Grudniowe mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Julia2015 wrote:Dziewczyny w ciąży - gdzie robiliście prenatalne? Czy u certyfikowanych FMF lekarzy i po badaniu dostalyscie wydruki z obliczonymi prawdopodobienstwami poszczególnych chorób? Robiliście test Pappa ?
w ciąży nie jestem ale robienie prenatalnych u lekarza bez certyfikatu to jak pójście do laryngologa gdy ma sie schizofrenię
Taki żarcik
A tak na poważnie to lekarze bez certyfikatu nie mogą robić prenatalnych i obliczać prawfdopodobieństw.
Jest nawet lista lekarzy mających certyfikat.
Tylko PL trzeba wybrać:
https://courses.fetalmedicine.com/lists/web
-
iNso87 wrote:Alisss o kurde zycze zdrowia!
My zaliczylismy 3h spacer, pol h temu weszlismy do domu,Lenka spala przez jakies 1,5h jak wracalismy.
No i od wczoraj u nas wiecej kup sie zrobilo bo z 5? Ale nie rzadkie-normalne,moja uwage przyciagnely tylko cale ziarenka kukurydzy! Czasem Lena miala w kupie cale,niestrawione ale wczoraj ich bylo pelno:| A dzis dalej juz 5 kup z ktorych 4 byla ze sluzem przezroczystym ale dosc duzo go bylo,jakby ktos jajko rozbil i bialko wlal w pampersa.. Dalam narazie priobiotyk i Malz pojechal po smecte. Mam jeszcze elektrolity to jakos jej do wody wleje. Nie wiem czy to rota jakis czy co? Zadnych innych objawow nie ma...
Inso , jak nie ma wymiotów to lepiej zamiast smecty dawać Tasectan.
Podobno Tasectan jest tylko i wyłącznie na kupy a smecta działa trochę bardziej ogólnie.
Ja ze swojej strony tasectan polecam z całego serca.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2017, 22:01
-
Kava wrote:Inso , jak nie ma wymiotów to lepiej zamiast smecty dawać Tasectan.
Podobno Tasectan jest tylko i wyłącznie na kupy a smecta działa trochę bardziej ogólnie.
Ja ze swojej strony tasectan polecam z całego serca. -
Kava wrote:Inso , jak nie ma wymiotów to lepiej zamiast smecty dawać Tasectan.
Ja ze swojej strony tasectan polecam z całego serca. -
Inso oby faktycznie to bylo przejsciowe. Tak pomyslalam o tej alergii bo znam przypadek,ze dziecko nagle zaczelo robic sluzowate kupy,dodatkowo bardzo kwasne I dopiero po roku okazalo sie,ze ma alergie na mleko. To nie bylo raczej tak,ze caly czas miala takie kupsko, ale musialabym dopytac. Wiem na pewno,ze mama chodzila z nia do lekarza z tym robili jej rozne badania I ciagle nic sie nie zmienialo. Aa wczesniej normalnie pila mleko,ja dla jogurty itd.
-
Matko widze ze chorobska wszedzie juz wlazly.
Moj maz oczywiscie przyczochral katar i kaszel. Ja sie cieszylam bo ostatni raz bolalo mnie gardlo jak bylam w ciazy, a chora to nie pamietam kiedy. No i mnie dosieglo dzis. Boli mnie gardlo, zaczyna sie katar. Nie wiem czy od meza zlapalam, czy moze przez to ze bylam w balerinach na dworzu, ale tylko do samochodu i z powrotem. Szymek dzis zakaszlam z 5 razy w ciagu dnia takim mokrym kaszlem, ale biegal i sie bawil i nie powodowalo to wiekszego kaszlu. Nie wiem czy to cos groznego. Robilam mu inhalsaje z soli sobje tez, jutro od rana inhalacjd. Najgorzej ze przez karmienie to nic nie mozna brac na przeziebienie, ale dzis wypilam polopiryne kompleks, zjadlam jedna tabletke do ssaniaa.
-
Julia sprawdziłam według strony co podała Kava i wszyscy u których robiłam, a w każdej ciąży u kogoś innego, mają ten certyfikat. Nie miałam pojęcia, że tak się nazywa ten certyfikat i że on jest jedyny tego typu, natomiast wiedziałam, że ci lekarze do których chodzę mają uprawnienia i przeszkolenie do wykonywania dokładnego USG genetycznego. A teraz dzięki tobie wiem jak to się nazywa.
