Grudniowe mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Inso takie maluszki maja normalnie takie furczenia z tego co pamiętam i to jest po prostu rozwojowe. Także nie sądzę żeby to od mleka. Jeśli chodzi o ulewanie to musisz zawsze odbijać bo to może pomóc. I może po prostu zarloczka masz i zjada za dużo, bo z piersi to dzieci jedzą opór
a potem ulewa się nadmiar.
nie martw się , ale zawsze warto skonsultować z lekarzem.
-
justyna14 wrote:Inso takie maluszki maja normalnie takie furczenia z tego co pamiętam i to jest po prostu rozwojowe. Także nie sądzę żeby to od mleka. Jeśli chodzi o ulewanie to musisz zawsze odbijać bo to może pomóc. I może po prostu zarloczka masz i zjada za dużo, bo z piersi to dzieci jedzą opór
a potem ulewa się nadmiar.
nie martw się , ale zawsze warto skonsultować z lekarzem.
-
iNso87 wrote:Odbijam w dzien i jest to samo .. dzis juz poki co wiecej mi pokasluje..
eh
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2019, 07:58
-
pamiętacie jak pisałam o żonie brata ciotecznego i ich córce, że rehabilitują bo ma słabiutkie mięśnie? to byli z nią na kontroli wag bo słabo rośnie i przybrała w miesiąc tylko 100g. Strasznie malutko nie? mój Antoś jak byliśmy w szpitalu w tamtym okresie to w 3 tyg przybrał 500 g. A chorował gorączka i antybiotyk dożylnie. Mają kontrole za kolejny miesiąc i zrobić jakięs dodatkowe badania. Poradziła jej, bo nona kp w nocy tylko, żeby raz dała butle w nocy zamiast cycka. Właśnie mi napisła, że o dziwo dała butle o 1 w nocy i mała całą zjadła. Potem dała znów butle o 6 i zów całą zjadła. Oby to pomogło.Bo jednak dziecko dużo tyje w nocy, a jak może ma pokarm mało wartościowy bo stres nerwy to jednak widać to po dziecku. Co sądzicie?
-
Powiem ci Justyna że moja Pola to w przez ostatnie 2 tygodnie nic nie przybrała. I w ogóle ostatnio słabo. Ale lekarze twierdzą że waży w normie. Zresztą pisałam wam kiedyś że spadła na 25 centyl. Ale ona wcale nie je mało. Normalnie. Czasem chce jej dać butle to zje trochę i więcej nie chce. Nie idzie ta butla zbytnio...
-
natalka0887 wrote:Powiem ci Justyna że moja Pola to w przez ostatnie 2 tygodnie nic nie przybrała. I w ogóle ostatnio słabo. Ale lekarze twierdzą że waży w normie. Zresztą pisałam wam kiedyś że spadła na 25 centyl. Ale ona wcale nie je mało. Normalnie. Czasem chce jej dać butle to zje trochę i więcej nie chce. Nie idzie ta butla zbytnio...
-
Justyna- nie ma czegoś takiego jak mało treściwy pokarm! Ja miałam taką sytuację z Olą, że mało przybierała. Poszłam do pediatry ( w starszym wieku, mega doświadczonej) i ona powiedziała że absolutnie mam nie dawać mm tylko nastawiać budzik i co 2h budzić małą, siadać z nią i pilnować żeby przez przynajmniej 15 min aktywnie jadła. Potem się kładłyśmy i jeszcze dojadała. Fakt, że męczące to było ale warto było. Już po tygodniu był efekt a w sumie robiłyśmy tak przez miesiąc czasu. Nadgoniła pięknie. Te nocne karmienia są najważniejsze bo jest najbardziej tłusty pokarm i dlatego absolutnie nie wolno z nich rezygnować.
Oczywiście każdy robi wg zaleceń swojego lekarza ale akurat uważam że to jest nie do końća słuszne co im powiedziała. Bo to powoli niestety doprowadzi do ustania laktacji a tylko napycha dziecko ciężej strawnym mlekiem w sumie niepotrzebnie.... -
No waży nie za dużo. Z drugiej strony mojej koleżanki mała kończy zaraz 3 lata i nosi ciuszki 86/92 i waży niecałe 10kg. Ale w przedszkolu radzi sobie super. Jest fajna dziewczynką tylko jest poprostu malutka. Do mojego Szymka to do ramienia mu sięga.
