X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • lips Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Proszę sprawdzić czy link z wyprawką działa bo nigdy nie miałam do czynienia z takim dokumentem z gmail i nie wiem czy to jest udostępnione czy tylko dostępne dla mnie.

https://docs.google.com/document/d/1KHHDfsprnWX4HlAAmzFo-xaUmoezZKAmYl33YKOXrmk/edit

Spisałam wasze sugestie i przejrzałam jeszcze kilka list na innych wątkach. Jeśli czegoś brakuje albo coś uważacie za niepotrzebne to piszcie :)

atdc3e5eao0yqv5p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2015, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lips- "Chcesz uzyskać dostęp? Poproś właściciela lub przełącz się na konto z odpowiednimi uprawnieniami."

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2015, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:
    Ja przez Mame wlasnie sie wkrecilam w jakis serial islamski na TVP1,wlasnie idzie a potem nast odcinek po eleexpressie:p Nazywa sie Wspaniale Stulecie chyba czy jakos tak,moze Ktoras tez oglada?;) Straszne to jak Sultan ma wiele Zon..pff

MOja mama też to ogląda! co tm jestem to to leci :P

iNso87 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2015, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poz!omka. wrote:
    Madzia ale z drugiej strony jak dziecko spi ciagle z mama to pozniej bedzie ciagle tak chcialo spac bo sie tak przyzwyczai, na poczatku sama mama moze miec taka potrzebe bliskosci ale w pozniejszym czasie robi sie to uciazliwe, wiem jak moja siostra zasypiala ze swoim dzieckiem i pozniej sam nie potrafil zasypiac bo ciagle sie budzil bo brakowalo mu mamy do 1,5 roku bardzo ciezko bylo go nauczyc spania samemu w swoim lozeczku. Jestem za bliskoscia z dzieckiem, ale dziecko jak i mama musi miec swoja przestrzen tez, moze po porodzie mi sie odmieni, ale teraz juz wiem ze nie chce popelniac bledow mojej siostry :p Od 4 lat pracowalam tu i tam jako niania, wiec tez wiele sie nauczylam i mam nadzieje ze bede sie tego trzymac :D ogolnie na poczatek bym chciala kolyske lozeczko zeby uczyc malutka zasypiania w lozeczku (zeby ja tam bujac) a nie ciaglego lulania na rekach, bo wiem ze pozniej tez ciezko odzwyczaic od lulania :p

Też byłam nianią ;) i też mówiłam, że będę dziecko uczyć spania od początku samemu ;) jest dużo racji w tym, że jest trudno odzwyczaić, ale tak myślę, że przynajmniej na początku żeby dziecko czuło się bezpiecznie jest to fajne.

Nie zgadzam się, że śmierć łóżeczkowa dotyczy dzieci z patologicznych rodzin. Oczywiście (tak też w tym artyjule jest napisane), że jest ona częstsza u dziecki, których rodzice piją i palą, ale nie tylko. Warto przeczytać ten artykuł, bo wiele wyjaśnia ;)

• moniek90 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lips wysłałam do Ciebie prośbę o udostępnienie pliku :-)

Jeśli chodzi o organizację snu dziecka, to Malutka będzie miała swój pokoik ale łóżeczko na początku wstawimy do naszej sypialni ze względów praktycznych i lepiej takiego maluszka na początku mieć na oku :-) Z czasem, myślę że po kilku miesiącach (tak do pół roku) chciałabym, żeby łóżeczko już było w jej pokoiku, zwłaszcza, że będzie on na przeciwko naszej sypialni, więc ewentualnie można drzwi pootwierać, włączyć elektroniczną nianię i wszystko będzie słychać. No i nie będę musiała daleko do niej chodzić :-)

relgh371b3i8nmn1.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia hehe patrze trochę się wkrecilo Pań w ten film :P ja trochę zaluje,ze od początku nie oglądam a chyba 30 ktorys odcinek zaczelam ;)

