X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • Kasandra Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2014, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qrczak wrote:
    Kasandra chyba jednak miałam rację z tym lewym bokiem ;)

Lekarze zalecają, jako najbardziej odpowiednią i bezpieczną pozycję snu, drzemki czy leżenia dla kobiety ciężarnej na lewym boku. Dla zwiększenia wygody leżenia w tej pozycji pomiędzy nogi włóż dość sporą poduszkę. Nogi możesz zgiąć w kolanach i dodatkowo pod kolano podłożyć sobie kolejną poduchę. Również pod plecy czy biodra możesz podłożyć poduszkę, które zwiększą komfort leżenia w tej pozycji. Znajdź dla siebie odpowiednie ułożenie w tej bezpiecznej pozycji.

Dlaczego leżenie na plechach czy na prawym boku w ciąży nie jest zalecane?
    Leżąc na plecach lub na prawym boku uciskana jest żyła główna dolna, która biegnie po prawej stronie kręgosłupa. Ucisk ten zaburza prawidłowe krążenie krwi w Twoim organizmie. Co może powodować słabsze dotlenienie rozwijającego się płodu, a ty możesz mieć zawroty głowy, słabe samopoczucie, mroczki a nawet omdlenia.
    Leżąc na lewym boku nie zaburzasz prawidłowego krążenia a dodatkowo wspomagasz pracę nerek. Prawidłowa praca nerek zapewnia usuwanie toksyn z organizmu oraz pomaga unikać obrzęków stóp.

ale ja właśnie pisałam że na lewym trzeba spać ;)

qbxwkvq.png
  • Kasandra Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2014, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milcia wrote:
    No i wylądowałam na izbie przyjęć. Przed 19 pojawiło się brunatne plamienie, a już 5 dni był spokój. Okazuje się, że kosmówka nadal odklejona na 20% i pojawił się niewielki krwiak. Na szczęście z dzieckiem ok. Według usg 8 tydz. + 4. Maluch ma 1.96 cm, tętno 162. Dziś pierwszy raz słyszałam bicie serca, a wcześniej tylko widziałam.

Milcia tętno jest piękne :) wszystko musi być dobrze nie martw się :) musi być :) a leżysz w szpitalu? a przykleiła się choć troszkę ta kosmówka? masz jakieś porównanie?

qbxwkvq.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2014, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem w domu. Poprzednio moja gin nie mówiła na ile jest odklejona, wiec nie wiem. A ze szpitala zdjęcia nie dostałam.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • Qrczak Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2014, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasandra wrote:
    ale ja właśnie pisałam że na lewym trzeba spać ;)
    A ja co napisałam? Bo już się zgupiałam :P

f2wle6ydofr9wcyp.png
  • Cznaar Nowa

Wysłany: 27 kwietnia 2014, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy beta hcg 134,6 i dwie kreski na tescie to ciąza?

Czarna
  • karola88 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2014, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cznar tak. poczatek ciazy po 48 godz jeszcze powtorz bo wazny jest przyrost.

milcia kochana trzymajcie sie mocno. kosmowka sie przyklei a dzidzia pieknie rosnie.

marimiko to ja juz nic nie rozumiem. to jak ja mialam wczrsniejsza owu to powinnam miec starsza ciaze tak ???

Maria ur. 06.03.2010 2950 gr i 55cm <3
    Aleksandra ur 17.12.2014 3100gr i 51 cm <3
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2014, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, powinnaś mieć. U mnie wychodzi, że też jest starsza ciąża.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • lolaliciouse Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2014, 06:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej kobietki!

nie ma mnie od 2 dni, bo umieram, walczę z kaszlem, katarem, bólem głowy i gorączką na która apap nie pomaga.......wczoraj byłam na dyżurze, ekarz stwierdził ze to wirusowe i mam czekac.taa a w nocy tempka skoczyła do 38,6 st C. mąż poratował mnie herbatką z imbirem i troche spadła. dzis od rana 37,3.
    Idę jeszcze raz do lekarza (tym razem mojego) dziś.

poczytałam troszkę co u was- ja na mięso też mam teraz zęby, błeee. Wchodzą tylko kanapki z pomidorem i cebulą.

Jutro idę z wynikami do gin, i mam nadzieję na usg.

Za te co dziś wizytują- moocne kciuki!

9ewn9jcg1snynms3.png
    nqtk6iyehyxwnxnb.png
  • Bursztynka Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2014, 07:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie chyba jednak mdłości odnalazły... Jak leżałam po przebudzeniu to tak czułam coś nie halo ale że do pracy na 8 no to najwyższa pora wstać. Jak wstałam to już tylko zdążyłam szybko złapać gumkę do włosów i wiążąc je już nad kibelkiem.
    No fantastiko sprawa!!!! Najpierw się martwię czy wszystko ok bo nie rzygam a teraz się martwię jak pójdę do pracy.....

