X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • muamua Ekspertka

Wysłany: 8 czerwca 2015, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się chyba pomyliłam przy wpisywaniu daty, bo wizytę mam jutro.

Alicja, trzymam kciuki i też mam nadzieję, że na stresie się skończy :)

alicja_ lubi tę wiadomość

ganns65g873vd173.png
    23.03. - 13 dpo - 108 (3 tc 5 dzień), 25.03. - 15 dpo - 316 (4 tc), 01.04. - 22 dpo - 3541 (5tc)
    14.04. - <3 - 6t6d
  • JATA Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,troszkę chyba demonizujecie ten test PAPPA. Ja rozumiem, że jest to stresujące przeżycie kiedy wyniki nie wychodzą najlepiej, ale to nie jest powód do tego aby zniechęcać inne dziewczyny do wykonywania badań prenatalnych. Pamiętajcie, że nikt wam nie gwarantuje 100% skuteczności badania, a to, że wychodzi wam podwyzszone RYZYKO nie oznacza pewności, że dziecko będzie chore, jest to jedynie znak do tego aby prowadzić dalszą diagnostykę.
    Ja też strasznie się boję badań, ale mimo wszystko chcę je zrobić i jest to świadoma decyzja. Nie zamierzam od razu wydawać kilku tysięcy złotych tylko dlatego, ze ktoś mówi, że Pappa jest zły, a te nowe nifty to cud i 100 % pewności.
    Takie mówienie, że gdybym wiedziała od razu, że mi źle wyjdzie to wcale bym nie robiła na prawdę nie pomaga.

Eve_84, kwiatakacji, kaatka lubią tę wiadomość

thgfvfxm3bi7mzv7.png
  • Anko:-) Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również uważam ze pappa czy też fmf są ok choć jest stres.
    Jak w wielu badaniach istnieje możliwość pomyłki. Tu moja lekarka mówi ze 2 do 5% wynikow złych to pomyłka. Ze to wada tego badania...ale nifty uważam za badanie jako drugie w kolejności, bo po co od razu wydawać 3tys zł i również się stresować jak przy pappa.
    Amnio to dla mnie ostateczność. Choć nie wiem czy przez ryzyko poronienia (nie daj bóg zdrowego dziecka) nigdy bym sobie nie wybaczyla. Ale takie mam poczucie,sumienie, dużo oddaje w jego ręce. Mimo że zdecydowalam się na ivf bo po ciąży pozamacicznej szans inaczej nie miałam to i tak uważam ze Bóg sprawił cud z pomocą medycyny....

dfe01f0225.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam sie z Jata. Wybaczcie, ale kazda z was robiac badanie typu test Pappa jest uswiadamiana przez lekarza co to za badanie i jaka jest jego wiarygodnosc. Kazda z was wiedziala ze test pappa nie ma najwiekszej skutecznosc bo to sa wyniki statystyczne. Ale nie mozna teraz po fakcie denomizowac i mowic ze to zlo.

Ala wiem ze u ciebie wynik nie wyszedl dobry, ale w twoim specyficznym przypadku od poczatku lekarz ci mowil, ze istnieje takie ryzyko. Nie mowie ze twoje dzieciatko napewno jest chore, ale chyba lepiej, ze teraz juz zapalila sie zolta lampka, ze cos moze byc nie tak niz jakbys miala miec niespodzianke po porodzie??? Wiem jak bardzo sie stresujesz czekaniem na wyniki bo sama to przechodzilam.

kwiatakacji, Kava lubią tę wiadomość

• Madzisek Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jej dziewczyny jak mnie dzisiaj od zapachu własnego męża odrzuciło. Podszedł do mnie żeby dać buziaka bo jechał po małą do przedszkola a mnie momentalnie zmuliło jak nie wiem od jego perfum :-P śmiesznie że takie coś dopiero w 14 tygodniu mi się zdarzyło.
    Ja miałam pappa robione i powiem wam że jak jutro wyniki wyjdą dobrze i lekarz znajdzie kość nosową, której maluszek nie chciał pokazać ostatnio to kamień spadnie mi z serca. W pierwszej ciąży też miałam robione prenatalne i powiem wam że nic o nich nie słyszała, nic nie czytałam i bardzo spokojnie pochodziła pochodziłam do całej sprawy, a tak tu naczytalam się co może być nie tak i wogóle tak wiele informacji jest podawanych że aż się człowiek strasznie stresuje czy wszystko będzie dobrze i powiem wam że takie życie w nieświadomości jest zbawienne dla własnych nerwów, wolała bym tyle nie wiedzieć na ten temat bo już dzisiaj co chwile biegam do ubikacji a jak przeżyję jutrzejszy dzień to nie wiem :-(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2015, 16:07

Anko:-) lubi tę wiadomość

1usap07w9hybl9h9.png

Wysłany: 8 czerwca 2015, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala lekarz Ci tak mówił? Musiałam to ominąć?
    Wspominał coś ze dzieciątko może być chore bo miało wolniejszy rozwój? Przecież nadrobilo....

dfe01f0225.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I absolutnie wiek nie ma znaczenia. Widzialam artykul o 18-letniej dziewczynie, ktora urodzila synka z zD. Wiec 22 lata to nie jest tak malo. Oczywiscie ryzyko wzrasta wraz z wiekiem, ale to ze ktoras ma 20 czy 27 lat nie jest wyznacznikiem tego, ze urodzi zdrowe dziecko bo jest mloda.
    Ja tez jestem mloda, nie mam w rodzinie osob z zespolem a jednak moja corka byla chora. To jest czysty przypadek i kazdej z nas moze sie przydarzyc.

