X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • lithe123 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2014, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze o furaginie - to nie do końca tak jak z alkoholem, wiele badań dowodzi nieszkodliwodci furaginu ale te jedne badania zasialy wątpliwości. Urolodzy sa z tym najbardziej na bieżąco , ginow to aż tak nie dotyczy niestety wiec pewnie nie znają tych najnowszych badań :(
    W ogóle przy nielicznych bakteriach ja bym powtórzyła badanie - moze w ogóle nic tam nie ma, tylko jakies zanieczyszczenie z zewnątrz...
    Nie wiem czy ten temat juz sie na grudniowkach przewijał ale czy lykacie dodatkowe dha? Co Wasi lekarze zalecają?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2014, 14:49

l22ncwa1tzbcr78f.png
    relgdf9hi0edx5om.png
  • Ewka89 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2014, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helenka <3 Śliczne!
    Znajoma ma Helenke i Rozalkę:)
    U nas wstępnie miał byc Franek, planowaliśmy jeszcze przed poczęciem, że syn będzie Franek, ale najlepiej nie dzielic sie opinią z ciężarną w rodzinie, która nie ma wybranego imienia, bo brat i bratowa mojego Męża w styczniu nadali swojemu synowi imię Franciszek....
    Potem był szał na Antka... ale szef mojego Męża jest Antoni i źle nam się kojarzy od pewnego czasu:P

u mnie lekarz o gumkach tez nie wspominał, za to o bzykanku na kazdej wizycie mówi, że owszem ale nie na ostro :P (jakbym w ogóle miała ochotę :/ )

Lola83 lubi tę wiadomość

4dbc34fc83.png
  • lithe123 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2014, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewka89 wrote:
    Helenka <3 Śliczne!
    Znajoma ma Helenke i Rozalkę:)
    U nas wstępnie miał byc Franek, planowaliśmy jeszcze przed poczęciem, że syn będzie Franek, ale najlepiej nie dzielic sie opinią z ciężarną w rodzinie, która nie ma wybranego imienia, bo brat i bratowa mojego Męża w styczniu nadali swojemu synowi imię Franciszek....
    Potem był szał na Antka... ale szef mojego Męża jest Antoni i źle nam się kojarzy od pewnego czasu:P

u mnie lekarz o gumkach tez nie wspominał, za to o bzykanku na kazdej wizycie mówi, że owszem ale nie na ostro :P (jakbym w ogóle miała ochotę :/ )
    Antos tez ładnie ale niestety tez sporo ich ostatnio. Jeszcze w tym stylu jest Stanisław, Ignacy, Wojciech, Andrzej... Piękne stare imiona. Gdyby nie to ze dziadek jest Andrzej to dla chłopca bym sie poważnie nad Jedrusiem zastanawiała :) dla dziewczynki jeszcze Aniela, Aleksandra, Barbara... W sumie więcej dzieciaczków by sie przydało, tyle fajnych imion...

l22ncwa1tzbcr78f.png
    relgdf9hi0edx5om.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 sierpnia 2014, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilthe - na silne zapalenie to się daje antybiotyk :) Jak już ktos ma takie problemy, to niestety bakterie są na tyle sprytne, że np. jak sięgasz ciągle po furagin (nawet i przed ciążą) w końcu sie na niego uodparniają i albo pomaga tylko na chwilę i zaraz problem wraca, albo wcale nie pomaga.
    Popróbuj tez Urinal Intensive - także dozwolony w ciąży. Można a nazwet przy silniejszych objawach zaleca się łączyć Urospet 3x2 i Urinal zwykły 3x1 lub Intensive 1 tabl. dziennie. Odnośnie żurawiny, to Ci powiem tyle, że urolodzy tutaj z kliniki urologii mówią tak - żaden sok nie jest tak skoncentrowany jak tabletka (tez chciałam kupić jakiś sok). Mówią, że jak żurawina, to w tabletkach/kapsułkach, np. Furalan właśnie, bo w postaci soku trzeba by było tego duużo wypić. Mi akurat teściowa dała słoiki ich domowej żurawiny jakiejś takiej w papce, ale urolog tylko się uśmiał i powiedział, że takie coś to ja sobie moge dla smaku jeść, a nie by się wyleczyć.
    W ciąży na duże zapalenie daje się Augumentin lub pochodne (antybiotyk). Też dostawałam właśnie. Niestety Augumentin wyjaławia, także koniecznie przy nim probiotyk do pochwy, bo inaczej grzybek prawie murowany.
    Moi uro i gini zakazują Furaginu, a wszyscy są ze szpitali, mają świeżą wiedzę, także nie będę tego brała, nie chcę ryzykować :) Z alkoholem też nie wiadomo jaka dawka szkodzi dziecku, a jednak nikt rozsądny jego nie pije.
    co do nielicznych bakterii - dlatego właśnie pisałam, że za 2 tyg. dla świętego spokoju może sobie powtórzyć... moim zdaniem po prostu źle się podmyła i tyle, a tak, jak pisałam - urospet na pewno niczemu nie zaszkodzi, może sobie połykać choćby dla pewności i żeby się nie stresować, że coś się rozwinie. :)