Kava lubi tę wiadomość
syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
córka 10.12.15
syn 28.08.17
-
Natalka nic mi nie mów o karmieniu, chorobie i lekach. Ja gorączka 38,5, ból gardła - totalny brak apetytu - lokator w brzuchu, ssak z gorączka 39 przy piersi. Przetrwałam dzięki kilku witamin c i tantum verde. Dziś pozostał jedynie lekki kaszel.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2017, 23:43
syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
córka 10.12.15
syn 28.08.17
-
kasiakasia11 wrote:Natalka nic mi nie mów o karmieniu, chorobie i lekach. Ja gorączka 38,5, ból gardła - totalny brak apetytu - lokator w brzuchu, ssak z gorączka 39 przy piersi. Przetrwałam dzięki kilku witamin c i tantum verde. Dziś pozostał jedynie lekki kaszel.
Ja zjadlam wczoraj tabletke do sssania, dzis zrobilam inhalacje, wypilam wit c i z gardlem lepiej, tylko katar sie robi.
Szymek kaszle czesciej, wyglada na chorego bo blady jakis, ale z rana sie wsciekal. Troche cieply sie zrobil i mial 37st. Teraz spi, nasmarowalam mu stopy spirytusem, zgodnie z waszymi wskazowkami kiedys. Moze sie nie rozchoruje porzadnje.
-
kasiakasia11 wrote:Aliss ale obyło się bez szpitala? Jesteście w domu? Życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
Na razie w domu ale dzisiaj chyba wymiękne, pojedziemy znowu na pogotowie i skończy się szpitalem bo już nie mam siły na to wszystko. Robię te cholerne inhalacje ale po nich tak strasznie wszystko się Adasiowi odrywa, dostaje takie ataki kaszlu że za tym idą chlusty wymiocin. Mam już całe mieszkanie śmierdzące, co chwilę włączam pralkę a sama tak śmierdzę że co chwilę muszę się cała kąpać... Jaj już sama nie wiem czy to ma tak być? Jestem pewna że jak pójdziemy do szpitala to tam też tylko inhalacje bo dokładnie rok temu leżałam z Adasiem z zapaleniem płuc i tylko inhalacje robili. A inhalacje to ja mogę se w domu robić. Tylko że jak na razie Adasiowi się nie polepsza. W nocy nie ma mowy o spaniu, ciągle tylko kaszel i wymioty. W dzień jest trochę lepiej bo jest przytomniejszy, nie płacze tyle i nawet uśmiecha się często ale noce i drzemki to porażka. Do tego z nosa cieknie, kaszel okropny i gorączkaJutro chyba pójdę do rodzinnego po zwykły antybiotyk doustny bo te wziewne chyba pogarszają sytuację...
Nie mam już sił, jestem wykończona. Mąż pomaga jak może ale Adaś tylko do mnie ręce wyciąga w nocy18.12.2015 Adam ❤️
04.02.2021 Michalinka (aniołek) ❤️
01.01.2022 Wojciech ❤️ -
Inso jak tam kupki?
U nas kupa ze śluzem zawsze oznacza że zbliża się infekcjaAle to u nas. Np. mojej siostry Oiwier też często robi kupy ze śluzem i ma zapalenie odbytnicy w łagodnej fazie i lekarz powiedział że to może potrwać 2-3 miesiące, w takim stanie tego się nie leczy i będą nadal kupki ze śluzem. Jest też mnóstwo alergii, których Wam nie życzę.
