X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • Kava Autorytet

Wysłany: 5 października 2016, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agat wrote:
    U nas spaceru nie było :/ ciągle pada, ale jutro nowy dzień, więc może pogoda trochę się zmieni :)
    Dziewczyny, czy wypadają Wam włosy? Mi już chyba siódmy miesiąc i mam wrażenie, że niedługo będę łysa, a kiedys miałam takie gęste włosy :(

ducray neoptide polecam
    Mi po nim bardzo dużo włosów odrosło, a wyłysiałam - na prawdę.

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 5 października 2016, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uf. Poszła spać. popołudniowa drzemka była za późno.

A tak z innej beczki. Oglądacie Azja Expres na TVN? Fajne, zazdroszczę im tej przygody.

syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
    córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• natalka0887 Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 04:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie nakarmilam malego i leze w lozku z zastojem w lewej piersi :'( Od zewnetrznej strony mnie boli od brodawki w dol. Masakra... Przez to szybciej przybiera pokarmu i ciagle mam pelna piers. Juz mu dalam tylko troche z niej zeby sie nie napedzala ta produkcja. A to wszystko przez to ze karmilam rano a potem dopiero kolo 17 jak czulam ze mam juz sporo pokarmu. Ale czesto jest tak ze nie karmie go przez caly dzien, dopiero na wieczor.
    Sprobuje go rano jakos spod pachy nakarmic. Zawsze dzialalo

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas dziś słońce :-)
    Lena wlasnie zasnela na pierwszą drzemke.
    Kupujecie spiworki do spacerowki? Ja wlasnie szukam czegos fajnego.

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
  • alisss87 Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie z włosami wręcz na odwrót-po ciąży są gęstsze, "masywniejsze" i nie zauważyłam żeby więcej wypadały :)
    Pogoda jest tak przytłaczająca że Addaśko wcześniej mi padł, ja chyba też się zdrzemnę. Dzisiaj spacer raczej odpada ale mamy gościa-przyjeżdża moja ciężarna siostra. Ma wizytę u lekarza a potem szkołę rodzenia. A że Adaśka kocha nad życie to pewnie zajmie się nim trochę a ja ogarnę chatę bo z moim synkiem co ma w sobie coraz to większy wulkan energii to rzadko mogę na spokojnie ogarnąć mieszkanie. A teraz u rodziców to jest co ogarniać, czasami jak tutaj sprzątam to marudzę wieczorem mężowi że w nowym domu to ja na pewno nie chcę mieć aż 100 m2 ;)

Pomimo aury-życzę miłego dnia!

18.12.2015 Adam ❤️
    04.02.2021 Michalinka (aniołek) ❤️
    01.01.2022 Wojciech ❤️
  • alisss87 Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka86 wrote:
    A u nas dziś słońce :-)
    Lena wlasnie zasnela na pierwszą drzemke.
    Kupujecie spiworki do spacerowki? Ja wlasnie szukam czegos fajnego.

Daj trochę tego słońca!!! W jakim rejonie Polski mieszkasz?
    Ja kupiłam kombinezon 2-częsciowy na OLX, czekam właśnie na paczkę. Do tego mam takie zimowe "nakrycie" na spacerówkę i myślę że obejdzie się bez śpiworka. Poza tym jak już wspominałam mam chyba jedno z najbardziej żywotnych dzieci na tym forum więc nie wyobrażam sobie ubrać go w kombinezon 1-częściowy i jeszcze włożyć do śpiworka. Ale jak dziecko jest spokojniejsze to myślę że to fajna sprawa :) Ja zawsze jak idę na spacer i patrzę na inne dzieci we wózkach to zazdroszcze tym matkom że mają taki porządek, tak ładnie dzieci przykryte czy opatulone. U nas w wózku wygląda jak po przejściu huraganu!

