WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • ewelinka_shn Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewka to ze po porodzie podziekuja to wiecej niz pewne ;) ale roczny macierzynski przysluguje z tego co sie orientuje a po roku bede myslec co dalej :)

w57vpc0zcrqzma1r.png
  • michaga82 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!!
    Ale Wam pięknie brzuchy rosną, mi na razie nie rośnie, może dlatego że i tak z powodu otyłości był duży. Poza tym moja mama w dwóch pierwszych ciążach maiła mały brzuch dopiero trzecia (czyli ja :)) ją wybrzuszyło.

Mam pytanie dotyczące zwolnienia lekarskiego. Czy gdy na zwolnieniu jest że moge chodzić to mogę na tydz. wyjechać do rodziców na wieś? Mąż ma urlop i nie chcemy się kisić w upały w bloku w mieście.

kGAop1.png
  • szurabura Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słyszałam, że można na chodzącym wyjechać, ale trzeba zgłosić to do ZUS. Ile w tym prawdy - nie wiem. Trzeba by zasięgnąć języka u mądrzejszych, może na infolinii ZUS?

• Ewka89 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja wyjeżdzaam i nikomu nic nie zgłaszałam. moje ciężarne koleżanki z prcy wyjezdzały na wczasy z rodzinami i tez nic nie mówiły o zgłaszaniu... Dajcie sobie spokój, jeśli macie zwolnienie od poczatku ciąży od tego samego lekarza to ZUS sie nie dowali, chyba ze kazde jest od innego to moze się doczepic.
    Bogusia, kiedy zgłaszasz pracodawcy że jestes w ciąży i przynosisz zaświadczenie od lekarza to chocby muchy srały i mury pękały umowe musi Ci przedłużyc. co innego jeśli pracujesz na zastępstwo albo zlecenie.

4dbc34fc83.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z wyjazdem jest tak ze powinno zgłosić się zmianę miejsca pobytu w zusie, ja osobiście bym się w to nie bawiła.
    A kontrolują i leżące i chodzące dla zusu nie ma większego znaczenia. Chociaż ciężko było by im coś udowodnić przy chodzącym.

kiedyś czytałam że nawet jak dostaniesz wypowiedzenie które przyjmiesz i zaraz się okaże że już byłaś w ciąży ale nie widziałaś to wypowiedzenie traci na mocy także wydaje mi się ze ciężarna jest chroniona od pierwszych dni ciąży

Zuza nic się nie martw, fakt że ja miałam wizytę w 13 t (tylko crl) a podobno są lekarze którzy mierzą też kończyny na tym etapie a następne usg 18 t i tu już pomierzył wszystko.

Sutków do 9 msc nie wolno hartować!!!

Big-qurczak - padłam :) spróbuj przerzucić się na balsam.

Ita pracujesz bo chcesz czy musisz? Podziwiam Cię ja do pracy jadę ok godz a teraz plecy mnie bolą juz po 30 min jazdy sam :( o wysiedzeniu w pracy nie wspomnę.

A po wizycie wszystko w porządku. Dziecie waży 400 g wszystko ma na miejscu i na tym etapie o prawidłowym rozwoju :) i pisiorek 3 mm :) łożysko prawidłowo ułożone (w sumie nie wiem gdzie) i poziom wód w normie (nie wiem ile).
    Cieszę się że wszystko ok ale nie warto było zapłacić dodatkowych 200 zł, może lepszy sprzęt i fotel na pilota :p ale teraz już zostaję wierna mojemu lekarzowi :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2014, 17:07

lolaliciouse, Bogusiar80, Marimiko, julianna, Qrczak, kaarolaa, Niespodzianek:) lubią tę wiadomość

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • Bogusiar80 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewka wiem, ze to dotyczy tylko normalnej umowy. Nie dopisalam o zastepstwie i zleceniu ;-)
    Efors moja mama hartowala i duzo osob tak robi pod koniec ciazy. Ale tez ni na sile. Nie slyszalam o tym, ze nie wolno.

iv09j44jrzoyrcfq.png iv09x1hppuqonulm.png
  • Furia Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oooo to w 21 tc pisiorek 3mm ? to ciekawe ile maja pisiorki jak lekarz mowi ze chlopiec w 13tc :D :D Eforts foto dla cioc jest ?

