Grudniowe Mamuśki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczyny!!
Ale Wam pięknie brzuchy rosną, mi na razie nie rośnie, może dlatego że i tak z powodu otyłości był duży. Poza tym moja mama w dwóch pierwszych ciążach maiła mały brzuch dopiero trzecia (czyli ja) ją wybrzuszyło.
Mam pytanie dotyczące zwolnienia lekarskiego. Czy gdy na zwolnieniu jest że moge chodzić to mogę na tydz. wyjechać do rodziców na wieś? Mąż ma urlop i nie chcemy się kisić w upały w bloku w mieście.
-
ja wyjeżdzaam i nikomu nic nie zgłaszałam. moje ciężarne koleżanki z prcy wyjezdzały na wczasy z rodzinami i tez nic nie mówiły o zgłaszaniu... Dajcie sobie spokój, jeśli macie zwolnienie od poczatku ciąży od tego samego lekarza to ZUS sie nie dowali, chyba ze kazde jest od innego to moze się doczepic.
Bogusia, kiedy zgłaszasz pracodawcy że jestes w ciąży i przynosisz zaświadczenie od lekarza to chocby muchy srały i mury pękały umowe musi Ci przedłużyc. co innego jeśli pracujesz na zastępstwo albo zlecenie. -
Z wyjazdem jest tak ze powinno zgłosić się zmianę miejsca pobytu w zusie, ja osobiście bym się w to nie bawiła.
A kontrolują i leżące i chodzące dla zusu nie ma większego znaczenia. Chociaż ciężko było by im coś udowodnić przy chodzącym.
kiedyś czytałam że nawet jak dostaniesz wypowiedzenie które przyjmiesz i zaraz się okaże że już byłaś w ciąży ale nie widziałaś to wypowiedzenie traci na mocy także wydaje mi się ze ciężarna jest chroniona od pierwszych dni ciąży
Zuza nic się nie martw, fakt że ja miałam wizytę w 13 t (tylko crl) a podobno są lekarze którzy mierzą też kończyny na tym etapie a następne usg 18 t i tu już pomierzył wszystko.
Sutków do 9 msc nie wolno hartować!!!
Big-qurczak - padłamspróbuj przerzucić się na balsam.
Ita pracujesz bo chcesz czy musisz? Podziwiam Cię ja do pracy jadę ok godz a teraz plecy mnie bolą juz po 30 min jazdy samo wysiedzeniu w pracy nie wspomnę.
A po wizycie wszystko w porządku. Dziecie waży 400 g wszystko ma na miejscu i na tym etapie o prawidłowym rozwojui pisiorek 3 mm
łożysko prawidłowo ułożone (w sumie nie wiem gdzie) i poziom wód w normie (nie wiem ile).
Cieszę się że wszystko ok ale nie warto było zapłacić dodatkowych 200 zł, może lepszy sprzęt i fotel na pilota :p ale teraz już zostaję wierna mojemu lekarzowi
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2014, 17:07
lolaliciouse, Bogusiar80, Marimiko, julianna, Qrczak, kaarolaa, Niespodzianek:) lubią tę wiadomość
-
Oooo to w 21 tc pisiorek 3mm ? to ciekawe ile maja pisiorki jak lekarz mowi ze chlopiec w 13tc
Eforts foto dla cioc jest ?
Karola noooo brzusia masz pokaznegoWilla z basenem
Lola spadlas na 2 miejsce
Ja na 3
Ale i tak mi juz niewygodnie sie siedzi np, i ciagle musze zmieniac pozycje jak leze, i poce sie jak swinia
Wlasnie kukurydze z maselkiem i sola wszymalam mniameforts, olcia23 lubią tę wiadomość
-
Bogusiar80 wrote:Ewka wiem, ze to dotyczy tylko normalnej umowy. Nie dopisalam o zastepstwie i zleceniu
Efors moja mama hartowala i duzo osob tak robi pod koniec ciazy. Ale tez ni na sile. Nie slyszalam o tym, ze nie wolno.
Wolno właśnie pod koniec ciąży. Wcześniej lepiej nie ryzykować przedwczesnym porodem.
a jeszcze co do ruchów to ja wierzę, że coś czujecie. Ja wiem że niby cos czułam i myślałam że jak już poczuje na serio to będę wiedziała że to było to ale się nie dowiedziałamteraz już nawet nie pamiętam co to było za uczucie
a od czasu jak wiem że to dziecko to albo lekkie pukanie albo takie smyrnięcie
-
Furia wrote:Oooo to w 21 tc pisiorek 3mm ? to ciekawe ile maja pisiorki jak lekarz mowi ze chlopiec w 13tc
Eforts foto dla cioc jest ?
