WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • Doris-83 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2014, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ledwo żyję....u mnie jest straznie duszno. I nadciągają burzowe chmury. Ale niestety temperatura stoii w miejscu 32 stopnie. I jeszcze teściówka soki robi. Zapach super ale ten okownik oddaje jeszcze więcej ciepła:-) Tak na dokładkę.

Ja jeszcze nic nie zakupiłam dla maleństwa...zwyczajnie boję się. Ale czytam wszystko co piszą brdziej doświadczone. Nawet robię sobie notatki:-)

PCOS
    W szczęśliwym cyklu pomógł: DONG, tampony borowinowe, inofolic.
    5b09wn15vuf2f1fu.png
  • Bajka Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2014, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Postaram się zaraz Was nadrobić bo wczoraj to byłam jakaś snieta i po spacerku leżałam :/ dziś też padam po pracy ale już lepszy dzień mam.

Czuję ta moją małą mróweczkę pare razy w ciągu dnia i mam wrażenie, że to musi być ona bo coraz częściej i takie delikatne kopniaczki no chyba, że mi się wydaje bo to dopiero 16 tydzień ale czuję coraz częściej...:)

W ogóle to ostatnio schudłam 1kg zamiast przytyć, nie wiem why:/

jutro już wizyta z usg i taki mnie stres dopadł jak nigdy :( mam nadzieję, że wszystko w porządku z moim maluchem i że dowiem się jaka płeć :)czekam na to z ogromną niecierpliwością:)

Dziewczyny mam pytanko czy można jeść w ciąży serki typu oscypek? znajomi są w Zakopcu i mają nam kupić te małe serki wędzone ale nie wiem czy mogę je jeść bo nie wiem czy są z mleka niepasteryzowanego, chociaż na logikę wydaje mi się, że nie bo to takie domowej roboty kto by pasteryzował :/ chyba

"nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko mało prawdopodobne..."

czekamy na Ciebie z miłością :*
    3jgxugpjh2uwut9m.png

<3
  • olcia23 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2014, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jedynka wrote:
    Pięć dni temu dowiedziałam się, że termin porodu będę mieć 28 grudnia :) Ginekolog stwierdziła z przekąsem, że lepszego terminu nie mogłam wybrać, ale zlewam na takie uszczypliwości. Dzidzia wyjdzie, kiedy będzie chciała.

Dziwne, bo widzisz mamy podobny etap ciąży a ja mam 10 dni wcześniej od Ciebie termin porodu :)

f2w33e3kpfaf4vhi.png
  • Qrczak Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2014, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, w tym sh, którego "polubiłam" są dwa działy. Jeden z wycenionym towarem, a drugi na wagę. Z wyceną to faktycznie czasem kosmos jest, jak ceny dowalą, ale ten na wagę jest za 17,90 zł/kg :P Ostatnio za 3 letnie, zwiewne sukienki zapłaciłam całe 5,73 zł :P A Wy piszecie o cenie 60zł/kg. No to u mnie o wiele taniej jest ;) Chyba muszę się zastosować do wszelkich wskazówek z "Kiary przewodnika po sh" i wybrać z rana w dniu dostawy towaru :)

Kiara lubi tę wiadomość

f2wle6ydofr9wcyp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2014, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no wlasnie mnie tez termin jedynki zdziwil bo ja mam termin na 18 grudnia

• Qrczak Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2014, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka wrote:
    Dziewczyny mam pytanko czy można jeść w ciąży serki typu oscypek? znajomi są w Zakopcu i mają nam kupić te małe serki wędzone ale nie wiem czy mogę je jeść bo nie wiem czy są z mleka niepasteryzowanego, chociaż na logikę wydaje mi się, że nie bo to takie domowej roboty kto by pasteryzował :/ chyba
    Bajka nie strasz, że nie można! Rodzice wrócili ostatnio z Bieszczad i przywieźli mi właśnie takiego oscypka. Wszamałam jednego i przyznam, że nawet do głowy mi nie przyszło, że nie można :/ Buuu teraz będę się shizować :(

f2wle6ydofr9wcyp.png
  • olcia23 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2014, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Trzeba zwracać szczególną uwagę na skład - jeśli jest w nim mleko niepasteryzowane - NIE JEMY. Powinno się uważać na produkty regionalne, takie jak oscypki, które mogą zawierać mleko niepasteryzowane. W Polsce produkty mleczne robione są głównie z mleka pasteryzowanego, ale najlepiej upewnić się przed zakupem.

