Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • Bursztynka Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2014, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na L4 jestem już od 23 maja a dziś rano w DDTVn była zajawka o kobietach chorujących na ciążę:

http://serwisy.gazetaprawna.pl/zdrowie/artykuly/802323,polki-w-ciazy-biora-najwiecej-zwolnien-lekarskich.html

Chyba im kasy w Zusie zaczęło brakować. Cytat: "Kobieta automatycznie zaczyna o sobie myśleć w kategorii chorej. Siedzi w domu, brakuje jej aktywności fizycznej, co z kolei źle wpływa na rozwój dziecka i przebieg porodu."
    No faktycznie ja się już czuje mega chora :D :D :D Chora to ja byłam jak przychodziłam po 8 godzinach z pracy i padałam ze zmęczenia psychicznego i fizycznego. Chyba artykuł pisał facet...

PS. Jednak pisała babka :o

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2014, 14:08

nick nieaktualny, Qrczak, Niespodzianek:) lubią tę wiadomość

SyCy39O.jpgSyCyp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2014, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niektorzy nie moga sie z tym pogodzic bo w innych krajach europy nie ma l4 w ciazy...ja mam kontakt z oliwia...tez tu u nas na grudniowkach jest zapisana...gdzies 15 tyd u niej leci...i w szwecji kobiety na l4 nie chodza tylko pracuja az do porodu...l4 jest nie do pomyslenia bo ciaza to nie choroba i tam sie nienalezy...

• aniar Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2014, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No jakaś głupota, dla zdrowia mojego i dziecka lepiej będzie jak będę siedzieć w domu. Kto mówi o siedzeniu na kanapie cały dzień. Na L4 mogę przebywać na świeżym powietrzu zamiast w dusznym biurze, jeśli się gorzej poczuję mogę się położyć, a nie siedzieć bite 8h bo jestem w pracy. Mogę ogarnąć sprawy do załatwienia przed urodzeniem dziecka (wicie gniazda i te sprawy), ale również ułożyć wszystko w głowie, a nie żyć w stresie w biurze. Pewnie jutro po tym artykule i materiale z DDTVN mogę zapomnieć o L4 :(

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

9f7c0714c72801dem.jpg
    - Mój blog :)
    Polub mnie na Facebooku:)
    3i492n0a68x5of6u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2014, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chore racja...lepiej kisic sie w biurze, uciskac brzuch, brak swiezego powietrza i to jest dla zdrowia, a l4 to juz szkodzi matce i dziecku...ha ha

• Marimiko Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2014, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie artykuł pisała jakaś stara panna...

Qrczak, aniar, Ewka89, Bursztynka, Zemraa lubią tę wiadomość

ex2b3e5e3suplzeq.png
    7v8r3e3kfd3wkgo4.png
    22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc) <3 11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
    01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci <3
  • Qrczak Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2014, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co za dupek takie tematy porusza i to jeszcze przedstawiając je w taki sposób. Moje życie, moja ciąża, moja sprawa i przede wszystkim moje sumienie. Nie darowałabym sobie, gdyby mojemu dzieciątku coś się stało tylko dlatego, że chciałam pokazać jaka to ja twarda jestem i że dam radę pracować jak najdłużej. Jestem na L4 od 2 tygodni i mam nadzieję, że już do pracy nie wrócę. Dopiero po macierzyńskim, a ten też mam zamiar wykorzystać w pełni, czyli rok a nie pół. Jestem ankieterką, pracuję w terenie i nie wyobrażam sobie jeździć w takie upały jak panują u mnie od kilku dni na ankiety gdzieś daleko. Poza tym moja praca to często dość stresujący kontakt z ludźmi, choroby, o których nawet nie wiem wchodząc do kogoś do mieszkania a które mogę być dla mnie teraz groźne, do tego agresywne zwierzęta a czasem też i ludzie! Wolę nie ryzykować i w nosie mam, co inni o tym myślą. Mam nadzieję, że jak skończy mi się L4 to lekarz bez problemu wypisze kolejne.
    Dziewczyny, to prawda, że w innych krajach nie idzie się z powodu ciąży na L4. Moja siostra w pierwszej ciąży mieszkała w Anglii i pracowała prawie do samego porodu. Ale to była praca po 4 godz. dziennie i mogła liczyć na pomoc koleżanek, które w razie czego ją zastępowały lub pomagały jej w cięższych pracach.

f2wle6ydofr9wcyp.png
  • Niespodzianek:) Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2014, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny nie ma się czym przejmować, co jakiś czas pojawiają się takie głupie artykuły lub wywiady telewizyjne.. To jest nasze dziecko i nasze zdrowie. Poza tym jaki u nas jest system pracy - gnoić wszystkich i liczą się tylko wyniki, sprzedaż,słupki itd... Tak to na pewno sprzyja zdrowiu i aktywności fizycznej przyszłej mamy i maluszka...

