X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • Kava Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 03:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2016, 10:36

iNso87 lubi tę wiadomość

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej :) ale tu cisza, ja właśnie moją brygadę kładę spać :)

iNso87 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • lips Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    genoweffa2 wrote:
    My po kontroli bioderek. Na 1 wyszła mała dysplazja, a teraz już wszystko w normie :) Olka podczas usg darła się wniebogłosy, aż uszy więdły. Jak pomyślę o szczepieniu to jestem przerażona.

Co do fotek, to Grześ ma swój album. A Olki zdjęć jeszcze nie wywoływałam. Ale kiedyś się wezmę :P

A pieluchowałaś szeroko ? U nas po jednej stronie na usg wyszła niedojrzałość bioderka i dostałam zalecenie żeby szeroko pieluchować przez cały miesiąc dzień i noc. Sama nie wiem co o tym myśleć bo wszędzie jak czytam to jest napisane ze się tego już nie stosuje. A w ksiażce P. Zawitkowskiego jest nawet napisane ze szerokie pieluchowanie szkodzi bo dziecko ma sie rozwijać w jak największej swobodzie. No i sama nie wiem co robić.

atdc3e5eao0yqv5p.png
  • lips Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:
    Hej! Tak,siedzę wlasnie w poczekalni w kancelarii u adwokatki. Wczoraj nie miałam kiedy się odezwać nawet bo Malz miał wolny dzien i byliśmy u Teściowej i potem u moich rodziców. Dzis tez nie wiem o której wrócę do domu.. Jeszcze troche spraw mam na miescie:) Mama moja siedzi z Lenka;)

A co do podłogi to niestety Malz się nie zgodził bo nasz balkon ulozy za 150zl zwykłym gresem..a nie 1000zl...tym co wczoraj pokazałam eh;p no życie ;) pierdykne jakis dywan w sumie jednak potem,i tak bede miała zabudowe to nie zniszczy sie;) wezmę jakiegoś shaggy :p i będzie ciepło hehe :D

A moze połóż płytki drewnopodobne. Mozna znaleźć w dobrej cenie a wyglada jak drewno, daje wrazenie ciepła i mozna to ładnie skomponować z drewnianymi dodatkami.

My właśnie zamiast płytek gresowych (nie wiem czy pamiętacie ale kiedyś was pytałam o smugi itd)będziemy kładki w kuchni i korytarzu właśnie płytki drewnopodobne. A w salonie panele. I bedziemy celować w takie kolory jak na tym zdjęciu. Jasno szare płytki drewnopodobne i brązowe panele.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/fdde2a6ce847.jpg

Jak myślicie dobrze to będzie wygladać? Wydaje mi sie ze takie płytki łatwiej utrzymać w czystości niz gres.

iNso87 lubi tę wiadomość

atdc3e5eao0yqv5p.png
  • Kava Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [

N

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2016, 10:37

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • Kava Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M

niania.ogg, Ola_45 lubią tę wiadomość

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lips wrote:
    A pieluchowałaś szeroko ? U nas po jednej stronie na usg wyszła niedojrzałość bioderka i dostałam zalecenie żeby szeroko pieluchować przez cały miesiąc dzień i noc. Sama nie wiem co o tym myśleć bo wszędzie jak czytam to jest napisane ze się tego już nie stosuje. A w ksiażce P. Zawitkowskiego jest nawet napisane ze szerokie pieluchowanie szkodzi bo dziecko ma sie rozwijać w jak największej swobodzie. No i sama nie wiem co robić.
    nie skąd przekonanie że szerokie pieluchowanie może szkodzić. Skoro lekarz Ci kazał tzn trzeba i nie wymyślaj i nie czytaj głupot bo od pewnie stuleci tetr używali i wkładali po dwie zazwyczaj (tzn szeroko pieluchowali i Ciebie pewnie też) i nikt nie ma problemu z biodrami chodzeniem ani z niczym. Do tego pieluchowania polecam też ćwiczenia bo my mieliśmy taką sytuację jak Ty teraz z Olkiem. Pieluchowałam szeroko tylko na noc, a przy każdej zmianie pieluszki ćwiczenia - 10 powtórzeń - kładziesz ręce na kolanka dziecka i kręcisz kółka na boki kolankami najszerzej jak się da, żeby staw biodrowy ćwiczyć na koniec do wyprostowanych nóżek i tak 10 razy. Potem u nas już było wszystko ok, z Polą ćwiczyła to od razu - od urodzenia i na usg wyszły bioderka wzorowo.