Witaj!
    Mają rację te forumowiczki, które piszą źle o mleku i wyrobach z niepasteryzowanego mleka. Odradzam je również, bo rzeczywiście chodzi tu o bakterie, które matce raczej nic nie zrobią, ale dziecko nie dojrzało do obrony przed nimi.
    Pozdrawiam
    Joanna Piątkowska, położna

f2w33e3kpfaf4vhi.png
  • Ewka89 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2014, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    podobno własnie takich serów nie powinno się jadac, ja uwielbiam cammemberta w panierce z bułki tartej lekko podsmazanego tak żeby środek był lejący z konfiturą z żurawiny albo dzemem z czerwonej porzeczki, ale niestety obchodzę się smakiem, także jakby teraz ktoś mi powieział "no co ty, przecież mozesz" to złamałby mi serce :P

odebrałam wyniki krwi, sa pozycje lekko podwyższone, więc znowu lekko się martwię...

Moja ciężka praca została nagrodzona :D poprasowałam sterte ciuchow z 4 prań... otwieram szafkę Męża a tam moje ulubione pierniczki z karteczką "niespodzianka" :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2014, 16:07

Qrczak, kaarolaa, Niespodzianek:), Paula84 lubią tę wiadomość

4dbc34fc83.png
  • lolaliciouse Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2014, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewka- nie chce łamać Ci serca- ale możesz jeść camembert'a!
    np. na opakowaniu firmy Turek pisze wyraźnie- ser z mleka pasteryzowanego:)

oscypka nie jestem pewna, ale podobnie myślę ,że tam raczej mleko niepasteryzowane jest.

Bajka- trzymam kciuki za jutrzejszą wizyę- NA PEWNO jest wszystko ok!!

9ewn9jcg1snynms3.png
    nqtk6iyehyxwnxnb.png
  • lolaliciouse Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2014, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patrzcie co dziś "upolowałam":

http://olx.pl/oferta/komplet-ubranek-dzieciecych-0-3-mc-CID88-ID5OTV5.html#78ee9f673a

karolkarol, Marimiko lubią tę wiadomość

9ewn9jcg1snynms3.png
    nqtk6iyehyxwnxnb.png
  • olcia23 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2014, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow, lola śliczniuchy!:)

lolaliciouse lubi tę wiadomość

f2w33e3kpfaf4vhi.png
  • Qrczak Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2014, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie przypadkiem trafili na FB z tematem ;)
    http://mumandthecity.pl/mozna-jesc-ciazy/

f2wle6ydofr9wcyp.png
  • Qrczak Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2014, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola Ty farciaro! Śliczny komplecik :)

f2wle6ydofr9wcyp.png
  • Ewka89 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2014, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no i złamałaś mi serce ;)
    a ja tak sobie wmawiałam że nie wolno :P to wiecie co jutro mam na kolacje? chyba nawet zrobie sobie 3 a co mi tam :P

sałatkę zrobiłam, przegryza się w lodówce :D

a ciuszki extra :) spory komplecik :)

4dbc34fc83.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2014, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztynka wrote:
    Kiara, nic dodać nic ująć.

Tylko te kosze bywają męczące dla rąk i pleców. U mnie tylko w jednym mają kosze na wysokości że stoję wyprostowana. Wszędzie indziej stoją na podłodze i trzeba się schylać :/

A i u mnie nigdzie nie ma ciucha gdzie jest na wagę :/
    u nas kosze są na mojej wysokości, ale jak są niskie takie np. półki, to kucam, bo gin mi mówił, że w ciąży najlepiej się nie zginac tylko własnie kucać :) Ale rzeczywiście, to bywa męczace, szczególnie w te upały...
    nie macie na wagę? ojj współczuję, pewnie w jakiejś małej miejscowości mieszkasz :)

Olcia - Ty na szczęście masz chociaż te 2 tyg. więcej czasu niż ja :D i spokojnie, jeszcze po wakacjach będziesz mogła do centrum podjechać, pogoda się zmieni.

Karola - niestety małe miasteczka to mało sh, więc wyższe ceny, mniejszy wybór. Ale dobrze, że to sh Twojej kumpeli, to tez tak inaczej :)

Jedynka - dlaczego 28.12 to zły termin?
    hehe kochana, ja jestem w 19tc a do dziś mam mdłości, zdarza mi się zwracać :)

Qrczak - hehe ja chodzę nie w dniu dostawy (bo drogo - 60zł/kg właśnie), tylko tak jak jest u nas 20, 15 albo 10zł/kg, czasem zajdę na 25zł jeszcze :)

Bajka - kurcze kochana nie pomogę, bo niestety nie wiem...

Lola - super, szczególnie te z tygryskiem :D

Ewka - sklepowe camemberty są pasteryzowane :) tylko oczywiście zawsze lepiej sprawdzić na opakowaniu co na danym produkcie napisali.
    Super niespodzianka od męża! Kochany! :)

Ja lubię chodzic tylko do sh dużych :) im większy tym lepiej się tam czuję :D Bo w nich po prostu jest więcej wyboru. W tych małych osiedlowych nie udaje mi się znaleźć czegokolwiek.

