X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeGi2986 wrote:
    Justyna14 to witaj w klubie zdziwionych. U mnie od rana mdlosci.
    mi nic nie było, zachciało mi się truskawek bitych , wypiłam szklanke i czuję że coś ciąży, raz dwa i witałam się z kibelkiem :/ oby to się więcej nie zdarzyło :/

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mogę te wyniki krwi chyba o kant dupy rozbić. Miałam pobieraną w 10+0 tc a powinno się minimum 11+0 tc.
    Nie ma co - klinika super :-(

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala, to moje czwarte dzieciątko ale test Pappa pierwszy w życiu.
    Tak czytałam jak Wy miałyście robione i coraz bardziej powątpiewałam ale teraz to już całkowicie bez sensu...

Białko Pappa rośnie z wiekiem ciąży a bhcg maleje, dlatego tak ważne jest żeby robić wyniki z krwi nie prędzej niż w 11+0 tc.

Różnica krew a USG = 3 tygodnie i jak to mają być miarodajne wyniki?

Ale dla mnie i tak najważniejsze będą wyniki USG.
    Dziękuję Alicja za pomoc w interpretacji :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Ala.

Nie stresuj się już. Gdzie człowiek nie spojrzy to inne, dziwne przeliczniki.

Ehhh...
    A ja Ci mówię, że Twoja córa jest zdrowiuteńka i koniec, kropka ;-)

Ja tego testu Pappa nawet nie wezmę pod uwagę bo taka rozbieżność zakłóca wyniki całkowicie.
    Co ten lekarz wpisze w program Pappa? Dzień badania 10 tydzień czy 13 tydzień? Bo dwóch wpisać nie może.
    Masakra jakaś

alicja_ lubi tę wiadomość

• Martosza83 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicja_ wrote:
    Ponoć właśnie prawidłowe wykonanie testu PAPPA to hodowla. Tak się dowiedziałam od specjalistów dziś.
    Alicja jak bedziesz tam jeszcze kiedyś dzeoniła to zapytaj sie jaką metodą oznaczają PAPP-A
    Bo siedze w diagnostyce od lat i pierwsze słyszę o hodowli do oznaczeń białka...co oni tam hodują jak krew pobierana była na surowicę (czerwony korek)--> mam racje?

Coś mi to wszystko śmierdzi...

f2wlanlibm0fi1og.png
  • KASIAG24 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej kobietki, jak tam po dlugim weekendzie?;) wypoczete?;)

moja wizyta w czwartek, nie moge sie doczekac!

kwiatakacji, alicja_, justyna14 lubią tę wiadomość

km5szbmhj06ctvox.png

gwn9018.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicja_ wrote:
    Jeżeli mam być szczera to na dzień dzisiejszy żałuje, że zrobiłam ten test. Jedyne co mi to dało to stres dla dziecka.
    Jak komuś zależy na 100% wiedzy czy dzidzia będzie zdrowa niech robi amniopunkcje, a w najgorszym przypadku Nifty, ale na pewno nie pieprzoną pape która co którejś kobiecie wychodzi źle..
    W następnej ciąży będę tak bogata o wiedzę i doświadczenie, że nie popełnie już tych błedów.

Wysłałam zaprosze do grona przyjaciółek dziewczynie która pisała na forum o przeliczaniu na MoM. Szukała kalkulatora, a potem napisała, że już znalazła - więc jak odpisze to może nam pomoże.

Trochę się tu rozpędzamy :) Nifty nie jest testem w najgorszym przypadku a amniopunkcja w wypadku dobrych wyników USG to dość zdecydowany krok. Ja od początku wiedziałam, że będę rozszerzać badania prenatalne więc przygotowałam się do tematu i pominęłam test Pappa na rzecz Nifty. Oczywiście gdyby USG wyszło źle robiłabym od razu amnio , ale nie uważałam za najlepszy pomysł robienie amnio z dobrym USG lub nie robienie dalszej diagnostyki tylko dlatego, że USG jest dobre.
    Zarówno Nifty jak i Harmony to testy o wysokiej dokładności ( nie jak Pappa) i lekarze też podchodzą do wyników tych testów inaczej niż do Pappy , więc nie ma co demonizować , że tylko amnio daje 100% pewności, bo niestety 100 % pewności nie da nam nic.

Pchełka - jakoś dziwnie u Ciebie z tym Pappa. Ja mam pod wynikiem USG adnotacje , że zalecane jest wykonanie testu Pappa i dopisek, że ważne żeby było w tym samym tygodniu co USG ( tyg ciąży nie kalendarzowym oczywiście) .

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiatakacji, no właśnie ja też wszędzie czytam, że najlepiej to w jednym dniu zrobić krew i usg.

Jestem naprawdę bardzo ciekawa co lekarz powie na tę rozbieżność.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Jak wykonuje się test PAPP-A?
    Po pobraniu krwi z żyły łokciowej przesyła się próbkę do laboratorium, które wykonuje analizę surowicy, by określić poziom PAPP-A (ciążowe białko osoczowe A) i wolnej beta hCG (wolna podjednostka beta gonadotropiny kosmówkowej). Otrzymane wyniki analizuje się przy pomocy programu zwanego modułem kalkulacji ryzyka według standardów FMF (The Fetal Medicine Foundation). Badanie uzupełnia się o ultrasonograficzną ocenę warstwy płynu w obrębie przezierności karkowej płodu (tkanki podskórnej szyi). Krew powinna być pobrana w tym samym dniu, w którym zmierzono przezierność fałdu karkowego."