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kava wrote:
    Muszę Wam napisać co mi sie przydarzyło, bo mnie szlag trafi.
    Tydzień temu byłam u księdza w sprawie chrztu. Był wikariusz. Ustaliliśmy termin i godzinę.
    Wczoraj poszłam do kancelarii jeszcze raz bo chciałam proboszcza jeszcze o coś zapytać.
    Zdążyłam już zaproszenia zamówić i zapłacić :)
    A proboszcz mi mówi, że ta godzina to nie bardzo bo może być pogrzeb. Zrobiłam wielkie oczy i mówię, że już zamówiłam te cholerne zaproszenia na któłrych jest godzina i adres kościoła.
    On mi na to, że najwyżej na księdza poczekamy ale on nie wie czy to będzie 10 minut czy 2 h.
    Zatkało mnie mega. Pytam więc dlaczego ksiądz mnie zapisał akurat na tą godzinę i że jak ksiądz sobie wyobraża, że ja z małym dzieckiem będę 2 h pod kościołem czekała???
    Chyba jak ktoś umrze to można rodzinie powiedzieć, że zrobimy pogrzeb pól h później. A on na to, że nie. Jak rodzina przychodzi i mówi, że o 11:00 to oni zrobią o 11:00 i nie ważne, że my mamy chrzest :)
    I mogę się ewentualnie modlić o to, żeby nikt nie umarł w tym czasie. Powiedział to z wielkim uśmiechem :D

Ja mu na to, że prędzej sama wodą ochrzczę i do restauracji pojadę a nie 2 h będę czekać...
    Tak więc szukam innej parafii na chrzest dziecka. A tu moja noga nigdy więcej nie postanie...
    u mnie było podobnie, choć bez akcji z pogrzebem - najpierw chciałam na jedną godzinę, ok, zamówiłąm zaproszenia, a tydzień później mi zmienił godzinę, myślałąm, że szlak mnie trafi i zapłaciłam 100 zł mniej za chrzest. A za tą akcję co u Ciebie to też już bym zmieniła kościół, no kurna módl się, żeby nikt nie umarł. phi

Kava lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • niania.ogg Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mu na to, że prędzej sama wodą ochrzczę i do restauracji pojadę a nie 2 h będę czekać...

lubię za to jedno zdanie :)

Kava lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-71898.png

https://www.maluchy.pl/li-72950.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie dziś pracowity dzień bo chcemy z mężem w sobote i niedziele gdzieś się wybrać z Olkiem może basen, pizza, plac zabaw, cokolwiek i mieć całe dwa dni wolne, więc dziś porządki. Cały salon i kuchnia już lśnią, podłogi na kolanach pomyte :) toaleta też jeszcze łazienka i wejście i w sumie gotowe :) teraz wróciliśmy ze spaceru, dzieci śpią, zupka dla Olka się gotuje a ja odpocznę chwilę w końcu.

miłego dnia :)

7w3d 💔
  • nutella_ Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haha, to się uśmiałam. Naprawdę ksiądz takie coś może powiedzieć?

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • Moniusia89 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaka ja niewyspana dzisiaj poszłam szaleć na zakupach a kupiłam wszystko dla Mikasia XD ale za tydzień to już muszę coś sobie kupić bo nie mam w co się ubrać i chodzę jak lump :)

d69c20mmk9myteud.png
  • lips Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    nie skąd przekonanie że szerokie pieluchowanie może szkodzić. Skoro lekarz Ci kazał tzn trzeba i nie wymyślaj i nie czytaj głupot bo od pewnie stuleci tetr używali i wkładali po dwie zazwyczaj (tzn szeroko pieluchowali i Ciebie pewnie też) i nikt nie ma problemu z biodrami chodzeniem ani z niczym. Do tego pieluchowania polecam też ćwiczenia bo my mieliśmy taką sytuację jak Ty teraz z Olkiem. Pieluchowałam szeroko tylko na noc, a przy każdej zmianie pieluszki ćwiczenia - 10 powtórzeń - kładziesz ręce na kolanka dziecka i kręcisz kółka na boki kolankami najszerzej jak się da, żeby staw biodrowy ćwiczyć na koniec do wyprostowanych nóżek i tak 10 razy. Potem u nas już było wszystko ok, z Polą ćwiczyła to od razu - od urodzenia i na usg wyszły bioderka wzorowo.

