X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • halwaya Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skąd wy macie takie wysokie dawki kwasu foliowego?
    Ja w kilku źródłach znalazłam dane o 400mg właśnie

Sx0K.png
    ypbg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja tez tylko biore kwas foliowy bo lekarz powiedział ze na początku lepiej jesc owoce warzywa niz tabletki poza tym za dużo witamin może byc szczegolnie szkodliwa dla dziecka co prowadzi do hiperwitaminozy wiec dopóki lekarz nie zaleci nie chce nic brać wole zjeść jabłko czy kiwi itp :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2015, 17:04

• muamua Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też biorę 400mg kwasu foliowego i na razie nie biorę żadnych witamin.

ganns65g873vd173.png
    23.03. - 13 dpo - 108 (3 tc 5 dzień), 25.03. - 15 dpo - 316 (4 tc), 01.04. - 22 dpo - 3541 (5tc)
    14.04. - <3 - 6t6d
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syntetyczne witaminy wchłaniają się w niewielkim stopniu dlatego nie zastąpuą absolutnie zdrowej diety. To powiedzmy trochę koło ratunkowe. Oczywiście można i bez nich, ja jednak jako farmaceutka jestem dość ostrożna i wiem, że zapotrzebowanie na nie jest teraz bardzo duże dlatego wolę się zabezpieczyć;) a hiperwitaminoza jest możliwa gdy przyjmiemy ich naprawdę bardzo dużo, a suplementy nam ich nie dostarczą aż tyle.

Chichibi lubi tę wiadomość

• halwaya Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annielica - niepotrzebnie się przyznawałaś co do swojej profesji - będę Cię pewnie męczyć teraz jakimiś głupimi pytaniami :D

Sx0K.png
    ypbg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Halwaya jak będę umiała to chętnie na nie odpowiem. Z tym, że jakiś czas nie pracuję w swoim zawodzie a wiedza bywa ulotna i to da się odczuć niestety. Ale oczywiście wszystkiego nie da się zapomnieć;)

• m@rzenie Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej:) przyłączam się do grudniówek:)termin z om 2 grudzień:)
    Dziś byłam na pierwszej wizycie i widziałam pęcherzyk 13 mm, co odpowiada niby 5 tydz. 3 dzień :-) Bety nie robiłam bo to zbyt stresujące dla mnie ;-)

halwaya, alicja_, kwiatuszek83, Flakonik, Aneczka86 lubią tę wiadomość

3i499vvjv3ex36x6.png
  • Chichibi Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m@rzenie wrote:
    Dziś byłam na pierwszej wizycie i widziałam pęcherzyk 13 mm, co odpowiada niby 5 tydz. 3 dzień :-) Bety nie robiłam bo to zbyt stresujące dla mnie ;-)

Witamy :*

1usamg7yobts6kpo.png

7v8r3e3kbjif8sqj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety anielica akurat w tym przypadku sie mylisz wiadomo kazdy organizm jest inny i nie jestes w stanie okreslic ktorych witamin masz duzo a ktorych niedobór poza tym przyjmowanie witamin plus dieta tez roznie dziala na kazdego z nas...
    przeczutajcie sobie ten artykuł a i tak wiadomo kazdy jest odpowiedzialny za siebie :-) ja osobiscie dopóki lekarz nie zaleci nie bede nic przyjmowac :-)
    https://portal.abczdrowie.pl/nadmiar-witamin-kiedy-nam-szkodzi

muriella lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m@rzenie wrote:

Witamy serdecznie :-)

• Evka Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry wieczór wszystkim Paniom :) Pierwsza wizyta za mną. Badanie USG wykazało wiek ciąży, na identyczny jak wyliczenia kalendarza tutaj czyli 5 tyg i 2 dni. Zarodka jeszcze nie widać, choć miałam taką cichą nadzieję. Siedziałam w gabinecie 45 minut - lekarka-anioł - cierpliwa, spokojna, tłumaczy wszystko a nawet więcej. Komfort w gabinecie rewelacyjny. Miałam wczoraj skurcz jak na okres - zaleciła mi badania progesteronu jutro, jak coś wypisze dupka pewnie. Skierowanie na standardowe badania również mam. Kolejna wizyta 16-go kwietnia - takie ćwiczenie cierpliwości ;)
    Pozdrawiam Was wszystkie.