Właśnie powiesiłam pierwszą partię ciuszków - suszą się, a drugie jeszcze w praniu :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2014, 16:34

kaarolaa lubi tę wiadomość

• lolaliciouse Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2014, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia, kurczak, ewka- dzięki!
    Tak sobie od przypadku weszłam na Olx-a, a tam taaki suprise!
    Idę je dzis o 18 odebrać:)

Ewka- no to smacznego x3 :D też lubię tą wersję na ciepło z żurawinką mmmm pychota.

W końcu słonko trochę za chmury wlazło,ale temperatura w cieniu niemiłosiernie nadal pokazuje 32 st...

Kupiam po 2 kg porzeczki czarnej, czerwonej i agrestu+ worki próżniowe w biedronce (razem z pompką za 9,90)! będę mrozić)
    ech te czasy kiedy dziadek miał działkę i wiadrami prznosił owocki ..:(

9ewn9jcg1snynms3.png
    nqtk6iyehyxwnxnb.png
  • Bajka Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2014, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff nadrobiłam :):)

no to na wszelki wypadek nie będę jadła :/ choć szkoda bo taką mam ochotę na taki serek z żurawiną na patelni podgrzany a tak mąż będzie się objadał :)

ja to upadłam na głowę z tym jedzeniem, cały czas sprawdzam czy można jeść czy nie:/ zwariować idzie:) ale tak już mam i nie umiem inaczej. Jak pisało że kabanosów się nie powinno jeść to go ugotowałam:) stracił smak kabanosa a ja byłam spokojna ehh:)

Jutro wizyta dopiero o 18 więc do tego czasu pewnie jajko zniosę :)
    ale wybieram się na zakupy bo zareklamowałam torebkę w Kazarze i wymienią mi po 1,5 roku na nową :) bez dopłacania - fajnie :)

Kiara super przewodnik po sh az nabrałam ochoty bo u mnie jest mnóstwo i jest też taka ogromna hala z koszami ale tam to pół dnia trzeba spędzić :) poczynię pierwsze kroki :) bo ubranka super wybrałaś :)tylko mężowi nie będę mówić bo on dziecku nowe by kupował hmm bo nie jest świadomy ile to wszystko kosztuje hehe i tak zrobię swoje :)

Lola świetny zakup ;)ogrodniczki są genialne :) też takie chcę :)

Zastanawiam się nad kupnem śpiworka do spania czy może lepiej kocyk ale żeby mi dziecię nie przemarzło bo śpiworek nie ma rękawków i ciekawe czy kocykiem też się przykrywa dziecko z rączkami na wierzchu:) kompletnie jestem zielona nie maiałam kontaktu z aż tak małymi dziećmi więc będzie szkoła życia ale uważam że matka nie zrobi dziecku krzywdy intuicja nam wszystko podpowie i instynkt :D

"nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko mało prawdopodobne..."

czekamy na Ciebie z miłością :*
    3jgxugpjh2uwut9m.png

<3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2014, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja juz po obiadku, troche moje golabki niedoprawione byly, ale to przez to, ze nie moge jesc surowego miesa...ale P smakowalo wiec az tak zle nie było :) teraz on wyleguje sie na balkonie bo slonce, a ja zajmuje sofe bo w pokoju jest o niebo lepiej niz na zewnatrz....

• jedynka Przyjaciółka

Wysłany: 7 lipca 2014, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Quote:
    Dziwne, bo widzisz mamy podobny etap ciąży a ja mam 10 dni wcześniej od Ciebie termin porodu :)
    Quote:
    no wlasnie mnie tez termin jedynki zdziwil bo ja mam termin na 18 grudnia
    O!
    Termin mi wyliczyła ginekolog za pomocą jakiegoś takiego kółeczka, na którym nadrukowany był kalendarz, hmm... Może się pomyliła?
    A nie, już wiem, o co chodzi. Nie zmieniłam sobie paska w podpisie. To dlatego. Zakładałam konto jeszcze przed pierwszym USG, kiedy tydzień ciąży był wyliczony 'na oko'. Później zmieniłam tydzień w belly ale na pasku już nie. Już zmieniam, żeby nie wprowadzać w błąd :)
    Quote:
    Jedynka - dlaczego 28.12 to zły termin?
    Może dlatego, że lekarze chcą mieć urlop? Nie wiem :)
    Quote:
    hehe kochana, ja jestem w 19tc a do dziś mam mdłości, zdarza mi się zwracać
    Sprawiłaś, że mi raźniej :)

fgplku1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2014, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to juz jasne dlaczego taki termin :)

olcia23 lubi tę wiadomość

‹‹ 573 574 575 576 577 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