Grudniowe mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAla, to moje czwarte dzieciątko ale test Pappa pierwszy w życiu.
Tak czytałam jak Wy miałyście robione i coraz bardziej powątpiewałam ale teraz to już całkowicie bez sensu...
Białko Pappa rośnie z wiekiem ciąży a bhcg maleje, dlatego tak ważne jest żeby robić wyniki z krwi nie prędzej niż w 11+0 tc.
Różnica krew a USG = 3 tygodnie i jak to mają być miarodajne wyniki?
Ale dla mnie i tak najważniejsze będą wyniki USG.
Dziękuję Alicja za pomoc w interpretacji
-
nick nieaktualnyDzięki Ala.
Nie stresuj się już. Gdzie człowiek nie spojrzy to inne, dziwne przeliczniki.
Ehhh...
A ja Ci mówię, że Twoja córa jest zdrowiuteńka i koniec, kropka
Ja tego testu Pappa nawet nie wezmę pod uwagę bo taka rozbieżność zakłóca wyniki całkowicie.
Co ten lekarz wpisze w program Pappa? Dzień badania 10 tydzień czy 13 tydzień? Bo dwóch wpisać nie może.
Masakra jakaśalicja_ lubi tę wiadomość
-
alicja_ wrote:Ponoć właśnie prawidłowe wykonanie testu PAPPA to hodowla. Tak się dowiedziałam od specjalistów dziś.
Bo siedze w diagnostyce od lat i pierwsze słyszę o hodowli do oznaczeń białka...co oni tam hodują jak krew pobierana była na surowicę (czerwony korek)--> mam racje?
Coś mi to wszystko śmierdzi... -
nick nieaktualnyalicja_ wrote:Jeżeli mam być szczera to na dzień dzisiejszy żałuje, że zrobiłam ten test. Jedyne co mi to dało to stres dla dziecka.
Jak komuś zależy na 100% wiedzy czy dzidzia będzie zdrowa niech robi amniopunkcje, a w najgorszym przypadku Nifty, ale na pewno nie pieprzoną pape która co którejś kobiecie wychodzi źle..
W następnej ciąży będę tak bogata o wiedzę i doświadczenie, że nie popełnie już tych błedów.
Wysłałam zaprosze do grona przyjaciółek dziewczynie która pisała na forum o przeliczaniu na MoM. Szukała kalkulatora, a potem napisała, że już znalazła - więc jak odpisze to może nam pomoże.
Trochę się tu rozpędzamyNifty nie jest testem w najgorszym przypadku a amniopunkcja w wypadku dobrych wyników USG to dość zdecydowany krok. Ja od początku wiedziałam, że będę rozszerzać badania prenatalne więc przygotowałam się do tematu i pominęłam test Pappa na rzecz Nifty. Oczywiście gdyby USG wyszło źle robiłabym od razu amnio , ale nie uważałam za najlepszy pomysł robienie amnio z dobrym USG lub nie robienie dalszej diagnostyki tylko dlatego, że USG jest dobre.
Zarówno Nifty jak i Harmony to testy o wysokiej dokładności ( nie jak Pappa) i lekarze też podchodzą do wyników tych testów inaczej niż do Pappy , więc nie ma co demonizować , że tylko amnio daje 100% pewności, bo niestety 100 % pewności nie da nam nic.
Pchełka - jakoś dziwnie u Ciebie z tym Pappa. Ja mam pod wynikiem USG adnotacje , że zalecane jest wykonanie testu Pappa i dopisek, że ważne żeby było w tym samym tygodniu co USG ( tyg ciąży nie kalendarzowym oczywiście) . -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny"Jak wykonuje się test PAPP-A?
Po pobraniu krwi z żyły łokciowej przesyła się próbkę do laboratorium, które wykonuje analizę surowicy, by określić poziom PAPP-A (ciążowe białko osoczowe A) i wolnej beta hCG (wolna podjednostka beta gonadotropiny kosmówkowej). Otrzymane wyniki analizuje się przy pomocy programu zwanego modułem kalkulacji ryzyka według standardów FMF (The Fetal Medicine Foundation). Badanie uzupełnia się o ultrasonograficzną ocenę warstwy płynu w obrębie przezierności karkowej płodu (tkanki podskórnej szyi). Krew powinna być pobrana w tym samym dniu, w którym zmierzono przezierność fałdu karkowego."alicja_ lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNie no jasne - ja nie mam zamiaru się kłócić o to
Mam nadzieję ,że wyniki Nifty Cię uspokoją, ja po swoje dzwonię jutro - mam nadzieję, że żadnych niespodzianek nie będzie.
I tak jak pisałaś następnym razem nie dasz się namówić na Pappę.alicja_ lubi tę wiadomość
-
Alicja... ja byłam poinformowana przed usg genetycznym o zaletach tych badań... nie skożystałam .... bo nie chciałam się dodatkowo zamartwiać. A po drugie za wszystko musiałabym płacić... sam test podwójny 200 zł. Nifty ok 3000 tylko amniopunkcje miałabym na NFZ.
Ja wierze że u ciebie będzie wszystko ok i urodzisz zdrowe dziecko.alicja_, Suerte lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Moni1403 a jak tam u ciebie sytuacja z plamieniami? Maleją? Bo u mnie też ciągle są ale z dnia na dzień jak by słabsze, może to moje łożysko się w końcu podniesie
-
nick nieaktualny
-
Anka1101 wrote:Moni1403 a jak tam u ciebie sytuacja z plamieniami? Maleją? Bo u mnie też ciągle są ale z dnia na dzień jak by słabsze, może to moje łożysko się w końcu podniesie
jutro dotrze do mnie detektor tętna płodu może mnie to uspokoi, a może wręcz odwrotnie wpadnę w panikę. Jestem pozytywnie nastawiona bo czuję kłucia w macicy... ponoć to znak jej powiększania, mam lekkie mdłości...
A ty kochana odpoczywasz ? Przyjmujesz jakieś leki?Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2015, 15:00
-
moni1403 wrote:No dziś w końcu czysto nawet przy wizycie w toalecie od środy mogę już wstawać z łóżka
jutro dotrze do mnie detektor tętna płodu może mnie to uspokoi, a może wręcz odwrotnie wpadnę w panikę. Jestem pozytywnie nastawiona bo czuję kłucia w macicy... ponoć to znak jej powiększania, mam lekkie mdłości...
A ty kochana odpoczywasz ?
Ja to mam też już coraz częściej czysto ale i tak mniej więcej co 2 wizytę w toalecie jakaś śladowa ilość ciemnej krwi jest... Ja to czuje rozpychanie w macicy wiec wiem ze maluszek rośnie, i zaczynam juz czuć ruchy nie każdy dzień ale tak od tygodnia co drugi dzień coś tam mnie od środka mizia i się wypinaja to prowadzę bardzo podobny tryb życia jak do tej pory bo przy dwuletnim dziecku nie da się non stop leżeć, a moja gin mi powiedziała ze mam nie dźwigać i dużo odpoczywać, o lezeniu nie było mowy na szczęście
Nie żadnych leków nie bioręWiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2015, 15:04