X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • evvik Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2015, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znow mi M wywialo.

Przeczytac Was z ostatniego tygodnia nie idzie, wiec poddalam sie i tylko przejrzalam zdjecia nielatow. Gratulacje dla wszystkich ostatnich mamus i zycze zdrowka.

A za chwile Was zaskocze... Od wczoraj zachodze w glowe i szukam statystyk na jeden temat...
    I prosze sie nie smiac ;) ... Interesuje mnie po ilu spotkaniach srednio polki ida do lozka z nowym partnerem. I nie chodzi mi tu o pierwszy raz, tylko juz kolejni partnerzy.
    Z wywiadow z moimi znajomymi wychodzi, ze po 4-5 spotkaniu, ale tez slyszalam przypadki, ze na imprezie po wiekszej ilosci alkoholu ;)
    Skad sie wzial pomysl? Ano stad, ze np w UK czy DE mamy opinie łatwych kobiet, ale dla mnie to bzdura jak widze inne nacje...

Macie jakies opinie na ten temat?

Mam nadzieje, ze nikt mnie nie zlinczuje, ze wyskoczylam z tematem kompletnie nie z tego dzidziusiowego gatunku.;)

• Ola_45 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2015, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2016, 12:58

03.2015 - 6t. 💔
    12.2015 syn
    Starania od 2017r

Niedrożny lewy jajowód
    7x IUI - nieudane
    1 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 09.2024 - 5t.💔
    II transfer - 11.2024 - 5t. 💔
    III transfer - 12.2024 - nieudany
    2 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 03.2025 - 5t. 💔
    II transfer - 15.05.2025 - ❤️ 31/01/2026 ❤️Zdrowy chłopiec 👶🏻

Został 1 ❄️

preg.png
  • Poz!omka. Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2015, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_45 wrote:
    Hej :)
    Dziewczyny wasze maluchy tez przechodzily zoltaczke w domu? Mojego zlapala dwa dni temu, nadal czekam na polozna -.- mam isc do pediatry czy poczekac na polozna?
    Moja dostała też dopiero w domu, to nic groźnego, czekaj na położną, a skąd wiesz że ją dostała? :P Ja bym nawet nie zauważyła gdyby na wizycie mi położna nie powiedziała :P

Alicja <3. <3 ''..Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym...'' <3
    atdcmg7y5xqxk96s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 grudnia 2015, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acik ja sama jestem z Mala w domu od 5 dni.

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 grudnia 2015, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acikk wrote:
    Dziewczyny pytanko :) czy któraś jest juz sama z dzieciątkiem w sensie ze maz wrócił juz do pracy ?
    Ja 2 tydzien jestem sama z małym.

Gratuluje kolejnym mamusiom :)

Aneczka86 3maj sie cieplo kochana. Wiem ze jest Ci ciezko. Wiem ze tesknisz a widok podlaczonej aparatury do malutkiej sprawia Ci przykrosc ale pamietaj ze nawet jesli tylko siedzisz obok toona wszystko czuje. Dla niej musisz smutki wypedzic w sina dal....choc jest ciezko. 3mam za Was kciuki, musi byc dobrze!!

Moj Franek przybiera tak ok 50g na dobe.

Dziewczyny ktore karmia mm, ile Wasze malenstwa jedza mleka zrobionego z 3 miarek?? Zauwazylyscie jakas roznice?

emilka24, akira lubią tę wiadomość

• Poz!omka. Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2015, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ktore dokarmiacie mm, jak to jest z witamina k+D ? bo slyszalam ze przy mm tylko wit.D, A jak bym karmila i kp i mm ?? :D

Alicja <3. <3 ''..Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym...'' <3
    atdcmg7y5xqxk96s.png
  • Madzisek Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2015, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akira wrote:
    Madzisek - a ile Kacperek spadł z wagi? Femaltiker bardzo polecam, bedziesz miala efektt juz po 1. saszetce. Najlepiej wsypac do jogurtu naturalnego albo serka ziarnistego. Wtedy jest dobre :-) A do picia kawa nestle caro - tez zawiera slod jeczmienny. Ja ide wazyc mala i jesli nic nie przybrala to znow doradca laktacyjny i pewnei tez pediatre zamowie.