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no jasne - ja nie mam zamiaru się kłócić o to :)
    Mam nadzieję ,że wyniki Nifty Cię uspokoją, ja po swoje dzwonię jutro - mam nadzieję, że żadnych niespodzianek nie będzie.
    I tak jak pisałaś następnym razem nie dasz się namówić na Pappę.

• moni1403 Ekspertka

Wysłany: 8 czerwca 2015, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja... ja byłam poinformowana przed usg genetycznym o zaletach tych badań... nie skożystałam .... bo nie chciałam się dodatkowo zamartwiać. A po drugie za wszystko musiałabym płacić... sam test podwójny 200 zł. Nifty ok 3000 tylko amniopunkcje miałabym na NFZ.
    Ja wierze że u ciebie będzie wszystko ok i urodzisz zdrowe dziecko.

alicja_, Suerte lubią tę wiadomość

f2w3dqk3jx49b2s0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do mojej kliniki będę dzwonić. Mam zamiar dzwonić od jutra codziennie aż będą wyniki - jutro mija 2 tyg.

• moni1403 Ekspertka

Wysłany: 8 czerwca 2015, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kwiatakacji wrote:
    Do mojej kliniki będę dzwonić. Mam zamiar dzwonić od jutra codziennie aż będą wyniki - jutro mija 2 tyg.
    Też robiłaś te badania... miałaś złe wyniki usg genetycznego?

f2w3dqk3jx49b2s0.png
  • Anka1101 Ekspertka

Wysłany: 8 czerwca 2015, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni1403 a jak tam u ciebie sytuacja z plamieniami? Maleją? Bo u mnie też ciągle są ale z dnia na dzień jak by słabsze, może to moje łożysko się w końcu podniesie :)

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1BQZX1jI11Twlh9HWotZpF1je1gAYPpMaJAH0nsL9XgI/edit#gid=0
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni1403 wrote:
    Też robiłaś te badania... miałaś złe wyniki usg genetycznego?

Miałam dobre wyniki USG - chciałam rozszerzyć badania prenatalne , a nie chciałam robić Pappa więc zrobiłam Nifty.

• moni1403 Ekspertka

Wysłany: 8 czerwca 2015, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka1101 wrote:
    Moni1403 a jak tam u ciebie sytuacja z plamieniami? Maleją? Bo u mnie też ciągle są ale z dnia na dzień jak by słabsze, może to moje łożysko się w końcu podniesie :)
    No dziś w końcu czysto nawet przy wizycie w toalecie od środy mogę już wstawać z łóżka :-) jutro dotrze do mnie detektor tętna płodu może mnie to uspokoi, a może wręcz odwrotnie wpadnę w panikę. Jestem pozytywnie nastawiona bo czuję kłucia w macicy... ponoć to znak jej powiększania, mam lekkie mdłości...
    A ty kochana odpoczywasz ? Przyjmujesz jakieś leki?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2015, 15:00

f2w3dqk3jx49b2s0.png
  • moni1403 Ekspertka

Wysłany: 8 czerwca 2015, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kwiatakacji wrote:
    Miałam dobre wyniki USG - chciałam rozszerzyć badania prenatalne , a nie chciałam robić Pappa więc zrobiłam Nifty.
    Trzymm kciuki za dobre wyniki ;-)

kwiatakacji lubi tę wiadomość

f2w3dqk3jx49b2s0.png
  • Anka1101 Ekspertka

Wysłany: 8 czerwca 2015, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni1403 wrote:
    No dziś w końcu czysto nawet przy wizycie w toalecie od środy mogę już wstawać z łóżka :-) jutro dotrze do mnie detektor tętna płodu może mnie to uspokoi, a może wręcz odwrotnie wpadnę w panikę. Jestem pozytywnie nastawiona bo czuję kłucia w macicy... ponoć to znak jej powiększania, mam lekkie mdłości...
    A ty kochana odpoczywasz ?

Ja to mam też już coraz częściej czysto ale i tak mniej więcej co 2 wizytę w toalecie jakaś śladowa ilość ciemnej krwi jest... Ja to czuje rozpychanie w macicy wiec wiem ze maluszek rośnie, i zaczynam juz czuć ruchy nie każdy dzień ale tak od tygodnia co drugi dzień coś tam mnie od środka mizia i się wypina :) ja to prowadzę bardzo podobny tryb życia jak do tej pory bo przy dwuletnim dziecku nie da się non stop leżeć, a moja gin mi powiedziała ze mam nie dźwigać i dużo odpoczywać, o lezeniu nie było mowy na szczęście :)
    Nie żadnych leków nie biorę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2015, 15:04

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1BQZX1jI11Twlh9HWotZpF1je1gAYPpMaJAH0nsL9XgI/edit#gid=0
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czy muamua się odzywała po wizycie?

7w3d 💔
  • moni1403 Ekspertka

Wysłany: 8 czerwca 2015, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszcze ci czucia ruchów.... może też już czuje a nie wiem ostatni raz w ciąży byłam 5 lat temu :-)

f2w3dqk3jx49b2s0.png
‹‹ 512 513 514 515 516 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