X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • puli27 Ekspertka

Wysłany: 29 maja 2015, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicja_ wrote:
    a oto moje dzisiejsze przysmaki :D

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/8d4d0c6d07e1.jpg
    JA CHCE CZERESNIEEEEEEEEEEE!!!!!! Chyba zaraz oszaleje. Juz tydzien za mna chodza i nigdzie nie moge dostac:(

alicja_ lubi tę wiadomość

puli27
    hchy9n7333pwomwk.png
  • Martitta. Koleżanka

Wysłany: 29 maja 2015, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za słowa otuchy. Tak piszecie o tych truskawkach. Ja też podjadam, ale w małych ilościach bo czuję się po nich bardzo pełna. W ogóle z jedzeniem mam problemy. W dużej mierze zjadam bułki z konserwą(!), nic co nabiałowe bo od razu wymioty... owoce też sporadyczne, bo nie każdy się przyjmuje i to nie ma reguły co. Jednego dnia jabłko jest ok, drugiego wyrzuca. Mam wybredne dziecko. Dziś zmusiłam się do picia multiwitaminy, chociaż tak chcę dostarczyć czegokolwiek dla tego maluszka. Czekam z niecierpliwością na drugi trymestr, oby był tym zbawiennym. Badania prenatalne też już za nami i wszystko ok.

Pchelkaa, alicja_, kwiatakacji, Hashija lubią tę wiadomość

CÓRECZKA
    7v8ryx8dc08b88sv.png
    i81xb201udla5dpz.png
    >>niedoczynność tarczycy<<
  • Kika428 Ekspertka

Wysłany: 29 maja 2015, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martitta. wrote:
    Moje grudniówki, jest tu tyle postów, że dziś i nie wiem czy nawet jutro zdołam wszystkie przeczytać. Przepraszam, jeśli się powtórzę z pytaniem, ale powiedzcie mi jak znosicie pierwszy trymestr? Ja mam okrutne mdłości, zwłaszcza wieczorem. Dodatkowo ból w mostku, uczucie jakby pokarm w ogóle się nie trawił. Całe noce nie przespane, dopiero nad ranem lepiej. Już dwa razy byłam z powodu nudności i wymiotów w szpitalu. Dostałam na kryzys Torecan, ale przy złych dniach nawet on nie pomaga. Chwilami nie mam już sił na to samopoczucie. Któraś z Was ma to samo? A może któraś miała i przy drugim trymestrze rzeczywiście jest jak ręką odjął? Wszelkie napoje typu herbatki imbirowe, tabletki Prevomit nic nie działa. Woda mnie mocno muli, a nie każdy sok czy kompot jestem w stanie przyjąć bez wymiotów. Tak się cieszę na dzidziusia, ale to samopoczucie czasem sprawia, że zamiast tryskania radością lecą łzy :(
    Witaj Martitta ja tez strasznie to przechodzilam w tym tyg sie mi polepszylo ale od 6 tyg byla tragedia, wymiotowalam doslownie po wszystkim po wodzie tez, bylam odwodniona, lekarz dal mi jakies tabletki ktore mi pomogly ale tez grozil mi szpital i kroplowki na szczescie tabletki mnie uratowaly. Tak jak mowilam w tym tyg w porownaniu z tym co bylo jest super nie mam super samopoczucia jak orzed ciaza ale moge normalnie funkcjońowac, jeszcze mam tydzien wolnego wiec bede wypoczywac. Schudlam tez przed ciaza wazylam 53 bez ubran a jak wazylam sie w czwartek tydzien temu to w ubraniach wazylam 50 kg, nigdy nie mialam nadmiaru kilogramow ale nigdy tyle nie wazylam, mam nadzieje ze troche nadrobie, tez ciesze sie z ciazy ale tez mialam dosc i lzy same cisnely sie do oczu. mam nadzieje ze dzidziusiowi to nie zaszkodzilo i ze pomimo wszystko rozwija sie prawidlowo. Pozdrawiam i zycze zdrowka i zeby juz przeszlo! Ja mam nadzieje ze mi nie wroci..

