Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • lilianna Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2015, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki wrote:
    lilianna, mam Cię sprowadzić na ziemię? :P

Bardzo proszę, każda opinia jest cenna ;-)

3i49p07wxglh0lzs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2015, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilianna wrote:
    Bardzo proszę, każda opinia jest cenna ;-)
    a więc moja droga, krzyż i brzuch pobolewa mnie od połtorą tygodnia, a czop odszedł w zeszły wtorek. I to by było na tyle, skurczy na ktg zero, rozwarcie bez zmian :P Więc nie ma co się łudzić że poród blisko.... :(

lilianna lubi tę wiadomość

• Ola_45 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2015, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2016, 12:59

03.2015 - 6t. 💔
    12.2015 syn
    Starania od 2017r

Niedrożny lewy jajowód
    7x IUI - nieudane
    1 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 09.2024 - 5t.💔
    II transfer - 11.2024 - 5t. 💔
    III transfer - 12.2024 - nieudany
    2 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 03.2025 - 5t. 💔
    II transfer - 15.05.2025 - ❤️
    17.01.2026 ❤️Zdrowy chłopiec 👶🏻
  • KASIAG24 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2015, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja bylam dzisiaj na ostatnich zajeciach aktywnych w szkole rodzenia :P poszlam poskakac na pilce i sie porozciagac polozna powiedziala ze mi sie buzia zmienila cokolwiek miala na mysli troche dziwnie to brzmialo :O :D a oczywiscie na wstepie im oczy wyszly na wiierzch ze ja nie urodzilam dalej a dwie kolezanki z terminem na styczen urodzily! masakra wszystkich ich przechodze:P

a u mnie skurczy dalej brak tzn takich sensownych bo brzuch ie spina co pewien czas mocno , odchodza gluciki dalej takie bezowe teraz szyjka mnie kkluje a jak mala sie rusza to az sie zginam no i bol w pachwinie przy choddzeniu staje sie nie do ogarniecia, prawie puscilam pawia i kilka razy oczywiscie lecialam na "drugie" do kibelka - ot taka moja dzisiejsza analiza z ktorej i tak nic nie wynika hehe

Aliss zaswiadczenie z Us sie czeka tzn u nas tydzien sie czeka po zlozeniu wniosku i odbiera sie osobiscie :_)

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

km5szbmhj06ctvox.png

gwn9018.png
  • lilianna Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2015, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki wrote:
    a więc moja droga, krzyż i brzuch pobolewa mnie od połtorą tygodnia, a czop odszedł w zeszły wtorek. I to by było na tyle, skurczy na ktg zero, rozwarcie bez zmian :P Więc nie ma co się łudzić że poród blisko.... :(

No ja na ktg byłam w poniedziałek i też nic nie pokazało...
    Tak się zastanawiałam bo dziś praktycznie cały dzień leże i pojawił się ten lekki ból okresowy... Tak bym chciała żeby raz a pożądnie mnie zebrało i szybko poszło ale to tylko marzenia :-P :-)

3i49p07wxglh0lzs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2015, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flakonik wrote:

Ktos jeszcze? Wczoraj ani dzis nikt nie urodzil? ;)
    nikt bo Mama julka sobie rezerwację zrobiła :P

edit: lilianna, mnie się od kilku dni marzy położyć spać i obudzić się na siusiu i widzieć jak wody odchodzą :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2015, 16:19

lilianna, Matleena, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

• _nick00 Ekspertka

Wysłany: 16 grudnia 2015, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobietki piszę po radę. Otóż w ta niedziele mamy chrzciny bratanicy. Byliśmy świeżo po urodzeniu w odwietkach z prezentem. I moja mama i dużo innych osób uważa, że jako, że się było z prezentem w odwiedzinach to na chrzciny idzie się już tylko z wódka. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie??

74863f63c6.png
  • lips Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2015, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilianna uwazam ze taki lekki bole okresowe nic nie znacza. Ja takie bole mam juz od miesiaca. Teraz mi sie dopiero zaczynaja takie porzadne bole sciskajace w dole brzucha takie ze az musze zeby zaciskac z bolu. I podejrzewam ze dopiero tskie bole swiadcza o zblizajacym sie porodzie. Wszystko co bylo wczesniej to tylko takie straszaki. Na twoim miejscu bym sie nie nastawiala.

Franus jes super slodki , uwielbiam te jego zdjecia :) do schrupania :)

Fkakonik, twoje coreczki sa cudne:)

lilianna, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

atdc3e5eao0yqv5p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2015, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alisss871 wrote:
    Czy te zaświadczenia dali Tobie od ręki? czy trzeba składać wniosek i czekać?

trzeba wypełnić podanie. Z tym, że w ZUS-ie od ręki było zaświadczenie, a w urzędzie skarbowym po trzech dniach do odbioru.
    Najlepiej to najpierw pójść do ośrodka opieki społecznej i tam dostanie się odpowiednie dokumenty. No i trzeba wydrukować zaświadczenie https://www.um.warszawa.pl/sites/default/files/wzor_zaswiadczenia_becikowe.pdf
    i z tym pójść do swojego lekarza ginekologa, żeby wypełnił.

