X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aneczka1983 wrote:
    Jestem dziś wykończona. Rano byliśmy u internisty i dostaliśmy skierowanie na próbkę w kierunku Lamblii, pasożytów i ukrytej krwi. Wieczorem u alergologa. Podobno tak chwalony. Babeczka i owszem widać, że ma duży zasób wiedzy ale nie przekonała mnie. Zmieniliśmy mleko. Pisałyście ile wasze kosztują. Zgadnijcie ile nasze nowe mleko kosztuje... Nie zgadniecie... w życiu nie zgadniecie... 3zł. Tak. Dokładnie tyle. Problem w tym, że Stasiek nie chce go pić. Lekarka uznała, że zachowanie Staśka (nadpobudliwość) wynika z alergii ośrodka nerwowego :/ powiem Wam, że wyszłam z mieszanymi uczuciami. Jestem zmęczona i zrezygnowana, nie mam dziś sił i chce mi się płakać... :(
    Staśkowi spadła waga :( muszę go przymusić do jedzenia. Ale zachłystuje się mlekiem i boję się, że w końcu mu zaszkodzę

padam :( :( :(
    współczuję :/ a co to ta alergia ośrodka nerwowego?

a do mleka coś dodajesz? jakąs kaszkę czy kleik? jak się zachłystuje to możesz też sróbować wrócić do smoczka z mniejszą dziurką możę....

7w3d 💔
  • Kava Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2016, 09:26

aneczka1983, Mama_Julka, justyna14, MeGi1986, iNso87 lubią tę wiadomość

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • aneczka1983 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przez trzy dni mam podawać samo nowe mleko 5* po 150 ml, później co 3 dni wprowadzać nowe
    cukinia, cebula, brokuł, kasza jaglana, dziczyzna...
    mamy nie podawać owoców
    ani jarzyn typu marchew czy ziemniaki

ta alergia dotyczy podobno każdego z alergią tylko że jest ostrzejszym stanem. Działa mniej więcej w ten sposób jak łaskotanie czyli naciskasz przy żebrze i dotykany odskakuje - podobnie działa mózg - alergeny atakują i on "odskakuje" co objawowo wygląda jak ADHD.
    Dziś poszła pierwsza próbka kału na Lamblię. Miałam nadzieję, że uda mi się trzy próbki dziennie oddać ale jest jej tak mało, że nie da rady. Mamy dać trzy razy po próbce na Lamblię, pasożyty i krew utajoną. Zajmie nam to więc więcej czasu niż się spodziewałam. Myślałam że się popłaczę ale stwierdziłam że jeszcze by tego brakowało abym nad kupą Stasia płakała.

Mamy zalecenie wykonania badania usg brzucha i układu moczowego. Ja już wymiękam. Dobrze, że mój mąż zaczyna mnie wspierać bo bym sfiksowała chyba

qq87sg18m5aefiow.png
    f2w3rjjg3orltc4z.png
  • aneczka1983 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a co do karmienia to sprawdza się dwu etapowa metoda. Pierwsza to wręcz odwrotnie - duża dziurka. Nie ma wyjścia i pije więcej a jak już odrzuca to strzykawką po 0,5 ml. Karmienie trwa ok godziny. Ale zjada

qq87sg18m5aefiow.png
    f2w3rjjg3orltc4z.png
  • aneczka1983 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kava a jak wspomagałaś małego podczas lotu bo to przed nami? Nam lekarka powiedziała, że nie powinno się z tak małym latać i ręce mi opadły ale biletów już nie oddam... Moim zdaniem troszkę przesadza z tym, że się nie lata bo ciśnienie...

qq87sg18m5aefiow.png
    f2w3rjjg3orltc4z.png
  • Julia2015 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny, wiem że temat już był milion razy poruszany - stałe pokarmy, ale mam jakiś zastój we wprowadzaniu nowych rzeczy i chciałabym się poradzić.

Dokładniej to mam prośbę do mam, które wydaje mi się, że są przodujące jeśli chodzi o wproawdzanie nowych pokarmów swoim dzieciom - dokładnie Inso87 i Justyna14 :)

Czy wypisałybyście liste warzyw i owoców, przekąsek, które już dajecie?

