Grudniowe mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
aneczka1983 wrote:Jestem dziś wykończona. Rano byliśmy u internisty i dostaliśmy skierowanie na próbkę w kierunku Lamblii, pasożytów i ukrytej krwi. Wieczorem u alergologa. Podobno tak chwalony. Babeczka i owszem widać, że ma duży zasób wiedzy ale nie przekonała mnie. Zmieniliśmy mleko. Pisałyście ile wasze kosztują. Zgadnijcie ile nasze nowe mleko kosztuje... Nie zgadniecie... w życiu nie zgadniecie... 3zł. Tak. Dokładnie tyle. Problem w tym, że Stasiek nie chce go pić. Lekarka uznała, że zachowanie Staśka (nadpobudliwość) wynika z alergii ośrodka nerwowego
powiem Wam, że wyszłam z mieszanymi uczuciami. Jestem zmęczona i zrezygnowana, nie mam dziś sił i chce mi się płakać...
Staśkowi spadła wagamuszę go przymusić do jedzenia. Ale zachłystuje się mlekiem i boję się, że w końcu mu zaszkodzę
padama co to ta alergia ośrodka nerwowego?
a do mleka coś dodajesz? jakąs kaszkę czy kleik? jak się zachłystuje to możesz też sróbować wrócić do smoczka z mniejszą dziurką możę....7w3d 💔 -
przez trzy dni mam podawać samo nowe mleko 5* po 150 ml, później co 3 dni wprowadzać nowe
cukinia, cebula, brokuł, kasza jaglana, dziczyzna...
mamy nie podawać owoców
ani jarzyn typu marchew czy ziemniaki
ta alergia dotyczy podobno każdego z alergią tylko że jest ostrzejszym stanem. Działa mniej więcej w ten sposób jak łaskotanie czyli naciskasz przy żebrze i dotykany odskakuje - podobnie działa mózg - alergeny atakują i on "odskakuje" co objawowo wygląda jak ADHD.
Dziś poszła pierwsza próbka kału na Lamblię. Miałam nadzieję, że uda mi się trzy próbki dziennie oddać ale jest jej tak mało, że nie da rady. Mamy dać trzy razy po próbce na Lamblię, pasożyty i krew utajoną. Zajmie nam to więc więcej czasu niż się spodziewałam. Myślałam że się popłaczę ale stwierdziłam że jeszcze by tego brakowało abym nad kupą Stasia płakała.
Mamy zalecenie wykonania badania usg brzucha i układu moczowego. Ja już wymiękam. Dobrze, że mój mąż zaczyna mnie wspierać bo bym sfiksowała chyba
-
hej dziewczyny, wiem że temat już był milion razy poruszany - stałe pokarmy, ale mam jakiś zastój we wprowadzaniu nowych rzeczy i chciałabym się poradzić.
Dokładniej to mam prośbę do mam, które wydaje mi się, że są przodujące jeśli chodzi o wproawdzanie nowych pokarmów swoim dzieciom - dokładnie Inso87 i Justyna14
Czy wypisałybyście liste warzyw i owoców, przekąsek, które już dajecie?
U mnie jakoś ostatnio ciągle to samo, w dodatku nie mały nie przepada za mięsem i zje dwie trzy łyżeczki i ma dość, marudzi.
Mam nadzieję, na odzew.
ps. chciałabym też pochwalić się jakimś zdjęciem w końcu, bo trochę już tu siedze, tylko prosze o jakiegoś linka gdzie moge wkleic -
justyna14 wrote:współczuję
a co to ta alergia ośrodka nerwowego?
a do mleka coś dodajesz? jakąs kaszkę czy kleik? jak się zachłystuje to możesz też sróbować wrócić do smoczka z mniejszą dziurką możę....
Racja z tym smoczkiem. Ja też, aż wstyd się przyznać dopiero 2 tyg. temu zmieniłam smoczek na 3 z Avent, on jest po 3 mż., a tu zaraz pół roku stuknieNie wyobrażam sobie dać mu mleko z 4, a on pije je gęstsze bo połowa z tego to mleko ar
Edit. A wodę daję z 1, ale chyba już czas na 2 bo wydaje mi się że za wolno dla niego. Dziś spróbuję.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2016, 09:32
Syn 10 lat
[*] -
Aneczka po co cebula? Żeby się wypierdział? I dlaczego akurat dziczyzna? Marchew mogę zrozumieć że nie bo alergizująca, a ziemniaki zapierające.
Miałam niejadka w domu, parę razy tylko zdarzyło mu się wypić 180 ml mleka, ale nie karmiłam go godz. Wychodzi na to że Staś się nachapie, a potem jest dopajany
Syn 10 lat
[*] -
Mama_Julka wrote:No wlaśnie, co to jest za alergia?
Racja z tym smoczkiem. Ja też, aż wstyd się przyznać dopiero 2 tyg. temu zmieniłam smoczek na 3 z Avent, on jest po 3 mż., a tu zaraz pół roku stuknieNie wyobrażam sobie dać mu mleko z 4, a on pije je gęstsze bo połowa z tego to mleko ar
Edit. A wodę daję z 1, ale chyba już czas na 2 bo wydaje mi się że za wolno dla niego. Dziś spróbuję.ale jej ładnie idzie to picie, bo z Olkiem było gorzej i tak samo jak ty bardzo późno mu smoczki zmieniałam
7w3d 💔 -
Julia2015 wrote:hej dziewczyny, wiem że temat już był milion razy poruszany - stałe pokarmy, ale mam jakiś zastój we wprowadzaniu nowych rzeczy i chciałabym się poradzić.
