X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eve84 ciężka sytuacja, ale mąż nie powinien wywierać presji tylko zrozumieć, przecież też to przeżywasz.

Inso na szrotach często można dostać sam ten plastik z metalem co się wtyka, dzięki temu nie piszczy podczas jazdy, bo tak to chyba trzeba by było w bezpiecznikach popatrzeć. Choć w niektórych autach po chwili piszczenie ustaje.
    Zapinanie pasów daje poczucie bezpieczeństwa, ale ja akurat jeźdże bez.

• lips Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczynki jakiś fajny pomysł na prezent dla męża na 29 urodziny ? Myślałam o jakiejś fajnej sexi bieliznie dla mnie :) macie moze jakieś inne pomysły ?

atdc3e5eao0yqv5p.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie zgodzę, że jazda w "normalnie" prawidłowo zapiętych pasach podczas wypadku jest bezpieczniejsza dla dziecka niż nie zapięte, bo ucisk dolnego pasa na brzuch powoduje na 99% poronienie/poród a możliwe, że i uszczerbek na zdrowiu dziecka.
    Mój mąż 4 lata temu dzięki nie zapiętym pasom przeżył wypadek, ciężarówka wiechałą mu w bok ze strony kierowcy jego odrzuciło na stronę pasażera, gdyby nie odrzuciło to nic by z niego nie zostało. Także zapięcie pasów czy nie zapięcie podczas wypadku może mieć różny skutek.
    Są specjalne nakładki na pas dolny, jeśli ktoś dużo w ciąży jeździ to warto zakupić. Ja moją metodę zapinania pasa stosowałam w 1 ciąży i teraz też. Żadko w ogóle jeżdzę autem więc pasa nie kupowałam, ale zapinać pas chociaż na ramię zawsze zapinam.

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lips wrote:
    dziewczynki jakiś fajny pomysł na prezent dla męża na 29 urodziny ? Myślałam o jakiejś fajnej sexi bieliznie dla mnie :) macie moze jakieś inne pomysły ?
    ja zawsze kupuję praktyczne prezenty lub to co mąż chce :) z ekstremalnych to może skok ze spadochronu - na necie są takie strony gdzie można kupić vocher na takie zabawy, z praktycznych zegarek, łańcuszek, jeśli techniczny to może coś ze sprzetów, albo coś do samochodu :)

7w3d 💔
  • Kika428 Ekspertka

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, bylam ostatnio w polsce i robilam prywatnie usg 3d i tego samego dnia bylam u mojej pNi ginekolog, obie powiedzialy ze wszystko jest ok (nie sprawdzaly jakos super dokladnie ale sprawdzaly w miare wszystko) i obie powiedzialy ze lozysko jest na tylniej scianie, ruchy czuje juz od 17 tyg (pierwsza ciaza) wiec w sumie by sie zgadzalo, wczoraj bylam w anglii tu u csiebie na polowkowym ale nie pomierzyla wszystkiego bo maly zle lezal i nie chcial sie przewrocic i kazali mi przyjsc dzisiaj, przyszlam dzisiaj i okazalo sie ze jest problem z nerkami, jedna ma 17 mm a druga 25mm bardzo mnie to martwi czy ktoras z was tez tak ma i lekarz kazal sie nie przejmowac? Kazali mi sie zglosic na usg jeszcze w 34tyg , pozatym tu powiedzieli mi znowu ze lozysko jest na przedniej scianie.. Nic z tego nie rozumiem

Maksymilian
  • Dagietka Ekspertka

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, jak zwykle jestem w tyle z forum, bo jak zwykle nie mam czasu. Córka teraz wymaga tyle uwagi, że wieczorami mam chwilę dla siebie, a wtedy to już nic mi się nie chce, tylko leżeć i spać :)
    U nas wszystko ok. Połówkowe za nami, potwierdzone 2 dziewczynki i wszystko w jak najlepszym porządku.

