X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2015, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    a dużo wody pijesz? bo organizm magazynuje jak ma za mało, ale oczywiście puchnie się w ciąży też, tylko myślałam (tak z mojego doświadczenia), że raczej w późniejszych miesiącach. A przed ciążą też puchły Ci nogi w lato? Zgłoś to lekarzowi koniecznie na kolejnej wizycie.
    Kurcze na pewno mniej niż jest to zalecane,max 1l dziennie. Zauważyłam też żylaki na nogach i coraz więcej pajączków,ale to raczej po mamie. Przed ciążą też troszkę mi puchły nogi niestety, ale tak jak mam stopy spuchnięte to jeszcze nie miałam. Dziwne że opuchlizna pojawia się raptem 2-3h po wstaniu z łóżka,a nie po całym dniu łażenia. Wizyte mam za 1,5 tyg na pewno porozmawiam o tym z lekarzem.

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2015, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eve_84 wrote:
    Mówicie, że Wasi partnerzy/męzowie chodzą z Wami na wizyty.
    Mój mąż był na dwóch, jednej na początku i jednym USG. Ale to tylko dlatego, że go o to poprosiłam. Przykro mi, że sam nie pyta o to kiedy mam wizyty i czy pójść ze mną.
    Chciał dziecko od dawna, a teraz... Mamy ciężką sytuację, bo jego mama jest bardzo chora i ciąża zeszła na drugi plan. Czasami jednak potrzebuję chociażby przytulenia albo zapytania jak się czuję. Przykro mi że nie daje znać, że cieszy go że zostanie tatą.
    Przepraszam, że się tu wyżalam...

Ja mojemu P od tygodnia robię jazdy, że mnie za mało przytula. Ale ja mam masakryczne nerwy w tej ciąży i w mgnieniu oka wpadam w szał :-/

Szkoda,że 2 wydarzenia wywołujące skrajnie różne emocje, dzieją się w Waszym życiu jednocześnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2015, 15:04

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2015, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale u nas dziewczynkowo się robi :-D
    Justyna14, może i my zasilimy grono mam dziewczynkowych ;-)

justyna14, alicja_ lubią tę wiadomość

• m@rzenie Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziasek na pewno będzie wszystko dobrze u Ciebie...

Mój lekarz nigdy nie mówi jakie tętno ma dzidziuś, wiem tylko, że serduszko bije i tyle...

3i499vvjv3ex36x6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2015, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie wrocilam. Wszystko w porzadku. Zanim pokazalam wyniki ginpwi dalam mu jeszcze raz szanse zeby ocenil plec i dzisiaj juz tez zobaczyl ze sa dwie dziewczynki :D
    Coreczki maja razem tetno 155. I jedna jest wieksza ma 96mm a druga 86 ;)
    Kolejna wizyta 16 czerwca.
    Bylam na zakupach i obkupilam sie w podwojne sukieneczki. :D
    A teraz zajadam sie lodami i truskawkami

kwiatakacji, MeGi2986, Pchelkaa, Dagietka, Hashija, Kate4, justyna14, m@rzenie, alicja_, Karola1990, Kourtney lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2015, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchełka wrote:
    Eve_84 , to jest I'COO (Hauck)
    Mi też się bardzo podoba i jest leciutki i fajnie się prowadzi :-)

Justynka, ja podchodzę do tematu praktycznie. Muszę jakoś te wydatki rozplanować.W lipcu wyjazd na wakacje.
    W sierpniu będę musiała kupić książki+wyprawkę szkolną dla każdego z chlopców. We wrześniu kupimy łóżeczko + inne niezbędne gabaryty oraz obuwie sportowe dla moich facetów-trenują piłkę nożną i grają w drużynie. W październiku mamy znowu kontrolę synka u profesora okulistyki (bardzo duży wydatek).

A tak jeden wydatek mam z głowy :-D

Ja nie wierzę w zabobony ale szanuję, że ktoś wierzy i nic nie narzucam ;-)

Pchełka zazdroszcze ze masz tyle dzieci:-) mam nadzieje ze i mi dane bedzie miec wiec niz 2:-)
    I podziwiam ze sie zdecydowaliscie na kolejne dziecko, poniewaz w dzisiejszych czasach ludzie decyduja sie raczej na 2 max 3, w dodatku nie kazdego na tak liczna rodzine stac:-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2015, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flakonik! Ale super! Zazdrosce i
    Dziewczynek i lodow!!! :-D

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2015, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchelkaa wrote:
    Pchełka zazdroszcze ze masz tyle dzieci:-) mam nadzieje ze i mi dane bedzie miec wiec niz 2:-)
    I podziwiam ze sie zdecydowaliscie na kolejne dziecko, poniewaz w dzisiejszych czasach ludzie decyduja sie raczej na 2 max 3, w dodatku nie kazdego na tak liczna rodzine stac:-)

Pchełkaa, dzisiaj największą przeszkodą w posiadaniu więcej niż 3 dzieci są głównie pieniądze. Niestety-system świadczeń rodzinnych, bezrobocie...
    Ja prowadzę własną działalność, która pozwala nam na godne życie i dzięki niej mogę zajmować się dziećmi, jednocześnie pracując-bo pracuję w domu.

Zawsze marzyłam o dużej rodzinie :-)
    I Tobie też z całego serca życzę duuuużej i szczęśliwej rodzinki :-)

• Anka1101 Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca 2015, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwalilyscie się kiedyś brzuszkami a tu mój z dzisiaj :)

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9b484ed12aed.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2015, 17:01

iNso87, Hashija, Pchełka, kwiatakacji, Kate4, Flakonik, MeGi2986, Dagietka, justyna14, m@rzenie, alicja_, Martitta., bella88, Karola1990, maya34 lubią tę wiadomość

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1BQZX1jI11Twlh9HWotZpF1je1gAYPpMaJAH0nsL9XgI/edit#gid=0
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megi wczoraj jak wyszlam po 19 od Tesciowej,schodzilam z 4 pietra i poczulam ten takie spuchniete stopy:| i to wlasnie mialam na sobie balerinki z tamtego roku ktore byly dla mnie jak kapcie..a wczoraj szok..takie jednorazowe wlasnie a pije wody baaardzo duzo.

