X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • julianna Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2015, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my mamy wozek coto baby messina q w gondoli ma jeszcze ciut luzu na długość, wózek dość tani, jestem z niego zadowolona;

ja chciałam na lekcje oswajania z woda jezdzic, ale ja slabiutko plywam hmmm;

rączki od 2 miesięcy pchane są do buzki, teraz zabawki i paluszki czałe, więcej też się ślini, a zęba ani jednego;

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2015, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam rico nano, gondola jest super chociaż zaraz się nam skończy :/ jest lekki, skretny i jestem bardzo zadowolona ale do spacerówki jakoś nie mogę się przekonać :/no nic zobaczymy jak Franek usiadzie może będzie lepiej :)

Kanapa no to nie zazdroszczę :/

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • kanapa Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2015, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bukumola, jak piszesz "co lekarz to opinia". Nasza pani pediatra uważa, że prawidłowy przyrost masy ciała w tym wieku to 600-1000g/m-c- moja była w dolnej granicy prawidłowego przyrostu więc, żeby gorzej nie było poleciła dodawanie kleiku do posiłków. Nie jest to jakiś "tucz" na siłę bo na cały dzień wychodzi ok 5 łyżeczek kleiku takich do karmienia dzieci. Fakt jest taki, że moje dziecko jest długie i szczuplutkie... miesiąc temu na szczepieniu 31.03 ważyła 5900g. Kolejne szczepienie mamy za 2 tyg- zobaczymy ile przybrała bo wygląda ładniej niż wcześniej- dalej jest szczupła ale ma trochę więcej tłuszczyku i nie ma takich chudych nóżek ;)

My dzisiaj miałyśmy zupkę jarzynową z gerbera z marchewką, pietruszką i ziemniakiem. Na widok miseczki aż podskakiwała w bujaczku :) ładnie otwiera buzię tylko nie umie jeszcze dobrze połykać takiego jedzonka i językiem go wypycha :) jak już ma dość to zaczyna pluć na odległość ;)
    Na plamy używam ariel professional w płynie- przed praniem polewam nim zabrudzone miejsce, czekam ok 5-10min i wrzucam razem z resztą ubranek do pralki- dość dobrze spiera marchewkę ;)

Aniołek 16.12.2013 [*] 8tc (5tc)
    Aniołek 25.01.2019 [*] 10tc (8tc)
    vimnpx4.png
    w1s2aai.png
  • annusiak88 Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kanapa współczuje bólu związanego z kamieniem. Mój Mąż miał raz atak kolki na egzaminie na studiach, karetka go zabrała bo wyglądał tragicznie i zwijał się z bólu(ale egzamin dokończył!). No i niestety co jakiś czas idzie mu kamień.;/

Co do jedzonka to super że zupka smakowała! My na razie jesteśmy na etapie pojedyńczych warzyw. Chociaż dziś dostał kleik ryżowy(4 łyżeczki) z jabłkiem..oj smakowało! Było rozczarowanie jak zjadł że to już miseczka pusta i nie będzie mniam mniam.:D

Dziś się zastanawiam czy wrócić i dać mu ponownie marchewkę czy dać nowe warzywo? Jak myślicie, chodzi mi o to żeby nie "oszalał" od nadmiaru nowych smaków...co dwa dni dajemy nowe warzywo.

Wczoraj bylismy na szczepieniu Jaś waży 7,700 więc pobił obstawianą przeze mnie wage.;)
    Na szczepieniu był bardzo dzielny. Jak się pielęgniarka wbiła to zrobił minę że coś nie tak i zakwilił. Po czym już zaczął się uśmiechać jak go przytuliłam, pocałowałam no i pochwaliłam go że dzielny chłopulek z Niego. Potwierdził swoim "agu".:) Moja pociecha kochana.:)

dqpri09kf3kzk37k.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anusiak ustaw suwaczek :)

Ylena ale mala ma skrepowane rączki w tym woombie? Bo jeżeli tak to chyba już lepiej nie krepowac dziecka. A jeżeli chodzi o machanie raczek to normalne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2015, 09:17