Kobietki mam pytanie. Kojarzę, że jest tu jakaś kadrowa, a potrzebuję porady:

Czy jeśli jestem zatrudniona w firmie od 1.07.2015 ( wcześniej pracowałam w innej firmie przez kilka lat do 30.06.2015), to czy przysługuje mi opieka nad dzieckiem rocznym? W sensie czy jeśli mam zwolnienie od lekarza na opiekę nad córką, to czy ZUS mi wypłaci opiekę, jeśli tak to w jakiej kwocie? Czytałam, że 80% wynagrodzenia? I opiekę mogę wziąć 60 dni w roku? Dokładnie chodzi mi o to, czy po takim krótkim okresie zatrudnienia ZUS mi wypłaci opiekę nad dzieckiem?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2015, 20:43

Madzisek lubi tę wiadomość

f2w3kw7iq58r7sko.png[/url]

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kika428 wrote:
    Hej dziewczyny, bylam ostatnio w polsce i robilam prywatnie usg 3d i tego samego dnia bylam u mojej pNi ginekolog, obie powiedzialy ze wszystko jest ok (nie sprawdzaly jakos super dokladnie ale sprawdzaly w miare wszystko) i obie powiedzialy ze lozysko jest na tylniej scianie, ruchy czuje juz od 17 tyg (pierwsza ciaza) wiec w sumie by sie zgadzalo, wczoraj bylam w anglii tu u csiebie na polowkowym ale nie pomierzyla wszystkiego bo maly zle lezal i nie chcial sie przewrocic i kazali mi przyjsc dzisiaj, przyszlam dzisiaj i okazalo sie ze jest problem z nerkami, jedna ma 17 mm a druga 25mm bardzo mnie to martwi czy ktoras z was tez tak ma i lekarz kazal sie nie przejmowac? Kazali mi sie zglosic na usg jeszcze w 34tyg , pozatym tu powiedzieli mi znowu ze lozysko jest na przedniej scianie.. Nic z tego nie rozumiem
    wiesz co sporo jest takich przypadków, nawet moja bratowa która rodziła chyba wstyczniu z synkiem też miała taką sytuację i z reguły to nic poważnego. Też kontrolowali to podczas ciąży, po porodzie również i samo się wszytsko wyrównało bez żadnej ingerencji, także mam nadzieje, że u Ciebie będzie podobnie.

7w3d 💔
  • Evka Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie byłam nad jeziorem popływać z psem, chwilkę wprawdzie - czadersko orzeźwiająca ale nie zimna woda, jak nic pojadę w niedziele z moim od rana kisić dupsko raz na plaży raz w wodzie :) Nie mam kostiumu dobrego na mnie już, więc wzięłam tylko t-shirt i dół od kostiumu :) Piękna sprawa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2015, 21:07

wnidzbmhunwbroqa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kika428 z chęcią bym Ci pomogła, ale nie mam pojęcia jak:.( Jednego jestem pewna, że do 34-ego tyg. bym nie wytrzymała i na Twoim miejscu poszłabym jeszcze raz do gina, ale innego. Mój syn ma nierównej długości kości udowe, ale nie ma takiej różnicy jak przy tych nereczkach. W sumie każdy z nas jest indywidualnością i dwie połowy naszego ciała nie są sobie równe. Bądź dobrej myśli.

• Kika428 Ekspertka

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama-julka wrote:
    Kika428 z chęcią bym Ci pomogła, ale nie mam pojęcia jak:.( Jednego jestem pewna, że do 34-ego tyg. bym nie wytrzymała i na Twoim miejscu poszłabym jeszcze raz do gina, ale innego. Mój syn ma nierównej długości kości udowe, ale nie ma takiej różnicy jak przy tych nereczkach. W sumie każdy z nas jest indywidualnością i dwie połowy naszego ciała nie są sobie równe. Bądź dobrej myśli.

W pazdzierniku lecimy do polski znowu na wesele wiec napewno wybiore sie do ginekologa i poprosze zeby pozadnie popatrzyl na te nerki bo chyba bym nie wytrzymala mam nadzieje ze te nerki sie rozwijaja i jeszcze w miare sie zbłiza rozmiarami , przynajmniej zeby nie bylo az takiej roznicy :/ a co powiecie na to ze w pl powiedzieli mi ze lozysko mam na tylniej a dzisiaj znalazlo sie nagle na przedniej scianie?

Mama-julka lubi tę wiadomość

Maksymilian
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aannkkaa wrote:
    Mam pytanko odnośnie witamin obecnie skonczylam brać femibin Natal 2 plus. Dziś muszę kupić inne i chcialabym zmienić ale żeby byly również wartościowe co polecacie ?:* za te placiłam okolo 50zl

Ja biorę femibion Natal 2 Plus. W aptece stacjonarnej kosztował mnie (o zgrozo :/) 65zł. Ostatnio zamówiłam przez ceneo w jakiejś internetowej aptece i za całość wraz z przesyłką zapłaciłam około 35zł

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2015, 21:22

• Evka Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla Dziewczyn ze Śląska/Zagłębia D. ja się właśnie zapisałam :) Jeśli któraś też będzie niech da znać.