Dziewczyny przyszedl mi ten detektor tetna:D nasmarowalam sie bio-oilem i jezdzilam po brzuchu;) i wydaje mi sie,ze znalazlam tetno po lewej stronie w podbrzuszu bo jak pociagnelam na srodek i na prawo to tylko mniejsze echo bylo. Mam nadzieje,ze to serduszko:) a nie jakis moj narzad:p ale musze Wam powiedziec,ze szybko nie bilo tak miarowo,moze spi? A moze to chlopak:p i serducho bije wolniej bo u dziewczynek chyba powyzej 140,tak?:)

A teraz wsuwamy z Mala kanapki,ubieramy i lecimy do Małża do naszego mieszkanka bo pojechal dalej robic remoncik:) zawsze to kolo 3-4km spaceru:) z powrotem autem z Mezem:p bo Mala by mi juz nie doszla hehe;)

A wogole to juz 500strona naszego watku!:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2015, 17:26

MeGi2986, alicja_ lubią tę wiadomość

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2015, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso, u dziewczynek chyba ponad 170 jest

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2015, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny z chęcią do was dołączę. Mój termin porodu to 10 grudzień, jest to druga ciąża. Pierwszą poroniłam w 5tc. :( wiec aby nie zapeszyć przez pierwszy trymestr nigdzie się nie chwaliłam. Na szczęście wszystko układa się bardzo dobrze. :)
    I od razu na wstępie mam pytanie co do pierwszego USG. Jestem bardzo zadowolona z mojego lekarza, wizyty mam co 2-3 tygodnie i każdorazowo dostaje skierowanie na badania krwi. Jak na razie miałam jedno USG (w 7tc) potwierdzające ciąże. Obecnie jestem w 13tc+1 a wizytę mam za 2 tygodnie (będzie 15tc) czy to nie za późno na 1 badanie USG? Mam pójść wcześniej?

alicja_, bella88, Karola1990, Flakonik lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2015, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja właśnie odebrałam biocenozę pochwy i niestety grzybica :/ wcześniej nigdy nie miałam a tu proszę .Wizytę mam dokładnie za tydzień - ciekawe co mi przepisze.

• ola25 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawa jestem jak to jest z tym tetnem. Moj maluch ma caly czas 156/160 . Inso87 ja mam swoj detektor i na tym etapie musisz nisko szukac ja mam foznie raz bardziej po lewej raz bardziej po prawej a wczoraj na srodku. Czy Twoj detektor pokazuje uderzenia na min? Jest to niezwykle pomocne z racji tego ,ze mozna pomylic z naszymi tetnicami.

8p3onafaaetblgsa.png

[link=https://www.suwaczki.com/]eikt9n73aahq30y6.png[/link]
  • muamua Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca 2015, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flakonik wrote:
    Wlasnie wrocilam. Wszystko w porzadku. Zanim pokazalam wyniki ginpwi dalam mu jeszcze raz szanse zeby ocenil plec i dzisiaj juz tez zobaczyl ze sa dwie dziewczynki :D
    Coreczki maja razem tetno 155. I jedna jest wieksza ma 96mm a druga 86 ;)
    Kolejna wizyta 16 czerwca.
    Bylam na zakupach i obkupilam sie w podwojne sukieneczki. :D
    A teraz zajadam sie lodami i truskawkami
    Flakonik, czy dobrze pamiętam, że na pierwszym usg miała być parka?

ganns65g873vd173.png
    23.03. - 13 dpo - 108 (3 tc 5 dzień), 25.03. - 15 dpo - 316 (4 tc), 01.04. - 22 dpo - 3541 (5tc)
    14.04. - <3 - 6t6d
  • moni1403 Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca 2015, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Tak jak napisałam tutaj mój ostatni post o godz.11:18 tak o 12:30 bylam juz u mojej gin. z silnym krwotokiem..... pojawił się niewiadomo z czego bo wziełam leki i się położyłam do łóżka tak zawsze robie bo biorę relanium a po nim mi się kręci w głowie..... . Myślałam że już koniec, że odeszło nasze maeństwo :-( po usg okazało się że maluch żyje :-) a krwotok niewiadomo z czego bo macica była bez żadnych już krwiakôw......mam leżeć plackiem do oejnej wizyty.
    Tak się cieszyłam że właśni dziś wkrczyliśmy w 2 trymestr. A tu taki psikus..... stracha się najadłam co niemiara.... nikomu nie życzę takich atrakcji....

f2w3dqk3jx49b2s0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2015, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak na pierwszym wyszla parka. ale juz od wczoraj wiem ze dziewczynki bo przyszly mi wyniki z testu :) wiec to juz oficjalne

Obis witamy. Mysle ze to nie za pozno ale juz chyba ostatni tydz na prenatalne.

Kourtney lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2015, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni dobrze, że z dzidziusiem wszystko w porządku.
    Obis - usg prenatalne w pierwszym trymestrze powinno być wykonane do 13+6 dnia ciąży, więc 15 tydz to chyba troche późno.

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2015, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flakonik - ale Ci zazdroszczę tych wyników testów już :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2015, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku moni dobrze ze sytuacja opanowana i ze maluszkowi nic nie jest

Kourtney lubi tę wiadomość

‹‹ 497 498 499 500 501 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