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • kanapa Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wracając do tematu kolki nerkowej to sęk w tym, że ja kamienia nie mam ;) prawdopodobnie mam piasek, który spowodował chwilowy zastój czego efektem była kolka. W tych bólach karmiłam małą :/ dziecko moje traumę przeżyło- nie było mnie jedną noc (szpital) i nie chciała jeść... a jak już byłam to budziła się z płaczem i uspokajała jak tylko ją przytulałam. Pomimo tego, że tatuś dobrze się nią opiekuje ja jednak jestem jej niezbędna :)

My dziś dokańczamy słoiczek z zupką jarzynową a na jutro coś muszę wymyślić nowego... może szpinak z ziemniakiem?? Dałam jej zupkę bo już wprowadziłam marchew i ziemniaki, pietruszka była jedynie nowością :)
    Ja już bazę warzywną mam, tj.: marchewka, ziemniak, dynia, pietruszka. Teraz będę robić kompilację z tego jednocześnie dodając nowe warzywko :) Na razie wszystko ładnie się przyjmuje :)

Aaaa i pochwalę się Wam! Mój mąż sprawił nam nosidełko tula!! W czasie majówki będziemy testować na spacerach :) Wczoraj włożyliśmy małą w nosidło i chyba podobało się bo siedziała grzecznie i intensywnie się rozglądała :)

vimnpx4.png
    w1s2aai.png
  • ylena Koleżanka

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eforts tak ma rączki skrępowane, tzn. ma możliwość ograniczonego poruszania nimi. Wiem, że powinnam ją już powoli "uwolnić", muszę jakoś stopniowo to zrobić.
    Kanapa zazdroszczę Tuli :) daj znać jak się sprawdzi w praktyce spacerowej ;)

k0kdroeq3fqtees1.png
  • Bukumola Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kanapa, no coz, widocznie prawd jest tyle ilu jest lekarzy :) ja tak tylko dociekam z czystej ciekawości bo już się przekonałam wlasnie przy tej biegunce małego ze każdy lekarz mowi co innego co dla mnie osobiście jest jakims paradoksem, oszaleć można bo nie wiadomo komu wierzyc. Tak czy inaczej bron Boze nie sugeruje ze "tuczysz małą na sile" :) nasze dzieci chyba podobnie wagowo bo Kuba tez wazyl pod koniec marca 5900 :P Wg tabelek jest miedzy 10 a 25 centylem wiec raczej nizej niż wyżej ale ja się nie przyjmuje, ważne ze przybiera, widocznie będzie szczuply chłopak, rodzice tez do tęgich nie naleza :) teraz przybral przez dwa tygodnie 400g ale apetyt mu dopisuje po tej biegunce wiec zakładam ze nadrabia straty :)

Co do kolki nerkowej to się nie wypowiem bo szczerze to nawet nie wiem co to, rozumiem ze cos bardzo bolesnego :/ wspolczuje!

Annusiak- wow, ale Jaś już wielki chłopak :) spokojnie dawaj mu nowe warzywo, co będziesz takiego dorodnego chłopa na marchewce trzymać :P ja odczekiwalam na początku pare dni i dopiero wprowadzałam nowość ale teraz widze ze Kuba poki co dobrze toleruje nowe smaki i w sumie tez daje cos nowego co 2-3 dni. w końcu musi zdazyc poznac wszystkie smaki przewidziane po 4 miesiącu bo za 3 tygodnie wejdziemy na wyższy level i możliwy repertuar dan się powiększy :)

My już jedliśmy marchew, ziemniaka,dynie, kalafiora, zupke jarzynowa, wczoraj szpinak był jako nowość- oczywiście dziś zielona kupa :P Jedynie kalafior nie smakowal ale po zadnym pokarmie nic się nie dzialo. Były tez jabłuszka, sok jablkowy i sok marchwiowy. dziś dokończymy szpinak i próbujemy banana..zakupiłam tez już cukinie z ziemniaczkiem- to będzie pewnie serwowane jutro.
    Wogole strasznie mnie zawsze bawi reakcja Kuby na nowy smak- najpierw otwiera buzie szeroko chętny do jedzenia a potem jak się orientuje ze to cos innego niż do tej pory jadl to zaczyna się krzywic i memla w buzi ale nie polyka tylko memla i memla i potem dopiero zapada decyzja- albo akceptujemy nowość i polyka i otwiera dzioba po więcej albo wypluwa i za cholerę nie chce otworzyć buzi po raz drugi :P tak było z kalafiorem, po dwóch lyzeczkach odmowil kontynuacji jedzenia!

