X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 24 października 2018, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Piękne!

Mkgk,pomijajac resztę, to kurczę pierwsze słyszę żeby wiek 33 lata był jakimkolwiek wskazaniem do cc. No szok. Mam znajome, co z sukcesem urodziły sn pierwsze dzieci ok 40 stki. U mnie lekarz się śmieje że jeszcze minimum jedno ma być, a też mam 33 lata. No wiecie co;)......

Lily, jak bardzo nie chcesz cc to pogadaj z lekarzem na temat obrotu zewnętrznego płodu. Ja osobiście bym się nie zdecydowałam, ale moje zdanie na temat cc każda zna:-) więc jeśli Ty bardzo nie chcesz, to jest też taka opcja. Pomijając fakt,ze w Warszawie można rodzić pośladkowo pierwsze dziecko np na Karowej. Nie wiem, jak w innych szpitalach w Polsce.

Dziewczyny, a ja słyszałam o tym occie. Ale jakoś ocet+ubranka mi że sobą nie współgrają;)

Futuremamo, no faktycznie słabo. Moze lekarz rodzinny wystawi? Albo może zadzwoń do przychodni. Nie wiem ,jak jest w innych przychodniach ale u mnie dziewczyny na recepcji są bardzo zorientowane w temacie L4 i czasem coś tam podpowiedza....

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • mkgk Autorytet

Wysłany: 24 października 2018, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzura lek. nie chodzilo ze 33 lata to wskazanie do CC. Tylko przy ulozeniu posladkowym czynniki jak wiek matki i waga dziecka moga wykluczyc szanse na sn -gdy kobieta jednak chce probowac mimo wszystko.

Co do obrotu zew. tez jest roznie nawet jak sie uda obrocic malca slyszalam ze to nie daje gwarancji porodu zakonczonego sukcesem. Ze zdarza sie ze dziecko jest obrocone przez lek. a potem porod nie postepuje bo glowka nie wpasowuje sie w kanal i ta pozycja dziecka wynika wlasnie z tego i lepiej jej nie zaburzac. I takie panie po 8h meki koncza na stole.

Wiadomo ze roznie pewnie jest... sa i kobiety co z sukcesem po obrocie rodza.

Tak samo jak sa kobiety ktore z dobrym doswiadczonym poloznikiem rodza zdrowe posladkowe dzieci. Ja gdyby moj doktor nie wyjezdzal to bym z nim na bank sprobowala. Tym bardziej ze zmierzyli mi razem z polozna miednice jakies 3 wymiary i lek. powiedzial ze z taka miednica dalabym rade. Ale to naprawde musi byc doswiadczona kadra a jak sie nie zna to ja nie chce ryzykowac bo oprocz niedotlenienia groza takie akcje jak skrecenie bioderek itp itd.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2018, 10:23

zi13rjjgy7oea2if.png
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 24 października 2018, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mkgk wrote:
    Azzura lek. nie chodzilo ze 33 lata to wskazanie do CC. Tylko przy ulozeniu posladkowym czynniki jak wiek matki i waga dziecka moga wykluczyc szanse na sn -gdy kobieta jednak chce probowac mimo wszystko.

Co do obrotu zew. tez jest roznie nawet jak sie uda obrocic makca slyszalam ze to nie daje gwarancji porodu zakonczonego sukcesem. Ze zdarza sie ze dziecko jest obrocone przez lek. a potem porod nie postepuje bo glowka nie wpasowuje sie w kanal i po 8h meki konczy sie na stole. Wiadomo ze roznie pewnie jest... sa i kobiety co z sukcesem po obrocie rodza.
    Tak samo jak sa kobiety ktore z dobrym doswiadczonym poloznikiem rodza zdrowe posladkowe dzieci. Ja gdyby moj doktor nie wyjezdzal to bym z nim na bank sprobowalam. Tym bardziej ze zmierzyli mi razem z polozna miednice jakies 3 wymiary i lek. powiedzial ze z taka miednica dalabym rade. Ale to naprawde musi byc doswiadczona kadra a jak sie nie zna to ja nie chce ryzykowac bo oprocz niedotlenienia groza takie akcje jak skrecenie bioderek itp itd.
    Mkgk, ok rozumiem. Chociaż i tak do mnie nie trafia argument z wiekiem, ale ok.

Ja bym w życiu nie dala sobie obrócić dziecka w brzuchu, czy o zgrozo, rodzić pośladkowo.
    Piszę tylko,ze jak ktoś się bardzo boi cc, to jest taka opcja i może warto poszukać. Do porodu jeszcze trochę czasu.

