Grudniowe Mamuśki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Qrczak wrote:Kasandra chyba jednak miałam rację z tym lewym bokiem
Lekarze zalecają, jako najbardziej odpowiednią i bezpieczną pozycję snu, drzemki czy leżenia dla kobiety ciężarnej na lewym boku. Dla zwiększenia wygody leżenia w tej pozycji pomiędzy nogi włóż dość sporą poduszkę. Nogi możesz zgiąć w kolanach i dodatkowo pod kolano podłożyć sobie kolejną poduchę. Również pod plecy czy biodra możesz podłożyć poduszkę, które zwiększą komfort leżenia w tej pozycji. Znajdź dla siebie odpowiednie ułożenie w tej bezpiecznej pozycji.
Dlaczego leżenie na plechach czy na prawym boku w ciąży nie jest zalecane?
Leżąc na plecach lub na prawym boku uciskana jest żyła główna dolna, która biegnie po prawej stronie kręgosłupa. Ucisk ten zaburza prawidłowe krążenie krwi w Twoim organizmie. Co może powodować słabsze dotlenienie rozwijającego się płodu, a ty możesz mieć zawroty głowy, słabe samopoczucie, mroczki a nawet omdlenia.
Leżąc na lewym boku nie zaburzasz prawidłowego krążenia a dodatkowo wspomagasz pracę nerek. Prawidłowa praca nerek zapewnia usuwanie toksyn z organizmu oraz pomaga unikać obrzęków stóp.
ale ja właśnie pisałam że na lewym trzeba spać -
Milcia wrote:No i wylądowałam na izbie przyjęć. Przed 19 pojawiło się brunatne plamienie, a już 5 dni był spokój. Okazuje się, że kosmówka nadal odklejona na 20% i pojawił się niewielki krwiak. Na szczęście z dzieckiem ok. Według usg 8 tydz. + 4. Maluch ma 1.96 cm, tętno 162. Dziś pierwszy raz słyszałam bicie serca, a wcześniej tylko widziałam.
Milcia tętno jest piękne wszystko musi być dobrze nie martw się musi być a leżysz w szpitalu? a przykleiła się choć troszkę ta kosmówka? masz jakieś porównanie? -
cznar tak. poczatek ciazy po 48 godz jeszcze powtorz bo wazny jest przyrost.
milcia kochana trzymajcie sie mocno. kosmowka sie przyklei a dzidzia pieknie rosnie.
marimiko to ja juz nic nie rozumiem. to jak ja mialam wczrsniejsza owu to powinnam miec starsza ciaze tak ???Maria ur. 06.03.2010 2950 gr i 55cm
Aleksandra ur 17.12.2014 3100gr i 51 cm -
hej kobietki!
nie ma mnie od 2 dni, bo umieram, walczę z kaszlem, katarem, bólem głowy i gorączką na która apap nie pomaga.......wczoraj byłam na dyżurze, ekarz stwierdził ze to wirusowe i mam czekac.taa a w nocy tempka skoczyła do 38,6 st C. mąż poratował mnie herbatką z imbirem i troche spadła. dzis od rana 37,3.
Idę jeszcze raz do lekarza (tym razem mojego) dziś.
poczytałam troszkę co u was- ja na mięso też mam teraz zęby, błeee. Wchodzą tylko kanapki z pomidorem i cebulą.
Jutro idę z wynikami do gin, i mam nadzieję na usg.
Za te co dziś wizytują- moocne kciuki!
-
Mnie chyba jednak mdłości odnalazły... Jak leżałam po przebudzeniu to tak czułam coś nie halo ale że do pracy na 8 no to najwyższa pora wstać. Jak wstałam to już tylko zdążyłam szybko złapać gumkę do włosów i wiążąc je już nad kibelkiem.
No fantastiko sprawa!!!! Najpierw się martwię czy wszystko ok bo nie rzygam a teraz się martwię jak pójdę do pracy..... -
Milcia - koniecznie odpoczywaj. Może skontaktuj się ze woją gin i ustal co dalej? martwię się o ciebie <przytul>
karola88 - tak wychodzi na to, że masz starszą ciążę niż ja. Dziś u gin dowiem się więcej :>
Dziś rano obudzilam się z mdłościami - to teraz już tak będzie co rano? ;/ i znów bliskie spotkanie z kibelkiem....o tyle dobrze, że to jest raz rano, a nie caly dzien co pol godziny...
22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc) 11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci -
Mnie też wszystko stoi w gardle, żeby rano zjeść śniadanie muszę się nieźle nakombinować bo jak nie zjem jest jeszcze gorzej:) Korzystajcie dziewczyny z mozliwości dziennych drzemek ja najchętniej nie wychodziałbym z łóżka a przy moim małym urwisie nie jest to możliwe więc sobie nie pośpie, za to w pierwszej ciązy wstawałam ok 12-13 piękne czasy:)
Milcia trzymam kciuki, żeby wszystko było ok!
Ja mam wizytę dopiero 12 maja mam nadzieje serduszkową.. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
kaarolaa - koniecznie sprawdź o co chodzi - nie ma co bagatelizować tego!
a tak po za tym dziś się ważyłam - i na szczęście nic nie przytyłam (ale też nie schudłam) więc jestem na zero.
Ogólnie nie mogę patrzeć na słodkie, bo odrazu mi po zjedzeniu nie dobrze robi. Ser dla mnie śmierdzi. Mięso - przyjmuję bardzo neutralnie. Kawę odrzuciłam już kilka dni temu, bo kompletnie nie mam na nią ochoty i jakoś tak mnie też lekko odrzuca. I szczerze to nawet herbata mi słabo wchodzi..
Więc piję wodę ew. wodę z cytryną.
Tak po prawdzie to na nic nie mam ochoty w ogóle, ale coś jeść muszę, bo jak nie jem to też mam mdłości. Więc jem to, co jeszcze mi w miarę smakuje.
A wczoraj zamówiłam sobie na necie kilka par legginsów długich i tych 3/4. I rajstopy dla kobiet w ciąży - ciekawe co to za wynalazek
Zastanawiam się nad zakupem poduchy (takiego rogala) do spania. I planuję też kupić adapter do samochodu (do pasów) dla kobniety w ciąży. Bo niestety pasy w aucie mnie już uciskają...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2014, 10:20
22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc) 11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci -
karolaa kazde plamienie powinno sie konsultowac z lekarzem. a kiedy powinnas miec @ teraz i duzo tego brazowego jest?
dziewczyny ogolnie gdzies wyczytalam ze mdlosci pojawiaja sie od ok 7 tc do 12 czyli do konca 1 trymestru ale wiadomo co ciaza i kobieta to inaczej.
ja tez narazie mdlosci nie mam natomiast stoi mi wszystko w gardle a dzis czuje jak wstaje albo siedze ze macica sie powiekszyla. wy tez to czujecie?Maria ur. 06.03.2010 2950 gr i 55cm
Aleksandra ur 17.12.2014 3100gr i 51 cm -
nick nieaktualny