wiele innych czynników.: * również pozdrawiam cieplutko :*
    Ja też myślę że wiek nie ma znaczenia. Ja pisałam maturę z koleżanką która przyszła na egzamin po porodzie :) Często się później spotykałyśmy i wiem, że dzieciątko było planowane a ona jest świetną i dojrzałą matką :)

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    minnie_ wrote:
    A ja np. nigdy nie chciałam domu. Wiele osób jak słyszało, ile bierzemy kredytu mówiło mi, że "jezu, za tyle to bym dom kupił" - jasne, tylko że urządzanie domu i cała jego konserwacja to jest niekończąca się historia, widzę po znajomych. Poza tym oprócz domu trzeba też kupić działkę, a jak się ten dom stawia od podstaw to już w ogóle logistyczny koszmar.
    Oczywiście to są moje odczucia - wiem, że wiele ludzi marzy żeby mieć dom i bardzo im kibicuję, żeby się udało. Ja po prostu mam inne marzenia i zawsze wiedziałam, że chcę mieć mieszkanie - ale wypasione ;) W końcu gdyby każdy chciał to samo i tak samo, to byśmy się pozabijali :)

Hashija - może to są właśnie Twoje marzenia? :)

justyna14 - wbrew pozorom kredyt teraz nie jest tak łatwo dostać, oczywiście mówię o hipotecznym, gotówkowe to co innego. Masa papierologii, zaświadczeń, wymagań, oczywiście obecnie wymagane min. 10% wkładu własnego w gotówce - taką kasę też trzeba mieć czas odłożyć. A teraz podobno ma być jeszcze trudniej z racji różnych zmian wchodzących w życie.
    teraz tak straszą tymi kredytami i że wkład własny ma wzrosnąć nawet 30-40%, ale skończy się na tym, że ludzie przestaną brać kredyty, banki na tym stracą, państwo straci i wrócimy do tego co było :) my rozważaliśmy kredyt hipoteczny dwa lata temu i każdy bank z pocałowaniem w ręke chciał nam kredytu udzielić. Jeśli dwie osoby pracują, mają w miare zarobi, nie jakieś ogromniaste, umowa o prace to raczej nie ma problemów z kredytem. U nas był ten problem że chcieliśmy wziąć mniej niż bank chciał dać :) paranoja, ale banki mają swoje przeliczniki wyszykowania domu w przeliczeniu na m2, a że my robimy sporo sami, to nam mniej kasy wyszło. Więc zrezygnowaliśmy. Zeszło się dłużej, ale bez kredytu na całe życie.:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2015, 14:33

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    generalnie czy dom czy mieszkanie, ważne żeby na swoim, z nikim się nie użerać i być szczęśliwym. Ja mam super rodziców, teraz u nich mieszkamy, ale co za dużo to nie zdrowo. I odliczam dni do przeprowadzki :)

baby, halwaya lubią tę wiadomość

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z ciekawości - ile płacicie kredytu za dom ? Tak orientacyjnie tylko chcę wiedzieć ;) o ile to nie problem :)

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aannkkaa wrote:
    też myślę, że wiek jest bez znaczenia. Instynkt macierzyńśki rozwija się u każdego inaczej. Ja już od kilku lat marzyłąm o dziecku, ale najpierw chciałąm skonczyć studia, potem ślub, potem praca z umową na stałe, potem dziecko o które przyszło nam walczyć dwa lata. Może gdybym nie planowała wszystkiego to Oluś już miałby 4 lata,a tak ma 7 msc, ale dziękuje Bogu że nam go zesłał :) życie bez dziecka, dzieci dla mnie nie ma sensu.

aannkkaa lubi tę wiadomość

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • Anuśka Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    teraz tak straszą tymi kredytami i że wkład własny ma wzrosnąć nawet 30-40%, ale skończy się na tym, że ludzie przestaną brać kredyty, banki na tym stracą, państwo straci i wrócimy do tego co było :) my rozważaliśmy kredyt hipoteczny dwa lata temu i każdy bank z pocałowaniem w ręke chciał nam kredytu udzielić. Jeśli dwie osoby pracują, mają w miare zarobi, nie jakieś ogromniaste, umowa o prace to raczej nie ma problemów z kredytem. U nas był ten problem że chcieliśmy wziąć mniej niż bank chciał dać :) paranoja, ale banki mają swoje przeliczniki wyszykowania domu w przeliczeniu na m2, a że my robimy sporo sami, to nam mniej kasy wyszło. Więc zrezygnowaliśmy. Zeszło się dłużej, ale bez kredytu na całe życie.:)
    My też zbudowaliśmy bez kredytu. Tylko u nas żaden bank nam nie chciał dać kredytu :D W urzędach i bankach właściciele firm są traktowani jak przestępcy. Przygotowaliśmy całą masę dokumentów i na koniec okazało się że i tak (mimo niezłych zarobków) nie mamy zdolności kredytowych :) Budowa trwała 2lata dłużej niż planowaliśmy ale też jesteśmy wolni od kredytów :) W sumie wyszło nam na dobre :)

justyna14, kwiatakacji lubią tę wiadomość

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annielica wrote:
    Dziewczyny z ciekawości - ile płacicie kredytu za dom ? Tak orientacyjnie tylko chcę wiedzieć ;) o ile to nie problem :)
    ja nic nie płace, ale wszystko idzie na budowę :/ przez 4 lata około 250 tys wsadziliśmy w domek.

