X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • eforts Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2014, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niespodzianek brak usg przz 1,5 msc to jeszcze nie koniec swiata, kobiety na nfz robia trzy razy w ciagu ciazy aczkolwiek jedno jest wlasnie miedzy 10-13 tyg.

lolaliciouse lubi tę wiadomość

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • Paula84 Ekspertka

Wysłany: 14 czerwca 2014, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć kochane, ja właśnie wcinam śniadanko. pozwoliłam sobie dziś na dłuzsze leniuchowanie w łóżku :P

Madzialena albo zacznij naciskać swoją gin żeby robiła Ci usg na każdej wizycie albo zmień ją dla własnego spokoju. ja bym nie wytrzymała 1,5 mca bez usg. mnie ciężko wytrzymać 3 tyg od wizyty do wizyty, a na każdej usg jest robione.

Piękna krówka no no tatuś zaczyna się wczuwać, ciekawe kiedy mojego weźmie, o ile weźmie :)

hchykrntrxhsbb3c.png

iv09vcqgvdf4oy0z.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2014, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzialena - usg na każdej wizycie NIE jest koniecznie w ciązy fizjologicznej, czyli przebiegającej prawidłowo, jednakże usg genetyczne jest konieczne w każdej ciąży. Nawet NFZ je zaleca.

Milcia - cholesterol tez mógł CI wzrosnąć od braku ruchu/małego ruchu w okresie ciaży przez te leżenie itd.

• lithe123 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2014, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ależ mnie nie było długo tutaj :)
    Jestem po usg genetycznym, Maleństwo jest duże i ruchliwe. Wszystkie parametry w normie.
    Niestety nie obyło sie bez problemów, miałam krwawienie i teraz plamienie o niewyjasnionej przyczynie... Dlatego dluuugo mnie nie było. Na szczęście nie trzymali mnie w szpitalu, biorę leki i leżę w domu.
    Dziewczyny, szczególnie te z zagrożonymi ciazami, problemami... Jak często mialyscie usg? Ja sie trochę martwię bo ostatnio miałam 3 usg co drugi dzień... Najpierw przed wyjściem ze szpitala szybkie kontrolne. Po 2 dniach lekarz prowadzący zadecydował ze skoro juz nie plamie to robimy Genetyczne. Po kolejnych 2 dniach znowu krew i kolejne usg :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2014, 12:38

l22ncwa1tzbcr78f.png
    relgdf9hi0edx5om.png
  • Niespodzianek:) Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2014, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eforts wrote:
    Niespodzianek brak usg przz 1,5 msc to jeszcze nie koniec swiata, kobiety na nfz robia trzy razy w ciagu ciazy aczkolwiek jedno jest wlasnie miedzy 10-13 tyg.
    wiem o tym dlatego pytam czy chodzi prywatnie czy na NFZ.. Tak czy inaczej brak usg genetycznego jest lekką przesadą

evr44nt.png

z9vvjl9.png
  • Martaaa Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2014, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój M kupił wczoraj w wielkiej tajemnicy 2 bociany w skali 1:1 :) postawił w ogródku żeby każdy wiedział że do nas przyleciały :)

eforts, Niespodzianek:), Bajka, kaarolaa, lolaliciouse, Qrczak, Bursztynka, Marimiko lubią tę wiadomość

relgh371rphwpz6l.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2014, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lithe ja co prawda nie chce robic za czesto usg ale nie ma stwierdzonych skutkow ubocznych zbytniej czestotliwosci, to tylko fala dzwiekowa? przerabiana na obraz, generalnie jak jest jakies zagrozenie to lepiej robic niz nie robic.

Fakt ze czytalam ze usg to stosunkowo mloda dziedzina w zwiazku z czym lekarze nie wyrokuja ze na milion procent kiedys sie nie okaze ze jednak ma jakies tam skutki uboczne ale n chile obecna wdzystkie badania wskazuja ze nie ma przeciwskazan do czestego robienia badania

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • lithe123 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2014, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eforts wrote:
    Lithe ja co prawda nie chce robic za czesto usg ale nie ma stwierdzonych skutkow ubocznych zbytniej czestotliwosci, to tylko fala dzwiekowa? przerabiana na obraz, generalnie jak jest jakies zagrozenie to lepiej robic niz nie robic.

Fakt ze czytalam ze usg to stosunkowo mloda dziedzina w zwiazku z czym lekarze nie wyrokuja ze na milion procent kiedys sie nie okaze ze jednak ma jakies tam skutki uboczne ale n chile obecna wdzystkie badania wskazuja ze nie ma przeciwskazan do czestego robienia badania
    Wiem właśnie, czytałam o tym. Zreszta to nie było moje widzieliście tylko decyzja lekarza... 2 kontrolne to były takie dosłownie trwające minutę-dwie. Na ale genetyczne to wiadomo, ponad pol godziny

l22ncwa1tzbcr78f.png
    relgdf9hi0edx5om.png
  • Ewka89 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2014, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    genialna krówka :) oj ten dzidziuś będzie rozpieszczany przez Tatusia coś tak czuje :P
    mnie korcą już zakupy dla Maleństwa ale za każdym razem karce się że to jeszcze za wcześnie, a potem żałuje :P
    dziś na obiadek zupa węgierska - uwielbiam :)

