Grudniowe Mamuśki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyKasandra - kochana, a mogę zapytać dlaczego akurat pod koniec ciąży wracasz do kawki?
Milcia - hehe ja własnie godzinę drzemałam i jak wstałam to myślałam o tym, że zapytam Cię jak plamienie Cieszę się, że teraz nie ma! Może to hormonalne było tak jak to w ciąży bywa? Powodzenia na wizycie :*
Ewelinka - pęcherzyk na pewno, zarodek tez pewnie już będzie
Mnie dziś cały dzień bolą jajniki, ale jestem spokojna, bo wiem, że w ciąży tak jest
Powiem Wam, że dzięki temu, iż przestawiłam się na takie lekkie jedzenie i pilnuje tych odstępów czasowych, to naprawdę jakoś lepiej się czuję, nie jestem tak napuchnięta warzywka są pyszne
Na podwieczorek w końcu zjadłam duże jabłko utarte, do tego 2 łyżki słonecznika i 2 łyzki rodzynek oraz puree z marchewki. Na kolację mam twaróg półtłusty z jogurtem naturalnym, szczypiorkiem, rzodkiewką, sałatę i 2 kromki chleba razowego.
Jutro wieczorem przychodzą do nas 2 przyjaciele, obiecaliśmy im gofry i domowe ciasteczka owsiane, więc tez sobie trochę skubnę zamiast kolacji -
Kiara wymiatasz z tym menu
Ja na razie chodzę do pracy. Pracuję w biurze obsługi klienta. Wystawiam fakturki i klientów obsługuję telefonicznie. I o ile praca fizyczna to nie jest, ale psychicznie jest ciężko, bo nie każdy telefon jest miły. No i codziennie wkładam papiery do segregatorów co tez teraz w ciąży nie za bardzo mi odpowiada, bo one są ciężkie. Szkoda mi będzie zostawić dziewczyny w biurze, bo jednak będą miały więcej roboty beze mnie ale mam ochotę od czerwca iść już na zwolnienie. -
hey hey kobietki ja tez pracuje ale po 12 godz i caly czas stoje, wlasnie wracam z pracy ledwo zywa brzusio boli tzn ciagnie tak w dol. od 3 w nocy nie spie i odczuwam to baaardzo.
ja mam teraz cos ok 5 tc i 3d jakos tak sama nie wiem bo nie obliczalam dokladnie ale 4 marca mialam @Maria ur. 06.03.2010 2950 gr i 55cm
Aleksandra ur 17.12.2014 3100gr i 51 cm -
Kiara pod koniec ciąży pozwalam sobie od czasu do czasu na słabą kawkę z mlekiem, bo wydaje mi się, że wtedy już ta kofeina w tak małej ilości nie przeszkadza bardzo rozwojowi Dzidziusia, a teraz boję się, że mogłabym coś zaburzyć....
pyszną masz tą kolacyjkę zazdroszczę Ci bardzo w poniedziałek sobie taką zafunduję mi kiełki jeszcze bardzo smakują teraz
Milcia Kochana na pewno wszystko będzie dobrze zobaczysz Fasolkę i pewnie już byle do jutra -
karola88 wrote:hey hey kobietki ja tez pracuje ale po 12 godz i caly czas stoje, wlasnie wracam z pracy ledwo zywa brzusio boli tzn ciagnie tak w dol. od 3 w nocy nie spie i odczuwam to baaardzo.
ja mam teraz cos ok 5 tc i 3d jakos tak sama nie wiem bo nie obliczalam dokladnie ale 4 marca mialam @
-
Hej Kochane
Co do ginow kobiet czy mężczyzn. To zawsze chodziłam do mężczyzn ale oostatnio byłam u kobiety i jestem zachwycona
Co do jedzenia to gin mi powiedział żeby bez przesady jesc wszystko. Kawę pije bo bez niej nie funkcjonuje. Uważam też ze raz na jakiś czas fast food jest ok ale faszerowanie się codziennie lub co drugi dzień drobiem ze sklepu naszpikowanym antybiotykami i hormonami już niekoniecznie. Tak samo warzywa te z targu nie różnią się od tych w markecie bo często sprzedawcy biorą je z tych samych hurtownii a rzadko sami hodują także nie dajmy się zwariowac
Na l4 nie jestem pracuje normalnie i bede dopóki będzie ok.
aga.just, Ewelcia lubią tę wiadomość
20.10.2023 - Jest i Ona - moje największe szczęście. 38 tyg 5 dni - 3230 g 53 cm
Angelius Provita
19.09.2013 [*] 07.05.2014 [*] 10.11.2017 [*][*] 23.11.2018 [*]
08-09.2018 Szczepienia limfocytami męża MRL 59,7%
2019 Histeroskopia - wszystko ok
08-09.2022 Powtórne szczepienia pullowane
10.2022 Histerioskopia, Laparoskopia, Drożność - usunięcie prawego jajowodu - wodniak, reszta ok
OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron,, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA, KIR AA (mąż HLA-C C2C1) -
Poza tym byłam dzisiaj u fryzjera kolorek odświeżyć i na zakupkach Z objawów dalej mam te same nic nowego się nie pojawia.