18.12.2015 Adam ❤️
    01.01.2022 Wojciech ❤️
  • Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliss jestem z świętokrzyskiego. Niestety w trakcie usypiania Leny nadciagnely chmury ale nie pada. Nie ma porownania do tego co było wczoraj.
    Obecnie Lena już chodzi w zimowej kurtce ale w normalnych spodniach, wiec przydalby sie ten spiworek, bo spod koca się rozkopuje a nie mam przykrycia do wozka.
    O i znow jest sloneczko :-)

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka0887 wrote:
    Wlasnie nakarmilam malego i leze w lozku z zastojem w lewej piersi :'( Od zewnetrznej strony mnie boli od brodawki w dol. Masakra... Przez to szybciej przybiera pokarmu i ciagle mam pelna piers. Juz mu dalam tylko troche z niej zeby sie nie napedzala ta produkcja. A to wszystko przez to ze karmilam rano a potem dopiero kolo 17 jak czulam ze mam juz sporo pokarmu. Ale czesto jest tak ze nie karmie go przez caly dzien, dopiero na wieczor.
    Sprobuje go rano jakos spod pachy nakarmic. Zawsze dzialalo

Współczuję, myślałam, że na tym etapie nie zdarzają się zastoje. Na pewno znasz te wszystkie metody polecane przy zastojach, ale i tak najlepszy jest ten który chcesz zastosować czyli przystawienie dziecka pod odpowiednim kątem.
    Swoją drogą czy ci się to u da, bo u mnie przy karmieniu wolna amerykanka. Ja leżę lub siedzę a na podchodzi i ssie w tak dziwnych pozycjach i jeszcze się wierci, drugą ręką coś lapie, skrobie. Tylko czasami poleży spokojnie.

I właśnie twój wpis i iNso uświadomił mi, że prawdopodobnie dlatego nie przeżywam tak bardzo, że ona się do mnie nie przytula, bo karmie piersią, a to daje ogrom bliskości.

iNso87 lubi tę wiadomość

córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde, to ja chyba wychowuję Eskimosa. Dziś mam zamiar jej założyć spodnie dresowe, body na długi rękaw, bluzę z kapturem, grubsze skarpetki i buty. No ale fakt idziemy tylko kawałek do samochodu. A tak myślę co na godzinny spacer bym założyła. Chyba to samo tylko dodatkowo wzięłabym koc w razie drzemki.

córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1zbz96s.jpg

iNso87, alisss87 lubią tę wiadomość

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
  • Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia u nas zaledwie 5 stopni i wiatr, a że ja zmarzluch to mnie się wydaje, że Lenie zimno tak siedzieć.

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiakasia11 wrote:
    Współczuję, myślałam, że na tym etapie nie zdarzają się zastoje. Na pewno znasz te wszystkie metody polecane przy zastojach, ale i tak najlepszy jest ten który chcesz zastosować czyli przystawienie dziecka pod odpowiednim kątem.
    Swoją drogą czy ci się to u da, bo u mnie przy karmieniu wolna amerykanka. Ja leżę lub siedzę a na podchodzi i ssie w tak dziwnych pozycjach i jeszcze się wierci, drugą ręką coś lapie, skrobie. Tylko czasami poleży spokojnie.

I właśnie twój wpis i iNso uświadomił mi, że prawdopodobnie dlatego nie przeżywam tak bardzo, że ona się do mnie nie przytula, bo karmie piersią, a to daje ogrom bliskości.

Mi sie zdarzaja zastoje zwlaszcza jak poleze na brzuchu i przycisne piers, a wczoraj to przez to ze ni karmilam go w dzien. Juz jest lepiej nakarmilam go do gory nogami. Ale widze ze nie tylko u mnie cyrki przy karmieniu. Ja teraz karmie lezac na boku, a Szymek wierzga nogami, rekami po brzuchu mnie skrobie. Ale i tak niebo lepiej niznjak go trzymalam na rekach wtedy az strupy mialam tak mnie szczypal i drapal.

Maly juz drugi tydzien jeczacy, coraz bardziej. Wczoraj obudzil sie juz o 21 i tak bardzo plakal, nie chcial sie bawic ale przytulic i usnac. Bylam u lekarza wczoraj pokazac jego jezyk i przy okazji sprawdzila dziasla. Ma rozpulchnione na gorze dziaselka i beda mu szly 4 naraz. Ja tam nie widze nic ale ona jest lekarzem. Na dole jeszcze nie. Stad to marudzenie. A jak posmarowalam dziasla wieczprem zasnal od razu. I ciagle by tylko sie o mnie wspieral i wstawal, albo na raczki. A ja ostatnio jestem taka zmeczona. Dlatego Szymek poszedl na druga drzemke i ja tez sie zdrzemne :-D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2016, 13:14

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wróciłyśmy od dermatologa. Pada, pada, pada. Ale w miarę ciepło 8,5 stopnia samochód pokazywał. Pogoda dobra na sen. Dzidzia śpi jak nigdy, ciekawe czy znowu do 23-ciej będziemy się bawiły.

córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• Kava Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słońce :D

iNso87 lubi tę wiadomość

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • sabinaaa Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z podkarpacia jestem i u nas nawet sloneczko dzis swiecilo. Ciepla nie bylo, bo raptem z 8 stopni, ale bez deszczu i jak slonce przyswiecilo, to normalnie az chce sie zyc :) Bylam z Zuzia na spacerze i chyba jej posluzyl bo zjadla i poszla spac na druga drzemke :) a jej 2 drzemki rzadko sie zdarzaja. Poza tym dalej zmagamy sie z pokrzywka. Jak przez weekend nie przejdzie to idziemy dalej do lekarza :(

l22ndf9h3vpfkhhu.png
    mhsvj44j4uxq5cod.png
  • alisss87 Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeryyyy w Wielkopolsce dzisiaj szaro, buro i ponuro a do tego deszcz. Adaś śpi już trzy godziny! jak nigdy. Chyba wyczuwa że nie ma sensu wstawać bo na spacerek i tak nie pójdziemy :) siostra pojechała. Nudno się zrobiło. W ramach tej dzisiejszej nudy idę wieczorem do kina na Bridget :D Któraś była? I teraz uwaga: idę z mężem - pasjonatem filmów science fiction i sensacji (!) :D Mało tego - on sam zaproponował mi takie spędzenie wieczoru (!) Wow,aż sama jeszcze w to nie wierzę ;-) Adaś zostanie z dziadkami. Wszyscy cieszą się niezmiernie ;)

18.12.2015 Adam ❤️
    01.01.2022 Wojciech ❤️
  • Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszczę kina :-)
    My we dwoje to nie wiem kiedy sami wyjdziemy.

Pochwalę się :-) Lena zaczęła sama stawać..a jeszcze wczoraj pisalam, ze nie stoi :-)

iNso87, aneczka1983, lilianna, alisss87, Mama_Julka lubią tę wiadomość

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
  • aneczka1983 Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brawo!!! Oj to teraz się zacznie! Chowaj póki czas. Zabezpiecz kuchenki, szafki, stoły, obrusy... :)

a ja dziś poddałam się :( Ten dzień to była jakaś porażka. Stasiek cały dzień albo płakał, albo pojękiwał, albo krzyczał, albo awanturował... dziś taką bezsilność w sobie czułam. Nie umiałam go w żaden sposób uspokoić. Kładzenie do spania to zalewanie się łzami. Po krótszej, dłuższej chwili zasypiał. Wszystko było źle :( no i ostatnio ciągle mnie szarpie a to za włosy, policzek, szyję... wywija do tyłu... wieczorem się popłakałam :( a na myśl że jutro też jest dzień to pomyślałam że wolałabym nie zasypiać co by się wszystko na nowo za chwilę nie zaczęło :( jakiś totalny kryzys. Kupiłam dziś krzesełko do karmienia - później przeczytałam opinie w internecie, że to kiepski wybór. W przyszłym tygodniu chcę kupić pchacz mimo że się zarzekałam niegdyś że nie kupię ale widzę jak Staś chce chodzić, pchać etc (stołek, bujak... to takie czytelne, że postanowiłam nie walczyć z tym - może mi przejdzie jak ktoś mi do głowy na wkłada mądrych słów).
    I taki ten dzień do kitu. Nie mija mi choroba, brzuch jest taki ściśnięty, napięty - musiałam dwa razy no-spę brać. Na spacerze Staśka ubrałam w nową kurtkę ale chyba było mu w końcu zbyt gorąco bo zaczął protestować.
    Zmiana pieluchy to masakra. Nie usiedzi w miejscu :( ja nie wiem... to nie moje dziecko :(

qq87sg18m5aefiow.png
    f2w3rjjg3orltc4z.png
  • lilianna Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U Nas- południowa Małopolska- szaleństwo... nie padało i było aż 10°C =-O
    Wzięłam Małą choć na chwilę przed dom bo już by mi żyć nie dała. Tylko w oknie i papa rączką robiła żeby tylko wyjść na pole :-)
    Strasznie marudna jest jak nie wychodzi na spacery, mam nadzieje że się pogoda poprawi :-)

A u Was jak- posyła też któraś z Was dziecko do żłobka?

