X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • ania14 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acikk wrote:
    Ania mi pomiary wyszły o tydz do tyłu ale powiedziała że na tym etapie to wszystko w granicach normy się mieści ale mój bardziej na drobiazga póki co :P ale każda dzidzia rośnie w swoim tempie :) ja i mąż mieliśmy przy urodzeniu poniżej 3 kg może to też ma jakieś znaczenie ie.

Co do buraków dziewczyny mam podobny wynik i pani mi zaleciła dużo buraków a jak powiedziałam że nie znosze buraków to powiedziała że jest preparat w tabletkach o nazwie burak i jest brakiem w tabletkach i mam sobie kupić więc kupie :D

mi gin wylicza tp według jakiegoś kółka ale ja tego nie rozumiem...
    miałam cykle 23 dniowe czyli zaszłam gdzieś w 8-12 dniu po @ i ja uważam że przez to jestem tydzień do przodu, tp wg gina 9 grudnia a na usg od dawna jest nie zmiennie 1

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia mmr wrote:
    Hej Dziewczyny!
    Jak Wam dzień mija? Jutro dokładnie minie miesiąc od kiedy mam nakaz bezwzględnego leżenia. Jakoś dzisiaj wyczerpały mi się pokłady cierpliwości, mam dość:( marzę chociaż o zrobieniu małych porządków lub spacerze, tak bardzo brakuje mi świeżego powietrza... Wiem, że wszystko dla maleństwa oraz, że i tak mam dobrą sytuację, bo nie jestem w szpitalu, ale dziś mi strasznie ciężko.
    Dobrego Dnia!

Evka

Nie przejmuj się na zapas, a nawet jeśli coś jest nie tak, to jest na to sprawdzony sposób leczenia i wszystko będzie pod kontrolą. Dużo zdrówka!
    Hej;) ją leże już ponad 2 miesiące z tym jest wziąć w szpitalu;) ale nie narzekam, jeszcze 2 mięs;) a przypomnij czemu Ty musisz leżeć?

gosia mmr lubi tę wiadomość

• ania14 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_45 wrote:
    Ania śliczne to łóżeczko z tym kompletem :D takie "dodatki" wcale nie są takie tanie także udany zakup :D

U mnie teraz w 24 tygodniu synek waży już 693g - to chyba sporo nie?
    Ja jak się urodziłam ważyłam 2800g, a mój narzeczony 3500g więc nie wiadomo jaki synek będzie :D

ja miałam 3600g 55cm a mąż chyba nawet więcej a to chyba ma jakieś znaczenie... :(

• Evka Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No więc nie wytrzymałam i zadzwoniłam do lekarki. Powiedziała, że jutro jak odbiorę wyniki z laboratorium to mam zadzwonić i żebym podjechała do niej do szpitala, bo teraz akurat ma kolejne 3 dni dyżur. Wypytałam trochę i nie jest najlepiej, cukrzyca w ciąży zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia w późniejszym wieku cukrzycy II stopnia oraz na pewno wystąpi przy kolejnej ciąży. Więc czeka mnie wizyta u diabetologa, glukometr do końca ciąży a po, regularne badanie się i najlepiej do końca życia nie folgować z cukrami prostymi - cokolwiek to znaczy. Nie znam się na dietach, wpierdzielam wszystko, każdej ilości i o której godzinie mam ochotę. Dla mnie dieta to jakaś rzeź - dosłownie. W tym wszystkim najważniejsza jest dzidzia, jak się wdroży dietę ponoć będzie wszystko ok. Jestem przerażona tym wszystkim i zdrowiem małej. Próbuję się zrelaksować bo stres szkodzi Ani. Ciekawe czy brokuł z wody z omastą będzie w porządku jak zjem...

wnidzbmhunwbroqa.png
  • gosia mmr Ekspertka

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate4

Muszę leżeć ze względu na problem z szyjką (krótka i miękka). Ogólnie tak jak napisałam, wiem, że mam dużo szczęścia, że jestem w domu i że sytuacja na razie bardzo groźna nie jest, ale dzisiaj dopadł mnie dół.
    Przykro mi, że masz tyle leżenia za sobą i przed sobą. Wiem, że robimy to dla naszych dzieciaczków i ta myśl mnie trzyma, tylko czasem łapie gorszy dzień...
    Dużo zdrówka!

tb73hdge49irrilb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evka nie przejmuj sie jwa tez mam ta cukrzyce narazie odstawilam slodkie napoje i slodycze jem normalnie za tydzien mam wizyte u diabetologa i dietetyka jakos trzeba to wytrzymac ja tz nic nie rozumiem z tego co czytam o cukrzycy ciazowej i mnie to przeraza:( trzymaj sie

