Grudniowe Mamuśki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja ledwo żyję....u mnie jest straznie duszno. I nadciągają burzowe chmury. Ale niestety temperatura stoii w miejscu 32 stopnie. I jeszcze teściówka soki robi. Zapach super ale ten okownik oddaje jeszcze więcej ciepła:-) Tak na dokładkę.
Ja jeszcze nic nie zakupiłam dla maleństwa...zwyczajnie boję się. Ale czytam wszystko co piszą brdziej doświadczone. Nawet robię sobie notatki:-) -
Postaram się zaraz Was nadrobić bo wczoraj to byłam jakaś snieta i po spacerku leżałam
dziś też padam po pracy ale już lepszy dzień mam.
Czuję ta moją małą mróweczkę pare razy w ciągu dnia i mam wrażenie, że to musi być ona bo coraz częściej i takie delikatne kopniaczki no chyba, że mi się wydaje bo to dopiero 16 tydzień ale czuję coraz częściej...
W ogóle to ostatnio schudłam 1kg zamiast przytyć, nie wiem why:/
jutro już wizyta z usg i taki mnie stres dopadł jak nigdymam nadzieję, że wszystko w porządku z moim maluchem i że dowiem się jaka płeć :)czekam na to z ogromną niecierpliwością
Dziewczyny mam pytanko czy można jeść w ciąży serki typu oscypek? znajomi są w Zakopcu i mają nam kupić te małe serki wędzone ale nie wiem czy mogę je jeść bo nie wiem czy są z mleka niepasteryzowanego, chociaż na logikę wydaje mi się, że nie bo to takie domowej roboty kto by pasteryzowałchyba
-
jedynka wrote:Pięć dni temu dowiedziałam się, że termin porodu będę mieć 28 grudnia
Ginekolog stwierdziła z przekąsem, że lepszego terminu nie mogłam wybrać, ale zlewam na takie uszczypliwości. Dzidzia wyjdzie, kiedy będzie chciała.
Dziwne, bo widzisz mamy podobny etap ciąży a ja mam 10 dni wcześniej od Ciebie termin porodu -
Dziewczyny, w tym sh, którego "polubiłam" są dwa działy. Jeden z wycenionym towarem, a drugi na wagę. Z wyceną to faktycznie czasem kosmos jest, jak ceny dowalą, ale ten na wagę jest za 17,90 zł/kg
Ostatnio za 3 letnie, zwiewne sukienki zapłaciłam całe 5,73 zł
A Wy piszecie o cenie 60zł/kg. No to u mnie o wiele taniej jest
Chyba muszę się zastosować do wszelkich wskazówek z "Kiary przewodnika po sh" i wybrać z rana w dniu dostawy towaru
Kiara lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Bajka wrote:Dziewczyny mam pytanko czy można jeść w ciąży serki typu oscypek? znajomi są w Zakopcu i mają nam kupić te małe serki wędzone ale nie wiem czy mogę je jeść bo nie wiem czy są z mleka niepasteryzowanego, chociaż na logikę wydaje mi się, że nie bo to takie domowej roboty kto by pasteryzował
chyba
Buuu teraz będę się shizować
-
"Trzeba zwracać szczególną uwagę na skład - jeśli jest w nim mleko niepasteryzowane - NIE JEMY. Powinno się uważać na produkty regionalne, takie jak oscypki, które mogą zawierać mleko niepasteryzowane. W Polsce produkty mleczne robione są głównie z mleka pasteryzowanego, ale najlepiej upewnić się przed zakupem.
Witaj!
Mają rację te forumowiczki, które piszą źle o mleku i wyrobach z niepasteryzowanego mleka. Odradzam je również, bo rzeczywiście chodzi tu o bakterie, które matce raczej nic nie zrobią, ale dziecko nie dojrzało do obrony przed nimi.
Pozdrawiam
Joanna Piątkowska, położna -
podobno własnie takich serów nie powinno się jadac, ja uwielbiam cammemberta w panierce z bułki tartej lekko podsmazanego tak żeby środek był lejący z konfiturą z żurawiny albo dzemem z czerwonej porzeczki, ale niestety obchodzę się smakiem, także jakby teraz ktoś mi powieział "no co ty, przecież mozesz" to złamałby mi serce
odebrałam wyniki krwi, sa pozycje lekko podwyższone, więc znowu lekko się martwię...
Moja ciężka praca została nagrodzonapoprasowałam sterte ciuchow z 4 prań... otwieram szafkę Męża a tam moje ulubione pierniczki z karteczką "niespodzianka"
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2014, 16:07
Qrczak, kaarolaa, Niespodzianek:), Paula84 lubią tę wiadomość
-
ewka- nie chce łamać Ci serca- ale możesz jeść camembert'a!
np. na opakowaniu firmy Turek pisze wyraźnie- ser z mleka pasteryzowanego:)
oscypka nie jestem pewna, ale podobnie myślę ,że tam raczej mleko niepasteryzowane jest.
Bajka- trzymam kciuki za jutrzejszą wizyę- NA PEWNO jest wszystko ok!! -
nick nieaktualnyBursztynka wrote:Kiara, nic dodać nic ująć.
