Grudniowe Mamuśki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
dzień dobry dziewczynki!!
Witam się po imprezowo- urodziny córki zaliczam do udanych, choć urobiłam się po pachy.
Pisałyście o miejscu poczęcia My tez podłoga
Muszę w tym tygodniu wybrać się do H&M po spodnie ciążowe. Widziałam świetny model na ich stronce.Kiara, kaarolaa lubią tę wiadomość
-
u mnie pogoda cudowna aż chce się żyć!!
Wczoraj natomiast pierwszy raz odwiedziliśmy IP.. rano przy podcieraniu zobaczyłam czerwoną kropeczkę... ale małą, potem drugą i trzecią, pokazałam mojemu mężowi a on że jedziemy do szpitala, wysłali mnie na oddział gin na badanie, bardzo miła pani dr zrobiła mi badanie gin, nie było już żadnego plamienia ani nie daj Boże krwi, wszystko czyściutko, potem dla pewności zrobiła usg, serduszko pięknie biło, włączyła mi głos, abym mogła na własne uszy usłyszeć (wiem, pisałyście że to niezdrowo dla dzidziusia ale trwało to chwilkę), co nie zmienia faktu że to nieziemskie uczucie słyszeć bicie serca własnego dziecka. Powiedziała że nie mam się czym martwić jednak jedna rzecz nie daje mi spokoju, tydzień temu na badaniu usg dzidzia miała ok 11.27mm a wczoraj ciut ponad 13mm..... jakiś taki małyy przyrost, bo podobno powinno rosnąć 1mm na dobę czyż nie?? -
madzialena wrote:u mnie pogoda cudowna aż chce się żyć!!
Wczoraj natomiast pierwszy raz odwiedziliśmy IP.. rano przy podcieraniu zobaczyłam czerwoną kropeczkę... ale małą, potem drugą i trzecią, pokazałam mojemu mężowi a on że jedziemy do szpitala, wysłali mnie na oddział gin na badanie, bardzo miła pani dr zrobiła mi badanie gin, nie było już żadnego plamienia ani nie daj Boże krwi, wszystko czyściutko, potem dla pewności zrobiła usg, serduszko pięknie biło, włączyła mi głos, abym mogła na własne uszy usłyszeć (wiem, pisałyście że to niezdrowo dla dzidziusia ale trwało to chwilkę), co nie zmienia faktu że to nieziemskie uczucie słyszeć bicie serca własnego dziecka. Powiedziała że nie mam się czym martwić jednak jedna rzecz nie daje mi spokoju, tydzień temu na badaniu usg dzidzia miała ok 11.27mm a wczoraj ciut ponad 13mm..... jakiś taki małyy przyrost, bo podobno powinno rosnąć 1mm na dobę czyż nie??
Dobrze,że plamienie ustało, a co do wymiarów- rozmawiałam o tym z moją gin- ona mówi,żete pomiary są naprawdę orientacyjne, wsio zalezy od umiejętności lekarza i sprzętu na którym było wykonywane badanie. Ważne że maluch rośnie ! -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnymadzialena - mówi się że ok 1mm/dobę, ale w praktyce rzadko to sie mniej jednak się sprawdza. Nie mniej powinno być ok 1mm/2 dni. Pamiętaj kochana, że co sprzęt to inne ustawienia... to są milimetry i procent pomyłki/różnic pomiaru na innych aparatach jest duży. Ja w szpitalu też miałam inaczej niż u mojego gina. Sądze, że skoro dzidzia rośnie, serce bije, wszystko ok z pęcherzykiem, to nie powinnaś sie zawczasu stresować.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2014, 11:02
-
Dziewczyny, jeżeli macie nieprawidłowe wyniki TSH lub ft4 to lećcie do lekarza. Tabletki nie mają działań ubocznych, a tarczyca ogromnie wpływa na prawidłowy rozwój płodu. Gdyby nie ciąża, to przy TSH poniżej 10 często nie wprowadza się leków młodym kobietom. Ale ponieważ to ciąża, to trzeba dbać
-
nick nieaktualnywilliams - spokojnie, na wynikach jest przedział normy dla kobiet nieciężarnych. Ciężarna powinna mieć TSH mniej więcej 1-2. Mój gin woli ok. 1-1,5. Ostatnio miałam 1,2 i bardzo mu się to podobało, a jak mu powiedziałam, że musiałam zmniejszyć dawkę leku (a więc TSH wzrośnie) bo były kłopoty z sercem, to się krzywił, ale nie mieliśmy wyboru.
Euthyrox jest lekiem bezpiecznym jeśli się go włącza powoli, tj. np. zaczynając od dawki malutkiej czyli 25.
zokeia - nie masz racji! Kompletnie! Przy staraniach zalecane TSH to też ok. 2. Włącza się lek, jeśli jest więcej a kobieta nie może zajść oraz bardzo często lekarze od razu włączają, żeby podczas ciąży nie było problemu. Ja mając TSH 7 przed staraniami tez miałam włączony euthyrox i leczę się na niedoczynność już od lat.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2014, 11:07
-
nick nieaktualnywitam, ja normalnie mialam tsh 2,5 i nikt mi nic nie dal. jutro jade zrobic jeszcze raz tsh i ft4...jesli bedzie na takim poziomie to poprosze o leki, bo zastanawiam sie czy moje problemy w ciazy to nie tarczyca....
a tak poza tym to dalej nie mam objawowo ciazy...piersi nawet mi chyba zmalały i to mnie zaczyna bardzo martwic...jajko zniose do soboty....