• Ola_45 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2016, 12:34

03.2015 - 6t. 💔
    12.2015 syn
    Starania od 2017r

Niedrożny lewy jajowód
    7x IUI - nieudane
    1 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 09.2024 - 5t.💔
    II transfer - 11.2024 - 5t. 💔
    III transfer - 12.2024 - nieudany
    2 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 03.2025 - 5t. 💔
    II transfer - 15.05.2025 - ❤️ 31/01/2026 🍀❤️

Został 1 ❄️

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia mmr wrote:
    Kate4

Muszę leżeć ze względu na problem z szyjką (krótka i miękka). Ogólnie tak jak napisałam, wiem, że mam dużo szczęścia, że jestem w domu i że sytuacja na razie bardzo groźna nie jest, ale dzisiaj dopadł mnie dół.
    Przykro mi, że masz tyle leżenia za sobą i przed sobą. Wiem, że robimy to dla naszych dzieciaczków i ta myśl mnie trzyma, tylko czasem łapie gorszy dzień...
    Dużo zdrówka!
    Wiem ją też miewam takie dni ale jak czuje ruchy dzieciaczkow to o tym nie myślę no jestem szczęściarz;) jak wrzesień minie to już w ogóle będzie luz ;)
    Miłego leżenia;)

gosia mmr lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia a ile ma Twoja szyjka? Moja ma 3 cm tylko jest miękka a dodatkowo skurcze mam częste Ty pewnie też?

• Evka Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia26, dzięki za słowa otuchy...niestety dzień mam już do d... jutro ma przyjsc wózek zamówiony - i nawet to mnie nie cieszy. Zjem tego brokuła i pojde do mamy po godzinie zeby mi glukometrem zrobiła test.

wnidzbmhunwbroqa.png
  • gosia mmr Ekspertka

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate4
    Moja jest przede wszystkim bardzo miękka, na ostatnim badaniu tydzień temu ma 29 mm, tylko było dokładnie widać na usg jak mały na nią siada to ma już 25 mm. Lekarkę zaniepokoiło, że między wizytami ( czas ok. 1 miesiąca) tak się zmieniła, wcześniej była dłuższa i twarda, dlatego od razu kazała mi leżeć.
    Skurczy na szczęście nie mam, ale faszeruję się magne b6 i asparginem codziennie. W przyszłym tygodniu 3.09 mam wizytę, chcę ją zapytać o pessar.
    Ruchy Małego zawsze przenoszą mnie w trochę magiczne miejsce, jak pewnie każdą mamę. A jak to jest z bliźniaczkami,odróżniasz która się rusza, bo pewnie już każda ma swoje stałe miejsce. Czy one czasem siebie nawzajem zaczepiają, czy to zupełnie niemożliwe?

tb73hdge49irrilb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia mmr wrote:
    Kate4
    Moja jest przede wszystkim bardzo miękka, na ostatnim badaniu tydzień temu ma 29 mm, tylko było dokładnie widać na usg jak mały na nią siada to ma już 25 mm. Lekarkę zaniepokoiło, że między wizytami ( czas ok. 1 miesiąca) tak się zmieniła, wcześniej była dłuższa i twarda, dlatego od razu kazała mi leżeć.
    Skurczy na szczęście nie mam, ale faszeruję się magne b6 i asparginem codziennie. W przyszłym tygodniu 3.09 mam wizytę, chcę ją zapytać o pessar.
    Ruchy Małego zawsze przenoszą mnie w trochę magiczne miejsce, jak pewnie każdą mamę. A jak to jest z bliźniaczkami,odróżniasz która się rusza, bo pewnie już każda ma swoje stałe miejsce. Czy one czasem siebie nawzajem zaczepiają, czy to zupełnie niemożliwe?
    Ją mam dziewczynkę i chłopczyka;) nie odrozniam które się rusza ale w sumie caly brzuch całuje więc mam nadzieję że oba szkraby się wierca;) a zaczepiac to się strasznie zaczepiaja z ostatniego USG mam zdjęcie jak Nikolka całuje braciszka w główkę takie kochasie;)

gosia mmr, Ola_45 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, ja już jestem po glukozie. Cieszę się, że mam to już za sobą, bo pół nocy nie spałam z przejęcia i głodu... ale na samej glukozie nie było tak źle, trochę tylko niedobrze ;)