Ja bym obstawiała tak jak pisze animka że w nocy właśnie pokarm jest bardziej treściwy i żeby w nocy ja karmić piersią a w dzień ewentualnie butla.
Ja Polkę karmię w nocy tylko 2 razy Bonina ładnie śpi. Z jednej strony się martwię trochę że mało przybiera. Z drugiej nie chce jej uczyć takiego jedzenia co chwila w nocy bo ona ładnie śpi a Szymek się budził mi co 2h i padałam na mordę.
Dlatego chciałabym już zacząć rozszerzać dietę to też podniesie wagę
-
Moja Zuzia jak miala 4 mies to zaczela bardzo ale to bardzo malo przybierac na wadze. Poszlam z nia do lekarza i powiedzial prosto z mostu: albo jest glodna, albo cos jej dolega. Wrocilam do domu z mm, dalam jej piers, potem druga. Wydawalo mi sie, ze jest obzarta i to tak pod korek. Zrobilam po tym wszystkim 100 mleka, ona to wypila i plakala jak sie skonczylo. Dorobilam i dalej wypila, po czym spala jak zabita. A wczesniejsze noce to pobudki po milion razy. To byl poczatek konca karmienia Zuzi. Strasznie bylo mi z tym ciezko, ale nic na sile. Zaczela ladnie przybierac na wadze. Moze tamto dziecko tez po prostu nie dojada i tu caly problem?
Moja Zuza wazy 16kg. A Kuba 14.8Duzej roznicy juz miedzy nimi nie ma.
Aneczka, jak tam u Ciebie sytuacja?
-
Pediatra bedzie najwczesniej po 14. Zobaczymy..
Ja sie wietrzylam niedawno z Dusia a Lena w pokoju obok kolejka sie bawila i barbie ogladala.
Jeju moja Lena z dziewczynek to chyba najbardziej tlusta ;d dzis rano wazyla 20,8kg.
Edit.
Laura 57kg.... ;p
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2019, 10:29
-
sabinaaa wrote:Moja Zuzia jak miala 4 mies to zaczela bardzo ale to bardzo malo przybierac na wadze. Poszlam z nia do lekarza i powiedzial prosto z mostu: albo jest glodna, albo cos jej dolega. Wrocilam do domu z mm, dalam jej piers, potem druga. Wydawalo mi sie, ze jest obzarta i to tak pod korek. Zrobilam po tym wszystkim 100 mleka, ona to wypila i plakala jak sie skonczylo. Dorobilam i dalej wypila, po czym spala jak zabita. A wczesniejsze noce to pobudki po milion razy. To byl poczatek konca karmienia Zuzi. Strasznie bylo mi z tym ciezko, ale nic na sile. Zaczela ladnie przybierac na wadze. Moze tamto dziecko tez po prostu nie dojada i tu caly problem?
Moja Zuza wazy 16kg. A Kuba 14.8Duzej roznicy juz miedzy nimi nie ma.
Aneczka, jak tam u Ciebie sytuacja?
-
justyna14 wrote:no własnie dziś im całą butle w nocy wsunęła i potem nad ranem drugą to chyba głodna była. A co do wartościowości pokarmu to nie będę się kłócić, bo mam na ten temat swoje zdanie. Widziałam swój pokram ściągny jak Olek był mały a jak Pola była mała i była różnica wyrazna, więc dowodów więcej nie potrzebuje. Zobaczymy czy zaczie im przybierać jak zacznie jeść w nocy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2019, 11:46
-
iNso87 wrote:Justyna ja pamietam pokarm z Lena jak sciagalam mialam jakis taki niewyrazny,taki bezowy,brudny bialy nawet jak sie rozwarstwil to jakby woda..teraz jak sciagam to jest mlecznobialy. Z lodowki jak wyciagne to na wierzchu robi sie taka gesta ala smietana? Takze cos jest z tym pokarmem kobiety...
iNso87 lubi tę wiadomość
-
Inso- to zależy od wieku dziecka itd. takie sprawdzanie wlasnie po rozwarstwieniu to jedna z największych bzdur jakie są rozpowszechniane. Ja mam taką świetną książkę o kp i właśnie o tym też tam pisało żeby nie robić takich testów bo to nic nie znaczy. Tak samo jak kobiety sprawdzają ile odciągną laktatorem i po tym oceniają ile pokarmu mają. Też bzdura. Bp laktator nie ciągnie tak jak dziecko. Dziecko dużo więcej wysysa.
kasiakasia11 lubi tę wiadomość