• Ita Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2014, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siusiak nie odpadł! Czyli bedziemy mieli spór o imię ( taki z rzucaniem talerzami i wybuchami histerii )

Kiara, Qrczak, eforts, Lola83, Bogusiar80, Martaaa, Furia, Ewka89, Pollyanna, Marimiko lubią tę wiadomość

atdck6nlmznf5qze.png
  • Qrczak Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2014, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Widzę że znów powraca temat imion. Ja niezmiennie dla dziewczynki chciałabym Aleksandra.
    A dziś idąc przez miasto słyszałam jak jedna mama woła do córki Szantal i tak cudownie to imię mi brzmiało, że się zakochałam :P Dobrze, że w brzuchu synuś, bo gdyby córcia była, to bym miała teraz dylemat czy Aleksandra, czy Szantal :P Ale pewnie to tylko chwilowe zauroczenie, natomiast imię Aleksandra kocham od dawna i Olka musi być następna :D
    Bukumola wrote:
    A Wasi mezczyzni to sa tacy zgodni z Wami co do tych imion? :) Bo z moim za cholerę nie możemy się dogadać.. ja chce Kube albo Szymona- on mowi ze to pospolite. Za to on mi proponuje Borysa albo Olafa- no litości, nie do zaakceptowania jak dla mnie! ;)
    Nasz Junior nadal bez imienia ;) My w ogóle nie jesteśmy w tej kwestii zgodni :P Mi się Maksymilian marzy - TŻ nie chce o tym słyszeć. Ja się bardziej Bukomola skłaniam w stronę Twojego męża, bo zarówno Borys jak i Olaf mi się podoba. Do tego jeszcze: Oliwier, Marcel, Aleksander bądź Aleks - ale żadne nie przypadło do gustu mojemu A. No będzie wielki problem jak do porodu nie zdecydujemy :P

f2wle6ydofr9wcyp.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2014, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas niedawno stanęło na Aleksandrze ale do mnie najbardziej przemawia kubuś, tylko to jest mega popularne imię ale jakoś tak ciągle siedzi mi w głowie :)

My bzykamy się do końca bez gumki i nic się nie dzieje, żadna moja koleżanka, siostra, znajoma nie miały x tym problemu no i nigdy o tym nie słyszałam, oczywiście w zdrowej ciąży, bo przy zagrożonej rzeczywiście sperma może wywołać skurcze.

aga.just, Martaaa lubią tę wiadomość

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • aga.just Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2014, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejże hej :)

Furargin - mam podobne zdanie jak Ita - skoro lekarz przepisuje to wie co robi. Jasne, że może najpierw trzeba spróbować czegoś łagodniejszego, ale jak nic nie pomaga to jak mus to mus

Gumki - nam też nic gin nie wspominał o gumce, ani w tej ciąży, ani z córką. Jak ciąża nie jest zagrożona i wsio jest ok to wg mnie nie ma co popadać w paranoję

Imiona - u nas z córą nie było problemu, bo i mi i mężowi podobało się to samo imię. Teraz dla chłopca wyszło jakoś spontanicznie - Marcel, dla dziewczynki byłby problem. Choć pewnie była by Ania.
    Dla chłopca podoba mi się jeszcze Aleksander, ale jak się mówi Aleks/Alek, a nie Olek. A na to wpływu nie będę mieć, no i odpadło.

Lithe - ja DHA łykam od początku.

LUTEINA - kobietki ktore biorą dopochwową - taka biała wydzielina to normalne?? Zmieniłam dupka na lutkę i mam zagwostkę czy to norma.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2014, 16:18

eforts lubi tę wiadomość

• eforts Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2014, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga normalne jak bralam luteine to nie dosc ze tabletka wylatywala to jeszcze swojej wydzieliny mialam wiecej

aga.just lubi tę wiadomość

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • Qrczak Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2014, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga ja brałam luteinę dopochwowo wcześniej (8-12tc) i zawsze wypływała ze mnie właśnie taka biała wydzielina, więc to chyba normalne. W końcu ona się całkowicie nie wchłania, tylko to co trzeba, a reszta musi mieć gdzieś ujście. Teraz znów biorę od czwartku i do tego dupka. Ale nie powiem Ci, czy coś więcej wypływa, bo w związku z pessarem mam maaaasę wydzieliny :/ Także luteina niewiele pewnie już zmieniła ;) I tak cały czas "pływam" - taki urok tego krążka :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2014, 16:22

eforts, aga.just lubią tę wiadomość

f2wle6ydofr9wcyp.png
  • Bogusiar80 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2014, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy jak zjem grzybki w occie od rodzicow mi .ie zaszkodza?