Zmartwilyście mnie dziewczyny z tą szyjką. Nie wiem jaką długość miałam na początku ciąży, bo lekarka mi tylko mówiła, że jest długa jak u łąbedzia :D ale ostatnio jak byłam na IP to miałam 3,2cm i powiedzieli, że jest długa a Wy macie leżeć z 3 cm szyjką...
    Jutro idę do mojego lekarza to dopytam czy się nie skróciła, bo skąd na IP mogą wiedzieć czy ok, czy się nie skróciła skoro nie wiedzą jaka była na początku

pati_zuzia lubi tę wiadomość

• ania14 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evka wrote:
    No więc nie wytrzymałam i zadzwoniłam do lekarki. Powiedziała, że jutro jak odbiorę wyniki z laboratorium to mam zadzwonić i żebym podjechała do niej do szpitala, bo teraz akurat ma kolejne 3 dni dyżur. Wypytałam trochę i nie jest najlepiej, cukrzyca w ciąży zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia w późniejszym wieku cukrzycy II stopnia oraz na pewno wystąpi przy kolejnej ciąży. Więc czeka mnie wizyta u diabetologa, glukometr do końca ciąży a po, regularne badanie się i najlepiej do końca życia nie folgować z cukrami prostymi - cokolwiek to znaczy. Nie znam się na dietach, wpierdzielam wszystko, każdej ilości i o której godzinie mam ochotę. Dla mnie dieta to jakaś rzeź - dosłownie. W tym wszystkim najważniejsza jest dzidzia, jak się wdroży dietę ponoć będzie wszystko ok. Jestem przerażona tym wszystkim i zdrowiem małej. Próbuję się zrelaksować bo stres szkodzi Ani. Ciekawe czy brokuł z wody z omastą będzie w porządku jak zjem...

nic się na zapas nie przejmuj... mam 2 znajome które miały cukrzyce ale olbydwie w 2 ciąży, a z dieta dasz sobie rade!!
    mój bratanek dostał cukrzyce jak miał 5 lat a teraz ma 17
    to dopiero było... jak wytłumaczysz 5 latkowi że nie może jesć jak on jest głodny? dopiero co zjadł duży obiad a znów chciał, po każdym posiłku zastrzyk z insuliny a on tak strasznie płakał :( teraz ma pompe, wymienia wkucia co 3 dni

pierwsze słysze że cukrzyca w ciąży daje ryzyko cukrzycy później ;/

• lips Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania14 wrote:
    teraz mam jeszcze wiekszy strach że Marysia bedzie duża :(
    w 25t miała prawie 900g

Nasz synek w 24 tygodniu miał 800g i lekarz mówił że spory. Ja się tym nie przejmuję. Niech rośnie w siłę :)

ania14 lubi tę wiadomość

atdc3e5eao0yqv5p.png
  • lips Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A macie moze namiary na jakieś fajne naklejki na ścianę nad łóżeczko?

atdc3e5eao0yqv5p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja byłam na kontroli i dr mówi, że wód przybyło wszystko wygląda dobrze Dziecko dalej jest dziewczynką i waży 560g Jedynie dalej nie mogła zobaczyć kręgosłupa bo mała zarzuciła nogi na głowę i wlepiła się w macicę Jutro muszę znów iść, bo doktor ma nadzieję, że się przekręci Mam chyba kryzys i czuję się zmęczona Cały tydzień się martwiłam i pewnie będę się martwić dalej ...

• gosia mmr Ekspertka

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia890722
    Nie martw się na zapas, każdy przypadek jest inny.
    Na wizycie, na której dostałam bezwzględny nakaz leżenia szyjka miała 25 mm, ale problemem jest u mnie przede wszystkim to, że jest miękka. Lekarka też mi wcześniej nie mówiła jaką mam, tylko ona sobie w karcie zawsze wszystko spisuje. Poza tym wtedy byłam w 18/19 tc.
    Nie wiem jaka powinna być długość szyjki w tym momencie, może cały czas masz 3 cm i masz twardą, więc jest dobrze. Na pewno lekarz rozwieje Twoje wątpliwości.
    Ja mam wrażenie, że moja lekarka trochę dmucha na zimne może, ale wolę taką postawę, niż odwrotnie, jakby coś lekceważyła.

tb73hdge49irrilb.png
  • ania14 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lips wrote:
    A macie moze namiary na jakieś fajne naklejki na ścianę nad łóżeczko?

ja nad łozeczkiem bede robić imię MARYSIA z literek 3d

http://allegro.pl/drewniane-literki-3d-imie-dziecka-ozdoba-gratis-i5208280804.html

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W poprzedniej ciąży miałam nietolerancję glukozy, to znaczy że po 2 godzinach wyniosła 160. Byłam u diabetologa, który dał mi dzienniczek pomiaru glukozy, w którym miałam zapisywać poziom glukozy na czczo i po 2 godzinach od posiłku. Jeśli po posiłku glukoza nie przekraczała 120, to ok. Musiałam stosować dietę, w oparciu o wskazówki m.in. z tej strony http://slodkiemamy.edu.pl/ . Gdybym sobie nie radziła to pewnie trafiłabym do szpitala, ale to nie takie straszne, jak wygląda. W moim wypadku najbardziej cukier podbijał chleb i ziemniaki. Trzymajcie się dziewczyny, nie będzie tak źle.
    P.S. W drugiej ciąży nie mam problemu z glukozą. Na czczo 94, a po 2 godzinach 80.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2015, 18:54

‹‹ 847 848 849 850 851 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