alicja_, kwiatuszek83, naox, iNso87 lubią tę wiadomość

wnidzbmhunwbroqa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evka superrrr no ja mam kolejna 17go :-)
    fajnie ze jestes zadowolona to jest najważniejsze :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a powiedzcie bedziecie chodzic tylko do jednego lekarza czy moze chcecie konsultowac tez ciaze z innym i u dwóch prowadzic ciaz?
    Ja mam jednego lekarza prywatnie a z pracy mam oplacana opieke medyczną i tam tez moge chodzic no i badania wtedy mam za darmo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2015, 21:14

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie nikicia nie wiesz, których masz niedobór:) to też jest groźne;)

alicja_ lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nikicia86 wrote:
    Dziewczyny a powiedzcie bedziecie chodzic tylko do jednego lekarza czy moze chcecie konsultowac tez ciaze z innym i u dwóch prowadzic ciaz?
    Ja mam jednego lekarza prywatnie a z pracy mam oplacana opieke medyczną i tam tez moge chodzic no i badania wtedy mam za darmo.

ja narazie chodzę do kilku.
    Za kilka tygodni wybiorę najlepszego i zostanę już wtedy przy nim:)

• Evka Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zdecydowanie u lekarki, u której dzisiaj byłam. Nie miałabym chyba nerwów słyszeć np. dwie różne opinie lub porady. Już wystarczająco wariuje ;)
    No chyba, że coś by się złego zadziało, to zawsze warto skonsultować z innym.

wnidzbmhunwbroqa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego anielica nie faszeruje sie tabletkami wole owoce i soki sama robic :-) ale jak mowie to decyzje indywidualne :-) poza tym moja mama jest pediatra a siostra prowadzi apteke i troche sie na tym znam :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicja_ wrote:
    ja narazie chodzę do kilku.
    Za kilka tygodni wybiorę najlepszego i zostanę już wtedy przy nim:)

A u ilu bylas? Ja mam dwóch ale jeden jest taki ze nic nie mowi a jak mowi to zaczyna od nie fajnych rzeczy i troche mnie to stresuje

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również piję soki i zdrowo się odżywiam co wcale nie oznacza, że mam 100% pewności, że niczego mi nie brakuje. Z sokami też trzeba uważać ponieważ zawierają dużo cukrów a ich nadmiar w ciąży nie jest wskazany. Wiadomo cukrzyca i te sprawy. Oczywiście ani nadmiar ani niedobór witamin nie jest wskazany, tak jak z wszystkim, i w tą i w tą stronę niedobrze. Ale oczywiście rób jak uważasz i pozwól, że każdy będzie decydował o sobie. A to, że Twoja siostra prowadzi aptekę to dla mnie żaden argument bo też skończyłam farmację i miałam na roku sporo osób, które jechały na ściągach więc w żaden sposób nie dowodzi to ich fachowości. Oczwiście ja też nie uważam się za alfę i omegę dlatego uważam, że każdy zrobi jak uważa. Dyskusja z Tobą nie ma jednak jakiegokolwiek sensu no zdążyłam zauważyć, że uparcie stoisz przy swoim zdaniu i nie dopuszczasz do siebie innych argumentów. Podobnie było na innym wątku gdy stwierdziłaś, iż nasienie mojego męża jest do bani (mimo, iż znany profesor stwierdził inaczej). Jak widać miesiąc później zaszłam w ciążę, nie było to niepokalane poczęcie więc jak widać się myliłaś. Nie w każdej sprawie musisz mieć rację. Dlatego proszę skończmy ten temat.

naox lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha dobre anielica nie napisalam nigdzie ze nasienie twojego meza jest do bani ...jeśli nie rozumiesz slow ktore pisze to nie pisz ...
    bo nic takiego nie napisalam i koncze z toba dyskusje.

‹‹ 40 41 42 43 44 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