Grudniowe Mamuśki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja uwielbiam spać na brzuchu. Na razie mi jeszcze brzuch nie przeszkadza, tylko piersi bolą a dodatkowo przy tej pozycji je mocno zgniatam Ale najwygodniej mi jednak na brzuchu się śpi. Muszę po woli zacząć zmieniać pozycję.
Furia jaką masz poduchę ciążową? Banana? Cz może jakąś inną? Podpowiedz, jaką polecasz.
Nie wiem, czy sobie to wmawiam, czy faktycznie to objaw ciąży, ale jakoś mnie po obiedzie zmogło i musiałam się koniecznie położyć na godzinkę -
Qrczak wrote:Ja uwielbiam spać na brzuchu. Na razie mi jeszcze brzuch nie przeszkadza, tylko piersi bolą a dodatkowo przy tej pozycji je mocno zgniatam Ale najwygodniej mi jednak na brzuchu się śpi. Muszę po woli zacząć zmieniać pozycję.
Furia jaką masz poduchę ciążową? Banana? Cz może jakąś inną? Podpowiedz, jaką polecasz.
Nie wiem, czy sobie to wmawiam, czy faktycznie to objaw ciąży, ale jakoś mnie po obiedzie zmogło i musiałam się koniecznie położyć na godzinkę -
Qrczak wrote:Ja uwielbiam spać na brzuchu. Na razie mi jeszcze brzuch nie przeszkadza, tylko piersi bolą a dodatkowo przy tej pozycji je mocno zgniatam Ale najwygodniej mi jednak na brzuchu się śpi. Muszę po woli zacząć zmieniać pozycję.
Nie wiem, czy sobie to wmawiam, czy faktycznie to objaw ciąży, ale jakoś mnie po obiedzie zmogło i musiałam się koniecznie położyć na godzinkę
http://www.doomoo.be/doomoo_buddy.php?language=de
Taka mam jest swietna, tylko po czasie sie troche rozciaga i trzeba sobie dopasowac rozlozenie granulek hehe Ale z tego co pamietam ta marka w PL jest koszmarnie droga. Kolezanka ma z mothercare i ponoc tez superQrczak lubi tę wiadomość
-
Qrczak wszyscy sie skapneli u mnie w 1 ciazy ze cos sie dzieje bo w dzien musialam spac i teraz tez tak mam ze w dzien musze sie przespac. w tygodniu spie do 13 bo mala jest w przedszkolu a w weekend spie po poludniu bo em jest wiec sie nia zajmujeMaria ur. 06.03.2010 2950 gr i 55cm
Aleksandra ur 17.12.2014 3100gr i 51 cm -
Nati, Karola - u mnie to pierwsza taka drzemka. Chodzę spać dość wcześnie, bo po 22, wstaję po 5, bo już jestem wyspana i mogę funkcjonować bez problemu cały dzień, a wieczorem padam szybko. Za to dziś wstałam przed 6, posiedziałam trochę, pokręciłam się, po czym położyłam znów i spałam prawie do 9 No a teraz jeszcze ta drzemka.
Szarabura, ja też śpię w dzień tylko jak jestem chora, albo mocno niewyspana. Teraz jedno i drugie odpada, więc może w końcu jakiś objaw ciąży
Furia dzięki za info Trzeba będzie się rozejrzeć.
Czytałam gdzieś kiedyś, że będąc w ciąży nie powinno się spać zbyt długo na plecach i na lewym boku. Ale nie pamiętam już o co chodziło z tym lewym bokiem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2014, 18:21
-
ale Wam dobrze Kobietki drzemka w ciągu dnia... hmmm.... kiedy to było ja mam cały czas dziecko w domku, a od 14 nawet dwójeczkę jak m jest w domu to też jakoś zawsze czasu brak, a noce to koszmar... najlepiej mi się śpi na prawym boku, więc teraz się zmuszam żeby na lewym zasypiać... na brzuchu już nie daję rady, więc kręcę się i kręcę..... ehhhh.....
a ja mam dżdżownicę zieloną dzieci to ją między nogi dajęNati89 lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny! Witam prawie po weekendzie.
Wczoraj jadąc na działeczke 60 km w jedną stronę, podróż zakończyłam wizytą i wylewnym przywitaniem w kibelkiem. Ogólnie zauważyłam, że tak od piątku tak to 12-13 mam straszne mdłości i mimo głodu nie mam na nic ochoty, bo boję się, że będę wymiotować (tak mnie mdli). No ale jeść trzeba. Dziś rano mi się udało nie zwymiotować, mimo że było blisko. Zjadłam trochę twarożku ze śmietaną i cukrem i jakoś mi lepiej się zrobiło. Ale przed chwilą też mnie zemdliło, że poleciałam do WC, ale fałszywy alarm. Tak mówiłam, że sok grejpfrutowy na mnie dobrze działa a ostatnio wylądował w kiblu, więc niczego nie można być pewnym! Ciężko ustalić co jeść by było dobrze. A jem mało ale często co 2-3h.