iv09j44jrzoyrcfq.png iv09x1hppuqonulm.png
  • Ita Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2014, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ja wam zazdroszcze tych wybranych imion! I wszystkie śliczne, ale żadne nie pasuje mi do mojego synka. Gdzieś z tyłu głowy zakodowalo mi si Leon i nie moge odpuscic. Mąż natomiast nienawidzi tego imienia i od 2tyg jestesmy w stanie wojny.

Co do gumek to nigdy nie używaliśmy ani przed staraniami ani w trakcie :D wiec i teraz jest naturalnie. Lekarz nie widział przeciwwskazań.

atdck6nlmznf5qze.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2014, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ITa my trz cale zycie bez :)

A leos mowilam do brzucha zanim jeszcz znalam plec nawet wxielabym pod uwage ale moj maz kategorycznie odmowil :) powiedzial ze nie naxwie syna jak samochod i ze to tak jakby corke nazwal subaru !! :/

aga.just, Ita lubią tę wiadomość

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2014, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bogusia ja zupelni sie na grzybach nie zan ale chyba sa douszczalne. , coby jadalne :D

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • Ita Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2014, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bogusia, jak to nie muchomorki to wg mnie nie powinny zaszkodzic :)
    Grzyby sa po prostu ciezko strawne.

atdck6nlmznf5qze.png
  • Mysiok Ekspertka

Wysłany: 2 sierpnia 2014, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga wydzielina biala to norma (wkurzajaca ale norma) ale tabletka jako taka w calosci nigdy mi nie wylatywala.

Grzybki hm...ja nawet przed ciaza jakos opory mialam i zawsze sie stresowalam zeby dobre byly :) ale jak masz swoje sprawdzone i pewne to raczej zadna roznica ciaza czy nie, jedynie na ocet bym uwazala ale raz na jakis czas nie zaszkodzi..

aga.just lubi tę wiadomość

89b74e6224.png
  • Martaaa Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2014, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I u mnie luteina dawała biały śluz i to bardzo obfity. Często sprawdzałam co to jest bo miałam uczucie 'mokro'.

A kwasy OMEGA + DHA ja biorę od starań jeszcze i do dziś. Gin powiedziała że to ważniejsze jak witaminy które wcinamy codziennie. Ja dodatkowo biorę jeszcze wit D, jod i kwas foliowy :) A wyniki mam takie dobre, że aż gin jak zobaczyła to nie mogła uwierzyć hihi

A Bogusiu jak ciężarna ma ochotę i grzybki na pewno jadalne to wcinaj :) Ale ogólnie ja nie polecam, ciężko strawne zero wartości jakichkolwiek (ale sama zbieram i robię hihi :P)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2014, 17:22

relgh371rphwpz6l.png
  • aga.just Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2014, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eforts subaru mnie rozwaliło na maksa 04icon_rotfl.gif

Bogusia jedz i smacznego :) Ja jem na co mam ochotę. Nawet na kawę sobie pozwalałam, bo normalnie teraz bym się za nią dała pociąć, jak nigdy za kawą nie przepadałam.
    Ale że zamierzam znów dkp to potem dopiero będzie dieta :)

Dzięki za odp w temacie luteiny, jak to norma to ufff 0vishenka_33.gif

eforts lubi tę wiadomość

• olcia23 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2014, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja brałam luteine jeszcze 3 dni temu, biala wydzielina to normalka.

Będzie córcia, Zośka :)

Marimiko lubi tę wiadomość

f2w33e3kpfaf4vhi.png
  • Furia Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2014, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha corka Subaru haha sie usmialam :D

My z 1 synem mielismy problem z imieniem :D Chcielismy Ethan, ale rodzina meza tego wymowic nie potrafila :D W koncu sie wkurzylam i napisalam mu w 30tc 4 imiona na kartce i mial wybrac- ale ukierunkowalam go w strone mojego faworyta i mamy Colina :P Teraz owiedzialam ze moze gadac co chce, bedzie Logan i koniec kropka :D

Ita, eforts lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-69537.png

tkzgeyx.png
‹‹ 782 783 784 785 786 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