Tylko te kosze bywają męczące dla rąk i pleców. U mnie tylko w jednym mają kosze na wysokości że stoję wyprostowana. Wszędzie indziej stoją na podłodze i trzeba się schylać
A i u mnie nigdzie nie ma ciucha gdzie jest na wagęAle rzeczywiście, to bywa męczace, szczególnie w te upały...
nie macie na wagę? ojj współczuję, pewnie w jakiejś małej miejscowości mieszkasz
Olcia - Ty na szczęście masz chociaż te 2 tyg. więcej czasu niż jai spokojnie, jeszcze po wakacjach będziesz mogła do centrum podjechać, pogoda się zmieni.
Karola - niestety małe miasteczka to mało sh, więc wyższe ceny, mniejszy wybór. Ale dobrze, że to sh Twojej kumpeli, to tez tak inaczej
Jedynka - dlaczego 28.12 to zły termin?
hehe kochana, ja jestem w 19tc a do dziś mam mdłości, zdarza mi się zwracać
Qrczak - hehe ja chodzę nie w dniu dostawy (bo drogo - 60zł/kg właśnie), tylko tak jak jest u nas 20, 15 albo 10zł/kg, czasem zajdę na 25zł jeszcze
Bajka - kurcze kochana nie pomogę, bo niestety nie wiem...
Lola - super, szczególnie te z tygryskiem
Ewka - sklepowe camemberty są pasteryzowanetylko oczywiście zawsze lepiej sprawdzić na opakowaniu co na danym produkcie napisali.
Super niespodzianka od męża! Kochany!
Ja lubię chodzic tylko do sh dużychim większy tym lepiej się tam czuję
Bo w nich po prostu jest więcej wyboru. W tych małych osiedlowych nie udaje mi się znaleźć czegokolwiek.
Właśnie powiesiłam pierwszą partię ciuszków - suszą się, a drugie jeszcze w praniuWiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2014, 16:34
kaarolaa lubi tę wiadomość
-
Olcia, kurczak, ewka- dzięki!
Tak sobie od przypadku weszłam na Olx-a, a tam taaki suprise!
Idę je dzis o 18 odebrać
Ewka- no to smacznego x3też lubię tą wersję na ciepło z żurawinką mmmm pychota.
W końcu słonko trochę za chmury wlazło,ale temperatura w cieniu niemiłosiernie nadal pokazuje 32 st...
Kupiam po 2 kg porzeczki czarnej, czerwonej i agrestu+ worki próżniowe w biedronce (razem z pompką za 9,90)! będę mrozić)
ech te czasy kiedy dziadek miał działkę i wiadrami prznosił owocki .. -
Uff nadrobiłam
no to na wszelki wypadek nie będę jadłachoć szkoda bo taką mam ochotę na taki serek z żurawiną na patelni podgrzany a tak mąż będzie się objadał
ja to upadłam na głowę z tym jedzeniem, cały czas sprawdzam czy można jeść czy nie:/ zwariować idzie:) ale tak już mam i nie umiem inaczej. Jak pisało że kabanosów się nie powinno jeść to go ugotowałam:) stracił smak kabanosa a ja byłam spokojna ehh:)
Jutro wizyta dopiero o 18 więc do tego czasu pewnie jajko zniosę
ale wybieram się na zakupy bo zareklamowałam torebkę w Kazarze i wymienią mi po 1,5 roku na nowąbez dopłacania - fajnie
Kiara super przewodnik po sh az nabrałam ochoty bo u mnie jest mnóstwo i jest też taka ogromna hala z koszami ale tam to pół dnia trzeba spędzićpoczynię pierwsze kroki
bo ubranka super wybrałaś :)tylko mężowi nie będę mówić bo on dziecku nowe by kupował hmm bo nie jest świadomy ile to wszystko kosztuje hehe i tak zrobię swoje
Lola świetny zakup ;)ogrodniczki są genialneteż takie chcę
Zastanawiam się nad kupnem śpiworka do spania czy może lepiej kocyk ale żeby mi dziecię nie przemarzło bo śpiworek nie ma rękawków i ciekawe czy kocykiem też się przykrywa dziecko z rączkami na wierzchu:) kompletnie jestem zielona nie maiałam kontaktu z aż tak małymi dziećmi więc będzie szkoła życia ale uważam że matka nie zrobi dziecku krzywdy intuicja nam wszystko podpowie i instynkt
-
nick nieaktualnya ja juz po obiadku, troche moje golabki niedoprawione byly, ale to przez to, ze nie moge jesc surowego miesa...ale P smakowalo wiec az tak zle nie było
teraz on wyleguje sie na balkonie bo slonce, a ja zajmuje sofe bo w pokoju jest o niebo lepiej niz na zewnatrz....
-
Quote:Dziwne, bo widzisz mamy podobny etap ciąży a ja mam 10 dni wcześniej od Ciebie termin poroduQuote:no wlasnie mnie tez termin jedynki zdziwil bo ja mam termin na 18 grudnia
Termin mi wyliczyła ginekolog za pomocą jakiegoś takiego kółeczka, na którym nadrukowany był kalendarz, hmm... Może się pomyliła?
A nie, już wiem, o co chodzi. Nie zmieniłam sobie paska w podpisie. To dlatego. Zakładałam konto jeszcze przed pierwszym USG, kiedy tydzień ciąży był wyliczony 'na oko'. Później zmieniłam tydzień w belly ale na pasku już nie. Już zmieniam, żeby nie wprowadzać w błądQuote:Jedynka - dlaczego 28.12 to zły termin?Quote:hehe kochana, ja jestem w 19tc a do dziś mam mdłości, zdarza mi się zwracać -
nick nieaktualny