Dokładniej to mam prośbę do mam, które wydaje mi się, że są przodujące jeśli chodzi o wproawdzanie nowych pokarmów swoim dzieciom - dokładnie Inso87 i Justyna14
Czy wypisałybyście liste warzyw i owoców, przekąsek, które już dajecie?
U mnie jakoś ostatnio ciągle to samo, w dodatku nie mały nie przepada za mięsem i zje dwie trzy łyżeczki i ma dość, marudzi.
Mam nadzieję, na odzew.
ps. chciałabym też pochwalić się jakimś zdjęciem w końcu, bo trochę już tu siedze, tylko prosze o jakiegoś linka gdzie moge wkleic
co do jedzenia to moja generalnie z warzyw je: marchew, buraka, ziemniaka, pietruszkę, groszek, seler, natkę z pietruszki, koperek, brokuł, pasternak (jadał raptem ze 2 razy), seler, trochę kapustki też już jadła
z owoców: maliny, truskawki, jabłka, banany, gruszki, czereśnie, nektarynka, co mam i co akurat jest dostępne na rynku świeże
generalnie daje jej owoce które teraz u nas w polce są dojrzałe i na razie nie ma problemu. Po czereśniach tylko bączki większe były
z przekasek: serki te rossmanowe po 6 msc. +, biszkopty, herbatniki - lubi maślane, paluszki juniorki , krakersy też już jadła, tylko jej z soli wytarłamgeneralnie powoli wszystko , wiadomo, chipsow jej nie podam
zajada pięknie kaszę mannę, chlebek, bułkę, ubrudzi się cała, ale część zjeJulia2015, iNso87 lubią tę wiadomość
7w3d 💔 -
Julia
jak się martwisz że mięsa nie je, to wymieszaj je z czymś. Bo rozumiem że robisz sama obiadki? I dwie łyżeczki to chyba starczy bo na początek ma być 10g mięsaŹródłem żelaza jest też żółtko i amarantus. Można podawać jajo 2x w tyg, niektórzy piszą że 4x.
Ogólnie to rodzic decyduje co dziecko je, a dziecko o tym ile.
Boszsze, ale spam
Syn 10 lat
[*] -
justyna14 wrote:moja od 5 msc ciągnie już z tego smoczka 3-przepływowego a wodę i soki z 3
ale jej ładnie idzie to picie, bo z Olkiem było gorzej i tak samo jak ty bardzo późno mu smoczki zmieniałam
Syn 10 lat
[*] -
aneczka1983 wrote:przez trzy dni mam podawać samo nowe mleko 5* po 150 ml, później co 3 dni wprowadzać nowe
cukinia, cebula, brokuł, kasza jaglana, dziczyzna...
mamy nie podawać owoców
ani jarzyn typu marchew czy ziemniaki
ta alergia dotyczy podobno każdego z alergią tylko że jest ostrzejszym stanem. Działa mniej więcej w ten sposób jak łaskotanie czyli naciskasz przy żebrze i dotykany odskakuje - podobnie działa mózg - alergeny atakują i on "odskakuje" co objawowo wygląda jak ADHD.
Dziś poszła pierwsza próbka kału na Lamblię. Miałam nadzieję, że uda mi się trzy próbki dziennie oddać ale jest jej tak mało, że nie da rady. Mamy dać trzy razy po próbce na Lamblię, pasożyty i krew utajoną. Zajmie nam to więc więcej czasu niż się spodziewałam. Myślałam że się popłaczę ale stwierdziłam że jeszcze by tego brakowało abym nad kupą Stasia płakała.
Mamy zalecenie wykonania badania usg brzucha i układu moczowego. Ja już wymiękam. Dobrze, że mój mąż zaczyna mnie wspierać bo bym sfiksowała chybato 3 zł bo na receptę? ma jakąs nazwę? bo nie wiem co to 5* oznacza...
współczuję przeżyćale kto jak kto Ty dasz sobie radę
a fakt, nad kupą tak głupio płakać
mi kiedyś dermatolog w CZD jak z Olkiem jeździłam mówiła, że alergia u niemowląt zazwyczaj mija po 3 roku życia. Więc ja na to liczę u nas i tego życzę i Wam, żeby z czasem wszystko minęło.
7w3d 💔 -
justyna14 wrote:a jakie to mleczko teraz dajesz za 3 zł ?
to 3 zł bo na receptę? ma jakąs nazwę? bo nie wiem co to 5* oznacza...
współczuję przeżyćale kto jak kto Ty dasz sobie radę
a fakt, nad kupą tak głupio płakać
mi kiedyś dermatolog w CZD jak z Olkiem jeździłam mówiła, że alergia u niemowląt zazwyczaj mija po 3 roku życia. Więc ja na to liczę u nas i tego życzę i Wam, żeby z czasem wszystko minęło.
justyna14 lubi tę wiadomość
Syn 10 lat
[*] -
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2016, 10:32
-
.
hmm, co ja tu narobiłam, no jednak nie umiem żeby się tu zdjęcie pokazało. ale link działa po skopiowaniu
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2016, 14:56
justyna14 lubi tę wiadomość
-
Julia2015 wrote:hmm, co ja tu narobiłam, no jednak nie umiem żeby się tu zdjęcie pokazało. ale link działa po skopiowaniu
Nie mogę
Oczywiście nie WidziałamWiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2016, 10:42
Syn 10 lat
[*] -
Mama_Julka wrote:Bez kitu, wstawiłaś zdjęcie na 10 minut
Nie mogę
Oczywiście nie Widziałam
nie wstawiłam na 10 minut, tylko nie mogę wkleic tutaj zdjęcia a sam link. jak skopiujesz do przeglądarki to się pokazuje zdjecie