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

evr44nt.png

z9vvjl9.png
  • Qrczak Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2014, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie do tych, które zaopatrzyły się biedronkowe majty dla ciężarnych. Jaki rozmiar brałyście, a jaki rozmiar ubrań nosicie na co dzień? Bo ja mam dylemat, czy kupować większe. Zrobiłam tak z dwiema parami legginsów i teraz spadają mi z tyłka, więc jeszcze trochę w szafie poleżą. Ale te majtki jakieś takie ciasne mi się wydają i już sama nie wiem jaki rozmiar brać.

f2wle6ydofr9wcyp.png
  • Niespodzianek:) Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2014, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    właśnie jak wygląda praca u nas a jak za granicą.. ah nie ma się co stresować

evr44nt.png

z9vvjl9.png
  • Bursztynka Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2014, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj ledwo w Kościele wytrzymałam, a błąd zrobiliśmy bo poszliśmy na 12tą. Jak klęknęłam to mi się tak w głowie zakręciło i zaczęło robić ciemno przed oczami i tak mega zimno i powietrza brak. Nigdy w życiu nie zemdlałam ale podejrzewam że tak to się zaczyna. Nie wytrzymałam do końca klęczenia i musiałam wyjść z kościoła na zewnątrz usiąść. Pierwszy raz w życiu tak miałam.

Dziś rano posłusznie żeby nie wyłazić z domu na wielki upał, rano o 9tej poszłam po zakupki.

Także ja się średnio bym widziała w pracy, zwłaszcza że moje koleżanki w pokoju, nie otworzą okna, bo przeciąg i nie włączą klimy bo śmierdzi :/

SyCy39O.jpgSyCyp2.png
  • aniar Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2014, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qrczak bieżący temat u mnie :) ten odnośnie gaci.
    Zawsze nosiłam S lub M w zależności od fasonu, M było na mnie takie luźniejsze nie uciskające. Teraz w Biedronce wzięłam M i dzisiaj mnie cisną w brzuch :/ także pluję sobie w brodę, że mogłam L kupić i na dłużej by starczyły. W tyłku jest luz tylko ta gumka trochę ciasna.

9f7c0714c72801dem.jpg
    3i492n0a68x5of6u.png
  • aniar Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2014, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztynka to co opisujesz to sytuacja tuż przed omdleniem, niestety mam często :) zwłaszcza jak się jest w Kościele lub w tłocznym tramwaju, tam gdzie duszno i tłoczno- to wystarczy chwila stania i zaraz słabo, zimno i poty na ciele i mroczki przed oczami, w głowie się kołuje... Bursztynka uważaj w upały będzie tylko gorzej

9f7c0714c72801dem.jpg
    3i492n0a68x5of6u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2014, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majtow nie kupowalam tylko leginsy koszulke, wzielam rozmiar jaki nosze czyli M i pasuja...a koszulka M jest jeszcze za duza...jak z majtami jest to nie wiem

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2014, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez tak mam w kosciele...przestalam na pasterki chodzic bo po 20 minutach robi mi sie slabo i mam mroczki przed oczami....jak gdzies w kolejce czekam to tez masakra bo zaczyna sie od bolu brzucha i robi mi sie slabo...

• Ewka89 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2014, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pracuje w Tesco, jestem Liderem Skarbca i Działu Obsługi Klienta... Stresu troche mam, bo praca z pieniędzmi i to nie małymi, do tego DOK, i ciągłe kontrole więc idac za ciosem że z jednego sklepu w jednym miesiącu zaszłysmy w ciażę we 4 to poszłam a chorobowe juz w 6 tygodniu.. Ku memu zaskoczeniu nikt nie widział większego problemu, tylko koleżanka która pełni moje obowiązki biedna w 2 tygodnie musiała się wszystkiego nauczyc, bo zapowedziałam że nie odbieram od nikogo telefonu...

co do ciuchów.. bielizne nosiłam S, w porywach M, ale teraz kupiłam 2 pary zwykłych majtek L.... a z ciuchami tez mam dylemat.. jesli nosiłam rozmiar 36-38 to czy zaopatrzac się w 40? aaa no i staniki, gdyby to cyc mi tylko w miseczke nie wchodził to by nie było problemu, ale ja sie dopiąc nie moge !!! :(

Jak tam czytam, to sie troche uspokilam, bo tez się kiepsko czuje w te upały, najlepiej na leżąco lub siedząco, bo jak chwile postoje to mi słabo... zaraz wyjezdzam do lekarza :) wprawdzie badanie mam o 16.50 Ale kawał drogi przde mną.

