X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny RATUNKU. Co na odparzenia na tyłku. Boję sie, ze niedługo będą rany. Przy przewijaniu uzywam wody z kranu i smaruję masciami do dupci. Momme i ba noc Sudocrem. Wczoraj wietrzenie. Wczoraj było bmało dziś powiększa.Idę do lekarza. Czy są na to jakieś maści hiper skuteczne?

Współczuję chorób. Zdrowia życzę.

U nas istatnie dni ciepło było. Ja jeszcze kurtek nie wyjelam. Starsza nosi bluzę, taką ciut grubszą. Pod bluzką bluzka na długi lub krótki rękaw. Zalezy od nasłonecznienia. I spodnie dresowe. A buty to trampki z grubszymi podeszwami za kostkę jak do lasu lub piasku, a do kostki jak na miasto. Bez czapki bez szalika. A mały to inba histora. Ale też jeszcze nie hesienne a juz tym bardziej nie zimowe kombinezony.

No ale kazdy musi dostosowac ubiór do swojej pogody i ciepłolubnosci.

syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
    córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już wyjęłam lzejsza zimówkę dla Leny, tylko odpielam futerko. Jak wychodzimy przed południem a ona siedzi w wózku to zimno. A na wszelki wypadek zawsze wsadzam cieńsza kurtkę pod wózek ;)
    Buty ma takie botki do kostki, nie ocieplane.
    Niby jest to słońce ale powietrze już dość chłodne. A od jutra znów deszcz :-(

Inso biedulko :-( Kuruj się. Zdrówka :-*

Kasia a próbowałaś mąkę ziemniaczaną?

iNso87 lubi tę wiadomość

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiakasia11 wrote:
    Dziewczyny RATUNKU. Co na odparzenia na tyłku. Boję sie, ze niedługo będą rany. Przy przewijaniu uzywam wody z kranu i smaruję masciami do dupci. Momme i ba noc Sudocrem. Wczoraj wietrzenie. Wczoraj było bmało dziś powiększa.Idę do lekarza. Czy są na to jakieś maści hiper skuteczne?

Współczuję chorób. Zdrowia życzę.

U nas istatnie dni ciepło było. Ja jeszcze kurtek nie wyjelam. Starsza nosi bluzę, taką ciut grubszą. Pod bluzką bluzka na długi lub krótki rękaw. Zalezy od nasłonecznienia. I spodnie dresowe. A buty to trampki z grubszymi podeszwami za kostkę jak do lasu lub piasku, a do kostki jak na miasto. Bez czapki bez szalika. A mały to inba histora. Ale też jeszcze nie hesienne a juz tym bardziej nie zimowe kombinezony.

No ale kazdy musi dostosowac ubiór do swojej pogody i ciepłolubnosci.
    kasia po pierwsze zdejmuj pieluche i jakos sie przemecz w ciagu dnia bez, moze sie uda. Po drugie po kazdym siusiu kupie mycie pupci letnia woda delikatnie recznikiem osuszyc i warstwa sudokremu zasmarowac i tak za kazdym razem i tylko majtki i cienkie spodenki zeby tylek oddychal. Na noc w krochmalu mozesz wykompac i teznna noc sudokrem. U nas Pola wlasnie takich odpazen dostala na poczatku lata stad rezygnaćja z pampersa :-) jesli do jutra widocznej roznicy nie bedzie to jednak polecam wizyte u lekarza zeby do tych ran niedopiscic. Tak ja z Pola ratowalam tylek :-) u nas pomoglo

7w3d 💔
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i dupa. Pediatry cały tydzień nie bedzie. Został tylko lekarz od dorosłych.

Muszę dzualac nadal domowymi sposobami.

Justyna właśnie tak robilam i przez nosmc jest gorzej. Będę dziś w dzień na maxa wierzyć.

Mam jeszcze jeden pomysł, ale trochę innowacyjny wiec opiszę go jak się ewentyalnie sprawdzi.

córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 04:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bidulka. Oby jutro było lepiej. Do lekarza po antybiotyk się wybierasz?

iNso87 lubi tę wiadomość

córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso zdrowka !!
    Kasia jak pupcia? Mam nadzieje, ze lepiej.

U nas dzis planuje wizyty u pediatry i od razu o antybiotyk dla Olka i Poli prosze bo kaszla masakrycznie i nie chce ich dluzej juz meczyc. Katar od 2 tug kaszel 4 dzien , wystarczy. A ja zatoki :-/ ale jakos zyc musze, na to sie nie umiera.

Dzis 11 dpo i kusi, zwlaszcza ze nie chce lekow na zatoki brac bo moge byc w ciazy i w takim zawieszeniu jestem :-/

iNso87 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • alisss87 Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wybieracie się albo była już któraś na "BOTOKSIE"?
    Ja wczoraj namówiłam męża. I żałuję na maksa! Zbulwersował mnie totalnie ten film! do tego stopnia że spać nie mogłam całą noc i dzisiaj też o niczym innym nie myślę. Prosiłam męża żebyśmy wyszli z sali bo nie mogłam znieść tej drastyczności ale oczywiście mąż był "nieugięty".
    Film okropny! Nie polecam ciężarnym i starającym się o dziecko. Na głowę można dostać!