Maksymilian
  • puli27 Ekspertka

Wysłany: 29 maja 2015, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martitta. wrote:
    Dziękuję za słowa otuchy. Tak piszecie o tych truskawkach. Ja też podjadam, ale w małych ilościach bo czuję się po nich bardzo pełna. W ogóle z jedzeniem mam problemy. W dużej mierze zjadam bułki z konserwą(!), nic co nabiałowe bo od razu wymioty... owoce też sporadyczne, bo nie każdy się przyjmuje i to nie ma reguły co. Jednego dnia jabłko jest ok, drugiego wyrzuca. Mam wybredne dziecko. Dziś zmusiłam się do picia multiwitaminy, chociaż tak chcę dostarczyć czegokolwiek dla tego maluszka. Czekam z niecierpliwością na drugi trymestr, oby był tym zbawiennym. Badania prenatalne też już za nami i wszystko ok.
    Przechodzilam to samo niestety. Grozil mi szpital bo bylam 7 kg na minusie. Myslalam ze nogi wyciagne. Mdlilo mnie w dzien i w nocy, kamien na zoladku, cokolwiek zjadlam ladowalo w toalecie. Cos strasznego wiec domyslam sie co czujesz. Ja nie mialam sily doslownie na nic do 12 tygodnia lezalam w lozku, dom wygladal jak smietnik. Lekarka przepisala mi wkoncu metoclopramud odstawila duphaston i kest juz dobrze. Wiec u Ciebie tez sie niebawem polepszy:)

puli27
    hchy9n7333pwomwk.png
  • Martitta. Koleżanka

Wysłany: 29 maja 2015, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kika428, u mnie było to samo, nawet woda była nie do strawienia. Schudłam prawie 5kg. Mam takie momenty, że czuję się względnie. Jestem wtedy w stanie pojechać po zakupy, do lekarza na wyniki itp. Ale są dni, że leżę z miską obok łóżka, bo nie mam siły dojść do toalety. Poranki mam nawet znośne. Koło 5 rano biorę Euthyrox na tarczycę i po półgodziny dopiero mogę coś przekąsić, ale wieczory są koszmarne. Już dzisiaj wisiałam nad miską, a mimo to dalej czuję, że to nie koniec dzisiejszych dolegliwości i problemów. Nie pamiętam co dostałam w kroplówce, ale pomogło, a do domu jak już wspomniałam ten Torecan w czopkach. Ale jak jest źle, to jest źle, nie pomaga nic. Taki urok. Jedne kobety kwitną a inne muszą się przemęczyć. Śmieję się sama do siebie, że być może te męki wynagrodzone nam będą przy lekkich porodach :)

CÓRECZKA
    7v8ryx8dc08b88sv.png
    i81xb201udla5dpz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2015, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martitta ja na poczatku tez mialam straszne mdlosci. Wyladowalam w szpitalu odwodniona :/ Ale potem przeszlo praktycznie z dnia na dzien czego ci zycze . Na pewno niedlugo sie poprawi :)
    A na kiedy ci termin wychodzi?

Kourtney lubi tę wiadomość

• Martitta. Koleżanka

Wysłany: 29 maja 2015, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flakonik, termin mam na 9 grudnia. Mam nadzieję, że niedługo, chciałabym znów mieć siłę na wszystko i troszkę zająć się mężem, a nie tylko liczyć na to, że on zajmie się mną.