Zważyłam własnie i przybrala 70g w 15 h :-) w koncu! Yuppi !! Dzis w nocy oprocz piersi podalam dodatkowo 30 ml z butelki. Widac gołym okiem, że z butelki latwiej jest jej w tym twardym snie zassac.
    Spadł od ostatniego ważenia tydzień temu 20 gram. Zalamalam się jak to zobaczyłam. Zastanawiam się czy może ściągam tak mało tego mleka bo po karmieniu położna kazała mi ściągać. Narazie dzisiaj znowu ściągam po 30 ml

1usap07w9hybl9h9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 grudnia 2015, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poz!omka. wrote:
    Dziewczyny ktore dokarmiacie mm, jak to jest z witamina k+D ? bo slyszalam ze przy mm tylko wit.D, A jak bym karmila i kp i mm ?? :D

Przy KP jest K+D,
    Przy MM jest D,
    Więc skoro karmisz i MM i KP to podajesz tylko D.

Poz!omka., akira lubią tę wiadomość

• Poz!omka. Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2015, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mała w tydzień przybrała tylko 18gram, polozna twierdzi ze to od podawania sciaganego pokarmu, ze niby laktator nie wyciaga tego tlustego pokarmu :/ ja uwazam ze jakościowo musze miec slaby pokarm -.-

atdcmg7y5xqxk96s.png
  • akira Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2015, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_45 - hiperbilirubina jest niebezpieczna dla dziecka, bo uszkadza OUN. Przy bilirubinie powyzej 15 mg stosuje sie fototerapie. Ja na twoim miejscu szybko zbadalabym poziom bilirubiny, jesli widzisz, ze dziecko zzolklo. A ktora to u Was doba jest teraz?
    Poz!omka. wrote:
    na pewno tylko D przy karmieniu mieszanym

przy wylacznym karmieniu piersia d+k, z czego k dopiero od 8 doby zycia dziecka do ukonczenia przez dziecko 3 miesiaca
    Madzisek wrote:
    Spadł od ostatniego ważenia tydzień temu 20 gram. Zalamalam się jak to zobaczyłam. Zastanawiam się czy może ściągam tak mało tego mleka bo po karmieniu położna kazała mi ściągać. Narazie dzisiaj znowu ściągam po 30 ml
    Madzisek - mysle ze sporo zalezy tez od laktatora. Ja w szpitalu sciagalam medelą, takim pulsacyjnym za kilka tyś. i pierwsze sciagniecie 30 ml, kolejne juz 50 ml. Teraz mam Medele Harmony, ale jeszcze nie uzylam, bo mam zapas pokarmu ze szpitala. Sprobuj tego femaltikera, jestem przekonana, ze pomoze. Sama sie zdziwilam, jak szybko zadzialal.
    Co do wagi, to ja juz waze dziecię rano i wieczorem. Boje się, ze spadek cukru moze zaszkodzic malej. Przez 3 dni mialysmy zero na plus, a ostatnia noc mamy 70g wiecej. Trzeba jeszcze kilka dni/tygodni pomeczyc sie z laktatorem, potem mam nadzieje bedzie lepiej. Trzymam kciuki!
    Poz!omka. wrote:
    Moja mała w tydzień przybrała tylko 18gram, polozna twierdzi ze to od podawania sciaganego pokarmu, ze niby laktator nie wyciaga tego tlustego pokarmu :/ ja uwazam ze jakościowo musze miec slaby pokarm -.-
    i tu tez moze byc kwestia laktatora. sa takie z dwufazowym trybem odciagania pokarmu. Jak w szpitalu sciagalam pokarm tym pulsacyjnym to mleko bylo zolte i na gorze zbierala sie smiatanka, wiec laktator na pewno tlusty pokarm tez sciaga. Moze zalezy od modelu...
    Nie ma jakosciowo slabego pokarmu - to slowa doradcy laktacyjnego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2015, 13:25

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • Evka Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2015, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się po dłuuugiej nieobecności.

Na wstępie śle gratulacje dla nowych mamuś! Jest już nas dużo rozpakowanych widzę :) A jeszcze horda przygotowujących się - więc dziewczyny powodzenia i trzymam kciuki.

U nas zaczęły się kolki, więc i mało czasu na wszystko nawet ciężko zjeść czasami coś - a tak nie wierzyłam mama, które mówią, że brak czasu nawet na śniadanie.;)
    Mała dostała jakiś syropek na bolący brzuszek i zobaczymy, pierwsza noc w miarę przespana, zobaczymy jak kolejna, jak się zbliża 22/23 godzina to już mam nerwy i wyczekuję jak się zacznie ogromny płacz.

