Grudniowe Mamuśki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
dzień dobry,
patrząc na suwaczki to faktycznie w pierwszym rzędzie jest eforts, hana, kanapano i zuza3 ona ma chyba młodszą ciążę ale mnogą więc normalne będzie, żę się ciut szybciej wypakuje, a poza tym pewnie już 2 tyg przed terminem będą normą porody, ja sobie wczoraj sprawdziłam kalkulatorem termin poroduu i mam 3 terminy wg lekarza na 24.12, wg ostatniej miesiączki na 22.12, a wg terminu owulki 23.12., ciekawe jak będzie...
mąż wczoraj powiedział że będzie to 15, a ja czuję że to będzie jakoś po 20....
mój maluch jeszcze razu nie uderzył mnie w żebra, wypycha zawsze pośrodku między żebrami, sporo też w boki i w dole brzucha, ale to chyba kwestia wysokości brzuchaHANA lubi tę wiadomość
-
Znalazłam ostatnia listę:
*eforts 1 grudni/27 listopad
synek
*aniar 1 grudnia
coreczka
*Mamax 2 grudnia
synek
*Kulka41 2 grudnia
synek
*KKK 2 grudnia
*HANA 3 grudnia
coreczka
*Kiara 5 grudnia/29 listopad
synek
*Oliwia85 4 grudnia
synek
*lolaliciouse 4 grudnia
synek
*Paulina85 5 grudnia
*Milcia 5 grudnia
coreczka
*Furia 6 grudnia
synek
*Pollyanna 6 grudnia
coreczka
*Ita 7 grudnia
synek
*Kasandra 7 grudnia
*madzialena 7 grudnia
synek
*dynamiczna 7 grudnia
synek
*Bursztynka 7 grudnia
synek
*Ewelina22 8 grudnia
*Anna_84 8 grudnia
*maria.sm 8 grudnia
synek
*Paula84 10 grudnia
coreczka
*aga.just 11 grudnia
synek
*karola88 11 grudnia
coreczka
*Kor_a 12 grudnia
*Milatka:) 12 grudnia
*kanapa 14 grudnia
coreczka
*mausi 14 grudnia
coreczka
*Militta110816 15 grudnia
*williams1 15 grudnia
synek
*Kosmitka 15 grudnia
*Mama19 15 grudnia
*ewelinka_shn 16 grudnia
synek
*Marimiko 17 grudnia
synek
*anuszka1986 17 grudnia
*Ewka89 18 grudnia
synek
*olcia23 18 grudnia
coreczka
*michaga82 18 grudnia
synek
*kaarolaa 19 grudnia
synek
*Kinga.k 19 grudnia
coreczka
*kittykate 20 grudnia
coreczka
*Bajka 20 grudnia
synek
*Magdalenna 21 grudnia
*Martynaaa 21 grudnia
synek
*Lola83 21 grudnia
coreczka
*paulinaw 22 grudnia
*Wanes 23 grudnia
*ulaa8 23 grudnia
*zokeia 23 grudnia
synek
*Kasienka89 23 grudnia
*Bukumola 23 grudnia
synek
*julianna 24 grudnia
coreczka
*saprist88 24 grudnia
*Doris-83 24 grudnia
synek
*inka84 24 grudnia
coreczka
*szurabura 25 grudnia
*goto4 25 grudnia
synek
*Qrczak 26 grudnia
synek
*Biszkopcik 26 grudnia
synek
*Martaaa 27 grudnia
synek
*zuza_3 27 grudnia
3 coreczki
*Niespodzianek:) 27 grudnia
synek
*Nati89 28 grudnia
synek
*NaamaH6669 28 grudnia
synek
*Mysiok 28 grudnia
coreczka
*jedynka 28 grudnia
coreczka
*AsiaCh 28 grudnia
synek
*lithe123 29 grudnia
coreczka
*kurka 29 grudnia
*XYZ 29 grudnia
coreczka
*Bogusiar80 29 grudnia
coreczka
Piotruś
Helenka
-
Ja obserwuje codziennie kazał mi liczyć w jakim czasie wystąpi 10 ruchów po przebudzeniu (max do 2 h) oraz wieczorem w godzinach aktywności w jakim czasie 10 ruchów. Zapisywać i pokazać.na.wizycie.
Ita to zostałaś powołana jako moderator listy.
Do mnie możesz dopisać imię Wojtuś -
Mój mi nic o liczeniu ruchów nie mówił. Ale ostatnio Mała strasznie się rozpycha, więc nie zajmuję głowy liczeniem. Chociaż nie wiedziałam o tym, że rano do dwóch godzin powinny być ruchy. Sprawdzę dzisiaj.
