X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • moniek90 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiowa wrote:
    o czym piszesz?

Ocena i analiza dostępności serwisów internetowych dla osób niepełnosprawnych :-)
    a Ty?

relgh371b3i8nmn1.png
  • Asiowa Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wykorzystanie ślizgów ryźniowych typu Leykam Log-line w górskich drzewostanach trzebieżowych :D ot tak... romantycznie brzmiał więc wzięłam;p

Generalnie chodzi o pozyskanie (wywiezienie z lasu) cienkiego drewna w sposób, który nie spowoduje uszkodzeń gleby oraz pozostających drzew.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2015, 14:45

bl9ccwa1nyfonmaw.png
  • moniek90 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki wrote:
    Dziewczyny, pytanie z innej beczki. W nocy pobolewał mnie ząb, rano wypadła plomba. Poszłam do przychodni prywatnej, która ma podpisaną umowę w ramach NFZ. Zostałam przyjęta z bólem zęba, okazało się że zęba lepiej usunąć niż leczyć kanałowo, bo plomba była już poruszona i ząb i ząb obok zaczął się psuć. Usunęłam go, kosztowało mnie to 150zł. Czy lekarz powinien pobrać ode mnie aż tyle? Z tego co wiem to ekstrakcja zęba jest bezpłatna, powinnam chyba zapłacić tylko za znieczulenie? Chyba że gdybym zapisała się wcześniej na usunięcie zęba, a nie zgłosiła z bólem to wtedy usunięcie miałabym darmowe? Zapytałam też czy można się u doktora leczyć w ramach NFZ, to usłyszałam że niewiele zabiegów jest refundowanych, że większość będzie płatna... z tego co mi wiadomo, to np. leczenie kanałowe, a tymbardziej u kobiet w ciąży jest refundowane. Co o tym sądzicie?

Z autopsji wiem, że leczenie kanałowe jest refundowane ale tylko dla zębów z jednym i dwoma korzeniami. Te tylne niestety się nie łapią. Plomby refundowane są tylko te metalowe z rtęcią. Refundowane jest też ściąganie kamienia raz do roku. Nie wiem jak to wygląda z ekstrakcją teraz ale kiedyś chyba płaciłam tylko za znieczulenie. I to byłam pacjentką nagłą z bólem.

relgh371b3i8nmn1.png
  • moniek90 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiowa wrote:
    Wykorzystanie ślizgów ryźniowych typu Leykam Log-line w górskich drzewostanach trzebieżowych :D ot tak... romantycznie brzmiał więc wzięłam;p

Generalnie chodzi o pozyskanie (wywiezienie z lasu) cienkiego drewna w sposób, który nie spowoduje uszkodzeń gleby oraz pozostających drzew.

Hehe, aż zapachniało bzem takie romantyczne :-D

relgh371b3i8nmn1.png
  • Asiowa Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moniek90 wrote:
    Hehe, aż zapachniało bzem takie romantyczne :-D

No nie? Mam takie same odczucia:D

bl9ccwa1nyfonmaw.png
  • moniek90 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Temat bardzo ciekawy :-D Studiujesz na Politechnice, że takie zacne tematy Wam dają?

relgh371b3i8nmn1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2015, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rewelka- nie pytałam, bo byłam tak zakręcona i zszokowana i przerażona jednocześnie tym wszystkim, że czekałam tylko aż mnie uratuje i wyrwie tego zęba.

No właśnie być może pan doktor przyjął mnie prywatnie, zastanawia mnie tylko czy gdybym powiedziała że chcę być przyjęta w ramach funduszu, to czy musiałabym np. czekać na wizytę za kilka dni? Możliwe jest żeby doktor dziś przyjmował tylko prywatnie, a np. jutro w ramach nfz?

Dopiero kiedy zeszłam z fotela powiedział że należy się 150zł, wyjęłam i zapłaciłam, nie myśląc o tym że powinno to być bezpłatne... dopiero kiedy poczytałam na ten temat to doszłam do wniosku że chyba nie powinnam zapłacić.