Kanapa- a w tym nosidełku Tula można nosic dziecko tez przodem do swiata
    ? w sensie plecami do rodzica? czy tylko przodem do rodzica??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2015, 10:01

17u9i09kaz7fg3pq.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W tuli tylko tyłem do swiata co?

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ylena tak serio to już dawno powinnaś ja uwolnić :) nie odbierz mnie nachalnie ale czytałam ze to nie jest dobre dla dzieci

my juz chyba sprobowalismy wszystkich warzyw dostępnych po 4 msc z owoców tylko jabłko, gruszke i suszona śliwkę w ramach oddtykania brzuszka :)

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • annusiak88 Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eforts mówisz i masz;)

My już próbowaliśmy: marchewkę, groszek, kalafior, dynie a dziś premiera jabłka była..smakowało.:)
    Może zamiast marchewki podam mieszankę dyni z ziemniakiem. tylko czy jabłko i ziemniak nie będzie za dużo?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2015, 10:24

dqpri09kf3kzk37k.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja mała chyba by oszalala w woombie, ona jest już wiercipiętką, fika nóżkami i rączkami, skopuje z siebie przykrycia, naciąga na siebie pieluszkę,

ylena Ty chyba pytalas o smoczka, to u mnie tez tak jets, ze mala trzyma smoczek i sobie wyciaga z buzi pozniej gryzie plastik albo czesc ssaca i probuje wlozyc, czasem sie uda, a jak jest bardzo senna i wyciagnie sobie to tez sie denerwuje szuka buzka, raczki pcha;

kanapa faktycznie Twoja dzidzia taka chuda nie jest, ja bym powiedzial ze taka akurat, jak ja bylam na szczepieniu 1.04. i waga malej wyszla 6600 to wszysyc ooo jaka duza, i jak sprawdzilam ile powinna wazyc w 3,5msc to wyszlo ze srednia norma to 6200;

a lekarze i polozne, kazdy ma swoje teorie ;D a my matki musimy to wypośrodkować i stosować swoich metod, w końcu znamy swoje dziedzi najepiej;

z jedzenia jestesmy po drugim dniu kleika ryzowego, dostala okolo pol lyzki stolowej troche zjadal lyzeczka gestego, a troche do mm w butelce, spanie jest od dwoch dni jak w zegarku karmienie przed sne 19-19;30 i potem 2 i 6, u nas jedzenie wyglada tak bierze do buzki trzyma i sie zastanawia, patrzy cos w stylu cos mam w buzi i nie wiem coz tym zrobic, dopiero po chwili gdy cos przelknie podsyca sie jej apetyt i jak jej lyzeczke zabieralam to zaczynala krzyczc ;D
    dzis i jutro kleik, a 1 maja dajemy marchewke ;D

zazdrosze nosidla ;D jestem mega ciekawa oceny

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a i przelom, dzis jak na przewijaku mala zlapalam za nadgarstki i ciut unioslam to glowe trzymala, takze widze ze miesnie jej sie wzmacniaja i juz jest silniejsza

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • Bukumola Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas tez Kuba już pare razy dzwignal glowe podnoszony za rece ale oczywiście u lekarza przedwczoraj za cholerę.. nie i koniec :/ i znowu musiałam się nasluchac jakto nie dźwiga glowy a powinien...już mnie trzesie za każdym razem jak mam isc do przychodni bo wiem ze znowu będę musiala sluchac tych monotematycznych wywodow.

