X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • annusiak88 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2015, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zokeia gratulacje!

My gluten wprowadzilismy w 5 miesiącu, teraz zastanawiam się kiedy podać żółtko?
    Młodemu gotuję sama, widzę że moje obiadki ostatnio wygrywają ze słoiczkami. Jak zrobie mu w słoiczku to nie za bardzo je spróbuje ale muszę się nagimnastykować. Więc gotuje sama.

Drzemki u Nas ostatnio sie wydłuzyły. Mały jak jest tylko w wózku to bardzo szybko zasypia. Pogoda dopisuje więc spędzamy większość dnia na spacerach. Wracamy na obiadki a między posiłkami karmię go na dworze piersią.

Jaś wczoraj skończył pół roczku odśpiewaliśmy z Mężem sto lat a Jaś bił brawo.:) Budzimy się nadal bardzo wcześnie bo i nawet o 4.30.. za to Jasieńki budzi mnie rewelacyjnie wczoraj np. kiział mnie rączką po policzku a jak otworzyłam oczy usmiech.:) Miłe te nasze poranki mimo tak wczesnej pory.:)

dqpri09kf3kzk37k.png
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2015, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anusiak dzieciaczki wchodzą teraz w fajny okres okazywania zainteresowania, inicjowanie kontaktu. Lubie to jak się do mnie uśmiecha jak tylko otworze oczy. Śmieszy mnie jak ja zasypiam, a on leżąc jak foczka uśmiecha się pełną gębą :)

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • ylena Koleżanka

Wysłany: 11 czerwca 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wróciłyśmy od pediatry i Omg mogę dziecko wychodzi poza siatkę centylową! No przynajmniej jeśli chodzi o wagę... Na liczniku dziś 9 kg i 69 cm. Oj duża będzie ta nasza Mała ;)
    U nas tez zmiany jeśli chodzi o kontakt z otoczeniem - Natala juz potrafi się złościć. Śmieszna jest jak robi taka groźna minkę i napręża rączki. Skąd ona to podłapała to nie wiem, mam nadzieje ze nie rośnie nam urodzona złośnica ;p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2015, 13:31

k0kdroeq3fqtees1.png
  • annusiak88 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2015, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ylena tylko się cieszyć że Mała zdrowo rośnie.;)
    Zokiea masz racje, nasze pociechy sa teraz w fajnym okresie: usmiechy, gaworzenie, zaczepki do zabawy..sama słodycz ;D

dqpri09kf3kzk37k.png
  • kasiakuzniki Przyjaciółka

Wysłany: 12 czerwca 2015, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o mamusiu 9 kg:D
    Wiki też drobniacha nie jest bo waży 8.300
    a karmisz małą jeszcze nocą??

relgmg7y84x14clo.png
    ex2bupjya5lqw4wz.png
  • ylena Koleżanka

Wysłany: 12 czerwca 2015, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmię nocą. Jak z lekarką podsumowałyśmy ile Natala zjada dobowo to w sumie wyszło w normie, a poniżej wskaźników dla jej wagi, takze nie przejmuje się tym zbytnio.

k0kdroeq3fqtees1.png
  • kasiakuzniki Przyjaciółka

Wysłany: 12 czerwca 2015, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiesz co u mnie Wiki trochę zwolniła bo jak ona się budziła na nocne karmienie to na 150ml wody dawałam jej jedna dwie miarki mleka
    a teraz w ogóle od 3 dni nie budzi się już między 24 a 3 tylko o 5 i tu daje jej już śniadanie ale jutro spróbuje dać pić i zobaczę czy do 7 dociągnie

relgmg7y84x14clo.png
    ex2bupjya5lqw4wz.png
  • ylena Koleżanka

Wysłany: 12 czerwca 2015, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas z nocami jeszcze jest różnie, Natalka budzi się czasem o 2 a czasem nawet już o 6, takze zobaczymy jak to dalej będzie. Dzis było karmienie około 3.30 a wstawanie i śniadanie po 7.

k0kdroeq3fqtees1.png
  • ylena Koleżanka

Wysłany: 13 czerwca 2015, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jak u Waszych dzieciaczków z czuwaniem i spaniem w dzień? Bo u nas chyba właśnie zachodzi jakaś zmiana. Wcześniej było około 2 godzin czuwania i drzemka, a teraz nawet 3 godziny czuwania i więcej się zdaża i idziemy w stronę dwóch dłuższych drzemek.
    I w ogóle jak znosicie ten upał? U nas 37 stopni w cieniu...

k0kdroeq3fqtees1.png
  • Bukumola Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2015, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez chyba podobne zmiany, w sumie już od jakiegoś czasu to ostatnie czuwanie przed snem nocnym to było takie około 3-godzinne ale w ciągu dnia to 2 godziny i sen.. A od kilku dni coraz częściej się zdarzają aktywności po 3 godziny a wczoraj moje dziecko przeszlo samo siebie- spalo przed południem 2 godziny i od godziny 11:40 nie zmruzyl oka do 19!! No, przepraszam- była drzemka dokładnie 5 minut o 16tej :) Ale możliwe ze to przez ten upał bo Kuba widze ze dość kiepsko znosi te temperatury, bardzo mu goraco, jest caly mokry non stop mimo ze w samym body na ramiączkach chodzi..

17u9i09kaz7fg3pq.png
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2015, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, my też idziemy w stronę 2 dłuższych drzemek. Niestety przez ten upał Młody nie może zapaść w głęboki sen.
    Wczoraj miał wyjątkowego pecha, bo do poszczepionkowego marudzenia doszła okropniasta burza. Szczepienie plus pioruny skutkują wielkim płaczem. A w nocy miał stan podgoraczkowy. Pierwszy raz tak zareagował jego organizm.