• rewelka Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak sobie lekarz ustali tak ma, może np. w tych dniach przyjmować na NFZ a w innych prywatnie, albo niektóre rzeczy ma tylko refundowane, niestety człowiek uczy się na błędach :\ następnym razem na pewno dopytasz :)

23-02-2013 [*] 8 tc
    211xj44j3k4hck0m.png
  • Asiowa Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniek- na Uniwersytecie Rolniczym- Leśnictwo. Temat sama sobie wykombinowałam;)

moniek90 lubi tę wiadomość

bl9ccwa1nyfonmaw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2015, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rewelka wrote:
    Jak sobie lekarz ustali tak ma, może np. w tych dniach przyjmować na NFZ a w innych prywatnie, albo niektóre rzeczy ma tylko refundowane, niestety człowiek uczy się na błędach :\ następnym razem na pewno dopytasz :)
    no właśnie zastanawia mnie czy tak może być, czy jeśli mają umowę z NFZ to nie może sobie ustalić kiedy przyjmuje prywatnie, a kiedy nie.

Na pewno tak, szkoda tylko że nie pomyślałam żeby zapytać przed... :)

• iNso87 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od 2 dni czuje slabiusienkie ruchy w podbrzuszu ale jak wcześniej pisałam,nie licze ich do tych już konkretnych ciosow;p ale musze Wam powiedzieć,ze te delikatne ruchy jak czuje na dole to nagle robi mi się deko slabo i czuje jak mi serce jakos nierówno pracuje jakby mi Maluch tlen normalnie tam gdzies odcinal. Nie wiem na co On wtedy tam naciska mi ale nie jest to przyjemne niestety dla mnie bo mam wrazenie,ze zaraz padne trupem :P hehe

Ja jak chodze do stomatologa to umawiam się telefonicznie na wizyty,ktore sa w odstępach od tela mego do wizyty tak mniej więcej 3tyg.. Jak szlam teraz z Mala z bolem to owszem jak najbardziej siedzieć czekac i miedzy pacjentami ale nigdy nie placilam za Nia,za siebie tylko za plombę biala jak leczyłam swoje nawet nie wiem czy znieczulenie było płatne bo zawsze ta sama suma za jeden zab (kiedyś 50-60zl) teraz po 4 latach 90-100zl. Jeśli chodzi o nfz czy prywatnie to jak raz zaszłam popołudniu z bolem z Mala to od razu mnie uprzedzila,ze dziś w tej chwili jest dyżur prywatny wiec przyszłam z Mala następnego dnia rano i nfz.. także ja nie lapie o co kaman kiedy co i jak.

Edit
    Rewelka kupilas cos na szmateksie? Ja bylam ale trafiłam tylko na jeden pajacyk ladny uniwersalny,tak jak były jakies to cholera albo chlopiec albo dziewczynka;p i duuuzo z krótkim rękawem to na razie daje spokoj z ciuchlandami do września bo chce cieple i dluzsze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2015, 15:16

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • moniek90 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki wrote:
    rewelka- nie pytałam, bo byłam tak zakręcona i zszokowana i przerażona jednocześnie tym wszystkim, że czekałam tylko aż mnie uratuje i wyrwie tego zęba.

No właśnie być może pan doktor przyjął mnie prywatnie, zastanawia mnie tylko czy gdybym powiedziała że chcę być przyjęta w ramach funduszu, to czy musiałabym np. czekać na wizytę za kilka dni? Możliwe jest żeby doktor dziś przyjmował tylko prywatnie, a np. jutro w ramach nfz?

Dopiero kiedy zeszłam z fotela powiedział że należy się 150zł, wyjęłam i zapłaciłam, nie myśląc o tym że powinno to być bezpłatne... dopiero kiedy poczytałam na ten temat to doszłam do wniosku że chyba nie powinnam zapłacić.

A jak Cię przyjmowano, to chciano od Ciebie kartę ubezpieczenia zdrowotnego albo książeczkę zdrowia? Ja mieszkam na śląsku i u nas jak świadczenie na NFZ to trzeba dać kartę ubezpieczenia

relgh371b3i8nmn1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2015, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso ja podobnie - czekam aż będą takie bardziej jesienno znimowe ciuszki , bo narazie same krótkie rękawki :)

• ania14 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc
    byłam dzisiaj na 9 na wizycie
    dał skierowanie mocz krew cukier i szybkie usg bo jutro połówkowe na lepszym sprzęcie
    Marysia ma 288g :)
    mam nadzieje że jutro po badaniach wszytsko bedzie dobrze ...

rewelka, MeGi2986, Nadulka, kwiatakacji, Madzisek, iNso87, justyna14, Pchełka, Flakonik lubią tę wiadomość