U mnie jakoś ostatnio ciągle to samo, w dodatku nie mały nie przepada za mięsem i zje dwie trzy łyżeczki i ma dość, marudzi.
    Mam nadzieję, na odzew.

ps. chciałabym też pochwalić się jakimś zdjęciem w końcu, bo trochę już tu siedze, tylko prosze o jakiegoś linka gdzie moge wkleic

LISTA URODZONYCH PO GRUDNIU 2015
  • Mama_Julka Ekspertka

Wysłany: 29 czerwca 2016, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    współczuję :/ a co to ta alergia ośrodka nerwowego?

a do mleka coś dodajesz? jakąs kaszkę czy kleik? jak się zachłystuje to możesz też sróbować wrócić do smoczka z mniejszą dziurką możę....
    No wlaśnie, co to jest za alergia?
    Racja z tym smoczkiem. Ja też, aż wstyd się przyznać dopiero 2 tyg. temu zmieniłam smoczek na 3 z Avent, on jest po 3 mż., a tu zaraz pół roku stuknie ;) Nie wyobrażam sobie dać mu mleko z 4, a on pije je gęstsze bo połowa z tego to mleko ar :O
    Edit. A wodę daję z 1, ale chyba już czas na 2 bo wydaje mi się że za wolno dla niego. Dziś spróbuję.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2016, 09:32

ibm282c3634z9pi7.png
    Syn 10 lat <3
    [*]
  • Mama_Julka Ekspertka

Wysłany: 29 czerwca 2016, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka po co cebula? Żeby się wypierdział? I dlaczego akurat dziczyzna? Marchew mogę zrozumieć że nie bo alergizująca, a ziemniaki zapierające.
    Miałam niejadka w domu, parę razy tylko zdarzyło mu się wypić 180 ml mleka, ale nie karmiłam go godz. Wychodzi na to że Staś się nachapie, a potem jest dopajany

ibm282c3634z9pi7.png
    Syn 10 lat <3
    [*]
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Julka wrote:
    No wlaśnie, co to jest za alergia?
    Racja z tym smoczkiem. Ja też, aż wstyd się przyznać dopiero 2 tyg. temu zmieniłam smoczek na 3 z Avent, on jest po 3 mż., a tu zaraz pół roku stuknie ;) Nie wyobrażam sobie dać mu mleko z 4, a on pije je gęstsze bo połowa z tego to mleko ar :O
    Edit. A wodę daję z 1, ale chyba już czas na 2 bo wydaje mi się że za wolno dla niego. Dziś spróbuję.
    moja od 5 msc ciągnie już z tego smoczka 3-przepływowego a wodę i soki z 3 :) ale jej ładnie idzie to picie, bo z Olkiem było gorzej i tak samo jak ty bardzo późno mu smoczki zmieniałam :)

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia2015 wrote:
    hej dziewczyny, wiem że temat już był milion razy poruszany - stałe pokarmy, ale mam jakiś zastój we wprowadzaniu nowych rzeczy i chciałabym się poradzić.

Dokładniej to mam prośbę do mam, które wydaje mi się, że są przodujące jeśli chodzi o wproawdzanie nowych pokarmów swoim dzieciom - dokładnie Inso87 i Justyna14 :)

Czy wypisałybyście liste warzyw i owoców, przekąsek, które już dajecie?

U mnie jakoś ostatnio ciągle to samo, w dodatku nie mały nie przepada za mięsem i zje dwie trzy łyżeczki i ma dość, marudzi.
    Mam nadzieję, na odzew.

ps. chciałabym też pochwalić się jakimś zdjęciem w końcu, bo trochę już tu siedze, tylko prosze o jakiegoś linka gdzie moge wkleic
    zapodaj.pl - tam możesz dodać zdjęcie na forum , podam linka wklejsz i widzimy :)

co do jedzenia to moja generalnie z warzyw je: marchew, buraka, ziemniaka, pietruszkę, groszek, seler, natkę z pietruszki, koperek, brokuł, pasternak (jadał raptem ze 2 razy), seler, trochę kapustki też już jadła :)

z owoców: maliny, truskawki, jabłka, banany, gruszki, czereśnie, nektarynka, co mam i co akurat jest dostępne na rynku świeże :)

generalnie daje jej owoce które teraz u nas w polce są dojrzałe i na razie nie ma problemu. Po czereśniach tylko bączki większe były :)

z przekasek: serki te rossmanowe po 6 msc. +, biszkopty, herbatniki - lubi maślane, paluszki juniorki , krakersy też już jadła, tylko jej z soli wytarłam :) generalnie powoli wszystko , wiadomo, chipsow jej nie podam :)

zajada pięknie kaszę mannę, chlebek, bułkę, ubrudzi się cała, ale część zje :)

Julia2015, iNso87 lubią tę wiadomość

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ah no i mięsko staram się albo indyk albo rybka jakaś, ciężko jej wołowinka idzie, za to z kurczaka sama rezygnuję na razie, bo są sztucznie pędzone i dużo hormonów mają.