Pchelka ja wzielam plytki gresu do łazienki i do kuchni ten sam i dla mnie się podoba,wzielam takie duże :) pasuja mi do łazienkowej glazury bo u mnie te i plytka ma wymiar 25x75 glazury :)
    A wygladalo to dwa tygodnie temu tak: gres jeszcze nie do końca ulozony tylko polozylam fachowcom w jaki sposób ma być polozony ;) sorry za syf ale to dalej remont :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2015, 09:40

Flakonik lubi tę wiadomość

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia890722 wrote:
    Też byłam nianią ;) i też mówiłam, że będę dziecko uczyć spania od początku samemu ;) jest dużo racji w tym, że jest trudno odzwyczaić, ale tak myślę, że przynajmniej na początku żeby dziecko czuło się bezpiecznie jest to fajne.

Nie zgadzam się, że śmierć łóżeczkowa dotyczy dzieci z patologicznych rodzin. Oczywiście (tak też w tym artyjule jest napisane), że jest ona częstsza u dziecki, których rodzice piją i palą, ale nie tylko. Warto przeczytać ten artykuł, bo wiele wyjaśnia ;)
    Madzia napisałam,ze u większości przypadkow to jest tym spowodowane :)

U Nas w sypialni będzie stało lozeczko i Malenstwo będzie spalo w lozeczku,a czasem pewnie i ze mna bo jak Maz będzie wstawal na 3 do pracy to pewnie ja się obudze na karmienie i tak już wezme Dzidzke to lozka do siebie i tak już spac będziemy pewnie;) Ale nie zamierzam spac razem w jednym lozku co noc..wystarczy,ze moja Mala do tej pory z Kims spi,jak nie ze mna to z Babcia,Ciocia, i z Ukochanym Dziadkiem.. także dla mnie to jakas masakra a teraz jak pojdziemy na swoje to ciekawe jak to będzie z tym spaniem u Niej ;) choć czasem w weekendy jak każdy z domu wyjedzie a my zostajemy to spi sama w pokoju a my idziemy do innego z Mezem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2015, 16:56

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moniek90 wrote:
    Lips wysłałam do Ciebie prośbę o udostępnienie pliku :-)

Jeśli chodzi o organizację snu dziecka, to Malutka będzie miała swój pokoik ale łóżeczko na początku wstawimy do naszej sypialni ze względów praktycznych i lepiej takiego maluszka na początku mieć na oku :-) Z czasem, myślę że po kilku miesiącach (tak do pół roku) chciałabym, żeby łóżeczko już było w jej pokoiku, zwłaszcza, że będzie on na przeciwko naszej sypialni, więc ewentualnie można drzwi pootwierać, włączyć elektroniczną nianię i wszystko będzie słychać. No i nie będę musiała daleko do niej chodzić :-)
    Zgadzam się i to się sprawdzi ;) Ja tak miałam jak urodziłam i poszlam z eks na stancje. Do 4msc lozeczko było z Nami a potem obok za sciana w pokoiku i nawet niani nie potrzebowałam żeby uslyszec,ze chce jesc,pic czy się przebudzilo ;) spoko na pewno kazda się wyczuli na to i nie będzie spala tak jak spala do tej pory tylko leciutkim snem ;)

moniek90 lubi tę wiadomość

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2015, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To da się jeszcze lżejszym snem spać? :P

Już się nie umiem doczekać aż ten maluszek będzie z nami...