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2015, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy ząbek! Jeeej :D

ylena, annusiak88 lubią tę wiadomość

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2015, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zokeia gratuluję ząbka, stąd ta gorączka

u nas mała mało śpi ale mamy zachowane 3 drzemki, w nocy jak na razie jedno karmienie, a ostatnio były już 2 ;/
    Zosia wąży obecnie ok 8,5kg i ma 72cm
    jest ma etapie ciągłego turlania się do zabawek, zaczela zasypiac na boku i to tylko na lewym, wklada nozki w szczebelka i walczy, bardzo chce siadać, ale sama nie potrafi się jeszcze utrzymać

stosujecie już spacerówki, ja dziś wyciągnęłam swoją, żeby sprawdzić czy rozkłada się na płasko, jutro chyba zrobię próbę jazdy

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2015, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    właśnie przeglądam wkładki do wózka, ale cena ich mnie przeraża, zokeia czy Twoja dzidzia bardzo się pociłą bez tego, bo moja się bardzo poci i boję się wydać kasę jak to nie będzie skutkowało ;/

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2015, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juliana my używamy spacerówki juz kilka tyg, byłam sceptycznie nastawiona ale do spania rozkładam na płasko a w trakcie jazdy (której jest nie wiele :) bynajmniej takiej w ciszy) w zależności jaki młodu ma humor ale on już sam się pionizuje do siadu wiec się nie obawiam.

Zocha ładnych rozmiarów, musi być trochę podobna do Franka który jest może 200 g cięższy i ze 2 cm wyższy, no i mały nie jest :)

moje słoneczko kochane w ogóle zarzuca spanie dzisiaj np spal dwa razy po 30 min, oststnia pobudka 13.30 i na noc padł o 19. Generalnie zdarza mu się zdrzemnąć po południu ale wtedy idzie spać o 21.

Gratulscje ząbka, pewnie jutro będzie pary :)

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2015, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eforts, to ząbki rosną w takim tempie? Młody jest niespokojny, co trochę się denerwuje, wiec coś się dzieje.

Juliana nie wiem jaką masz spacerowkę, ale moja jest zrobiona z takiego grubego, twardego, śliskiego materiału i musiałam coś kupić do wyscielenia. Teraz młody jest wygodnie ułożony na miękkiej wyściółce. Poduszka z la millou super podtrzymuje główkę, żeby nie latała na boki. Myślę, że przy tych upałach poci się na tej wyściółce tak jakby leżał na kocyku, ale to chyba nieuniknione. Jeśli obawiasz się wydawać niepotrzebnie pieniądze, tu weź jakiś kocyk i zrób w nim dziury na pasy. U nas to się tez sprawdzalo :)

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2015, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oj jest pultasek, wałeczki można liczyć ;D

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2015, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zokeia to ja raczej nie będę potrzebowałatego, moja spacerówka ma specjalny wkład taki miękki jakby polar w dotyku, nie wem czy się będzie pocić bo jeszcze w niej nie siedziała, dzięki za wyjaśnienie

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • kanapa Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny!
    Dawno mnie nie było... od kilku dni prowadzę walkę ze swoim dzieckiem i powoli ręce zaczynają mi opadać z bezsilności :/ mała zaczyna coraz mniej jeść... dalej mamy 5 posiłków mlecznych (mm z miarką kaszki ryżowej bezmlecznej) ale z ilości ok 180ml na jeden posiłek zjechała na 110ml!! Kaszki mlecznej nie tknie, kleiki są be! jedyne co je chętnie to obiadki/zupki- zjada na raz 190ml (duży słoiczek), ale powinna pić też mleczko! Dosypuję kaszki żeby było bardziej treściwe bo z samym mlekiem jest to samo- max 150 i potem ryk bo ona już nie chce :/ dobowo wychodzi ok 600-700ml- o 200ml za mało :/ już sama nie wiem co robić... ile Wasze dzieci piją mleka? myślałam, że to może zęby górne idą (coś tam bieleje w dziąsłach) ale poprzednim razem jak wychodziły to nie chciała smoczka w ogóle łapać i płakała od samego początku, a teraz chętnie zaczyna jeść i w połowie przestaje :( poza tym zachowuje się normalnie- energii ma za dwoje :) ale jedzenie zaczyna być koszmarem :/
    A jeśli chodzi o gluten to jakie były reakcje organizmu u Waszych dzieci? Ja od 4 dni podaję jej miarkę dziennie i zauważyłam, że zdarza się kupka biegunkowa, taka wsiąkająca (1 dziennie)- wydaje mi się, że to przez gluten.

Aniołek 16.12.2013 [*] 8tc (5tc)
    Aniołek 25.01.2019 [*] 10tc (8tc)
    vimnpx4.png
    w1s2aai.png
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kanapa, niestety nie znam się na mm, ale może spadek apetytu powiązany jest z falą upałów? Ja też mniej jem. Moje dziecko dobiera się łapczywie do piersi, ale na chwilę, czyli na samo mleko pierwszej fazy (czyli gaszące pragnienie), a odmawia stałych posiłków (np marchew, ziemniaczki plus mięsko).

A przy okazji pytanie do mam karmiących piersią: czy Wam też ruszyła przy upałach produkcja? Mam często tak nabrzmiałe piersi, że jeśli młody śpi zamiast jeść, to muszę ulżyć sobie laktatorem. Ostatnio ściągnęłam 60 ml samej I fazy!

Julianna to masz fajny wózek. Jakiej firmy? Sama spacerówka, czy wielofunkcyjny?

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
‹‹ 1292 1293 1294 1295 1296 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