X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeGi2986 wrote:
    Justyna14 to witaj w klubie zdziwionych. U mnie od rana mdlosci.
    mi nic nie było, zachciało mi się truskawek bitych , wypiłam szklanke i czuję że coś ciąży, raz dwa i witałam się z kibelkiem :/ oby to się więcej nie zdarzyło :/

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mogę te wyniki krwi chyba o kant dupy rozbić. Miałam pobieraną w 10+0 tc a powinno się minimum 11+0 tc.
    Nie ma co - klinika super :-(

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala, to moje czwarte dzieciątko ale test Pappa pierwszy w życiu.
    Tak czytałam jak Wy miałyście robione i coraz bardziej powątpiewałam ale teraz to już całkowicie bez sensu...

Białko Pappa rośnie z wiekiem ciąży a bhcg maleje, dlatego tak ważne jest żeby robić wyniki z krwi nie prędzej niż w 11+0 tc.

Różnica krew a USG = 3 tygodnie i jak to mają być miarodajne wyniki?

Ale dla mnie i tak najważniejsze będą wyniki USG.
    Dziękuję Alicja za pomoc w interpretacji :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Ala.

Nie stresuj się już. Gdzie człowiek nie spojrzy to inne, dziwne przeliczniki.

Ehhh...
    A ja Ci mówię, że Twoja córa jest zdrowiuteńka i koniec, kropka ;-)

Ja tego testu Pappa nawet nie wezmę pod uwagę bo taka rozbieżność zakłóca wyniki całkowicie.
    Co ten lekarz wpisze w program Pappa? Dzień badania 10 tydzień czy 13 tydzień? Bo dwóch wpisać nie może.
    Masakra jakaś

alicja_ lubi tę wiadomość

• Martosza83 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicja_ wrote:
    Ponoć właśnie prawidłowe wykonanie testu PAPPA to hodowla. Tak się dowiedziałam od specjalistów dziś.
    Alicja jak bedziesz tam jeszcze kiedyś dzeoniła to zapytaj sie jaką metodą oznaczają PAPP-A
    Bo siedze w diagnostyce od lat i pierwsze słyszę o hodowli do oznaczeń białka...co oni tam hodują jak krew pobierana była na surowicę (czerwony korek)--> mam racje?

Coś mi to wszystko śmierdzi...

f2wlanlibm0fi1og.png
  • KASIAG24 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej kobietki, jak tam po dlugim weekendzie?;) wypoczete?;)

moja wizyta w czwartek, nie moge sie doczekac!

kwiatakacji, alicja_, justyna14 lubią tę wiadomość

km5szbmhj06ctvox.png

gwn9018.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicja_ wrote:
    Jeżeli mam być szczera to na dzień dzisiejszy żałuje, że zrobiłam ten test. Jedyne co mi to dało to stres dla dziecka.
    Jak komuś zależy na 100% wiedzy czy dzidzia będzie zdrowa niech robi amniopunkcje, a w najgorszym przypadku Nifty, ale na pewno nie pieprzoną pape która co którejś kobiecie wychodzi źle..
    W następnej ciąży będę tak bogata o wiedzę i doświadczenie, że nie popełnie już tych błedów.

Wysłałam zaprosze do grona przyjaciółek dziewczynie która pisała na forum o przeliczaniu na MoM. Szukała kalkulatora, a potem napisała, że już znalazła - więc jak odpisze to może nam pomoże.

Trochę się tu rozpędzamy :) Nifty nie jest testem w najgorszym przypadku a amniopunkcja w wypadku dobrych wyników USG to dość zdecydowany krok. Ja od początku wiedziałam, że będę rozszerzać badania prenatalne więc przygotowałam się do tematu i pominęłam test Pappa na rzecz Nifty. Oczywiście gdyby USG wyszło źle robiłabym od razu amnio , ale nie uważałam za najlepszy pomysł robienie amnio z dobrym USG lub nie robienie dalszej diagnostyki tylko dlatego, że USG jest dobre.
    Zarówno Nifty jak i Harmony to testy o wysokiej dokładności ( nie jak Pappa) i lekarze też podchodzą do wyników tych testów inaczej niż do Pappy , więc nie ma co demonizować , że tylko amnio daje 100% pewności, bo niestety 100 % pewności nie da nam nic.

Pchełka - jakoś dziwnie u Ciebie z tym Pappa. Ja mam pod wynikiem USG adnotacje , że zalecane jest wykonanie testu Pappa i dopisek, że ważne żeby było w tym samym tygodniu co USG ( tyg ciąży nie kalendarzowym oczywiście) .

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiatakacji, no właśnie ja też wszędzie czytam, że najlepiej to w jednym dniu zrobić krew i usg.

Jestem naprawdę bardzo ciekawa co lekarz powie na tę rozbieżność.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Jak wykonuje się test PAPP-A?
    Po pobraniu krwi z żyły łokciowej przesyła się próbkę do laboratorium, które wykonuje analizę surowicy, by określić poziom PAPP-A (ciążowe białko osoczowe A) i wolnej beta hCG (wolna podjednostka beta gonadotropiny kosmówkowej). Otrzymane wyniki analizuje się przy pomocy programu zwanego modułem kalkulacji ryzyka według standardów FMF (The Fetal Medicine Foundation). Badanie uzupełnia się o ultrasonograficzną ocenę warstwy płynu w obrębie przezierności karkowej płodu (tkanki podskórnej szyi). Krew powinna być pobrana w tym samym dniu, w którym zmierzono przezierność fałdu karkowego."