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Lotopałanka Autorytet

Wysłany: 24 października 2018, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Futuremama lekarz może wystawić chorobowe do 3 dni wstecz... Więc na spokojnie 13 możesz iść na wizytę i po L4

3i49cwa1y1soayfp.png
    atdcanli4g0f7t2i.png

Aniołki:
    Wrzesień 2014 6tc
    Październik 2017 6tc
  • futuremama Autorytet

Wysłany: 24 października 2018, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotopałanka tylko on jedynie w poniedziałki na nfz przyjmuje czyli jak nie 12 to albo 5 albo 19.11...
    Niby mówił że jak przyjdę 5.11 to nie ma pr9blemu ż L4, grunt tylko żeby luk nie było. Ale nigdy tak nie robiłam. No i ten GBS byłoby 35+3 Więc wydaje mi się że w sam raz a tak tydzień mniej... może to i dobrze... chce ż nim zgadać gdyby był dodatni (A tak podejrzewam) to niektórzy dają jakiś antybiotyk przed porodem. Inni mówią że tylko w czasie porodu ale tak jak pisałam wcześniej mi trochę za późno podali i myślę że przez to też mały mógł mieć to crp wysokie i żółtaczke już w pierwszej dobie czyli patologiczną a nie fizjologiczna.

3i49o7esfkybvicx.png
    👧12.2018 39+3, 3680g, 51cm
    👦08.2015 40+5, 3870g, 58cm
  • Lotopałanka Autorytet

Wysłany: 24 października 2018, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to nie wiem w takim razie....

3i49cwa1y1soayfp.png
    atdcanli4g0f7t2i.png

Aniołki:
    Wrzesień 2014 6tc
    Październik 2017 6tc
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 24 października 2018, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Futuremama ja mialam gbs pobierany w 34+5. W pierwszej ciazy mialam dodatni, teraz tez sie nie spodziewam innego wyniku.

Witam sie w rozpoczetym 37 tyg. To juz 9 m-c! :) juz tak nieduzo zostalo do spotkania z coreczka i do walki o pokarm ;)

futuremama, agniecha2101, Aga9090, Lilly_Ana, JaKa, bondzik007 lubią tę wiadomość

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • futuremama Autorytet

Wysłany: 24 października 2018, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli nie będzie za wcześnie w razie czego :) No nic we rusza rejestracja na listopad i zobaczymy jak rozwiążą ten wolny pn.

Azzurra lubi tę wiadomość

3i49o7esfkybvicx.png
    👧12.2018 39+3, 3680g, 51cm
    👦08.2015 40+5, 3870g, 58cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2018, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam wizycie, wymiary, wody płodowe, serce wszystko w normie..
    Była rozmowa na temat tego kiedy do szpitala i w 38 tc napewno już musi byc ciecie wykonane, także minimum w 37 tc do szpitala..
    za 2 tygodnie kolejna wizyta i już chyba skierowanie dostanę...
    No i tyle się dowiedziałam od lekarza..
    Ale bardziej rozmowa z położna mi pomogła. Mam się nie martwić tym, że nie zdążę jak zacznę krwawić, bo takiego przypadku przez 20 lat jej pracy w tym szpitalu, w którym będę rodzić nie było. Rozmawiałam z nią o prawdopodobnym usunięciu macicy no i wytłumaczyła mi jakie to korzyści. Tym bardziej, że miałam tego guza to po usunięciu nie musiałabym się martwić czy coś się znowu podzieje

• Lilly_Ana Autorytet

Wysłany: 24 października 2018, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mgk - ale piękna waga synka już! Duży chłopiec będzie z niego :) Dobrze że jednak te leki nie działają tak długo.

Agniecha2101 - czytałam że lepiej zamiast płynu do płukania wlać 3 łyżki octu :) Mniej chemii, a ocet fajnie działa na zmiękczanie ciuszków. Czy to prawda, nie wiem, ale tak robiłam :D

Aga - żeby zniszczyć to chyba duuużo więcej by musiało się wlać. 3 łyżki bardzo się rozcieńczą w pralce :) uprałam w ten sposób wszystko i nic się nie stało.

Futuremama - też miałam mieć wizytę 12.11. Tyle że ja prywatnie, ale ona przyjmuje tylko poniedziałek i czwartek...

Azzura - słyszałam i czytałam o tym obrocie. Ale chyba bym się nie zdecydowała, bałabym się. Więc z dwojga złego (dla mnie oczywiście ;) ) wolę cc ;) A są przypadki że dzidzia się obraca - i tego się trzymam.

Agulineczka - ale zleciało! <3 <3

Córeczka 16.12.2018 <3

Starania od listopada 2019.