• rewelka Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso w moich ciucholandach tak samo dużo było z krótkim rękawkiem, przynajmniej się zorientowałam ze jest tego multum i super :) ciężko było nic nie wziąć no ale na to jest jeszcze czas a na pewno nie zabraknie, i wiesz Ja tylko dla chłopców patrzyłam, oj zdziwię się jak będzie dziewczynka...
    Mam zamiar w sobote pojechać do jednego w którym w soboty wszystko po 0,5 zł jest :D
    Na pocieszenie w smyku zamówiłam rękawiczki bo na miejscu nie mieli, a że odbiór w empiku za darmo to się opłacało :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2015, 15:41

23-02-2013 [*] 8 tc
    211xj44j3k4hck0m.png
  • KASIAG24 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    za 1,5 godzinki moja wizyta , nie wiem czemu, ale zaczynam sie stresowac...

co do ubranek, ja pomalu kupuje jak cos trafie z dlugim rekawkiem moja mama kupila ostatnio nam bodzioszki ale z krotkim i koszulke z krotkim, dokupie jeszcze kaftaniki na 56 bodzioszki po 2 szt i zaczynam kupno wiekszych rozmiarow :-)

km5szbmhj06ctvox.png

gwn9018.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś

To my:) sorry jak foto bedzie wielkie bo siedze na telefonie i nie wiem jaka rozdzielczosc bedzie;) no chyba,ze foty wogole nie bedzie to trudno;d

Edit
    Chcialam jeszcze zaznaczyc,ze na focie jestem jakims strasznym grubaskiem z tym brzuchem ale jak sie poloze to brzucha wogole nie widac hehehe taki psikus aha i ten brzuch to moje +1,4kg :p to nie chce myslec jak przytyje 10kg:pp

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2015, 09:40

moniek90, Madzisek, justyna14, Pchełka, KASIAG24, kwiatakacji, Kate4, bella88, Madzia890722, Nadulka, Flakonik lubią tę wiadomość

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2015, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki wrote:
    Dziewczyny, pytanie z innej beczki. W nocy pobolewał mnie ząb, rano wypadła plomba. Poszłam do przychodni prywatnej, która ma podpisaną umowę w ramach NFZ. Zostałam przyjęta z bólem zęba, okazało się że zęba lepiej usunąć niż leczyć kanałowo, bo plomba była już poruszona i ząb i ząb obok zaczął się psuć. Usunęłam go, kosztowało mnie to 150zł. Czy lekarz powinien pobrać ode mnie aż tyle? Z tego co wiem to ekstrakcja zęba jest bezpłatna, powinnam chyba zapłacić tylko za znieczulenie? Chyba że gdybym zapisała się wcześniej na usunięcie zęba, a nie zgłosiła z bólem to wtedy usunięcie miałabym darmowe? Zapytałam też czy można się u doktora leczyć w ramach NFZ, to usłyszałam że niewiele zabiegów jest refundowanych, że większość będzie płatna... z tego co mi wiadomo, to np. leczenie kanałowe, a tymbardziej u kobiet w ciąży jest refundowane. Co o tym sądzicie?

Ja miałam taką sytuację z miesiąc temu też wyrwali mi zęba i dostałam znieczulenie dla ciężarnych i nie zapaciłam ani grosza Poszłam z bólem zęba

• iNso87 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiatakacji ja mam pare ale tylko bodziakow z krotkim rekawkiem to pod pajaca zaloze po domu to jeszcze ok;)
    Rewelka w sumie nie ma sie co dziwic lato mamy:p ale nie wiem czemu ale dla dzieciakow w ciuchach powinny wisiec i dl rekawy przynajmniej dla niemowlakow bo przeciez latem jak sie rodza to nie zawsze w krotkim pajacu bedzie cieplo...
    Kasia kupujesz kaftaniki? Ja wole bodziaki bo kaftaniki beda sie podwijac i dla mnie akurat egzaminu nie zdaly,owszem dla 5-6msc dziecka potem bluzeczke normalna tak ale dla noworodka i niemowlaka takiego do 3msc body;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2015, 17:12

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • rewelka Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso jacy Wy duzi jesteście :)
    Mi przez ostatnie trzy dni brzucha wywaliło :) już się fajny zaczyna robić :)
    Odebrałam dziś wyniki krwi i prawie wszystko w normie i nie mam HIV!!! :p
    Też miałam nadzieję że więcej będzie z długim rękawem a tu lipa, może w sobotę się na coś skusze :) w sumie w domu i tak ciepło będzie :)

23-02-2013 [*] 8 tc
    211xj44j3k4hck0m.png
‹‹ 675 676 677 678 679 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