Grudniowe mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Pola poszła spać o 10.40 wstała 11.20
teraz zasnęła 13.25 zobaczymy o której wstanieOlek jak padł o 10.30 to wstał o 12.50
edit: pospała do 14.10 ale potem marudziła i jeszcze po 20 min uśpiłam ją na 30 minwiec w sumie ładnie
jeszcze pewnie jedną drzemkę zaliczy dziśWiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2016, 16:09
aneczka1983 lubi tę wiadomość
7w3d 💔 -
U nas też 3 drzemki po 30 minut, ale też wolałabym 2 dłuzsze bo wiecej tego usypiania niz snu.
Czy jest tu dziecko które nie chce zjadać warzyw ? Dawidek pięknie wcina kaszki (około 150 ml), codziennie daje mu też trochę jakiegoś owocu i też lubi pieknie zjada, a warzywa wypluwa. Obojętne czy ze słoiczka, czy mu sama gotuje, czy nawet z naszego stołu- spróbuje i tylko pluje i sie krzywi... Macie jakiś rady ? -
lips u mnie nie ma tego problemu, Olek uwielbia warzywa, za to mięskiem bardziej gardzi, a Pola zje wszystko, rzuca się dosłownie już na jedzenie, a jak karmie Olka a ona nie dostaje to ryk i tym sposobem dzis jadła budyń, wczoraj ziemniaczki maczane w sosie z młodej kapustki
generalnie na razie nic jej nie jest
ale żarłok niezły, a słoiczki to zjada w tempie ekspres
7w3d 💔 -
Lips, próbuj z warzywami codziennie po trochu i kiedys załapie, może spróbuj takich jakich jeszcze nie dawałaś, np groszek jest dość słodki. Ja znam przypadek że dziecko nie chciało nic jest do skończonego 7msc i było tylko na mm! a potem zasmakowała i nadrabiała straty
To nawet nie oznacza, że synek będzie wybredny jak urośnie, bo po koleżankach jak słucham to często dzieciom się zmienia w jedną albo drugą stronę dość diametralnie.
edit: albo spróbuj po troszku ale mieszanek warzyw albo zupek, mój tez nie chciał jesć samej marchewki npWiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2016, 20:57
-
agat wrote:Justyna u nas tez były trzy drzemki w dzień ok 30 min, a od niedzieli zmiana na dwie, ale za to dłuższe. Pierwsza ok 2 h i druga godzinna. Wczoraj druga była dopiero o 18 wiec była 15 minutowa, bo staram się kłaść spać zawsze o tej samej porze i gdyby pospała to pewnie byłby problem.
hej, sama sie przestawiła czy jakoś ją naprowadziłaś na dwie drzemki? u nas są do tej pory 3, ale ostatnio są mniej regularne, czasem nie zasypia wtedy kiedy powinien choć jest zmęczony i wypada jedna drzema, np. dzis obudził się o 14 i wytrzymał do 19.30, choć z trudem -
justyna14 wrote:łał! to ładnie Ci śpi, moja 2 godziny maks 2,5 w ciągu dnia śpi łącznie
tyle teraz Olek śpi a będzie zaraz miał 2 lata
więc albo ona mało śpiąca albo nie wiem co. No dziś wstała o 7.30 i zasnęła dopiero 10 min temu - 10.40
to długa przerwa jak na 6 msc dziecko. Pośpi maks godzinę i znów ze 2-3 godziny będzie żywotna
Co do zajęć to mamy tak:
4 razy dziennie rehabilitacja
3 razy dziennie masaż
5-6 razy dziennie smarowanie ciała
4 razy dziennie smarowanie pupy + wietrzenie
1 raz dziennie gencjana na pupę plus okłady
1 raz dziennie kąpanie w manganianie
3 razy dziennie inhalacje z kroplami na astmę
2 razy inhalacje samą solą fizjologiczną
2 razy dziennie krople na alergię
plus karmienie mlekiem i jeden słoik
co do inhalacji to teraz jest lepiej. Zmieniłam technikę i nie nakładam już maski tylko rurkę trzymam przy twarzy. Nie buntuje się, a wdycha, lekarka nie ma nic przeciwko. Obawiam się, że smoczka nie weźmie bo nie jest przyzwyczajony.
Czynności staram się jakoś komasować.
Później przytulanko, rozmowy, zabawy i niestety mało czasu na spacery zostaje. Normalnie po dniu ze wszystkimi atrakcjami padam na twarz bo przecież dochodzą dojazdy do lekarzy a czasu nie rozciągnę.
No to wygraliśmy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2016, 21:27
-
agat wrote:Sama się przestawiła. Wcześniej budziła się po 6 i po dwóch godzinach padała, a teraz potrafi wytrzymać nawet cztery. Jak budzi się rano, to biorę ją jeszcze do siebie i pośpimy dłużej, ale nie zawsze się udaje. Rano jest płacz przez sen i puszczanie bączków. Czy któreś dziecko też tak ma? U nas już chyba z drugi tydzień takie pobudki.
-
U nas jednak była trzydniówka, dziś mamy kostki. Temperatura wydawała mi się za mała na trzydniówkę, bo max 38,3, a głównie 37,9. Bardziej stawiałam na zęby, zwłaszcza, że teraz w nocy się wybudza z krzykiem.syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
córka 10.12.15
syn 28.08.17
-
agat u Poli kupka normowała się z tydzień u Olka dłużej, ale w końcu się unormuje, jeśli kupa nie jest śluzowata czy zielona ani na twarzy nic nie ma, tzn wszystko jest ok i tak musi być. Proponuję przepajać więcej to kupka powinna być ciut miększa/rzadsza . Moja od kiedy je już słoiczki obiadki deserki itd generalnie powoli wszystko to wypija ok 200 ml soku pół na pół z wodą przez cały dzień, czasem więcej jak jest gorąco. Więc moim zdaniem bardzo dużo.
lips właśnie, może chodzi o firmę tych słoiczków, Olek np nie chciał mi jeść innych niż gerbera czy hippa a Pola zjada na razie tylko gerbera
iNSo co tam u Was?
u nas dziś na obiad krupniczek dla Wszystkich:) Pola też dostanie, tylko jej odlałam rosołek przed dodaniem kostki rosołowej i doprawieniemWiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2016, 10:57
aneczka1983 lubi tę wiadomość
7w3d 💔