Anko:-), kwiatakacji lubią tę wiadomość

Wysłany: 8 czerwca 2015, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Mai a jak to było u Ciebie? Nie pamiętam a gdzieś pisałaś? U ciebie usg genetyczne wyszło prawidłowe prawda?

dfe01f0225.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Mai, Jata - zgadzam się z wami, uważam , że diagnostyka jest bardzo ważna i gdyby nie to, że zrobienie Nifty nie było dla mnie problemem to robiłabym test Pappa.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala nie chodzilo mi o to, a juz napewno nie konkretnie o zespol Downa. Kiedys pisalas, ze twoj lekarz ci mowil, ze dziecko moze miec wieksze ryzyko wad genetycznych ze wzgledu na ten zatrzymany rozwoj na poczatku ciazy, chyba ze cos zle doczytalam to przepraszam :) nie obrazaj sie, moglam cos pomylic. Chociaz bylam pewna, ze cos podobnego mowilas.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anko u mnie juz usg nie wyszlo prawidlowo. Nie bylo kosci nosowej i przeziernosc wynosila 3,5mm.
    W tej ciazy wszystko jest prawidlowo na szczescie :)

Wysłany: 8 czerwca 2015, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala daj spokój. Mama Mai mogła coś się pomylić. Jest tu dużo nas i dużo info.
    Ja na przykład myślałam że jej usg wyszło dobrze. Pomyliłam ja widać kimś innym z ovufriend.
    Ala będzie dobrze. Zobaczysz. Wchodź na forum jak ja....raz na 2 4 dni.
    Ja tez nie chce by mi się stres udzielił. Kortyzol w chwile przedostaje się do malucha.

dfe01f0225.png

Wysłany: 8 czerwca 2015, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jej usg przy ciąży z Maja*

dfe01f0225.png
  • Hashija Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja ja rozumiem Twoje zdenerwowanie, ale pomyśl o takich jak ja - cichych czytaczkach, które jak mają coś do powiedzenie to się odezwą, ale codziennie czytają co U Ciebie i innych słychać.

Osobiście podzielam Twoje zdanie, bo jakbym miała takie chocki klocki z lekarzem i tymi badaniami to też bym tego nie robiła, gdybym wiedziala jak bedzie.
    poza tym każdy tu odpowiada za siebie i nikt nikogo nie nakłanił, żeby tego badania nie przeprowadzać.

Madzisek lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja, wiem, że jesteś kłębkiem nerwów. Spróbuj wziąć głęboki oddech i zdystansować się troszkę.

Ja uważam, że Pappa być może jest ok, ale w moim przypadku wynik biochemii+usg będzie nijaki bo pobranie krwi i usg zostaną wykonane w odstępie 3 tygodni a to jest niedopuszczalne :-( Skupię się na wyniku USG :-)
    U Ali z kolei brak oryginałów wyników, co też wydaje się dziwne. I w ogóle cała ta sprawa z namawianiem na Nifty...

Ja pierwszą ciążę do 7 miesiąca miałam prowadzoną w Niemczech-zero stresu. Jak przyjechałam do Polski to się rozkręciło i zaczęło...wyniki, badania itd.

Trzeba uwierzyć, że wszystko będzie dobrze, bo wiara czyni cuda :-D

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala przecież nikt Cie nie krytykuje, każdy podejmuje swoje decyzje i dziewczyny mają prawo wyrazić swoje zdanie, ale to nie powód żeby od razu znikać z forum.
    Osobiście nie znam się na tych testach ale wiem, że oryginały wyników powinnaś otrzymac,więc coś tu jest nie tak i jeszcze nie wiadomo w którym lab. robili te badania i czy w ogóle? coś tu śmierdzi...

kurna ale mam stresa przed wizytą, normalnie kłębek nerwów... myślicie, że może już podać płeć?

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna, może wstępnie określić.
    Ja dopiero za 10 dni będę podpytywać czy coś widać :-D

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wizyte w srode i tez po cichu licze, ze lekarz chociaz zgadnie co tam rosnie w brzuchu :) i ja i moj maz juz nie mozemy sie doczekac :)

• Acikk Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja nie opuszczaj nas :) przecież wszystkie tutaj trzymamy kciuki za Ciebie i Twoja dzielna córeczkę :)
    Ja dziewczyny mam wizyte w czwartek i już tak strasznie nie mogę się doczekac, to będzie już koniec 15 tyg to chyba powinno już być wiadomo :) ? Bo na prenatalnych lekarz niby wszystko ładnie widział między nóżkami ale powiedział mi że to za wcześnie :("

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja nie ma się co unosić . Tak jak pisałaś , każdy wyraża swoją opinię. Ty wyraziłaś swoją, ja swoją i dziewczyny swoją . Ilu ludzi tyle opinii. Nikt nikogo nie oceniał tutaj

JATA lubi tę wiadomość

‹‹ 513 514 515 516 517 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