17u9i09kaz7fg3pq.png
  • kanapa Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się przychyliłam do opinii mojej pediatry bo mała faktycznie wyglądała bardzo szczupło... waga wagą ale każde dziecko też inaczej wygląda przy takiej samej wadze :) póki co jestem zadowolona z efektu a jak ważymy się z nią to wychodzi ok 6500g więc norma jest zachowana :)
    My ze smoczkiem mamy identycznie- smoczek służy jako zabawka, sama sobie wyciąga i wkłada z powrotem a jak nie trafi to gryzie plastik ;)
    Dziś z taką syreną wracałyśmy ze spaceru, że aż zła byłam na nią... tak się darła, że za nic nie dała się uspokoić :/ żałowałam, że nie wzięłam nosidła ze sobą żeby przetestować...
    Jak podajecie swoim dzieciom owoce? tzn kiedy? tak jak warzywko, przed mleczkiem, czy po posiłku na deser? My na razie warzywa testujemy ale zastanawiam się nad wprowadzeniem owoców. Dajecie już swoim surowe owoce? Bo te ze słoiczka są chyba przetworzone termicznie... chyba, ze się mylę ;)
    Co do nosidła to da się nosić z przodu lub na plecach ale cały czas dziecko jest do nas przodem- nie można przodem do świata ;) zanim wybraliśmy je to trochę poczytałam o nosidełkach i te, w których dziecko można nosić przodem do świata nazywane są "wisidełkami" bo nóżki wiszą w nich :/ a te ergonomiczne to tylko przodem do rodzica i nogi odpowiednio się w nich układają, tak że dziecku krzywda się nie dzieje w nim.

vimnpx4.png
    w1s2aai.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zważyłam swoje dziecko -7300, rozebrana, głodna, wypróżniona ;D ogólnie zauważam, że od jakiegoś czasu zbytnio nie przybiera, a rośnie na długość,
    dziś kolejny dzień kleiku ryżowego, mała łyżeczka do mm, butelka NUKa się sprawdziła i ładnie z niej pije, chicco trójprzepływowe ma mniejsze dziurki, a i najlepsze jest to, że ta butelka NUKa jest zalecana do wspomagania piersią, a ja jej małej nie dawałam bo szybko z niej leciało i się krztusiła, była najgorszą butelka jaką zakupiłam, ale przyszedł czas na nią ;D

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2015, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pochwale się Wam moją kochaną kruszynką ;D
    78595b9f4bb97189med.jpg

pokażcie swoje dzieciaczki

monka86, ylena, annusiak88, Bukumola, kanapa, eforts, Bogusiar80, goto4, zokeia lubią tę wiadomość

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • monka86 Koleżanka

Wysłany: 30 kwietnia 2015, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witajcie dziewczyny po dłuższej przerwie :)

u nas marchewka jednak się przyjęła, widocznie wtedy było jeszcze za wcześnie na rozszerzanie diety, gdzieś wyczytałam, żeby każdy smak podawać przynajmniej 7 razy po kolei, a owoce wprowadzić po 2 tygodniach od warzyw, tak wiec my narazie raczymy się marchewką :)

kurcze moja Zuza niczym nie da się przykryć, żaden kocyk bo od razu automatycznie nogi w górze i kopanie :)ale ma to chyba po mnie bo ja podobno też tak robiłam i nawet przywiązywanie rogów kołderki do łóżeczka nic nie dawało:)

a teraz największą zabawą jest fikanie z plecków na brzuszek :)
    4802e28f808fa782med.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2015, 09:53

ylena, annusiak88, Bukumola, julianna, kanapa, eforts, Bogusiar80, goto4, zokeia lubią tę wiadomość

relgtv73uvywn530.png
  • ylena Koleżanka

Wysłany: 30 kwietnia 2015, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juliana, Monka śliczne pociechy!:)
    Kurcze troche mnie martwi, bo moja nie obraca się jeszcze, a tu prawie wszystkie piszecie że u Was już to się dzieje.

wj2uC2.jpg

monka86, Bukumola, kanapa, eforts, annusiak88, Bogusiar80, goto4 lubią tę wiadomość

k0kdroeq3fqtees1.png
  • monka86 Koleżanka

Wysłany: 30 kwietnia 2015, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ylena, tą umiejętność zazwyczaj dzieciaczki opanowują ok.5-6 miesiąc, tak więc Natalka ma jeszcze czas na takie wygibasy:) u nas najpierw zaczęło się od machania nóżkami na boki, a potem poszło momentalnie :)

relgtv73uvywn530.png
‹‹ 1275 1276 1277 1278 1279 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