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2015, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez zaczynam się stresować jutrzejszą wizytą, bo to dość dokładne badanie. Oby nie było niespodzianek :)

• iNso87 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj Madzia ja ostatnio jak moja 6letnia Corka spala w pokoju który dzieli drugi jeszcze przedpokoj, to trzy razy w srodku nocy wstawałam :P najpierw slyszalam "Mama pic" potem to cos przez sen gadala to tylko z lozka wstałam i patrzyłam w strone jej pokoju po ciemku czy to ja mam schiz,ze przez sen gada czy cos chce a potem to już nogami szorowala po scianie to wstałam do niej bo wiedziałam,ze pewnie bez kołdry lezy odkryta ;) hehehe wiem jestem nienormalna ale to wlasnie tak jest jak dziecko spi z rodzicami albo ogolnie z Kims... potem w glowie zostaje takie cos,ze jednak spi samo i a może placze? a może cos chce? a może ja nie uslysze? ;P az jak pomysle to ja o siebie się boje przez pierwsze noce w nowym mieszkaniu jak ona za sciana będzie u siebie spala;) hehe A co mowic z Maluchem.. ;D Faceci będą spac pewnie jak zabici ale Matki oj watpie,chyba,ze Ktoras obecna już Mama miała inaczej :)

Ja to już mysle,jak tu zrobić żeby nie spac w nocy na początku i być w dzień nie spiaca:P hehe będę siedziała chyba przed tv;pp a raczej przed kompem bo od 3 w nocy to raczej nie będzie dla mnie filmow hihi:P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2015, 17:11

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2015, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co ja sie dowiadywalam :
    kombinezon- powinnien miec wszyte stopki,rozpinany na calej dlugosci lacznie z nogawkami ,musi miec kaptur i rekawiczki ,najlepiej podszyty misiem nie polarem.
    body-najwygodniejsze dla noworodka cale rozpinane nie naciagane przez glowke (ja mam kilka takich i kilka przez glowke )
    pajacyki najlepiej rozpinane w kroczu,zeby dziecka nie rozbierac do zmiany pieluszki
    bluz<eczki sweterki najlepiej rozpinane z przodu z tylu moga draznic skorke
    spiworek z otwartym dolem ,zeby malego nie chlodzic rozbierajac
    ubranka ktore maja przylegac bezposrednio do cialka bez naszywek bo draznia skore(body itd)
    niby najlepsze sa butelki i smoczki z tommee tippee i Aventu
    laktatory -najlepsze elektryczny duzo dobrych opini ma Medela Mini Electric
    Zeby miec ciepla wode do mleka w nocy najlepiej uzyc termosu i ma sie wszystko pod reka szybko gdy dziecko chce mleko od razu (ja nie kupuje podgrzewacza uwazam,ze to zbedne)
    sterylizator zawsze mozna wszystko wygotowac w garze (zadna z moich kuzynek nie miala i przezyly ,mysle,ze przesadna sterylizacja tez nie jest dobra :)) ucchhh

Hashija lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2015, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia890722 to Twój brzusio na zdjęciu? Piękny!

maya co do kombinezonu- dlaczego powinien mieć wszyte nóżki? Ja myślałam żeby kupić z nóżkami, natomiast moja mama uważa że powinien być sam taki "worek" żeby dziecko mogło swobodnie machać nóżkami...

• iNso87 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maya tak body albo kaftaniki jak najbardziej na początku nie te przez glowe tylko rozpinane po całej dlugosci jak jest Malusie Dzidzi :) Dla mnie to była mordega nakladac dla 2 tygodniowego dziecka body przez glowe...wrrrr

Może nie to,ze sa najlepsze te z TT i Aventu sa po prostu bardziej znane i sa najdroższe bo to rozpoznawalna marka ;) ja miałam z Canpol i nie narzekałam a były tansze o wiele.

No wlasnie z tym podgrzewaczem to roznie,moje doświadczenie takie,ze na samym początku nie miałam i się wkurzalam trochę a potem kupiłam i nie zalowalam bo to poreczne na noc;)

a z tym termosem dobra rzecz:)

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2015, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki wrote:

tak :) dziękuję! <3

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2015, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mogę się Wam pożalić? siedzę i płaczę... juz mam tak dość tego, jak się czuję... od piątki boli mnie pęcherz i to tak bardzo, że nie umiem się swobodnie poruszać, sikać i siedzieć. Momentami to wyję z bólu... do tego kręgosłup, który promieniuje na brzuch i nogi. Boli mnie wszystko! Humor mam paskudny i zmęczona jestem tym bólem okropnie.