Karola noooo brzusia masz pokaznegoWilla z basenem
Lola spadlas na 2 miejsce
Ja na 3
Ale i tak mi juz niewygodnie sie siedzi np, i ciagle musze zmieniac pozycje jak leze, i poce sie jak swinia
Wlasnie kukurydze z maselkiem i sola wszymalam mniam
dlatego ja trochę nie wierzę w określanie płci w 13 t, tym bardziej ze narządy męskie mogą ujawnić się później wiec można wszystkim mówić że dziewucha i mieć 50 % szansy ze się trafi
Furia chyba że mój syn nie będzie bogato obdarzony
mam tylko film nie mam fotek
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2014, 17:31
-
Bogusia, a mi, wszystkim kolezankom i wielu przypadkowym osobom sie sprawdzila metoda numerologiczna okreslania płci. Mialam tylko 1 przypadek, ze sie nie sprawdzilo, ale tam dokladny czas poczecia nie byl pewny, wiec moze byl to bład w obliczeniach, a nie błąd metody
Nie wiem jak to sie sprawdza, ale sie sprawdza. Z tego co slyszalam to w jakis 95% nawet. -
julianna wrote:wlaśnie wyobrazilam sobie czlowieczka ok 15 cm z 3mm ..ojej jakie to wszystko ciupenkie...
teraz to juz jestem w szoku bo nam prz maluszku 4 cm podal plec.. ciekawe ile bedzie w tym prawdy
a u mnie dzidzia sie cudownie ustawiła mając 6,5 cm i serio widziałam, ze nic pewnego nie widac, a naoglądałam sie juz i chłopaka i dziewczynki. Nic nie dojrzałam przy takim malenstwie i lekarz tez powiedzial "to jeszcze malenstwo 13+5, narzady płciowe są tylko częsciowo wyksztalcone". A na prawde małe sie cudnie pokazywało, z każdej strony pupke obejrzelismy i nicMoze jutro
-
Melduję się po wizycie. Ogólnie z Maluchem wszystko OK. Chłopak potwierdzony na 100%, mam nawet filmik, na którym widać jajka
Co do moich wyników, to gin nie kazał się tak martwić. Muszę jednak koniecznie powtórzyć glukozę z 75g roztworu i po tym wyniku będzie coś więcej wiadomo, czy to cukrzyca, czy tylko chwilowy skok. TSH też powiedział, że w normie. Ja jednak wybiorę się do endokrynologa dla świętego spokoju.
Wszystkie narządu synuś miał na miejscu, wyraźnie widoczne: kręgosłup, mózg, pęcherz, żołądek i pięknie bijące 4-komorowe serduszko
Nie robił żadnych pomiarów, więc nie wiem jaki duży jest i jaki jest obecnie wiek ciąży wg USG. Potwierdził, że faktycznie mogę czuć już ruchy, więc teraz wiem na pewno, ze to rozpychanie to synuś
Ze złych wiadomości - moja szyjka jest bardzo skrócona. W ogóle na samolocie gin pyta mnie, jak duże dziecko rodziłam. A ja w szoku, że nigdy nie rodziłam, o co chodzi! No i wyjaśnił mi, że moja szyjka wygląda, jakbym urodziła kiedyś spore dziecko. Wszytko pokazał na monitorze, objaśnił i zalecił założenie pesara. Pokazał mi też coś zielonego i powiedział, że to wody płodowe i żebym uzmysłowiła sobie jak krótka jest szyjka. Dodatkowo użył sformułowania: "ja zalecam założenie pesara, jeśli się pani nie zgadza, to proszę zmienić lekarza, bo ja tej ciąży dalej prowadził nie będę". Także dał mi do zrozumienia, że to konieczność i bezpieczeństwo zarówno dla mnie jak i dla dziecka. Odnotował w karcie z wykrzyknikiem, że szyjka skrócona, krwawiąca przy dotykaniu i konieczny pesar.
Mam zakaz dźwigania czegokolwiek, długich gorących kąpieli, dalekich podróży itd. Przepisał mi globulki na 3 dni i w czwartek mam się do niego zgłosić na założenie pesara.
Trochę się tym wszystkim przejęłam i Maluchowi chyba się udzieliło, bo po wizycie rozpychał się jak nigdy dotąd. Ale siostra mnie uspokoiła, że pesar to nic takiego, bo ona też miała i ponoć nasz lekarz "lubi" przesadzać w tej kwestii. Ja jednak wolę go założyć i być spokojna, niż potem pluć sobie w brodę, że nie zrobiłam wszystkiego, co było możliwe.
Potem wrzucę zdjęcia syneczka.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2014, 18:10
ewelinka_shn, eforts, Bogusiar80, julianna, lolaliciouse, kaarolaa, Marimiko, Niespodzianek:) lubią tę wiadomość
-
Qrczak a podal ile ma szyjka ? Pessar tez slyszalam ze to nic strasznego, ot taki gumek
Musisz za to placic ? Bedzie dobrze
Ale tych jajek grudniowych bedzie duzo !
Ja jeszcze 10 dni.... chce juzzzz
Ale mi zyla na piersi wystajei na dloni mi zyle wywalilo...
inka84, eforts lubią tę wiadomość
-
Qrczak...pokazał Ci coś zielonego i powiedział, że to wody płodowe? Znaczy na usg, tak? Bo mi nigdy nie pokazywali jakos i musze jutro zapytac
Dobrze, ze z synusiem wszystko cacyA pesar to slyszalam, ze to nic strasznego i lepiej miec niz nie miec jesli sie skraca szyjka.
-
dziś się napracowałam
odkurzyłam, zrobiłam porządek w garderobie:) i nawet szuflada dla synka się wygospodarowała:)
z moich "starych" ubrań niewiele mi zostało więc kupiłam kilka szerszych rzeczy, dla dzidzia też kupiłam śliczny komplecik zaraz wstawięWiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2014, 18:27
eforts lubi tę wiadomość