SyCy39O.jpgSyCyp2.png
  • Marimiko Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2014, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milcia - koniecznie odpoczywaj. Może skontaktuj się ze woją gin i ustal co dalej? martwię się o ciebie <przytul>

karola88 - tak wychodzi na to, że masz starszą ciążę niż ja. Dziś u gin dowiem się więcej :>

Dziś rano obudzilam się z mdłościami - to teraz już tak będzie co rano? ;/ i znów bliskie spotkanie z kibelkiem....o tyle dobrze, że to jest raz rano, a nie caly dzien co pol godziny...

ex2b3e5e3suplzeq.png
    7v8r3e3kfd3wkgo4.png
    22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc) <3 11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
    01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci <3
  • lolaliciouse Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2014, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bursztynka, marimiko - wspołczuję powitań z kibelkiem :(.
    Mnie męczą tylko mdłości,wszystko stoi w gardle, ale nic poza tym.

9ewn9jcg1snynms3.png
    nqtk6iyehyxwnxnb.png
  • NaamaH6669 Przyjaciółka

Wysłany: 28 kwietnia 2014, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedne jesteście z tymi mdłościami i wymiotami :( mnie póki co to nie dotyczy, ale u mnie jest jeszcze wcześnie, także wszystko przede mną ;) Jem wszystko, od niczego mnie nie odrzuca i jakoś leci :)

• ewelinka_shn Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2014, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi czasem się tylko zrobi niedobrze ale nie wymiotuje. Dzis 6tydz 6dz... troche sie boje czy wszystko jest ok skoro ja tak dobrze się czuje :(

w57vpc0zcrqzma1r.png
  • Niespodzianek:) Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2014, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też wszystko stoi w gardle, żeby rano zjeść śniadanie muszę się nieźle nakombinować bo jak nie zjem jest jeszcze gorzej:) Korzystajcie dziewczyny z mozliwości dziennych drzemek ja najchętniej nie wychodziałbym z łóżka a przy moim małym urwisie nie jest to możliwe więc sobie nie pośpie, za to w pierwszej ciązy wstawałam ok 12-13 piękne czasy:)
    Milcia trzymam kciuki, żeby wszystko było ok!
    Ja mam wizytę dopiero 12 maja mam nadzieje serduszkową..

evr44nt.png

z9vvjl9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2014, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a u mnie dzisiaj lekko brazowe plamienia i lekki bol brzucha...zastanawiam sie co tu robic...ale chyba wybiore sie do lekarza...

• Niespodzianek:) Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2014, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaarolaa pewnie lepiej się upewnić, że wszystko jest w porządku, daj znać po wizycie.

evr44nt.png

z9vvjl9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2014, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzwonie najpierw do mojej pani doktor i spytam sie jej co zrobic....moze to nic groznego, ale juz panike sieje...

• Marimiko Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2014, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaarolaa - koniecznie sprawdź o co chodzi - nie ma co bagatelizować tego!

a tak po za tym dziś się ważyłam - i na szczęście nic nie przytyłam (ale też nie schudłam) więc jestem na zero.

Ogólnie nie mogę patrzeć na słodkie, bo odrazu mi po zjedzeniu nie dobrze robi. Ser dla mnie śmierdzi. Mięso - przyjmuję bardzo neutralnie. Kawę odrzuciłam już kilka dni temu, bo kompletnie nie mam na nią ochoty i jakoś tak mnie też lekko odrzuca. I szczerze to nawet herbata mi słabo wchodzi..
    Więc piję wodę ew. wodę z cytryną.

Tak po prawdzie to na nic nie mam ochoty w ogóle, ale coś jeść muszę, bo jak nie jem to też mam mdłości. Więc jem to, co jeszcze mi w miarę smakuje.

A wczoraj zamówiłam sobie na necie kilka par legginsów długich i tych 3/4. I rajstopy dla kobiet w ciąży - ciekawe co to za wynalazek :D

Zastanawiam się nad zakupem poduchy (takiego rogala) do spania. I planuję też kupić adapter do samochodu (do pasów) dla kobniety w ciąży. Bo niestety pasy w aucie mnie już uciskają...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2014, 10:20

ex2b3e5e3suplzeq.png
    7v8r3e3kfd3wkgo4.png
    22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc) <3 11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
    01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci <3
  • karola88 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2014, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolaa kazde plamienie powinno sie konsultowac z lekarzem. a kiedy powinnas miec @ teraz i duzo tego brazowego jest?

dziewczyny ogolnie gdzies wyczytalam ze mdlosci pojawiaja sie od ok 7 tc do 12 czyli do konca 1 trymestru ale wiadomo co ciaza i kobieta to inaczej.

ja tez narazie mdlosci nie mam natomiast stoi mi wszystko w gardle a dzis czuje jak wstaje albo siedze ze macica sie powiekszyla. wy tez to czujecie?

Maria ur. 06.03.2010 2950 gr i 55cm <3
    Aleksandra ur 17.12.2014 3100gr i 51 cm <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2014, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @ napewno nie teraz...termin juz minał, a drugi ewentualny bedzie za 2 tyg...nie wiem skad one sie wzieły, tyle czasu było ładnie a dzisiaj poszłam siusiu i bach niespodzianka na papierze....

‹‹ 100 101 102 103 104 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