Może po prostu ma gorszy dzień i samo przejdzie. Trzymam kciuki i daj znać!18.12.2015 Adam ❤️
01.01.2022 Wojciech ❤️ -
Natalka dawaj Szymkowi dużo witaminy C, może się nie rozkręci, oby! Nam na pogotowiu powiedziała lekarka że teraz mam podawać Cebion 3 razy dziennie po 5 kropli przez 3 miesiące.18.12.2015 Adam ❤️
01.01.2022 Wojciech ❤️ -
Alisss dzieki jutro kupie ten cebion bo nie daje mu zadnych witamin. Dalam mu syrop na kaszel. W aptece dali mi mucosolvan, a wy jaki syrop dajecie dzieciom. Ogolnie to jest dzis grzeczny, spaceruje ciagle, nawet tanczy. Kaszle rzadko, ale robie mu inhalacje z soli i raz zrobilam z nebbudu. Teraz ma 37,4, ale to chyba jeszcze nie goraczka. Zobacze jak w nocy najwyzej podam mu lek, ale narazie zostawie jak jest. Jutro pojdziemy do lekarza. A jak nie bedzie goraczki to pojde do pracy, babcia przyjedzie do malego. Bo lekarza i tak mamy popoludniu
-
Zdrowka dziewczyny dka Waa i dzieciaczkow
My nie wychodzimy przed szereg bo tez zdrowi do konca nie jestesmy. Ide z Olkiem dzis do pediatry bo kaszel nie ustepuje, juz go tak nie dusi ale nadal jest uporczywy , syropki od ponad tygodnia rozne daje i zero poprawy wiec czas sie skontrolowac. Pola zdrowa jak na razie, pijemy wode sama, dzis zrobilam do sniadania Olkowi herbatke malinowa herbapolu. Ale powiedzial ze woli wode7w3d 💔 -
po wizycie : Olo osłuchowo czysty, uszka ładne, katarku brak, gorączki brak, słabszy apetyt, lekko powiększone migdały i kaszel. Brać co bierzemy dalej czyli sambucol, flegamine i wit C. Powinno minąć - diagnoza
Jeszcze, żeby udało się jakąś fajną pracę znaleźć , gdzieś blisko domu to byłoby super7w3d 💔 -
U nas niestety zapalenie płuc
O kant tyłka rozbić te inhalacje. 9 razy dziennie go inhalowałam, Adaś tak kaszlał że aż bezdechy i wymioty miał. I nic nie pomogło, poszło na płuca, gorączka do tego prawie 40Byliśmy rano u pediatry. Dał dużą dawkę antybiotyku, inhalacje kazał odstawić, powiedział że lekarza na pogotowiu trochę fantazja poniosła żeby tak małemu dziecku zapisywać tyle inhalacji i takie duże dawki. Chciał dać nas do szpitala ale sam stwierdził że jest przepełniony i że i tak albo wyślą nas na przepustkę i każą leczyć w domu albo w ogóle nie przyjmą. Mam po dwóch dniach przyjść na kontrolę czy ten antybiotyk działa, jak nie to szpital w innym mieście
Ale sam lekarz jest dobrzej myśli że antybiotyk będzie działał i że już dzisiaj w nocy powinno być lepiej. Oby.
18.12.2015 Adam ❤️
01.01.2022 Wojciech ❤️ -
alisss87 wrote:U nas niestety zapalenie płuc
O kant tyłka rozbić te inhalacje. 9 razy dziennie go inhalowałam, Adaś tak kaszlał że aż bezdechy i wymioty miał. I nic nie pomogło, poszło na płuca, gorączka do tego prawie 40Byliśmy rano u pediatry. Dał dużą dawkę antybiotyku, inhalacje kazał odstawić, powiedział że lekarza na pogotowiu trochę fantazja poniosła żeby tak małemu dziecku zapisywać tyle inhalacji i takie duże dawki. Chciał dać nas do szpitala ale sam stwierdził że jest przepełniony i że i tak albo wyślą nas na przepustkę i każą leczyć w domu albo w ogóle nie przyjmą. Mam po dwóch dniach przyjść na kontrolę czy ten antybiotyk działa, jak nie to szpital w innym mieście
Ale sam lekarz jest dobrzej myśli że antybiotyk będzie działał i że już dzisiaj w nocy powinno być lepiej. Oby.
7w3d 💔 -
My tez po wizycie. Szymek ma zapalenie oskrzeli. Dostal antybiotyk, mam dalej dawac mucosolvan, probiotyk i krople do nosa. Zapomnialam o tej wit C jutro kupie. Dzis nie smarowalam spirytusem ale moze powiem tesciowej zeby go smernela przed drzemka jutro. Ogolnie jest troche blady, slabiej je, pokasluje, ale nie ma goraczki wiec biega po domu caly dzien. I robie mu inhalacje z soli, doktorowa nic nie mowila, ale nie zaszkodza
Spal dzis do 8.30! A o 11.30 polozylam go znow spac bo juz byl tak spiacy ze rozkrecil mega afere. Wstal po 14 wiec sie wyspal. Nocka tez byla spoko oby dzis bylo podobnie