Jakby jeszcze tego było mało to ugotowałam pomidorową na porcji rosołowej i kostkach rosołowych i nie umialam jej zjeść, tak mi te kostki śmierdziały! teraz jest mi tak niedobrze... nie wiem, nigdy wsretu do tego nie miałam a teraz wyjść z pokoju nie umiem, bo cały dom mi tymi kostkami śmierdzi!!

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2015, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia- dostałaś od lekarza coś na pęcherz? Ja mam cały czas jakieś problemy z pęcherzem, które nawracają. Dostaję Furagin i pomaga na jakiś czas. A swoją drogą to polecam Ci sok z żurawiny- jest do kupienia w ROSSMANNie.

Piękny masz brzusio, wczoraj w kolejce u lekarza siedziała dziewczyna która była w 20tc i miała prawie niewidoczny brzuch, a ja w 16tc już mam i to dość duży. Myślałam że to za szybko, ale widzę że Twój też jest duży i taki okrąglutki:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2015, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki- ja już od początku ciąży (przez bakterie liczne w moczu) brałam antybiotyk, żuravit przez miesiąc, teraz biorę urosept. I na razie to tyle. Czekam na wyniki posiewu z moczu i wtedy ma mi dać antybiotyk jak wyjdą bakterie... na wyniki czeka się okolo tygodnia, więc zapowiada się ciekawie... A Ciebie bolał pęcherz? Bo tak naprawdę to ciągle zastanawiam się czy to aby na pewno jest ten pęcherz a nie coś innego...

Co do brzucha, zaookrąglił się w ciągu ostatnich kilku dni :) pochwalisz się swoim? :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2015, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki wrote:

maya co do kombinezonu- dlaczego powinien mieć wszyte nóżki? Ja myślałam żeby kupić z nóżkami, natomiast moja mama uważa że powinien być sam taki "worek" żeby dziecko mogło swobodnie machać nóżkami...
    mysle,ze chodzi o to,zeby bylo ze stopkami razem bo moga nie byc i wtedy trzeba zakladac dodatkowo skarpetki albo taki jak twoja mama radzi jeszcze lepiej . A o kaftanikach duzo mam pisze ,ze sie sciagaja na pleckach ale ja tez kupilam 3 bo mi sie podobaja i zobacze pozniej jak to jest z nimi w praktyce .A wszystkie mamy na poczatku chwala sobie najczescie spioszki i pajacyki zamiast spodeneczek bluzeczek i kaftanikow bo mowia ,ze sa najbardziej wygodne dla maluszka i szybko sie je ubiera :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2015, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pochwalę- muszę tylko zrzucić zdjęcia z aparatu więc może jutro:)

Tak, ja mam robioną morfologię i mocz co miesiąc i cały czas mam liczne fosforany i bakterie w moczu. Od początku, zanim w ogóle dowiedziałam się że jestem w ciąży bolał mnie brzuch. Później wiedziałam że to już pęcherz i łykałam Furagin i NO-SPE. Trochę się bałam bo podobno Furaginy nie można brać w I trym. ale lekarz powiedział że jeśli chcemy się wyleczyć bez antybiotyków to muszę. Pytałam czy mogę co innego o podobnym składzie, to powiedział że nie, bo jeśli ma pomóc to tylko to. Póki co- odpukać- nie boli od około tygodnia. Ale piję regularnie ten sok z 100% żurawiny rozcieńczony z wodą. Ogólnie staram się dużo pić, aby oczyścić się z tych bakterii.
    Tylko że ten Twój ból, jeśli jest aż tak uciążliwy to chyba nie jest normalny? Jeśli ledwo się przez to ruszasz to może warto byłoby jechać gdzieś na SOR- tam pewnie zrobiliby Ci kompleks badań.

‹‹ 665 666 667 668 669 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