Nadal jestem strasznie senna, chodzę wcześnie spać, wcześnie wstaje a w połowie dnia już ledwo jarze.
Z innych objawów to bolą mnie piersi (ale sutki bardziej - normalnie jak igły), czasem podbrzusze zaboli.
Najgorzej te mdłości i taka wielka flakowatość moja, wszystko wolno, bo zaraz jestem zmęczona i śpiąca i marudna i mój mąż już mówi że zrzędzę.
Spodnie też muszę sobie kupić...dwie pary mi zostały, w które wchodzę. A że w pracy mam dress code a one są takie dosyć eleganckie to jest git, ale po za pracą nie mam w czym chodzić.
Odnośnie wagi to ja zaczynałam z nadwagą po lekach, które kiedyś brałam i już nie mogłam po nich schudnąć. Zaczynałam od 81,5kg przy 175 cm wzrostu. Jutro rano się zważę i dam znać ile przybyło
AAA i jutro wieczorem wizyta u gina! Trzymać kciuki by widać było kasztanka i jego serduszko !!!
To się rozpisałam...Kasandra, Nati89, Qrczak, Kiara lubią tę wiadomość
22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc) 11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci -
maeimikp serducho juz bedzie. ty dokladnie taki sam tydzien i dzien co ja wiec tym bardziej 3mam kciuki . moje piersi tez eksploduja zaraz a szczegolnie sutki, tymbardziej ze mnie tak swedza a nie moge sie zadrapac
na prawym boku nie ppwinno sie lezec bo tak jak kasandra napisala jest tam zyla glowna i na pleckach tez nie powinno sie lezec bo wszystko sie splaszcza. no ja niestety mam tak lozko ze moge albo na prawej stronie lezec albo na plecach bo jak sie poloze na lewym boku to widze tylko scianeWiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2014, 18:36
Maria ur. 06.03.2010 2950 gr i 55cm
nati widzisz po to miedzy innymi sa rozne fora zeby sobie pomagac , dzielic sie wiedza i kiedy trzeba dawac sobie kopniaki
marimiko no jak mialas ostatni okres jak ja to raczej tak. zalezy jescze kiedy mialas owu bo ja najprawdopodobiej 20 marcaNati89 lubi tę wiadomość
Maria ur. 06.03.2010 2950 gr i 55cm
Kasandra wrote:Qrczak, a nie prawym bokiem tam jest główna żyła jakaś i leżąc na prawym boku ją uciskamy na plecach, bo się ugniata organy brzuszkiem i ciężko się nawet oddycha przynajmniej mi się już gorzej oddycha
-
nick nieaktualnyDziewczyny, z tym spaniu na lewym boku to dotyczy w pozniejszej ciazy, kiedy dzidzius wraz z macica sa wieksze, to ich ciezar powoduje ucisk na glowna zyle, na chwile obecna nie ma powodu do obaw i mozna spac jak komu wygodnie
Nati89 lubi tę wiadomość
-
No i wylądowałam na izbie przyjęć. Przed 19 pojawiło się brunatne plamienie, a już 5 dni był spokój. Okazuje się, że kosmówka nadal odklejona na 20% i pojawił się niewielki krwiak. Na szczęście z dzieckiem ok. Według usg 8 tydz. + 4. Maluch ma 1.96 cm, tętno 162. Dziś pierwszy raz słyszałam bicie serca, a wcześniej tylko widziałam.
-
Qrczak wrote:Byc może coś pokręciłam Jak pisałam, czytałam o tym jakiś czas temu, więc mogło mi sie pokićkać. O plecach to wiem dlaczego, tylko ten bok to mi jakoś wyleciał - i powód i strona
Lekarze zalecają, jako najbardziej odpowiednią i bezpieczną pozycję snu, drzemki czy leżenia dla kobiety ciężarnej na lewym boku. Dla zwiększenia wygody leżenia w tej pozycji pomiędzy nogi włóż dość sporą poduszkę. Nogi możesz zgiąć w kolanach i dodatkowo pod kolano podłożyć sobie kolejną poduchę. Również pod plecy czy biodra możesz podłożyć poduszkę, które zwiększą komfort leżenia w tej pozycji. Znajdź dla siebie odpowiednie ułożenie w tej bezpiecznej pozycji.
Dlaczego leżenie na plechach czy na prawym boku w ciąży nie jest zalecane?
Leżąc na plecach lub na prawym boku uciskana jest żyła główna dolna, która biegnie po prawej stronie kręgosłupa. Ucisk ten zaburza prawidłowe krążenie krwi w Twoim organizmie. Co może powodować słabsze dotlenienie rozwijającego się płodu, a ty możesz mieć zawroty głowy, słabe samopoczucie, mroczki a nawet omdlenia.
Leżąc na lewym boku nie zaburzasz prawidłowego krążenia a dodatkowo wspomagasz pracę nerek. Prawidłowa praca nerek zapewnia usuwanie toksyn z organizmu oraz pomaga unikać obrzęków stóp.