No i czekam z utęsknieniem na 23 grudzień - wtedy przyjedzie mój Bartosz i będziemy razem całe 2 tygodnie...

kwiatakacji, pati_zuzia, MeGi2986 lubią tę wiadomość

wnidzbmhunwbroqa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 grudnia 2015, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde!!!! rozpisałam się i wszystko się skasowało, grrr...

Gratuluję rozpakowanym Mamuśkom!
    Emilka, jak poród w MP?

Witam się w 38tc
    po dzisiejszej wizycie niewiele więcej siędowiedziałam. Mały waży 3100, więc przytył w dwa tygodnie 300-400g. Z tym że "wchodzi palec, a szyjka się powoli temperuje" cokolwiek to znaczy. Bo rozwarcie nadal na 1cm. Pytałam czy jest jakakolwiek szansa urodzić na święta, Pani doktor stwierdziła że jak najbardsziej wszystko się może zdarzyć.

Wczoraj wysprzątałam szafy, dzisiaj szoruję kuchnię i łazienkę, na jutro zostawiam podłogi. Jak to nic nie zmieni i w poniedziałek znów usłyszę to samo, to się załamę ;<

Na 15 powtórka ktg. Pochłonęłam właśnie tabliczkę czekolady żeby mały się trochę poruszał, bo wczoraj tak się zeschizowałam tą małą ilością ruchów, że całą noc czuwałam i kontrolowałąm czy aby na pewno Kubuś się rusza...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2015, 14:19

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 grudnia 2015, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do witamin to mi pediatra, który zalecił dokarmianie i położna powiedzieli, że jeśli podaję mniej niż 350-400 ml mm na dobę to mam dawać D i K tak jak przy KP jeżeli podaję więcej to tylko D.
    My dajemy ok 250 ml na dobę więc dajemy obie witaminy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 grudnia 2015, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama-julka dziś/jutro Ty a w piątek ja :D

Mama-julka lubi tę wiadomość

• m@rzenie Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2015, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acikk jakie kropelki dajesz Antosiowi?
    U mnie problemy z brzuszkiem, mała bardzo męczy się, bo nie może zrobić kupki :-( pręży się i stęka przez pół nocy:-( co robić? Ktoś coś doradzi?

3i499vvjv3ex36x6.png
  • Matleena Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2015, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2016, 09:48

kwiatakacji lubi tę wiadomość

tt1ce913.aspx?&fake.png

mpf_6a30716f026cf4d4d8712df59b64ed2b.png

24-12-2015 62cm 4640g sn
  • balbo Ekspertka

Wysłany: 15 grudnia 2015, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eh, ja juz nie mogę, a to dopiero 3 dni po terminie.... wszytsko mnie wkurwia, a najbardziej te wszytskie pytania od listonosza, rodziny, znajomych, sąsiadów.... I to pocieszanie że to już niedługo, że mam się nie martwić aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
    Niby 3 cm rozwarcia, szyjka całkowicie zgładzona, wszytskie alternatywne metody wywoływania porodu wypróbowane i nic... uparty i spoźnialski Syn po Tatusiu...

Mama-julka lubi tę wiadomość

• Matleena Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2015, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2016, 09:48

tt1ce913.aspx?&fake.png

mpf_6a30716f026cf4d4d8712df59b64ed2b.png

24-12-2015 62cm 4640g sn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 grudnia 2015, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    /Matleena ty to masz z ta swoja tesciowa masakra moja naszczescie pojutrze juz jedzie bo juz nie moge jej sluchac :/

Moje dziecko dalej spi az boje sie nocy a do tego zjada moje mleko i zaraz jest godny i tak musze go dokarmic boziu jak mi go szkoda jak on tak szuka piersi :(

• magdalena321 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2015, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj jeśli chodzi o temat teściowych.. mam to samo! Moja dzwoni dosłownie codziennie.. choć ostatnio co 2 dni. I ciągle te same pytanie: JAK SIĘ CZUJESZ? albo PAMIĘTAJ JAK COŚ SIĘ ZACZNIE TO DAJ ZNAĆ a ja ciągle ta sama odpowiedź DOBRZE SIĘ CZUJĘ.. bo ileż można, non stop ktoś pyta czy już, kiedy, że komuś się śniło że urodziłam.. mam już tego dosyć. Urodzę to dam znać i już na pewno nie będę nikogo informować w drodze do szpitala że właśnie się zaczęło, będę miała inne ważniejsze rzeczy na głowie niż wysyłanie smsów do wszystkich..

balbo lubi tę wiadomość

Amelia 23.12.2015 🩷
    Hania 10.06.2025 🩷
‹‹ 2119 2120 2121 2122 2123 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