Karola noooo brzusia masz pokaznego :) Willa z basenem :D Lola spadlas na 2 miejsce :D Ja na 3 :P Ale i tak mi juz niewygodnie sie siedzi np, i ciagle musze zmieniac pozycje jak leze, i poce sie jak swinia :/

Wlasnie kukurydze z maselkiem i sola wszymalam mniam :D

eforts, olcia23 lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-69537.png

tkzgeyx.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bogusiar80 wrote:
    Ewka wiem, ze to dotyczy tylko normalnej umowy. Nie dopisalam o zastepstwie i zleceniu ;-)
    Efors moja mama hartowala i duzo osob tak robi pod koniec ciazy. Ale tez ni na sile. Nie slyszalam o tym, ze nie wolno.

Wolno właśnie pod koniec ciąży. Wcześniej lepiej nie ryzykować przedwczesnym porodem.

a jeszcze co do ruchów to ja wierzę, że coś czujecie. Ja wiem że niby cos czułam i myślałam że jak już poczuje na serio to będę wiedziała że to było to ale się nie dowiedziałam :) teraz już nawet nie pamiętam co to było za uczucie :) a od czasu jak wiem że to dziecko to albo lekkie pukanie albo takie smyrnięcie :)

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Furia wrote:
    Oooo to w 21 tc pisiorek 3mm ? to ciekawe ile maja pisiorki jak lekarz mowi ze chlopiec w 13tc :D :D Eforts foto dla cioc jest ?

Karola noooo brzusia masz pokaznego :) Willa z basenem :D Lola spadlas na 2 miejsce :D Ja na 3 :P Ale i tak mi juz niewygodnie sie siedzi np, i ciagle musze zmieniac pozycje jak leze, i poce sie jak swinia :/

Wlasnie kukurydze z maselkiem i sola wszymalam mniam :D

dlatego ja trochę nie wierzę w określanie płci w 13 t, tym bardziej ze narządy męskie mogą ujawnić się później wiec można wszystkim mówić że dziewucha i mieć 50 % szansy ze się trafi :)

Furia chyba że mój syn nie będzie bogato obdarzony :D

mam tylko film nie mam fotek :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2014, 17:31

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • Furia Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja z mlodym wiedzialam w 14 tc i naprawde bylo widac ale w sumie ciekawe ile fifol wtedy mial :D

To zrob fotke z filmu :D

tkzgeyx.png
  • Bogusiar80 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja caly czas obstawiam dziewczynke. Tak mi kiedys wywrozono z obraczki. Synek sie sprawdzil jako pierwszy :-) ale jak dziewczynka to mi urody nie odbiera haha :-D

iv09j44jrzoyrcfq.png iv09x1hppuqonulm.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wlaśnie wyobrazilam sobie czlowieczka ok 15 cm z 3mm ..ojej jakie to wszystko ciupenkie...
    teraz to juz jestem w szoku bo nam prz maluszku 4 cm podal plec.. ciekawe ile bedzie w tym prawdy

inka84, eforts lubią tę wiadomość

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • inka84 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bogusia, a mi, wszystkim kolezankom i wielu przypadkowym osobom sie sprawdzila metoda numerologiczna okreslania płci. Mialam tylko 1 przypadek, ze sie nie sprawdzilo, ale tam dokladny czas poczecia nie byl pewny, wiec moze byl to bład w obliczeniach, a nie błąd metody :)
    Nie wiem jak to sie sprawdza, ale sie sprawdza. Z tego co slyszalam to w jakis 95% nawet.

ganndqk39u0k0xj0.png

dxgi2rintqxgfhf2.png
  • inka84 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julianna wrote:
    wlaśnie wyobrazilam sobie czlowieczka ok 15 cm z 3mm ..ojej jakie to wszystko ciupenkie...
    teraz to juz jestem w szoku bo nam prz maluszku 4 cm podal plec.. ciekawe ile bedzie w tym prawdy

a u mnie dzidzia sie cudownie ustawiła mając 6,5 cm i serio widziałam, ze nic pewnego nie widac, a naoglądałam sie juz i chłopaka i dziewczynki. Nic nie dojrzałam przy takim malenstwie i lekarz tez powiedzial "to jeszcze malenstwo 13+5, narzady płciowe są tylko częsciowo wyksztalcone". A na prawde małe sie cudnie pokazywało, z każdej strony pupke obejrzelismy i nic :P Moze jutro :D

ganndqk39u0k0xj0.png

dxgi2rintqxgfhf2.png
  • szurabura Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to ja dopiero za 3 tyg dowiem się czy przypuszczenia lekarki dot. płci się sprawdzą... echh tak długoooo :P

