Grudniowe mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Anko:-) wrote:Hej dziewczyny.
Od rana zastanawiam się i rozmawiam z kolezankami które są już matkami na temat badania genetycznego.
Nie wiem na co się zdecydować. Jedna lekarka powiedziała mi o całej swojej ofercie, fmf nimfy pappa usg genetycznym. Wczoraj mój były pracodawca, dobry człowiek i dobry specjalista powiedział mi abym nie szalała. Tyle przeszłam, tyle stresów, straciłam 3 ciążę do 7tygodnia, a teraz chce się katować badaniami? Powiedział ze mam 27lat zero obciążeń, zbadane kariotypy z mężem i raczej powinniśmy wierzyć że dziecko będzie zdrowe. Powiedział ze on zrobiłby na prawdę szczegółowe usg genetyczne i nic poza tym jeśli tutaj wyjdzie wszystko w normie.
Podzielam jego zdanie, wśród przyjaciół zdania są pół na pół. Niektóre robią wszystkie badania, niektóre by unikać stresu robią minimum.
Finansowo stać mnie na wszystkie te badania, tylko czy psychicznie podolam? Teraz gdy zaczynam kochać to tak długo wyczekiwane dziecko!?
Lekarz od ivf tez poprosił abym swoje decyzje oparła o usg, żebym nie spieszył się z decyzjami o innych badaniach. Uświadomił również o tym ze niekiedy badania z krwi wychodzą błędnie źle. Ze dziecko jest zdrowe a w badaniu dowiadujesz się ze jest chore.
nie umiem sobie wyobrazić co wtedy dzieje się w głowie takiej matki....im więcej czytałam o tym tym bardziej się przekonywałam, że podjęłam słuszną decyzję...
ola_35, Pchełka lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny ćwiczycie coś w ciaży ? Ja niestety troche sie zasiedziałam. Przed ciążą ćwiczyłam dywanówki , na początku ciązy sie troche bałam a teraz jak już bedę zaczynać 2 trymestr to chyba wróce do ćwiczeń (jesem z wykształcenia fizjoterapeutką i dlatego wiem jak dużo dają ćwiczenia fizyczne). Kupię też karnet na basen.
A i pamiętajcie o ćwiczeniach mięśni Kegla (czyli zaciskanie mięśni krocza). Wyćwiczenie tych mięśni to łatwiejszy poród, szybszy powrót do stanu sprzed ciąży, zapobieganie nietrzymaniu moczu i lepsze doznania seksualne
Niby nic (bo tylko ściskanie krocza) a naprawde my kobiety musimy o tym pamiętać.justyna14, alicja_ lubią tę wiadomość
-
puli27 wrote:Dziewczyny te ktore kupily detektor tetna plodu, polecacie? Czy odradzacie. Ciagle intensywnie mysle o kupnie, ale boje sie ze nie bede umiala wychwycic tetna i wtedy dopiero bedzie panika...
Ja nie kupuję. Wierzę że wszystko będzie dobrze a nie chcę się niepotrzebnie nakręcać bo wiem ze bardzo dużo problemów zdrowotnych zaczyna się w głowie.ola_35 lubi tę wiadomość
-
Czyli testy w granicach ok 200zł plus oczywiście badanie USG. Dziewczyny dla mnie testy PAPPA jako narzędzie diagnostyczne nic nie dają , jedynie informują czy należało by zrobić dalszą diagnostykę. Nie dają Wam pewności, robiąc je uważam, że powinnyście być też zdecydowane czy wykonacie ewentualnie amniopunkcje i co zrobicie jeśli wyjdzie źle. Bo jeśli, któraś jest zdecydowana tak czy owak urodzić dziecko z wadą , to jaki ma sens robienie testów?
-
puli27 wrote:Hej dziewczynki. Powiedzcie mi czy wasze samopoczucie zmienia sie wraz z pogoda? Dzis moje samopoczucie fatalne, nadal nie mam sily czegokolwiek robic, jestem slaba. Jak jest sloneczko to czuje sie lepiej. A jak jest u Was?
eh gdzie ta cholerna wiosna?
7w3d 💔 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
lips wrote:Ja nie kupuję. Wierzę że wszystko będzie dobrze a nie chcę się niepotrzebnie nakręcać bo wiem ze bardzo dużo problemów zdrowotnych zaczyna się w głowie.
Dziewczyny jesteście tutaj w większości bardzo młode, naprawdę nie nakręcajcie się tak tymi wszystkimi wadami genetycznymi. Macie naprawdę bardzo małe prawdopodobieństwo urodzenia dziecka z wadą. Kupujecie detektory tętna , naprawdę niepotrzebnie się nakręcacie , nic to nie zmieni, musiałybyście chodzić z tym detektorem chyba 24 h na dobę, żeby wychwycić moment że coś jest nie tak. Naprawdę zacznijcie żyć i myśleć pozytywnie!!!!MeGi2986, Evka, Madzisek, dmuchawiec, menka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
agniesia2569 wrote:nie rozumiem określenie trzepie...
Myślę , że chodzi o takie mikrodrgania, bo tez takie miewałam. Jeśli tak to ma to związek z rozciąganiem się macicy , w pierwszej i w tej ciąży tez tak miałam. Ewentualnie uzupełnij dietę w magnez i zobacz czy pomogło.
-
ola_35 wrote:Dziewczyny jesteście tutaj w większości bardzo młode, naprawdę nie nakręcajcie się tak tymi wszystkimi wadami genetycznymi. Macie naprawdę bardzo małe prawdopodobieństwo urodzenia dziecka z wadą. Kupujecie detektory tętna , naprawdę niepotrzebnie się nakręcacie , nic to nie zmieni, musiałybyście chodzić z tym detektorem chyba 24 h na dobę, żeby wychwycić moment że coś jest nie tak. Naprawdę zacznijcie żyć i myśleć pozytywnie!!!!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2015, 13:12
Pchelkaa, niania.ogg lubią tę wiadomość
7w3d 💔 -
nick nieaktualnyOla 35 duzo dziewczyn przeszla tutaj z ovu gdzie spedzila tam kilka miesiecy albo i lat wiec ja sie nie dziwie ze chca miec wszystko pod kontrola, maja taka mozliwosc maja wybor- ich sprawa
A mysle ze u czesci z nich gdyby nie mialy detektora czy nie robily testow wtedy by dopiero sie zamartwialy.MeGi2986, niania.ogg lubią tę wiadomość