Miłego wieczorkuEwelcia lubi tę wiadomość
20.10.2023 - Jest i Ona - moje największe szczęście. 38 tyg 5 dni - 3230 g 53 cm
Angelius Provita
10.2022 Histerioskopia, Laparoskopia, Drożność - usunięcie prawego jajowodu - wodniak, reszta ok
OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron,, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA, KIR AA (mąż HLA-C C2C1) -
karola88 wrote:eqelcia fajnir ze jedziemy na tym samym wozku ale nie ma co porownywac a ty kiedy mialas usg i jaki pecherzyk byl bo teraz tego nie odsUkam a nie pamietam. przepraszam
Ty już pewnie zobaczysz więcej -
Ja chodzę również do mężczyzn. Przez jakiś czas chodziłam do kobiet bo udzieliło mi się od koleżanek z pracy, że przed facetami nóg rozkładać nie chcą. Ale czytając opinie o gin więcej pozytywnych mają jednak mężczyźni.
Jeśli chodzi o pracę to byłam na urlopie bo byłam bardzo zmęczona, ale od poniedziałku wracam do roboty, chociaż wolałabym siedzieć w domku... -
nick nieaktualnyBursztynka - rozumiem Cię... ludzie są bardzo różni.. częśto potrafią się wyżyć na Tobie tylko dlatego, że mają zły dzień. PRacowałam kiedyś na podobnym stanowisku, więc też to przerabiałam zdarzało mi się po odłożeniu słuchawki pokazac do telefonu środkowy palec
Idź, idź, ciążą i Wasze zdrowie najwazniejsze! Też tu kwestia tego, że nie powinnaś byś w pozycji siedzącej dłużej niż 4h i tyle też przed kompem, dłużej nie.
Milcia - będzie dobrze, na pewno to tylko jakiś nieszkodliwy powód! Trzymamy za Was kciuki!!
karola - to bardzo niedobrze kochana... idź na zwolnienie koniecznie... lepiej zapobiegać niż później żałować
Kasandra - rozumiem.. hmm nie wiem jak z tym jest, ale na pewno kiedyś dopytam ginka. Dziękuję Ja tez bardzo lubię kiełki. A ostatnio strasznie mnie ciągnie do mleka i jajek...
Pismak - zgadzam się, że rynkowe jedzenia nie jest wcale tak zawsze "czystym" jedzeniem, ale jeśli mamy wybór: nie jeść warzyw i narzekać, że są z tego samego źródła co w markecie, albo jeść je (u mnie na rynku wyglądają świeżo i ładnie pachną, a w biedronce którą mam obok są wiecznie obite, niedojrzałe, albo zgniłe i brzydkie - na rynku np. jesze nie widziałam by sprzedawali w pół zielone pomidory, a Biedronce u nas to norma...) i dostarczać sobie witaminy, zamiast latać do apteki po gotowe w tabletkach, to ja wybieram kupne na rynku warzywa! Drób jest naszpikowany i owszem, ale większy syf znajdziesz w hamburgerze z Mcdonalds czy lodach,zresztą w tej chwili nawet chleb jest często zabarwiany i rozpulchniany sztucznie + dodawane są konserwanty podtrzymujące go dłużej w świezości. Jak chce się mieć wszystko wolne od zanieczyszczeń itd., to trzeba mieć swoją hodowlę i swój wielki ogród. A najlepiej to jeszcze krowę, świnie i całe gospodarstwo. Bo przecież nawet mleko ze sklepu tez jest gorszej jakości niż swojskie (za to swojskie trzeba pasteryzować)itd. Nie dajmy się zwariować.
Ja mam sporo warzyw i owoców (szczególnie w sezonie) od teściów, bo mają swój wielki sad, ogród, szklarnię, sąsiedzi kury itd., więc zawsze jak TŻ jedzie to bierze od nich całą walizkę jedzenia (np. jajek sklepowych w ogóle nigdy nie kupujemy), ale jak nam się skończy, to przecież nie narzekam że muszę zjeść coś z rynku, bo wolę taką namiastkę zdrowego jedzenia niż nie jeść nic, skoro przecież wszystko inne ma w sobie coś niezdrowego...