• Qrczak Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję się po wizycie. Ogólnie z Maluchem wszystko OK. Chłopak potwierdzony na 100%, mam nawet filmik, na którym widać jajka ;)
    Co do moich wyników, to gin nie kazał się tak martwić. Muszę jednak koniecznie powtórzyć glukozę z 75g roztworu i po tym wyniku będzie coś więcej wiadomo, czy to cukrzyca, czy tylko chwilowy skok. TSH też powiedział, że w normie. Ja jednak wybiorę się do endokrynologa dla świętego spokoju.
    Wszystkie narządu synuś miał na miejscu, wyraźnie widoczne: kręgosłup, mózg, pęcherz, żołądek i pięknie bijące 4-komorowe serduszko :D
    Nie robił żadnych pomiarów, więc nie wiem jaki duży jest i jaki jest obecnie wiek ciąży wg USG. Potwierdził, że faktycznie mogę czuć już ruchy, więc teraz wiem na pewno, ze to rozpychanie to synuś :)
    Ze złych wiadomości - moja szyjka jest bardzo skrócona :(. W ogóle na samolocie gin pyta mnie, jak duże dziecko rodziłam. A ja w szoku, że nigdy nie rodziłam, o co chodzi! No i wyjaśnił mi, że moja szyjka wygląda, jakbym urodziła kiedyś spore dziecko. Wszytko pokazał na monitorze, objaśnił i zalecił założenie pesara. Pokazał mi też coś zielonego i powiedział, że to wody płodowe i żebym uzmysłowiła sobie jak krótka jest szyjka. Dodatkowo użył sformułowania: "ja zalecam założenie pesara, jeśli się pani nie zgadza, to proszę zmienić lekarza, bo ja tej ciąży dalej prowadził nie będę". Także dał mi do zrozumienia, że to konieczność i bezpieczeństwo zarówno dla mnie jak i dla dziecka. Odnotował w karcie z wykrzyknikiem, że szyjka skrócona, krwawiąca przy dotykaniu i konieczny pesar.
    Mam zakaz dźwigania czegokolwiek, długich gorących kąpieli, dalekich podróży itd. Przepisał mi globulki na 3 dni i w czwartek mam się do niego zgłosić na założenie pesara.
    Trochę się tym wszystkim przejęłam i Maluchowi chyba się udzieliło, bo po wizycie rozpychał się jak nigdy dotąd. Ale siostra mnie uspokoiła, że pesar to nic takiego, bo ona też miała i ponoć nasz lekarz "lubi" przesadzać w tej kwestii. Ja jednak wolę go założyć i być spokojna, niż potem pluć sobie w brodę, że nie zrobiłam wszystkiego, co było możliwe.

Potem wrzucę zdjęcia syneczka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2014, 18:10

ewelinka_shn, eforts, Bogusiar80, julianna, lolaliciouse, kaarolaa, Marimiko, Niespodzianek:) lubią tę wiadomość

f2wle6ydofr9wcyp.png
  • ewelinka_shn Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szurabura ja tez juz czekam i czekam.. ale byle do 24 a potem do 31 lipca (polowkowe) ;) tez jestem ciekawa czy Synus pozostanie Synusiem.

w57vpc0zcrqzma1r.png
  • Furia Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qrczak a podal ile ma szyjka ? Pessar tez slyszalam ze to nic strasznego, ot taki gumek :) Musisz za to placic ? Bedzie dobrze :) Ale tych jajek grudniowych bedzie duzo ! :)

Ja jeszcze 10 dni.... chce juzzzz :/

Ale mi zyla na piersi wystaje :O i na dloni mi zyle wywalilo...

inka84, eforts lubią tę wiadomość

tkzgeyx.png
  • inka84 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qrczak...pokazał Ci coś zielonego i powiedział, że to wody płodowe? Znaczy na usg, tak? Bo mi nigdy nie pokazywali jakos i musze jutro zapytac :)

Dobrze, ze z synusiem wszystko cacy :) A pesar to slyszalam, ze to nic strasznego i lepiej miec niz nie miec jesli sie skraca szyjka.

ganndqk39u0k0xj0.png

dxgi2rintqxgfhf2.png
  • Bajka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziś się napracowałam :)
    odkurzyłam, zrobiłam porządek w garderobie:) i nawet szuflada dla synka się wygospodarowała:)
    z moich "starych" ubrań niewiele mi zostało więc kupiłam kilka szerszych rzeczy, dla dzidzia też kupiłam śliczny komplecik zaraz wstawię:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2014, 18:27

eforts lubi tę wiadomość

"nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko mało prawdopodobne..."

czekamy na Ciebie z miłością :*
    3jgxugpjh2uwut9m.png

<3
‹‹ 637 638 639 640 641 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