18.12.2015 Adam ❤️
    04.02.2021 Michalinka (aniołek) ❤️
    01.01.2022 Wojciech ❤️
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dupcia do ideału daleko,ale na szczęście gorzej nie jest.

Cholera, dziewczyny co wy z tymi chorobami. Wziąść się natychmiast w garść i zdrowieć.

Aliss ja nie chodzę do kina i jakoś nie specjalnie nadążam za nowościami, ale po twojej recenzji to jak tylko pohawi się w necie to obejrzę.

córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso to nieźle Cię wzięło :-( Zdrówka !!

Aliss nie byłam ale moja siostra wybierała się z niedzielę - muszę zapytać. Ja raczej jestem na bieżąco ale z serialami..hahaha

Moje dziecię zasnęło mi dziś na rękach - szok :-D

A ja testuje 13 w piątek :-) Strasznie się stresuje.. Justyna może znów będziemy mieć razem dzieciaczki ;-)

iNso87 lubi tę wiadomość

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
  • alisss87 Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny potrzebuję porady...
    Od wczoraj Adaś robi luźne kupy 3 razy dziennie. Nie jest to jeszcze sama woda ale ogólnie są to luźne i mega cuchnące kupy. Dzisiaj nawet w żłobku tak się obsrał że panie musiały go przebierać bo body i spodnie do prania. Ja nie wiem od czego to ale obstawiam zęby-trójki. Jedna wyszła, jeszcze trzy :/ noce koszmarne! Już przystawiłam sobie jego łóżko do naszego i wyjęłam przednie szczebelki bo nie dałam rady tyle razy wstawać. On ciągle marudzi! Dzisiaj nie wiem czy nawet 30 przespaliśmy ciągiem bo ciągle coś...No ale do rzeczy. Innych objawów nie ma, tylko okropne noce i luźne kupy. Co mogę mu podać na te kupy? Czy probiotyk będzie dobrym pomysłem?

18.12.2015 Adam ❤️
    01.01.2022 Wojciech ❤️
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alisss87 wrote:
    Dziewczyny potrzebuję porady...
    Od wczoraj Adaś robi luźne kupy 3 razy dziennie. Nie jest to jeszcze sama woda ale ogólnie są to luźne i mega cuchnące kupy. Dzisiaj nawet w żłobku tak się obsrał że panie musiały go przebierać bo body i spodnie do prania. Ja nie wiem od czego to ale obstawiam zęby-trójki. Jedna wyszła, jeszcze trzy :/ noce koszmarne! Już przystawiłam sobie jego łóżko do naszego i wyjęłam przednie szczebelki bo nie dałam rady tyle razy wstawać. On ciągle marudzi! Dzisiaj nie wiem czy nawet 30 przespaliśmy ciągiem bo ciągle coś...No ale do rzeczy. Innych objawów nie ma, tylko okropne noce i luźne kupy. Co mogę mu podać na te kupy? Czy probiotyk będzie dobrym pomysłem?
    Probiotyk to super pomysl, smekte chyba mozna tez dzieciom podawac i generalnie zastanow sie od czego to, czy jakie leki bral czy moze cos w diecie? A moze jakis wirus?

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ah no i jeszcze cos przeciwbilowego na noc bym podala jesli to moga byc zeby, zeby teoche ulzyc.

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie 26 dc 12 dpo, kusi ale sie trzymam.
    Dzis na 1 z dziecmi do pediatru, olek na pewno antubiotyk bo strasznie kaszle boje sie ze na oskrzela poszlo, Poli jakby mijalo samo, wiec pewnie cos na wzmocnienie dostanie. U mnie ciut lepiej ale do zdrowia duzoo brak.u olka w przedszkolu na 19 osob jest 6 :-) zostali ci co chorowali tydzien wczesniej hahaha

Inso kuruj sie kuruj.

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alisss daj znac o u Was i kasia tez, jak pupka?

7w3d 💔
  • alisss87 Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noc=koszmar! Gorączka 39,5, Adacho cały czas płakał i był mokry. Przebierałam go 4 razy :( gorączkę zbijałam syropami ale tylko na 2-3 godziny i wracała, rano do pediatry. Oczywiście mieliśmy być na 8 ale Adaś jak tylko wsadziłam go w fotelik w aucie zrobił kupsko że aż się wylewało z body, więc z powrotem na górę, rozebrać go, pupa pod prysznic (bo tutaj to już żadne chusteczki by nie pomogły) przebrać i dalej do auta. Jakoś dojechaliśmy 30 minut spóźnieni. Babka w recepcji z pretensjami że byliśmy zapisani 30 minut wcześniej. Podeszłam do niej i ze stoickim spokojem głośno wyjaśniłam że "owszem, ale przywiozłam dziecko z wirusem, które po drodze tak mi się zesrało że musiałam wrócić się, rozebrać go, wykąpać i na nowo ubrać. Czy teraz możemy wejść do doktora?" Zrobiła oczy jak 5 zł (chyba za wyrażenie "zesrało", mogłam przecież powiedzieć że "robiło kupkę" ale ja mam tak dosyć tych pielęgniarek że nerwy mi puściły. Najgorsze że lekarz nigdy mi nie robi problemów że przyjechałam za późno, za wcześnie czy nawet bez zapisu ale przebrnąć przez pielęgniarki to lada wyczyn.
    W każdym razie u Adasia rozkręca się infekcja-gardło zaczerwienione, nos pomału zapchany, węzeł powiększony, te kupy to też od tego bo jak to lekarz powiedział "infekcja często atakuje górę i dół". W każdym razie dał na gorączkę syrop Kidofen DUO (nie wiem czy znacie, jest niby mocniejszy bo ma paracetamol i ibuprofen i powinien na dłużej zwalczyć gorączkę),kazał dawać wapno i cebion i jak do piątku się rozkręci mocniej (w sensie kaszel, katar, brak apetytu, kupy nadal luźne) to niestety przyjść po antybiotyk.
    Także do piątku siedzimy w domu i się kurujemy. Podałam syrop i Adaś zasnął jak mops, chyba będzie długa drzemka bo ma co odsypiać.