Wydaje mi się, że tu chodzi o to, żeby potrafić wybrać mniejsze zło, czyli coś zdrowszego. W tym wypadku warzywa i owoce z targu są moim zdaniem zdrowszą opcją, a zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma dostęp do nich od źródła, więc uważam, że polecanie dziewczynom targu to dobre rozwiązanie.
Ja na L4 musiałam pójść, teraz lekarz powiedział, że mam sobie z głowy wybić powrót do pracy. Dla mnie dziecko jest najważniejsze, także będę się słuchać zaleceń specjalisty, choć naprawdę nie chce mi się siedzieć w domu, może L4 jest przyjemne kiedy można normalnie funkcjonowac - wychodzić z domu na spacery, do znajomych itd., ale na pewno nie jest fajne wtedy, gdy cały dzień masz leżeć na lewym boku
Ale co ja tłumaczę... syty głodnego nie zrozumieWiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2014, 21:57
Bursztynka lubi tę wiadomość
-
Klara- Oj rozumiem co czujesz. Ja w pierwszej ciazy tez lezalam miesiac i tez mialam tego dosc. Ciaze mimo to stracilam ale od tamtego czasu podziwiam kobiety co leza przez cala ciaze bo wiem juz ze naprawde lekko nie jest...
Ja codziennie jadam jakies warzywa i owoce a mimo to rowniez lykam tabletki dla kobiet w ciazy tak jak polecila mi moja lekarka. Biore tez magnez A wam lekarze przepisali jakies witaminy???Zamierzam tez codziennie pic sok z burakow bo wiem ze jakos w 8 miesiacu ciazy krew sie rozrzadza i wtedy czesto mozna zlapac anemie, ja przy synku ja wlasnie wtedy zlapalam bo za pozno pilam ten sok ( Z pokecenia mojej poloznej) wiec teraz zamierzam pic duzo wczesniej
(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url] -
Kiara ale ja wcale nie napisałam żeby nie jeść warzyw tylko żeby mieć świadomość, że długotrwałe spożywanie naszpikowanych chemią produktów (obojętnie jakich) jest tak samo szkodliwe jak fast food. Pokazać że właśnie tzw zdrowa żywność jest możliwa tylko jeżeli samemu się wszystko hoduje lub ma zaufane źródła.
Wszystko jest dla ludzi ale w umiarze Taj jak np. Kawa w ciąży wbrew obiegowej opinii nie jest zabroniona ale jedynie trzeba ograniczyć jej spożywanie.
Co do l4 to ja jeżeli będę musiała to też pójdę oczywiście bo dla mnie też moja fasolka jest najważniejsza
A skąd wzięłaś to że w ciąży możesz siedzieć tylko 4 h? i tyle też czasu korzystać z kompa? Przyznam że nigdy wcześniej o tym nie słyszałam ??
Mi ginka mówiła tylko że na każdą godzinę siedzenia mam ok 5 min sobie chodzić
Każda z nas jest inna i nie każda lubi jeść to czy tamto czy ma inne upodobania żywieniowe dlatego każda powinna inne produkty dostarczać w ciąży. Np. nie należy spożywać za dużo produktów z witaminą A bo jest na liście zakazanych leków i suplementów bodajże w kategorii D czyli prawie najgorszej.
Nie każda też może wszystko jeść są przecież wśród nas mamuśki z celiakią i one mają ograniczone możliwości niestety. Także indywidualny jadłospis to osobista sprawa każdej z nas Każda ma swoje zdanie i poglądy i ja w żadnym razie Twojego Kiara nie krytykowałam tylko przedstawiłam inny też prawdziwy punkt widzenia
Nie trzeba pisać od razu syty głodnego nie zrozumie, Bo ja w pierwszej ciąży leżałam chuchałam i dmuchałam jadłam "zdrowo" i niestety poroniłam. Teraz panikuję jak cholera ale muszę do tego podchodzić z dystansem bo oszaleje.20.10.2023 - Jest i Ona - moje największe szczęście. 38 tyg 5 dni - 3230 g 53 cm
Angelius Provita
Mi gin zalecił femibion natal 1 i magnez i to własnie łykam
Ewelcia lubi tę wiadomość
Angelius Provita
Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA, KIR AA (mąż HLA-C C2C1)