tylko właśnie ty piszesz ze pieluszowałaś na noc, a nam kazała dzień i noc non stop. Dziecko w tym wyglada jak robocop. Praktycznie wogóle nóżkami nie rusza jak ma to założone (lekarka kazała 2 pieluchy flanelowe wkładać tak zeby było od kolana do kolana). Jak mu to ściągam do kapieli to macha nózkami i raczkami i się cieszy, a w tym nawet na brzuchu go nie moge połozyc bo biodra są grubsze niż reszta ciała i tak jakby "pływał" na tym z nogami w górze. Bez tego juz sie przekrecał na boki a w tej szerokiej pieluszce leży na wznak jak kłoda. Wiem ze może niepotrzebnie podważam zalecenie lekarza ale widzę ze ma całkiem ograniczone ruchy nóżek.
    DZieki za opinie, pewniepójde jeszcze do innego lekarza żeby to skonsultowac.

atdc3e5eao0yqv5p.png
  • Kava Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2016, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też się tym stresuję że może ulec zmianie data bądź godzina Chrztu, zaproszenia zamówione, szatka z datą też, niby wszystko ustalone księdzem ale wiecie jak to bywa.

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lips wrote:
    tylko właśnie ty piszesz ze pieluszowałaś na noc, a nam kazała dzień i noc non stop. Dziecko w tym wyglada jak robocop. Praktycznie wogóle nóżkami nie rusza jak ma to założone (lekarka kazała 2 pieluchy flanelowe wkładać tak zeby było od kolana do kolana). Jak mu to ściągam do kapieli to macha nózkami i raczkami i się cieszy, a w tym nawet na brzuchu go nie moge połozyc bo biodra są grubsze niż reszta ciała i tak jakby "pływał" na tym z nogami w górze. Bez tego juz sie przekrecał na boki a w tej szerokiej pieluszce leży na wznak jak kłoda. Wiem ze może niepotrzebnie podważam zalecenie lekarza ale widzę ze ma całkiem ograniczone ruchy nóżek.
    DZieki za opinie, pewniepójde jeszcze do innego lekarza żeby to skonsultowac.
    kochana ok, przemęczy się miesiąc, a przynajmniej nie będzie kaleką do końca życia, bo jednak poprawnie wykształcony staw biodrowy jest ważny! każdy inny lekarz powie Ci to samo a to o czym piszesz to Twoje odczucia nie dziecka, bo ono jeszcze nie zna co to chodzić, mieć luz, itd, ono jest zależne od Ciebie i ty masz obowiązek tak dbać o niego, żeby bylo zdrowe, a wygoda to druga mniej ważna kwestia. miesiąc szybko zleci i będzie ok.

Mama_Julka lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kava napisz do uwagi o tym księdzu :)

7w3d 💔
  • Kava Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    b

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2016, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lips - zawsze możesz skonsultować się z innym lekarzem,albo przejść się prywatnie do ortopedy, zrobić usg i wyjaśnić wszystkie wątpliwości

• genoweffa2 Koleżanka

Wysłany: 4 marca 2016, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lips wrote:

Mieliśmy zalecenie szerokiego pieluchowania, ale tak jak przy Grzesiu nie zrobiłam tego, bo wg skali Graffa była to dysplazja fizjologiczna i jak piszesz Zawitkowski, takie praktyki odsyła do lamusa. Dziecko ma swobodę i może spokojnie fikać nogami. Myślę, że to zdrowsze niż nieumiejętne podwójne pieluchowanie, w którym dziecko się grzeje i jest mu niewygodnie. Gdyby po 1 usg wyszła poważna wada to na pewno dostalibyśmy skierowanie do chirurga.

201408061670.png
    201512124572.png
‹‹ 2683 2684 2685 2686 2687 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