CÓRECZKA
    7v8ryx8dc08b88sv.png
    i81xb201udla5dpz.png
  • Kika428 Ekspertka

Wysłany: 29 maja 2015, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martitta. wrote:
    Kika428, u mnie było to samo, nawet woda była nie do strawienia. Schudłam prawie 5kg. Mam takie momenty, że czuję się względnie. Jestem wtedy w stanie pojechać po zakupy, do lekarza na wyniki itp. Ale są dni, że leżę z miską obok łóżka, bo nie mam siły dojść do toalety. Poranki mam nawet znośne. Koło 5 rano biorę Euthyrox na tarczycę i po półgodziny dopiero mogę coś przekąsić, ale wieczory są koszmarne. Już dzisiaj wisiałam nad miską, a mimo to dalej czuję, że to nie koniec dzisiejszych dolegliwości i problemów. Nie pamiętam co dostałam w kroplówce, ale pomogło, a do domu jak już wspomniałam ten Torecan w czopkach. Ale jak jest źle, to jest źle, nie pomaga nic. Taki urok. Jedne kobety kwitną a inne muszą się przemęczyć. Śmieję się sama do siebie, że być może te męki wynagrodzone nam będą przy lekkich porodach :)
    Hehe oby bylo jak mowisz i bylo nam to wynagrodzone podczas porodu :) a ja miske trzymam w pokoju dalej jako moj talizman bo jak ja wynioslam 2 razy tak wymioty wrocily jak w przyszlym tyg bedzie tez ok to ja wyniose :))

Martitta., Pchelkaa lubią tę wiadomość

Maksymilian
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2015, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola1990 – jak bym widziała siebie! :D też jestem taka zachłanna :D

Mama_Mai, puli27 – ja dziś kupiłam pierwsze czereśnie,ale niestety to jeszcze nie ten smak.. Chyba jeszcze za wcześnie;<
    Moje ulubione to te takie jasne <3

Martitta. - strasznie Ci współczuje.
    Ja też miałam mdłości, ale nie do tego stopnia co Ty :(

Karola1990 lubi tę wiadomość

• ola25 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do dzis mam mdlosci ,ale juz jest coraz lepiej . Niestety bol piersi nadal sie utrzymuje. NT 1,00mm CRL 5,23 cm FHR 156 bpm

alicja_, Hashija lubią tę wiadomość

8p3onafaaetblgsa.png

[link=https://www.suwaczki.com/]eikt9n73aahq30y6.png[/link]
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2015, 05:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,duzo do nadrobienia mialam;) krecilam sie od 5,wiec poszlam siusiu,wzielam tabsy i oczy jak 5zl:p nie dam rady zasnac hehe
    Gratuluje udanych wizyt:) i witam kolejne Mamy.
    Flakonik nie wierze,ze to tak szybko juz te lutowki sa :o jak to zlatuje... choc my jakies chyba wyjatkowe:) tyle Nas jest:D na tych grudniowkach ;)

alicja_ lubi tę wiadomość

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • Chichibi Autorytet

Wysłany: 30 maja 2015, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z was bierze tabletki na niedoczynność tarczycy ? Czy kuracja zmniejszenia tsh jest szybka czy wolna?

1usamg7yobts6kpo.png

7v8r3e3kbjif8sqj.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2015, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chichibi wrote:
    Czy któraś z was bierze tabletki na niedoczynność tarczycy ? Czy kuracja zmniejszenia tsh jest szybka czy wolna?
    Ja biore ale od niedawna i kontrole i wynik nowego tsh mam pod koniec czerwca,wtedy mogę Tobie powiedzieć co wyszlo ;)

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2015, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry wszystkim;) gratuluje udanych wizyt, oby wszystkie byly juz tylko z dobrymi wiadomosciami i witam nowe mamuski:)
    Jesli chodzi o piersi to mam z natury wiekszy biust i od poczatku ciazy zrobil sie on nabrzmialy i widze ze juz czas kupic wiekszy stanik.
    U mnie tez teraz szal na truskawki, codziennie w jakiejs postaci wpierniczam je jak dzika;) dzis czas na ciasto lane z truskawkami, mmmmm:)
    Odnosnie mdlosci to mi sie sporadycznie zdarzyly, na poczatku i na tym na szczescie sie konczylo. Jak narazie ciaza sprzyja dobremu samopoczuciu;) cos tak czuje ze moj kropek teraz mnie oszczedza i zbiera sily zeby po porodzie pokazac swoje prawdziwe oblicze;)
    Zycze wszystkim udanego weekendu:*

alicja_, Karola1990, kwiatakacji lubią tę wiadomość

• Madzisek Autorytet

Wysłany: 30 maja 2015, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny :-) ja bardzo chętnie bym sobie dzisiaj pospała ale moje dziecko mi nie dało, musiałam usiąść z nią w salonie i oglądać bajki :-)

Marzenie a jak u ciebie sytuacja? Robiłaś ten test?