4dbc34fc83.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2014, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja za tydzien o tejgodzinie bede miala robione genetyczne :) juz sie doczekac nie moge <3

aniar, Niespodzianek:) lubią tę wiadomość

• Qrczak Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2014, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania dzięki za info, no to przymierzę się do tych większych. Tylko teraz dylemat, czy M czy L :P Ale chyba L wezmę, bo i tak teraz nosić ich jeszcze nie zamierzam, a jak brzuch urośnie, to żeby nie było tak jak u Ciebie, że będą za ciasne. Tylko czarnych elek chyba już nie było :( Sprawdzę jeszcze w drugiej biedronce, bo chyba wolałabym czarne, pod legginsy w sam raz ;)

Ja na szczęście nie mam omdleń ani podobnych objawów. Dziś nawet 30 minut na słońcu wytrzymałam :P Ale potem uciekłam, bo za bardzo grzało.
    A pytanie do tych opalających się. Kryjecie brzuch? Bo ja mam tylko jedno stare dwuczęściowe bikini, w które obecnie wchodzę i ciągle mam schizę, żeby brzuch kryć i nawet siedząc na leżaku kładę dłonie na podbrzusze, żeby je trochę osłonić.

f2wle6ydofr9wcyp.png
  • Qrczak Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2014, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaarolaa wrote:
    ja za tydzien o tejgodzinie bede miala robione genetyczne :) juz sie doczekac nie moge <3
    Karola ja tak samo ;) i też już się doczekać nie mogę :)

nick nieaktualny, aniar, Niespodzianek:) lubią tę wiadomość

f2wle6ydofr9wcyp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2014, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam takie szybkie pytanie a za pół godz. napiszę co u Nas i zacznę Was nadrabiać! :)

Jaką kwotę planujecie przeznaczyć na UŻYWANY wózek? (chodzi mi o zestaw wózek gondola i spacerówka oraz fotelik)

Prosiłabym o odp. tylko osób zainteresowanych używanymi wózkami, bo chcemy z TŻ coś przeliczyć :)

• Marimiko Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2014, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w pracy wszystko skomputeryzowane, nawet nie ma opcji, żeby mnie po 4h pracy przy komputerze gdzieś przenieść na inne stanowisko. Bo takiego poprostu nie ma - nawet drukarki nam zlikwidowali i wymyślili drukowanie przez internet (wirtualnie) i to leci do innej firmy zewnętrznej w Łodzi i oni to wysyłają. Więc nawet tyłka do drukarki już nie ruszałam - jedynie to do toalety albo na kawe czy herbatę - ale to też nie za często (bo ileż można pić gorących napojów) i nie za długo, bo szefostwu za bardzo się nie podoba jak w kuchni się za długo przebywa. W ciągu dla mam jedną 45 minutową przerwę, na której mogę wyjść z budynku (bo inaczej nie mogę, bo bramki mnie odhaczą i będę musiała się tłumaczyć) - ale roboty było tyle, ze większość ludzi w ogóle nie wychodziła. Okna otwierają się tylko niektóre - ale wtedy klima nie działa - więc trzeba zamykać - a klima też do dupy zasyfiona, zagrzybiona i jak na hali siedzi ponad 20 osób, to zawsze się znajdzie ktoś komu zimno i trzeba wyłączyć;/ więc ja notorycznie zdychałam..i dupa i brzuch po całym dniu mnie bolały...gdyby było w PL tak, że po4 h mogę robić coś lżejszego, albo pracować tylko 4h to bym chodziła może - a tak - w takich warunkach nie ma sensu.

ex2b3e5e3suplzeq.png
    7v8r3e3kfd3wkgo4.png
    22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc) <3 11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
    01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci <3
‹‹ 392 393 394 395 396 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen w ciąży i po porodzie – jak regulowane podparcie ciała wpływa na kręgosłup i miednicę?

Oczekiwanie na przyjście na świat nowego członka rodziny to moment pełen emocji, który wiąże się z ogromnymi zmianami zachodzącymi w anatomii przyszłej mamy. Rosnący brzuszek stopniowo przesuwa środek ciężkości ciała, co bardzo często skutkuje uciążliwym dyskomfortem towarzyszącym kobiecie nawet podczas nocnego odpoczynku. Znalezienie wygodnej pozycji staje się prawdziwym wyzwaniem, zwłaszcza kiedy tradycyjne poduszki i akcesoria przestają przynosić upragnioną ulgę zmęczonym plecom. Prawidłowa regeneracja jest warunkiem zachowania sił witalnych, dlatego warto zrozumieć, jak powierzchnia, na której śpisz, realnie oddziałuje na twoje zmieniające się ciało.

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