Starania od maja 2014.
    Aniołek 10tc [*] 11.04.2017
    Aniołek 6tc [*] 5.12. 2017
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 24 października 2018, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    futuremama wrote:
    Czyli nie będzie za wcześnie w razie czego :) No nic we rusza rejestracja na listopad i zobaczymy jak rozwiążą ten wolny pn.
    Chciałam zacytować Age, a nie polubić;)

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 24 października 2018, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga9090 wrote:
    Byłam wizycie, wymiary, wody płodowe, serce wszystko w normie..
    Była rozmowa na temat tego kiedy do szpitala i w 38 tc napewno już musi byc ciecie wykonane, także minimum w 37 tc do szpitala..
    za 2 tygodnie kolejna wizyta i już chyba skierowanie dostanę...
    No i tyle się dowiedziałam od lekarza..
    Ale bardziej rozmowa z położna mi pomogła. Mam się nie martwić tym, że nie zdążę jak zacznę krwawić, bo takiego przypadku przez 20 lat jej pracy w tym szpitalu, w którym będę rodzić nie było. Rozmawiałam z nią o prawdopodobnym usunięciu macicy no i wytłumaczyła mi jakie to korzyści. Tym bardziej, że miałam tego guza to po usunięciu nie musiałabym się martwić czy coś się znowu podzieje

Aga...ja mam nadzieję, że skończy się dobrze. Trzymam bardzo za Ciebie kciuki.

Aga9090 lubi tę wiadomość

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Gusia28 Koleżanka

Wysłany: 24 października 2018, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarnulka24 wrote:
    Hej dziewczyny ja tu tylko wyskoczyłam na wątek z zapytaniem , jeśli ktorejs z was został duphason a chcialaby sprzedac to jestem chętna . Proszę o priv jak coś. Dzięki
    hej,w razie czego mam jedno cale opakowanie duphastonu, data waznosci 07.2022, jak cos to sie odezwij;)

• Lilly_Ana Autorytet

Wysłany: 24 października 2018, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga też wierzę że będzie dobrze <3

Aga9090 lubi tę wiadomość

Córeczka 16.12.2018 <3

Starania od maja 2014.
  • Kai Autorytet

Wysłany: 24 października 2018, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylam w poradni hipotrofii płodu na kontroli. Pani zrobiła usg i zaczęła się śmiać, że więcej nie chce mnie tu widzieć ;-). Mała rosnie jak szalona, ma 2300g i z dwóch tygodni różnicy zrobiły się 2 dni! Przepływy bardzo dobre.
    Potem poszlam do poradni patologii ciąży i tam też kontrola i dziękujemy, proszę więcej nie przychodzić :-).
    Robilam też badania. Morfologia piękna, zero anemii itp.
    Żeby nie było tak słodko, to wyszły mi leukocyty w moczu i bakterie. Jutro idę do ginki, to już ona się tym zajmie.

futuremama, agniecha2101, Lotopałanka, Cyganieszka, Cyganieszka, Aga9090, Azzurra, mkgk, JaKa, agulineczka lubią tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 24 października 2018, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilly_Ana wrote:
    Agniecha2101 - czytałam że lepiej zamiast płynu do płukania wlać 3 łyżki octu :) Mniej chemii, a ocet fajnie działa na zmiękczanie ciuszków. Czy to prawda, nie wiem, ale tak robiłam :D
    Ooo to nie słyszałam :-P a nie czuć tegp octu ani trochę na ubrankach potem?

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Lilly_Ana Autorytet

Wysłany: 24 października 2018, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    Ooo to nie słyszałam :-P a nie czuć tegp octu ani trochę na ubrankach potem?
    Niee ;) Myślę że to za mała ilość żeby było czuć :)

Kai - to super że malutka dobrze rośnie <3

agniecha2101 lubi tę wiadomość

Córeczka 16.12.2018 <3

Starania od maja 2014.
  • mkgk Autorytet

Wysłany: 24 października 2018, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale fajnie laseczki co raz blizej finiszu. My dzis z mama wstawilysmy dwie pralki bialych rzeczy pieluch itp.i jutro dwie praki koloru. Potem mama przyjedzie prasowac. Ja mam niskie cisnienie i wysoki puls az 110 :(

zi13rjjgy7oea2if.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 24 października 2018, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nooo... to już ostatnia prosta. Sądzę, że w listopadzie co najmniej kilka z nas będzie rozpakowanych :-).

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2018, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mkgk wrote:
    Ale fajnie laseczki co raz blizej finiszu. My dzis z mama wstawilysmy dwie pralki bialych rzeczy pieluch itp.i jutro dwie praki koloru. Potem mama przyjedzie prasowac. Ja mam niskie cisnienie i wysoki puls az 110 :(
    Ja mam 90/50 a puls 126...

‹‹ 907 908 909 910 911 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