"Perinatologia Śląska zaprasza kobiety w ciąży na konferencję prozdrowotną, która odbędzie się 4 września 2015 r. o godz. 16:00 w Urzędzie Miasta Dąbrowy Górniczej. Gościem specjalnym będzie Wiceminister Zdrowia Beata Małecka-Libera. Specjaliści z zakresu ginekologii, położnictwa i pediatrii opowiedzą Wam o ciąży, porodzie, opiece nad noworodkiem i wielu innych interesujących zagadnieniach. Podczas spotkania odbędzie się pokaz pierwszej pomocy u niemowląt oraz konkurs, w którym do wygrania będą cenne nagrody.
    Każda przyszła mama otrzyma upominek. W czasie przerwy będzie na Was czekał poczęstunek.
    Aby wziąć udział w spotkaniu wystarczy zarejestrować się na stronie www.sodowski.pl/konferencja
    Serdecznie zapraszamy! Ilość miejsc ograniczona.
    Patronat nad konferencją objął Prezydent Miasta Dąbrowy Górniczej Zbigniew Podraza."

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2015, 21:31

wnidzbmhunwbroqa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kika428 z tym łożyskiem to dziwna sprawa. Miałam na początku przodujące (chociaż do 20 tyg. się tak nie powinno go nazywać), potem na szyjce, a teraz jest ok bo na tylnej ścianie. I jego przemieszczanie trwało napewno ponad miesiąc.

• Evka Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kika428 - na tylnej czy na przedniej nie ma różnicy raczej, ważne, że nie przodujące. Dziwnie tylko, że tu inaczej mówią a tu inaczej.

wnidzbmhunwbroqa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta0912 widzę, że mamy bardzo bliski termin. Lekarz mówił, że na święta szykuje się dużo porodów. Mojego pierwszego syna też urodziłam w święta.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evka wrote:
    Kika428 - na tylnej czy na przedniej nie ma różnicy raczej, ważne, że nie przodujące. Dziwnie tylko, że tu inaczej mówią a tu inaczej.

Jak byłam w szpitalu ordynator powiedział, że lepiej będzie jak się przesunie na tylną ścianę. I całe szczęście tak się stało.

• Evka Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No widzisz, co lekarz to inaczej mówi...ehh.

wnidzbmhunwbroqa.png
  • stars2345 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2016, 13:51

• Acikk Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dagietka wrote:

Kobietki mam pytanie. Kojarzę, że jest tu jakaś kadrowa, a potrzebuję porady:

Czy jeśli jestem zatrudniona w firmie od 1.07.2015 ( wcześniej pracowałam w innej firmie przez kilka lat do 30.06.2015), to czy przysługuje mi opieka nad dzieckiem rocznym? W sensie czy jeśli mam zwolnienie od lekarza na opiekę nad córką, to czy ZUS mi wypłaci opiekę, jeśli tak to w jakiej kwocie? Czytałam, że 80% wynagrodzenia? I opiekę mogę wziąć 60 dni w roku? Dokładnie chodzi mi o to, czy po takim krótkim okresie zatrudnienia ZUS mi wypłaci opiekę nad dzieckiem?

Dobrze kojarzysz to ja ;)
    Wypłaci Ci o ile nie wykorzystalas tych 60 dni w poprzedniej firmie ? I tak tj 80% wynagrodzenia liczone średnią z ost 12 miesięcy a w Twoim przypadku z jednego miesiąca :)
    Aha i pamiętaj by do l4 dołączyć druk ZUS z-15 bez tego nie wyplaca

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2015, 22:04

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • Madzisek Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kika428 wrote:
    Kika u mnie też są nereczki powiększone ale nie tak jak u ciebie (5,6 mm i 6,4 mm) lekarz mówił mi że norma jest do 5 mm. Narazie mamy obserwować cy dalej się nie popowiększają. A mówili ci coś czy pęcherz jest w normie czy też duży?

1usap07w9hybl9h9.png
‹‹ 766 767 768 769 770 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