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no jasne - ja nie mam zamiaru się kłócić o to :)
    Mam nadzieję ,że wyniki Nifty Cię uspokoją, ja po swoje dzwonię jutro - mam nadzieję, że żadnych niespodzianek nie będzie.
    I tak jak pisałaś następnym razem nie dasz się namówić na Pappę.

• moni1403 Ekspertka

Wysłany: 8 czerwca 2015, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja... ja byłam poinformowana przed usg genetycznym o zaletach tych badań... nie skożystałam .... bo nie chciałam się dodatkowo zamartwiać. A po drugie za wszystko musiałabym płacić... sam test podwójny 200 zł. Nifty ok 3000 tylko amniopunkcje miałabym na NFZ.
    Ja wierze że u ciebie będzie wszystko ok i urodzisz zdrowe dziecko.

alicja_, Suerte lubią tę wiadomość

f2w3dqk3jx49b2s0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do mojej kliniki będę dzwonić. Mam zamiar dzwonić od jutra codziennie aż będą wyniki - jutro mija 2 tyg.

• moni1403 Ekspertka

Wysłany: 8 czerwca 2015, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kwiatakacji wrote:
    Do mojej kliniki będę dzwonić. Mam zamiar dzwonić od jutra codziennie aż będą wyniki - jutro mija 2 tyg.
    Też robiłaś te badania... miałaś złe wyniki usg genetycznego?

f2w3dqk3jx49b2s0.png
  • Anka1101 Ekspertka

Wysłany: 8 czerwca 2015, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni1403 a jak tam u ciebie sytuacja z plamieniami? Maleją? Bo u mnie też ciągle są ale z dnia na dzień jak by słabsze, może to moje łożysko się w końcu podniesie :)

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1BQZX1jI11Twlh9HWotZpF1je1gAYPpMaJAH0nsL9XgI/edit#gid=0
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni1403 wrote:
    Też robiłaś te badania... miałaś złe wyniki usg genetycznego?

Miałam dobre wyniki USG - chciałam rozszerzyć badania prenatalne , a nie chciałam robić Pappa więc zrobiłam Nifty.

• moni1403 Ekspertka

Wysłany: 8 czerwca 2015, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka1101 wrote:
    Moni1403 a jak tam u ciebie sytuacja z plamieniami? Maleją? Bo u mnie też ciągle są ale z dnia na dzień jak by słabsze, może to moje łożysko się w końcu podniesie :)
    No dziś w końcu czysto nawet przy wizycie w toalecie od środy mogę już wstawać z łóżka :-) jutro dotrze do mnie detektor tętna płodu może mnie to uspokoi, a może wręcz odwrotnie wpadnę w panikę. Jestem pozytywnie nastawiona bo czuję kłucia w macicy... ponoć to znak jej powiększania, mam lekkie mdłości...
    A ty kochana odpoczywasz ? Przyjmujesz jakieś leki?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2015, 15:00

f2w3dqk3jx49b2s0.png
  • moni1403 Ekspertka

Wysłany: 8 czerwca 2015, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kwiatakacji wrote:
    Miałam dobre wyniki USG - chciałam rozszerzyć badania prenatalne , a nie chciałam robić Pappa więc zrobiłam Nifty.
    Trzymm kciuki za dobre wyniki ;-)

kwiatakacji lubi tę wiadomość

f2w3dqk3jx49b2s0.png
  • Anka1101 Ekspertka

Wysłany: 8 czerwca 2015, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni1403 wrote:
    No dziś w końcu czysto nawet przy wizycie w toalecie od środy mogę już wstawać z łóżka :-) jutro dotrze do mnie detektor tętna płodu może mnie to uspokoi, a może wręcz odwrotnie wpadnę w panikę. Jestem pozytywnie nastawiona bo czuję kłucia w macicy... ponoć to znak jej powiększania, mam lekkie mdłości...
    A ty kochana odpoczywasz ?

Ja to mam też już coraz częściej czysto ale i tak mniej więcej co 2 wizytę w toalecie jakaś śladowa ilość ciemnej krwi jest... Ja to czuje rozpychanie w macicy wiec wiem ze maluszek rośnie, i zaczynam juz czuć ruchy nie każdy dzień ale tak od tygodnia co drugi dzień coś tam mnie od środka mizia i się wypina :) ja to prowadzę bardzo podobny tryb życia jak do tej pory bo przy dwuletnim dziecku nie da się non stop leżeć, a moja gin mi powiedziała ze mam nie dźwigać i dużo odpoczywać, o lezeniu nie było mowy na szczęście :)
    Nie żadnych leków nie biorę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2015, 15:04

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1BQZX1jI11Twlh9HWotZpF1je1gAYPpMaJAH0nsL9XgI/edit#gid=0
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czy muamua się odzywała po wizycie?

7w3d 💔
  • moni1403 Ekspertka

Wysłany: 8 czerwca 2015, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszcze ci czucia ruchów.... może też już czuje a nie wiem ostatni raz w ciąży byłam 5 lat temu :-)

f2w3dqk3jx49b2s0.png
‹‹ 512 513 514 515 516 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