Grudniowe mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyEve84 ciężka sytuacja, ale mąż nie powinien wywierać presji tylko zrozumieć, przecież też to przeżywasz.
Inso na szrotach często można dostać sam ten plastik z metalem co się wtyka, dzięki temu nie piszczy podczas jazdy, bo tak to chyba trzeba by było w bezpiecznikach popatrzeć. Choć w niektórych autach po chwili piszczenie ustaje.
Zapinanie pasów daje poczucie bezpieczeństwa, ale ja akurat jeźdże bez. -
nie zgodzę, że jazda w "normalnie" prawidłowo zapiętych pasach podczas wypadku jest bezpieczniejsza dla dziecka niż nie zapięte, bo ucisk dolnego pasa na brzuch powoduje na 99% poronienie/poród a możliwe, że i uszczerbek na zdrowiu dziecka.
Mój mąż 4 lata temu dzięki nie zapiętym pasom przeżył wypadek, ciężarówka wiechałą mu w bok ze strony kierowcy jego odrzuciło na stronę pasażera, gdyby nie odrzuciło to nic by z niego nie zostało. Także zapięcie pasów czy nie zapięcie podczas wypadku może mieć różny skutek.
Są specjalne nakładki na pas dolny, jeśli ktoś dużo w ciąży jeździ to warto zakupić. Ja moją metodę zapinania pasa stosowałam w 1 ciąży i teraz też. Żadko w ogóle jeżdzę autem więc pasa nie kupowałam, ale zapinać pas chociaż na ramię zawsze zapinam.7w3d 💔 -
lips wrote:dziewczynki jakiś fajny pomysł na prezent dla męża na 29 urodziny ? Myślałam o jakiejś fajnej sexi bieliznie dla mnie
macie moze jakieś inne pomysły ?
z ekstremalnych to może skok ze spadochronu - na necie są takie strony gdzie można kupić vocher na takie zabawy, z praktycznych zegarek, łańcuszek, jeśli techniczny to może coś ze sprzetów, albo coś do samochodu
7w3d 💔 -
Hej dziewczyny, bylam ostatnio w polsce i robilam prywatnie usg 3d i tego samego dnia bylam u mojej pNi ginekolog, obie powiedzialy ze wszystko jest ok (nie sprawdzaly jakos super dokladnie ale sprawdzaly w miare wszystko) i obie powiedzialy ze lozysko jest na tylniej scianie, ruchy czuje juz od 17 tyg (pierwsza ciaza) wiec w sumie by sie zgadzalo, wczoraj bylam w anglii tu u csiebie na polowkowym ale nie pomierzyla wszystkiego bo maly zle lezal i nie chcial sie przewrocic i kazali mi przyjsc dzisiaj, przyszlam dzisiaj i okazalo sie ze jest problem z nerkami, jedna ma 17 mm a druga 25mm bardzo mnie to martwi czy ktoras z was tez tak ma i lekarz kazal sie nie przejmowac? Kazali mi sie zglosic na usg jeszcze w 34tyg , pozatym tu powiedzieli mi znowu ze lozysko jest na przedniej scianie.. Nic z tego nie rozumiemMaksymilian
-
Cześć dziewczyny, jak zwykle jestem w tyle z forum, bo jak zwykle nie mam czasu. Córka teraz wymaga tyle uwagi, że wieczorami mam chwilę dla siebie, a wtedy to już nic mi się nie chce, tylko leżeć i spać
U nas wszystko ok. Połówkowe za nami, potwierdzone 2 dziewczynki i wszystko w jak najlepszym porządku.