1usap07w9hybl9h9.png
  • Martitta. Koleżanka

Wysłany: 30 maja 2015, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chichibi wrote:
    Chichibi, ja biorę już długi czas. Dość szybko reguluje się TSH, ale to zależy też od dawki. Mi spadło tak, że mam teraz w drugą stronę poniżej normy. Jedna kontrola z dawki 75 zmieniono mi dawkę na 75/50 co drugi dzień, ale dalej spada, więc dopiero po 10 dowiem się czy zmniejszam dawkę czy może tak ma zostać. Są różne opinie lekarzy... Jedna Pani doktor mi napisała, że przy ciąży powinno być tak niskie, przynajmniej w tych pierwszych tygodniach. Tyle na razie mogę napisać od siebie. A jaką masz dawkę?

CÓRECZKA
    7v8ryx8dc08b88sv.png
    i81xb201udla5dpz.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2015, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzisek a ja wlasnie dziś odwrotnie :p cholera jak w tyg Mala do przedszkola i trzeba wstawac to spac mi się chce strasznie a dziś sobote,chwila dłuższego spania i ..5 dzień dobry hehe ;)

W poniedziałek dzień Dziecka i tak mysle gdzie jutro się wybrać z Mala i Małżem..planujemy gdzies za miasto może,mam nadzieje,ze pogoda dopisze i moje samopoczucie ;)
    A wogole to mam troszkę lepsze już,wieczorami lapia mnie jeszcze mdlosci ale staram się szybko isc spac..albo zaraz cos jem :P
    I pytałam na wizycie gina o luteinę,powiedzialam,ze jak ja biore to mam wrazenie,ze mam gorsze mdlosci,a on do mnie,ze trzeba brac dopochwowo..ja mowie,ze biore taka,a nie pod jezyk..a on,ze to niemożliwe..ze to nie ma wpływu na moje mdlosci,i to samo polozna,ktora siedziała obok,ze jest Pani w ciąży i to normalne( normalnie wow,naprawde? nie wiedziałam..haha;p) :/ Ja i tak wiem,ze to przez lutka,jak nie biore od trzech dni z rana to przez caly dzień normalnie się czuje..biore ja wlasnie na noc..

Pchelkaa lubi tę wiadomość

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2015, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martitta. wrote:
    Chichibi, ja biorę już długi czas. Dość szybko reguluje się TSH, ale to zależy też od dawki. Mi spadło tak, że mam teraz w drugą stronę poniżej normy. Jedna kontrola z dawki 75 zmieniono mi dawkę na 75/50 co drugi dzień, ale dalej spada, więc dopiero po 10 dowiem się czy zmniejszam dawkę czy może tak ma zostać. Są różne opinie lekarzy... Jedna Pani doktor mi napisała, że przy ciąży powinno być tak niskie, przynajmniej w tych pierwszych tygodniach. Tyle na razie mogę napisać od siebie. A jaką masz dawkę?
    Martitta. lekarz do jakiego TSH kazal Tobie zejść? Mój z 3,1 kazal zejść najlepiej do 1,0.. mam dawke 50 1tabs dziennie.

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2015, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkie mamy ;-)
    Miłego dnia:)

• iNso87 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2015, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie cos naszlo wlasnie na wspominki jakie te początki sa trudne.. dobrze,ze to już II trymestr :)
    Ja wczoraj woziłam zw do siebie do pracy i kolezanka pochwalila się,ze tez jest w ciąży w 9tyg :p i się zdziwiłam bo na zw nie poszla i super się czuje,hm.. mam nadzieje,ze mimo braku objawow u Niej będzie wszystko ok.wiecie jak to u Nas roznie z tym było.. ja w tym tyg ciąży to zdychałam w lozku..i ani reka ani noga ';)

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
‹‹ 472 473 474 475 476 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