18.12.2015 Adam ❤️
    01.01.2022 Wojciech ❤️
  • alisss87 Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso witamy w świecie zdrowych! ;)

iNso87 lubi tę wiadomość

18.12.2015 Adam ❤️
    01.01.2022 Wojciech ❤️
  • espoir Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej Dziewczyny :)
    My się uczymy życia we czwórkę :) Maciuś je tylko moje mleko (non stop przy cycku nieodkładalny), więc szok, bo Bartuś źle łapał i szybko przeszliśmy na mm. jakoś sobie radzimy. mimo wszystko jest łatwiej teraz z dwójką, niż wtedy z jednym!
    i na pewno nie powiedziałam jeszcze ostatniego słowa :)

alisss87, iNso87, Julia2015, justyna14, Aneczka86, Ola_45, kasiakasia11 lubią tę wiadomość

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alisss dobrze im tam powiedziałaś! zdrówka życzę dla Adasia

u Olka zapalenie oskrzeli i już na płuca idzie bo już jakieś zmiany osłuchowe :/ na 7 dni antybiotyk , jakby się coś działo to od razu przyjechać albo do szpitala. Obowiązkowa kontrola za tydzień.
    z Polcią lepiej jakis wirus, osłuchowo czysta .

tyle dobrego, 130 zł w aptece zostawiłam, sam ledwo zyje, obiad zjedli i drzemka

7w3d 💔
  • Julia2015 Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, no ja nie mogę tego samego powiedzieć o życiu w czwórkę co koleżanka nade mną;/
    Mała jest aniołkiem póki co, ładnie je, śpi, nie płacze dużo i w nocy przesypia ale starszy jest taki zazdrosny, że wychodzi z niego prawdziwy diabeł :( czasem aż z tej bezsilności nie wiem czy płakać czy krzyczeć czy się nie odzywać lepiej. Najgorszy jest jak jestem sama albo ewentualnie po połduniu jak mąż wraca z pracy. Krzyczy o pierdołę, protestuje przy jedzeniu, rzuca wszystkim czym popadnie i zanosi się od płaczu - wszystko oczywiscie keidy siostra potrzebuje akurat karmienia, przewijania albo noszenia. Kiedy mała śpi, każe sobie godzinami czytać książeczki i bawić się autkami. Znajoma psycholożka mówiła mi, że to powinno minąć po 3 miesiacach, póki co 1/4 za nami... W dodatku od początku tygodnia cała rodzina chora, poza malutką choć boje się że coś już tam w nosku słysze. Młody chyba zdrowieje, nam na szczęście odpukać jeszcze antybiotyk nie był w życiu potrzebny i mam nadzieje ze tak długo zostanie, choć wirusy lekkie lub gorsze łapie średnio co 2 miesiace.

Aliss, a na kupki nie przepisał wam doktor jakiegoś elektrolitu? My tak raz mieliśmy, w dodatku apetyt synek stracił i pewnie szybko straciłby siły. Enterol czy jakoś tak to się nazywa. A i pamietaj że pupka się łatwo odparza od takich lużnych kupoli więc może smaruj czyms na wszelki wypadek już teraz. Dużo zdrówka życze dla małego i sił dla Ciebie. Od jakiegoś czasu jak słysze o chorobach dzieci takich jak moje, to po prostu płakać mi się chce, ze nie można im tak szybko i skutecznie pomóc jakbyśmy chciały.

LISTA URODZONYCH PO GRUDNIU 2015
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliss, Julia dobrze pisze z enterolem, Olkowi też dawałąm jak miał dużo kup przy antybiotyku, pomógł.

Julia współczuję, moja koleżanka ma tą samą sytuacje u siebie na dodatek starsza córka chodzi do przedszkola więc podwójnie czuje się zagrożona. Od przyjścia z przedszkola do spania mają piekło. Cierpliwości życze i zdrówka i całej rodzinki. u nas różnica tak mała że nie było takich akcji zazdrości,

7w3d 💔
‹‹ 3015 3016 3017 3018 3019 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