Kobietki mam pytanie. Kojarzę, że jest tu jakaś kadrowa, a potrzebuję porady:
Czy jeśli jestem zatrudniona w firmie od 1.07.2015 ( wcześniej pracowałam w innej firmie przez kilka lat do 30.06.2015), to czy przysługuje mi opieka nad dzieckiem rocznym? W sensie czy jeśli mam zwolnienie od lekarza na opiekę nad córką, to czy ZUS mi wypłaci opiekę, jeśli tak to w jakiej kwocie? Czytałam, że 80% wynagrodzenia? I opiekę mogę wziąć 60 dni w roku? Dokładnie chodzi mi o to, czy po takim krótkim okresie zatrudnienia ZUS mi wypłaci opiekę nad dzieckiem?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2015, 20:43
Madzisek lubi tę wiadomość
[/url]
-
Kika428 wrote:Hej dziewczyny, bylam ostatnio w polsce i robilam prywatnie usg 3d i tego samego dnia bylam u mojej pNi ginekolog, obie powiedzialy ze wszystko jest ok (nie sprawdzaly jakos super dokladnie ale sprawdzaly w miare wszystko) i obie powiedzialy ze lozysko jest na tylniej scianie, ruchy czuje juz od 17 tyg (pierwsza ciaza) wiec w sumie by sie zgadzalo, wczoraj bylam w anglii tu u csiebie na polowkowym ale nie pomierzyla wszystkiego bo maly zle lezal i nie chcial sie przewrocic i kazali mi przyjsc dzisiaj, przyszlam dzisiaj i okazalo sie ze jest problem z nerkami, jedna ma 17 mm a druga 25mm bardzo mnie to martwi czy ktoras z was tez tak ma i lekarz kazal sie nie przejmowac? Kazali mi sie zglosic na usg jeszcze w 34tyg , pozatym tu powiedzieli mi znowu ze lozysko jest na przedniej scianie.. Nic z tego nie rozumiem7w3d 💔
-
Właśnie byłam nad jeziorem popływać z psem, chwilkę wprawdzie - czadersko orzeźwiająca ale nie zimna woda, jak nic pojadę w niedziele z moim od rana kisić dupsko raz na plaży raz w wodzie
Nie mam kostiumu dobrego na mnie już, więc wzięłam tylko t-shirt i dół od kostiumu
Piękna sprawa.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2015, 21:07
-
nick nieaktualnyKika428 z chęcią bym Ci pomogła, ale nie mam pojęcia jak:.( Jednego jestem pewna, że do 34-ego tyg. bym nie wytrzymała i na Twoim miejscu poszłabym jeszcze raz do gina, ale innego. Mój syn ma nierównej długości kości udowe, ale nie ma takiej różnicy jak przy tych nereczkach. W sumie każdy z nas jest indywidualnością i dwie połowy naszego ciała nie są sobie równe. Bądź dobrej myśli.
-
Mama-julka wrote:Kika428 z chęcią bym Ci pomogła, ale nie mam pojęcia jak:.( Jednego jestem pewna, że do 34-ego tyg. bym nie wytrzymała i na Twoim miejscu poszłabym jeszcze raz do gina, ale innego. Mój syn ma nierównej długości kości udowe, ale nie ma takiej różnicy jak przy tych nereczkach. W sumie każdy z nas jest indywidualnością i dwie połowy naszego ciała nie są sobie równe. Bądź dobrej myśli.
W pazdzierniku lecimy do polski znowu na wesele wiec napewno wybiore sie do ginekologa i poprosze zeby pozadnie popatrzyl na te nerki bo chyba bym nie wytrzymala mam nadzieje ze te nerki sie rozwijaja i jeszcze w miare sie zbłiza rozmiarami , przynajmniej zeby nie bylo az takiej roznicya co powiecie na to ze w pl powiedzieli mi ze lozysko mam na tylniej a dzisiaj znalazlo sie nagle na przedniej scianie?
Mama-julka lubi tę wiadomość
Maksymilian
-
nick nieaktualnyaannkkaa wrote:Mam pytanko odnośnie witamin obecnie skonczylam brać femibin Natal 2 plus. Dziś muszę kupić inne i chcialabym zmienić ale żeby byly również wartościowe co polecacie ?:* za te placiłam okolo 50zl
Ja biorę femibion Natal 2 Plus. W aptece stacjonarnej kosztował mnie (o zgrozo) 65zł. Ostatnio zamówiłam przez ceneo w jakiejś internetowej aptece i za całość wraz z przesyłką zapłaciłam około 35zł
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2015, 21:22
-
Dla Dziewczyn ze Śląska/Zagłębia D. ja się właśnie zapisałam
Jeśli któraś też będzie niech da znać.