A ja mam jeszcze pytanie. Jaki podgrzewacz do butelek polecacie? I czy warto kupować sterylizator? -
Hejka, widzę że reaktywacja listy nastąpiła
u mnie proszę zmienić termin na 6.12 (wg @ idziemy teraz) a imię Anastazja
Jeśli chodzi o kopniaki to mojej raz się zdarzyło kopnąć w żebra- aż słabo mi się zrobiło tak zabolałoprzed chwilą się obudziłam i już czuję jak harcuje w brzuchu
HANA lubi tę wiadomość
-
Cześć mamuśki - witam się z rana po badaniu krwi
W niedziele o 23 jechałam na IP bo mnie od kilku godzin bolał brzuch (tak między pępkiem a biustem). I czasem były takie rzuty bólu, że aż mnie zginało w pół i łzy w oczach i wycie do sufitu...mały się ruszał, ale i jego ruchy stały się bardzo bolesne. Przestraszyłam się i pojechałam na IP. Zrobili mi KTG, USG i badanie na fotelu i okazało się, że wszystko w porządku - to skąd te bóle? Otóż wyglądało na to, że mały tak niefortunnie się ułożył, że uciskał na jakieś nerwy przez to takie bóle czułam. Powiedziano mi, że do 2-3 dni może się to utrzymać. Średnio mnie to przekonało, zwłaszcza, że bóle nie ustępowały, a ja czułam się jak jeszcze większa kaleka niż dotychczas...ani się wyprostować, wstawanie z łóżka albo z krzesła (czy WC!) to masakra, przewracanie się z boku na bok to też był wyczyn pełen bólu i grymasu..
Wczoraj podeszłam po szkole rodzenia do położnej i się podpytałam, pokazałam, gdzie dokładnie mnie boli (nawet lekki nacisk ręki na tę partię brzucha powodował ból). Wyjaśniła mi, że faktycznie to ułożenie dziecka i wygląda na to, że ułożył się uciskając przeponę i żołądek uciskając splot słoneczny, który właśnie powodował takie nagłe ataki bólu.. Jak mi to tak wytłumaczono, to jestem teraz spokojniejsza. Jeszcze podpytam lekarza jutro na wizycie. Na razie trochę boli - trochę mniej - ale nadal.
Chciałam nawiązać jeszcze do tych ceratek pod prześcieradło - bo się długo zastanawiałam nad zakupem czegoś takiego, ale czytałam dużo opinii w necie, że ta cerata nie przepuszcza powietrza i dzieciaczki się strasznie pocą. Nie wiem czy to prawda. Kupiłam jedną i będę sprawdzać.
Monitor chciałam kupić - miałam taki rzut, że nie widziałam opcji byśmy tego nie mieli. Ostatecznie nie kupujemy - no chyba, że po porodzie jak będziemy w domku - będę szalała po sufitach to może wtedy kupie.
Sterylizatora i podgrzewacza nie kupuję - uważam to za zbędny wydatek - zresztą gdzie ja to wszystko będę trzymać....
A jeszcze wracając do tematu teściów - moja teściowa ogólnie jest super, teściu też. Mieszkają z 300 m od nas i w ogóle się nie wtrącają. Bardziej my ich nawiedzamy i wykorzystujemy do pilnowania piesia. Bardzo nam pomagają, właśnie często biorą piesia pod opiekę, pomagają nam też trochę finansowo w kwestii wyprawki - nie narzucają się. Ale co do doradzania w kwestii wychowania - już zapowiadają że będą rozpieszczać (bo to pierwszy wnusio będzie). A ja się śmieję, że jak tak będzie to ograniczymy nasze wizytyMam nadzieję, że nie będą się wtrącać do tego jak będziemy chcieli wychować maluszka - ale to się okaże już później. Szczerze, to bardziej myślę, że moja mama będzie się bardziej wtrącać i swoje super dobre rady wpychać na siłę. I tego się bardziej obawiam.
Gratuluję Ita imienia! - my jeszcze nie mamy - nic do mnie nie przemawia aktualnie, wiec chyba poczekam do porodu.
22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc)11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci -
Ja dzisiaj zaczęłam 36tc
Jeszcze 35 dni- jeju chciałabym już, zmęczona jestem już tą końcówką, ale pewnie przechodzę swój termin, chociaż według USG wróżyli mi koniec listopada.
-
Dzien dobry:) ja miałam dzisiaj koszmarna noc, moje dziecko budzilo się chyba 20 razy wiec spalam moze 3 godziny
Fajnie, ze reaktywowalyscie liste:) mój termin porodu zostaje choć pewnie do 15 sie rozpakuje ze względu na pessar. Imię Oskar
I ja również nie mogę się doczekać porodu, przytulenia Maluszka. Nie mówiąc o tym, ze czuje sie juz jak ogromny hipopotam i jest mi ciężko