A tu mój nowy tatuaż :-)
    ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2016, 22:20

aneczka1983, alisss87, iNso87, justyna14, Paulina2711, sabinaaa lubią tę wiadomość

3i49p07wxglh0lzs.png
  • alisss87 Autorytet

Wysłany: 7 października 2016, 00:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aneczka1983 wrote:
    Brawo!!! Oj to teraz się zacznie! Chowaj póki czas. Zabezpiecz kuchenki, szafki, stoły, obrusy... :)

a ja dziś poddałam się :( Ten dzień to była jakaś porażka. Stasiek cały dzień albo płakał, albo pojękiwał, albo krzyczał, albo awanturował... dziś taką bezsilność w sobie czułam. Nie umiałam go w żaden sposób uspokoić. Kładzenie do spania to zalewanie się łzami. Po krótszej, dłuższej chwili zasypiał. Wszystko było źle :( no i ostatnio ciągle mnie szarpie a to za włosy, policzek, szyję... wywija do tyłu... wieczorem się popłakałam :( a na myśl że jutro też jest dzień to pomyślałam że wolałabym nie zasypiać co by się wszystko na nowo za chwilę nie zaczęło :( jakiś totalny kryzys. Kupiłam dziś krzesełko do karmienia - później przeczytałam opinie w internecie, że to kiepski wybór. W przyszłym tygodniu chcę kupić pchacz mimo że się zarzekałam niegdyś że nie kupię ale widzę jak Staś chce chodzić, pchać etc (stołek, bujak... to takie czytelne, że postanowiłam nie walczyć z tym - może mi przejdzie jak ktoś mi do głowy na wkłada mądrych słów).
    I taki ten dzień do kitu. Nie mija mi choroba, brzuch jest taki ściśnięty, napięty - musiałam dwa razy no-spę brać. Na spacerze Staśka ubrałam w nową kurtkę ale chyba było mu w końcu zbyt gorąco bo zaczął protestować.
    Zmiana pieluchy to masakra. Nie usiedzi w miejscu :( ja nie wiem... to nie moje dziecko :(
    Kochana pamiętaj że po burzy zawsze kiedyś wychodzi słońce, ono MUSI wyjść i koniec! Wiem co czujesz-czasami też mam taki dzień. Zwłaszcza że mój synek to wulkan energii - ostatnio zbyt często wybuchający ;) Kładzeniem do spania nie martw się=minie. Ja na forum przechodziłam chyba największą udrękę z usypianiem, czasem wyłam w sufit a Adaś drapał i szczypał jeszcze bardziej. Moje motto wówczas brzmiało: "nas - matki ratuje jedynie cierpliwość".
    Opinii o krzesełku nie czytaj, pamiętaj że te opinie zazwyczaj piszą osoby którym ciężko dogodzić ;) Kupiłaś i koniec. Dopuszczaj jedynie pozytywne myśli-będzie fajnie służyło. Ja dostałam fotelik w spadku, stary model sprzed kilku lat i nawet nie próbuję czytać o nim opinii. Cieszę się że mam:)
    Co do pchacza, ja się przyznam że mam chodaczek. Adaś jest wniebowzięty jak go wkładam. Oczywiście nie siedzi w nim non stop-dozuję mu tę przyjemność z umiarem ;-) i też są zdania podzielone, niektórzy mnie linczują, inni chwalą. Ja mam to gdzieś. Mam wrażenie że to podobnie jak z karmieniem piersią lub mm - są zwolennicy i przeciwnicy. Ot takie moje zdanie. Dziecku się podoba, nasze pokolenia wychowywały się w chodaczkach więc i Adaś ma teraz tę przyjemność.
    Na chorobę nic nie poradzę. Ja w ciąży w ogóle nie chorowałam. Za to wiem że siostra wspomagała się inhalacjami z soli fizjologicznej i lekami z serii "prenalen". Do tego mnóstwo czosnku i cytryny. A na brzuch to może więcej magnezu? Ja brałam 3x2 tabletki.
    U nas również zmiana pieluchy to czynność najbardziej frustrująca z całego dnia. Zazwyczaj pomaga ulubiona zabawka do ręki albo pokazywanie języka i udawanie błazna w moim wykonaniu :)
    Głowa do góry-będzie lepiej. Odpoczywaj dużo. Śpij razem ze Stasiem żebyś miała więcej siły. Trzymam kciuki :*

iNso87 lubi tę wiadomość

18.12.2015 Adam ❤️
    01.01.2022 Wojciech ❤️
‹‹ 2889 2890 2891 2892 2893 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