"Perinatologia Śląska zaprasza kobiety w ciąży na konferencję prozdrowotną, która odbędzie się 4 września 2015 r. o godz. 16:00 w Urzędzie Miasta Dąbrowy Górniczej. Gościem specjalnym będzie Wiceminister Zdrowia Beata Małecka-Libera. Specjaliści z zakresu ginekologii, położnictwa i pediatrii opowiedzą Wam o ciąży, porodzie, opiece nad noworodkiem i wielu innych interesujących zagadnieniach. Podczas spotkania odbędzie się pokaz pierwszej pomocy u niemowląt oraz konkurs, w którym do wygrania będą cenne nagrody.
Każda przyszła mama otrzyma upominek. W czasie przerwy będzie na Was czekał poczęstunek.
Aby wziąć udział w spotkaniu wystarczy zarejestrować się na stronie www.sodowski.pl/konferencja
Serdecznie zapraszamy! Ilość miejsc ograniczona.
Patronat nad konferencją objął Prezydent Miasta Dąbrowy Górniczej Zbigniew Podraza."Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2015, 21:31
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyEvka wrote:Kika428 - na tylnej czy na przedniej nie ma różnicy raczej, ważne, że nie przodujące. Dziwnie tylko, że tu inaczej mówią a tu inaczej.
Jak byłam w szpitalu ordynator powiedział, że lepiej będzie jak się przesunie na tylną ścianę. I całe szczęście tak się stało. -
Dagietka wrote:
Kobietki mam pytanie. Kojarzę, że jest tu jakaś kadrowa, a potrzebuję porady:
Czy jeśli jestem zatrudniona w firmie od 1.07.2015 ( wcześniej pracowałam w innej firmie przez kilka lat do 30.06.2015), to czy przysługuje mi opieka nad dzieckiem rocznym? W sensie czy jeśli mam zwolnienie od lekarza na opiekę nad córką, to czy ZUS mi wypłaci opiekę, jeśli tak to w jakiej kwocie? Czytałam, że 80% wynagrodzenia? I opiekę mogę wziąć 60 dni w roku? Dokładnie chodzi mi o to, czy po takim krótkim okresie zatrudnienia ZUS mi wypłaci opiekę nad dzieckiem?
Dobrze kojarzysz to ja
Wypłaci Ci o ile nie wykorzystalas tych 60 dni w poprzedniej firmie ? I tak tj 80% wynagrodzenia liczone średnią z ost 12 miesięcy a w Twoim przypadku z jednego miesiąca
Aha i pamiętaj by do l4 dołączyć druk ZUS z-15 bez tego nie wyplaca
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2015, 22:04
-
Kika428 wrote:Hej dziewczyny, bylam ostatnio w polsce i robilam prywatnie usg 3d i tego samego dnia bylam u mojej pNi ginekolog, obie powiedzialy ze wszystko jest ok (nie sprawdzaly jakos super dokladnie ale sprawdzaly w miare wszystko) i obie powiedzialy ze lozysko jest na tylniej scianie, ruchy czuje juz od 17 tyg (pierwsza ciaza) wiec w sumie by sie zgadzalo, wczoraj bylam w anglii tu u csiebie na polowkowym ale nie pomierzyla wszystkiego bo maly zle lezal i nie chcial sie przewrocic i kazali mi przyjsc dzisiaj, przyszlam dzisiaj i okazalo sie ze jest problem z nerkami, jedna ma 17 mm a druga 25mm bardzo mnie to martwi czy ktoras z was tez tak ma i lekarz kazal sie nie przejmowac? Kazali mi sie zglosic na usg jeszcze w 34tyg , pozatym tu powiedzieli mi znowu ze lozysko jest na przedniej scianie.. Nic z tego nie rozumiem