Ja muszę zdążyć to oddać jeszcze w tym roku, bo dochody w ubiegłym roku mieliśmy mniejsze.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2015, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nick, szczerze mówiąc pierwsze słyszę o czymś takim. Ja bym normalnie poszła z prezentem, niekoniecznie jakimś drogim ale z preezentem. I nie rozumiem dlaczego z wódką? Przecież to chrzciny dziecka a nie imieniny cioci...
    Jak męża siostrze urodziło się maleństwo, to dostali od nas prezent zaraz po urodzinach i na chrzciny również.

• _nick00 Ekspertka

Wysłany: 16 grudnia 2015, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie o to chodzi, że też mi to było dziwne i wolałam się upewnić bo coś to jakieś stare zwyczaje :-D

74863f63c6.png
  • lilianna Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2015, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki wrote:
    edit: lilianna, mnie się od kilku dni marzy położyć spać i obudzić się na siusiu i widzieć jak wody odchodzą :D

Ja nawet od kilku dni chodzę do ubikacji po 2-3razy za "drugą" potrzebą i tez wmawiałam juz sobie ze sie organizm sam oczyszcza, przygotowuje itp. ale jak widać nic z tego...

Ale chyba u kazdej na finiszu każdy objawy wygląda podejrzenie i juz by sie chciało rodzic... :-)

I tak jak pisze lips u mnie pewnie to tylko takie straszaki :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2015, 16:32

3i49p07wxglh0lzs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2015, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _nick00 wrote:
    Właśnie o to chodzi, że też mi to było dziwne i wolałam się upewnić bo coś to jakieś stare zwyczaje :-D
    tzn. wódkę oczywiście możecie kupić dla pana domu jak to się mówi, my tak zawsze robimy, ale w końcu to chrzciny dziecka i na pewno poszłabym przede wszystkim z prezentem :)

• Matleena Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2015, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2016, 09:52

tt1ce913.aspx?&fake.png

mpf_6a30716f026cf4d4d8712df59b64ed2b.png

24-12-2015 62cm 4640g sn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2015, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _nick00 wrote:

też uważam że z wódką głupio. Myślę, że nawet mały prezent ale trzeba dac.

• Matleena Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2015, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2016, 09:52

tt1ce913.aspx?&fake.png

mpf_6a30716f026cf4d4d8712df59b64ed2b.png

24-12-2015 62cm 4640g sn
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilianna wrote:
    Megi Franio jest przeslodki a te jego minki jedyne w swoim rodzaju :-)

Flakonik- twoje dziewczynki też robią boskie minki, modeleczki małe :-)

Mnie dziś brzuch i krzyże pobolewaja jak na okres... Śluz mam tak jak zawsze , czopu nie widać... Wątpie by były to jakieś obiecujące oznaki... A wam jak się wydaje? Takie pobolewanie coś zwiastuje już?

oj mnie ten brzuch też już pobolewa ale to chyba nic nie znaczy bo nic się nie dzieje i szyjka długa i zamknieta ;)

• lilianna Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta0912 wrote:
    trzeba wypełnić podanie. Z tym, że w ZUS-ie od ręki było zaświadczenie, a w urzędzie skarbowym po trzech dniach do odbioru.
    Najlepiej to najpierw pójść do ośrodka opieki społecznej i tam dostanie się odpowiednie dokumenty. No i trzeba wydrukować zaświadczenie https://www.um.warszawa.pl/sites/default/files/wzor_zaswiadczenia_becikowe.pdf
    i z tym pójść do swojego lekarza ginekologa, żeby wypełnił.

Ja muszę zdążyć to oddać jeszcze w tym roku, bo dochody w ubiegłym roku mieliśmy mniejsze.

Mi osobiście w kwestii becikowego księgowa mowila tak ze jeśli urodzilabym do października 2015 to dochód podaje sie z pitu za rok 2013, a jeśli urodzę po październiku 2015 to analogicznie dochód podaje sie z pitu za rok 2014, wiec wobec powyższego nie ma znaczenia czy złożymy o becikowe w grudniu czy w styczniu po porodzie :-) przynajmniej mi tak tłumaczono... :-)

3i49p07wxglh0lzs.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Swoją drogą ciekawę która następna Ja obstawiam Matleene.. także no ;D

• lilianna Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2015, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielone oliwki i marik- dzieli nas tylko dzien różnicy TP... ciekawe która z nas pierwsza sie rozpakuje :-)

3i49p07wxglh0lzs.png
‹‹ 2128 2129 2130 2131 2132 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