Qrczak lubi tę wiadomość

4dbc34fc83.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2014, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej jestem własnie po badaniach, wyniki naszej dzidzi:
    12t6d (wg kalendarza 12t5d)
    akcja serca 154/min
    dlugość 65mm
    NT przezierność karkowa 1,5mm
    wymiar dwuciemieniowy BPD 20mm
    plyn owodniowy w normie
    widoczna kość nosowa, brzuch ok, żołądek ok, pęcherz mochowy ok, ręcę i stopy widoczne obie, kręgoslup ok, czaszka mozg ok,
    nie ocenil przewodu żylnego nie był w stanie, maluszek zbyt ruchliwy,
    lekarz ocenil, że jest wszsytko ok, ryzyko wad małe, nie widzi powodu przeprowadzenia badań inwazyjnych... a wg Was ???
    38da30c92005ef6bm.jpg

kaarolaa, Niespodzianek:), Bogusiar80, Bajka, Qrczak, Marimiko lubią tę wiadomość

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2014, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    38da30c92005ef6bmed.jpg
    bedzie chyba ciut wieksze

Niespodzianek:), eforts, Bajka, Qrczak, Furia, Bursztynka, Marimiko lubią tę wiadomość

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • Ewka89 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2014, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na to wychodzi, że masz pod sercem zdrowe piękne dziecko:) :)

julianna lubi tę wiadomość

4dbc34fc83.png
  • .joanna Przyjaciółka

Wysłany: 14 czerwca 2014, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julianna - a po cóż Ci badania inwazyjne, które niosą za sobą duże ryzyko? Skoro wszystko jest w normie, dzidzia dobrze się rozwija, to się ciesz z tego! :)

eikt43r83lbyfg23.png
    eikt43r8tmxr8y85.png[/url]

• julianna Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2014, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .joanna wrote:
    julianna - a po cóż Ci badania inwazyjne, które niosą za sobą duże ryzyko? Skoro wszystko jest w normie, dzidzia dobrze się rozwija, to się ciesz z tego! :)
    nie robię badań inwazyjnych, napisałam, że lekarz powiedział, ze jest ok i że nie widzi żadnych wskazań żeby o tym w ogóle mówić... powiedział, że wszystko ok

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • .joanna Przyjaciółka

Wysłany: 14 czerwca 2014, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julianna - z tego co napisałaś, wywnioskowałam, że jednak o nich myślisz ;)
    Cieszmy się, że z naszymi dzidziami wszystko jest w porządku! :)

eikt43r83lbyfg23.png
    eikt43r8tmxr8y85.png[/url]

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2014, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julianna sliczny maluszek
    :) i jak szybko rosnie :) piekne zdjecia, juz niedlugo ja zobacze mojego Kropeczka

julianna, Bajka lubią tę wiadomość

• lithe123 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2014, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaarolaa wrote:
    julianna sliczny maluszek
    :) i jak szybko rosnie :) piekne zdjecia, juz niedlugo ja zobacze mojego Kropeczka
    Karola kochana pamietam ze miałaś na początku przeboje, pamiętasz czy miała dużo usg, szczególnie dzień po dniu, albo co drugi dzien?
    Juliana super Maluszek, nie rób żadnych badań dodatkowo :) do kompletu pomiarów chyba jeszcze brakuje kości udowej, lekarz coś mówił?

l22ncwa1tzbcr78f.png
    relgdf9hi0edx5om.png
  • madzialena Przyjaciółka

Wysłany: 14 czerwca 2014, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no właśnie teraz chodzę na nfz.. i to był błąd, mogłam zostać u lekarza u którego byłam na początku (prwatnie), ale po zastanowieniu pomyslałam że małe koszty to nie są i do tego płatne badania... yh.. ale ja głupia byłam. Postanowiłam, że na kolejną wizytę czyli w czwartek do gabinetu wejde razem z mężem, bo samej jakoś głupio mi było się odezwać choć czasem miałam wrażenie że wiedziałam dużo więcej niż moja lekarka, a z mężem to tak raźniej. Jeżeli znowu stwierdzi tylko po "macaniu" brzucha że wszystko ok to zapytamy się o USG, jak sprawę oleje, to koniec, po wyjściu jadę do innego gina, tym razem prywatnego.

Dam jej ostatnią szansę bo opinie ma dobre, ale nie na moje nerwy takie coś.

Aaa i wiem że generalnie usg nie robi się "często", gdzieś wyczytałam że obowiązkowych jest tylko 3 w ciągu całej ciąży (chyba, no ale tak jak piszecie, genetyczne powinno być, a skoro nawet uważałaby że nie ma odpowiedniego sprzętu to powinna mnie poinformować gdzie mogę je wykonać.

3jgxyx8d3kdqanb8.png
    qtchrmhyfy9rpt8a.png
  • madzialena Przyjaciółka

Wysłany: 14 czerwca 2014, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julianna wrote:
    38da30c92005ef6bmed.jpg
    bedzie chyba ciut wieksze
    piękne i spore dzidzi.. i bardzo dobrze, niech rośnie!!!

3jgxyx8d3kdqanb8.png
    qtchrmhyfy9rpt8a.png
  • lolaliciouse Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2014, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej! wpadam na chwilkę,mama poszła na zakupy- ja piję kawę;)
    jaka w Was pogoda? u mnie sie strasznie ochłodziło do tego waśnie przechodzi burza.

Qurczak- współczuję przebojów z babcią- dokładnie wiem co czujesz...Oby już się to nie powtórzyło.

madzia-rzeczywiście w ogólnych zaleceniach podane są 3 usg w trakcie zdrowej ciąży.Ale błędem Twojej było nie wykonanie prenatalnego.

juliana- gartuluję udane wizyty:)

zrobiłam sobie dziś zdjęcie tradycyjnie tygodniowe i patrząc na Wasze fotki -jestem jakimś wielorybem..wiem,że miałam troszkę "zapasów"zimowych na brzuchu, ale teraz jest napięty i twarszy;)

jeszcze 10 dni i moja wizyta:D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2014, 14:15

9ewn9jcg1snynms3.png
    nqtk6iyehyxwnxnb.png
‹‹ 441 442 443 444 445 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