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuśka wrote:
    My też zbudowaliśmy bez kredytu. Tylko u nas żaden bank nam nie chciał dać kredytu :D W urzędach i bankach właściciele firm są traktowani jak przestępcy. Przygotowaliśmy całą masę dokumentów i na koniec okazało się że i tak (mimo niezłych zarobków) nie mamy zdolności kredytowych :) Budowa trwała 2lata dłużej niż planowaliśmy ale też jesteśmy wolni od kredytów :) W sumie wyszło nam na dobre :)
    to jest draństwo. Też przez dwa lata prowadziłam małą działalność i zupełnie inaczej urzędnicy na Ciebie patrzą jak masz dz.g. a jak umowe o prace. Paranoja. Na umowe kasy mniej z dz.g., ale co z tego. Głupota, ale tak to tylko w polsce :/

cóż wyszło i Wam na dobre :) a jaki projekt domku wybraliście?

Anuśka lubi tę wiadomość

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • Anuśka Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annielica wrote:
    Moja znajoma wzięła kredyt na 440tysi na 40lat i ma do spłaty 980tysi. Jak mi to powiedziała to aż zbladłam. Nie pytałam jaką ratę płaci ale i tak jej współczuję :)

• minnie_ Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    teraz tak straszą tymi kredytami i że wkład własny ma wzrosnąć nawet 30-40%, ale skończy się na tym, że ludzie przestaną brać kredyty, banki na tym stracą, państwo straci i wrócimy do tego co było :)
    Właśnie przez to, że jeszcze te parę lat temu banki dawały kredyty jak leci każdemu, a ludzie nagle się orientowali jak stopy rosły i wzrastała rata, że jednak nie dadzą rady spłacić, to teraz warunki są lekko wyśrubowane :) oczywiście wszystko zależy od kwoty kredytu i własnego rozsądku, żeby nie chcieć więcej ile faktycznie można.

Najważniejsze, żeby być szczęśliwym - jedni z kredytem, inni bez, jedni w domu a inni w mieszkaniu. A przede wszystkim ze zdrowym maluchem i całą rodzinką :)

justyna14, polkosia, Anuśka lubią tę wiadomość

13.05.2015 - Aniołek 8/6 tc [*]
  • Anuśka Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    to jest draństwo. Też przez dwa lata prowadziłam małą działalność i zupełnie inaczej urzędnicy na Ciebie patrzą jak masz dz.g. a jak umowe o prace. Paranoja. Na umowe kasy mniej z dz.g., ale co z tego. Głupota, ale tak to tylko w polsce :/

cóż wyszło i Wam na dobre :) a jaki projekt domku wybraliście?

Wstępnie wybraliśmy Haga LMB47 ale przerobiliśmy go bardzo więc bardziej dworkowaty jest i taras jest z boku a nie z tyłu :)

A Wy jaki projekt macie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2015, 14:47

justyna14 lubi tę wiadomość

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my mamy taki , w środku ciut inaczej ale tylko odrobine :)
    http://z500.pl/projekt/18/Z18,elegancki-dom-z-poddaszem-lukarnami-i-balkonami-na-pietrze-w-stylu-klasycznym.html

tylko bez zaokrąglonych okien :)

Anuśka lubi tę wiadomość

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też myśleliśmy żeby budować się bez kredytu bo jest taka szansa tylko może to ciutkę dłużej zająć. I fakt Anuśka my też na DG i wszyscy wolą dawać kredyty pracującym na umowę. W dodatku my jesteśmy na ryczałcie i oni liczą, że wtedy dochód to jakieś 20% całego przychodu... bzdura, bo gdyby ryczałt nam się nie opłacał to rozliczalibyśmy się na przychodach i rozchodach. W dodatku nie każdy bank daje kredyty ryczałtowcom. Ale co zrobisz, na system nie ma rady...

Anuśka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ale produkujecie te posty nadrobic ciezko;P
    my tez budujemy swój domek w tym roku chcemy wykonczyc a do tej pory juz 300tys poszło jak nic, jeszcze podobno ok 100tys nam potrzebne. Na szczescie mój M ma firme bo bez tego ani rusz, z mojej wypłaciny to ja jedzenie na miesiac moge kupic i tyle;)

Anuśka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moim marzeniem jest taki domek. http://extradom.pl/projekt-domu-madera-BBE1015

justyna14 lubi tę wiadomość

• Anuśka Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    my mamy taki , w środku ciut inaczej ale tylko odrobine :)
    http://z500.pl/projekt/18/Z18,elegancki-dom-z-poddaszem-lukarnami-i-balkonami-na-pietrze-w-stylu-klasycznym.html

tylko bez zaokrąglonych okien :)

Świetny :) Ja też o takim myślałam ale mamy za małą działkę i trzebabyło prostokąt wybrać :)

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuśka wrote:
    Świetny :) Ja też o takim myślałam ale mamy za małą działkę i trzebabyło prostokąt wybrać :)
    my też mamy nie foremną i akurat ten nam pasował :)

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • Anuśka Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annielica wrote:
    A moim marzeniem jest taki domek. http://extradom.pl/projekt-domu-madera-BBE1015
    Piękny :) Ale takiego to już nawet u sąsiada bym nie zmieściła :D

‹‹ 210 211 212 213 214 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