7w3d 💔
  • Mama_Julka Ekspertka

Wysłany: 29 czerwca 2016, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia
    jak się martwisz że mięsa nie je, to wymieszaj je z czymś. Bo rozumiem że robisz sama obiadki? I dwie łyżeczki to chyba starczy bo na początek ma być 10g mięsa ;) Źródłem żelaza jest też żółtko i amarantus. Można podawać jajo 2x w tyg, niektórzy piszą że 4x.
    Ogólnie to rodzic decyduje co dziecko je, a dziecko o tym ile.
    Boszsze, ale spam :D

ibm282c3634z9pi7.png
    Syn 10 lat <3
    [*]
  • Mama_Julka Ekspertka

Wysłany: 29 czerwca 2016, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    moja od 5 msc ciągnie już z tego smoczka 3-przepływowego a wodę i soki z 3 :) ale jej ładnie idzie to picie, bo z Olkiem było gorzej i tak samo jak ty bardzo późno mu smoczki zmieniałam :)
    To się cieszę że M. nie jest wyjątkiem w tym temacie :D

ibm282c3634z9pi7.png
    Syn 10 lat <3
    [*]
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aneczka1983 wrote:
    przez trzy dni mam podawać samo nowe mleko 5* po 150 ml, później co 3 dni wprowadzać nowe
    cukinia, cebula, brokuł, kasza jaglana, dziczyzna...
    mamy nie podawać owoców
    ani jarzyn typu marchew czy ziemniaki

ta alergia dotyczy podobno każdego z alergią tylko że jest ostrzejszym stanem. Działa mniej więcej w ten sposób jak łaskotanie czyli naciskasz przy żebrze i dotykany odskakuje - podobnie działa mózg - alergeny atakują i on "odskakuje" co objawowo wygląda jak ADHD.
    Dziś poszła pierwsza próbka kału na Lamblię. Miałam nadzieję, że uda mi się trzy próbki dziennie oddać ale jest jej tak mało, że nie da rady. Mamy dać trzy razy po próbce na Lamblię, pasożyty i krew utajoną. Zajmie nam to więc więcej czasu niż się spodziewałam. Myślałam że się popłaczę ale stwierdziłam że jeszcze by tego brakowało abym nad kupą Stasia płakała.

Mamy zalecenie wykonania badania usg brzucha i układu moczowego. Ja już wymiękam. Dobrze, że mój mąż zaczyna mnie wspierać bo bym sfiksowała chyba
    a jakie to mleczko teraz dajesz za 3 zł ? :) to 3 zł bo na receptę? ma jakąs nazwę? bo nie wiem co to 5* oznacza...

współczuję przeżyć :( ale kto jak kto Ty dasz sobie radę :) a fakt, nad kupą tak głupio płakać :) mi kiedyś dermatolog w CZD jak z Olkiem jeździłam mówiła, że alergia u niemowląt zazwyczaj mija po 3 roku życia. Więc ja na to liczę u nas i tego życzę i Wam, żeby z czasem wszystko minęło.

7w3d 💔
  • Mama_Julka Ekspertka

Wysłany: 29 czerwca 2016, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    a jakie to mleczko teraz dajesz za 3 zł ? :) to 3 zł bo na receptę? ma jakąs nazwę? bo nie wiem co to 5* oznacza...

współczuję przeżyć :( ale kto jak kto Ty dasz sobie radę :) a fakt, nad kupą tak głupio płakać :) mi kiedyś dermatolog w CZD jak z Olkiem jeździłam mówiła, że alergia u niemowląt zazwyczaj mija po 3 roku życia. Więc ja na to liczę u nas i tego życzę i Wam, żeby z czasem wszystko minęło.
    Tzn. 5 razy dziennie ;)

justyna14 lubi tę wiadomość

ibm282c3634z9pi7.png
    Syn 10 lat <3
    [*]
  • Julia2015 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2016, 10:32

• Julia2015 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

hmm, co ja tu narobiłam, no jednak nie umiem żeby się tu zdjęcie pokazało. ale link działa po skopiowaniu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2016, 14:56

justyna14 lubi tę wiadomość

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia jaki śmieszek i jak ładnie siedzi :)

7w3d 💔
  • Mama_Julka Ekspertka

Wysłany: 29 czerwca 2016, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia2015 wrote:
    hmm, co ja tu narobiłam, no jednak nie umiem żeby się tu zdjęcie pokazało. ale link działa po skopiowaniu
    Bez kitu, wstawiłaś zdjęcie na 10 minut :D Nie mogę :P
    Oczywiście nie Widziałam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2016, 10:42

ibm282c3634z9pi7.png
    Syn 10 lat <3
    [*]
  • Julia2015 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Julka wrote:
    Bez kitu, wstawiłaś zdjęcie na 10 minut :D Nie mogę :P
    Oczywiście nie Widziałam

nie wstawiłam na 10 minut, tylko nie mogę wkleic tutaj zdjęcia a sam link. jak skopiujesz do przeglądarki to się pokazuje zdjecie

‹‹ 2782 2783 2784 2785 2786 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